Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

10 cara menghalau lipan dari rumah anda hari ini juga!

test

Lipan boleh merayap di sekitar kawasan rumah anda termasuklah di celah-celah kasut, rak dan pakaian. Sebelum lipan ini merayap di badan dan menyengat anda pula, ayuh halau lipan dari rumah dengan tips yang akan kami kongsikan.

10 cara menghalau lipan dari rumah anda hari ini juga!
John McKeen / gettyimages

Sebut sahaja lipan, pasti akan terbayang di fikiran serangga ini yang bukan sahaja menggelikan dengan kaki yang banyak, tetapi mempunyai gigitan berbisa. Apa yang mengerikan, gigitan lipan juga boleh mendatangkan bahaya kepada nyawa terutamanya bayi atau kanak-kanak yang masih kecil atau bagi anda yang mempunyai alahan terhadap bisa serangga ini. Jangan bimbang kerana dalam artikel ini, kami akan kongsikan maklumat  tentang lipan dan cara menghapuskan lipan dari rumah anda buat selamanya.

Jenis lipan

Tak kenal, maka tak tahu. Ayuh kita kenali jenis lipan rumah yang biasa ditemui di Malaysia.

Lipan bara

Lipan jenis ini sangat terkenal dengan gigitannya yang dikatakan sangat menyakitkan. Sesuai dengan namanya yang dikaitkan dengan bara, lipan ini mempunyai sifat fizikal warna yang kemerahan dan boleh membesar hingga 30cm.

Lipan hitam

Lipan hitam ini mempunyai bentuk fizikal seperti lipan bara tetapi berwarna hitam dan menyebabkan ia susah untuk dilihat terutamanya pada waktu malam.

Info menarik tentang lipan:

 • Selain dikaitkan sebagai serangga yang berbisa, lipan juga dikaitkan dengan kepercayaan mistik iaitu geliga lipan yang dikatakan mempunyai kuasa mistik.

Info ini hanya berdasarkan kepercayaan masyarakat setempat. Kami tidak bertanggungjawab atas kesahihan berkenaan kenyataan ini.

 • Sebenarnya, lipan tidak menyengat atau menggigit. Secara saintifiknya, lipan menggunakan dua kaki depannya yang dikenali sebagai Forcipules untuk menyepit dan menyuntik bisa.

Lipan di kawasan rumah:

 • Lipan sukakan kawasan yang lembap, basah dan yang tersembunyi. Tidak hairanlah jika kes gigitan lipan ini akan meningkat terutamanya pada musim hujan.
 • Gumpalan baju basah sewaktu musim hujan juga boleh menjadi tempat persembunyian serangga kecil ini. Malah baru-baru ini, menurut pengalaman penulis sendiri, lipan bara ini pernah ditemui dalam gumpalan baju basah di rumah kampung penulis. Disebabkan kawasan rumah kampung penulis terletak di tengah sawah padi yang dikelilingi daun mati serta rekahan kayu, ia mudah menjadi habitat lipan ini dan dan perlu selalu diselenggara dan dibersihkan.
Lipan di kawasan rumah
Gambar sebenar lipan yang ditemui di dalam gumpalan baju di rumah kampung penulis

Gambar sebenar lipan yang ditemui di dalam gumpalan baju di rumah kampung penulis

 • Pernah dengar musuh dalam selimut? Lipan juga boleh menjadi musuh dalam selimut anda sewaktu tidur kerana ia aktif di waktu malam dan boleh bersembunyi di dalam gumpalan selimut anda. Jika anda pernah melihat serangga ini merayap di rumah, jangan lupa pastikan tempat tidur bersih dan selamat dahulu.
 • Jaga-jaga dengan kawasan laman rumah yang tidak terurus, ini akan memudahkan lipan untuk membiak dan juga menyembunyikan diri tanpa disedari

Kesan gigitan lipan dan rawatan awal

anankkml / gettyimages
 • Kesan gigitan lipan seolah-olah seperti gigitan ular dengan dua bintik halus pada kulit dan kemerahan
 • Jika anda sudah digigit, anda disarankan untuk membunuh lipan tersebut sekiranya boleh. Ini kerana lipan boleh menyerang serta menyengat berkali-kali sekiranya ia rasa terancam
 • Basuh kawasan sengatan dengan sabun antibakteria dan bilas dengan air yang banyak
 • Bisa sengatan lipan ini merupakan sejenis protein yang boleh terurai dengan menggunakan teknik rendaman air panas (35 darjah celcius- 45 darjah celcius)
 • Bagi sesetengah individu, kesan gigitan lipan ini akan mendatangkan rasa sakit yang kuat dan anda perlu berjumpa dengan doktor bagi rawatan yang selanjutnya
 • Jika anda mempunyai sebarang alahan terhadap serangga berbisa, segera berjumpa dengan doktor kerana anda boleh mengalami kejutan anafilaksis hingga menyebabkan kematian

*Maklumat perubatan dan penjagaan kesihatan dalam laman ini tidak bertujuan menggantikan jagaan profesional, khidmat nasihat, diagnosis atau rawatan doktor/pakar perubatan bertauliah. Sila dapatkan nasihat doktor atau pakar perubatan bertauliah mengenai kesihatan anda.

Lihat hartanah untuk disewa

Cara menghalau lipan di dalam rumah

Seterusnya, setelah kita ketahui beberapa perkara penting tentang lipan ini, ayuh kita ketahui pula cara dan petua bagi menghalau lipan ini dari rumah anda. Teruskan membaca!

1. Baiki rekahan di setiap sudut rumah

cracked wall white background texture
© 123rf

Seperti yang kita ketahui, lipan akan masuk ke dalam rumah melalui rekahan atau sudut rumah yang kecil dan gelap. Oleh itu, baiki dan perhatikan sebarang rekahan pada dinding, pintu atau mana-mana sudut rumah yang boleh menyebabkan si lipan menyelinap dan masuk ke dalam rumah tanpa kita sedari.

Dengan langkah awal ini, ia akan membantu mengurangkan risiko lipan menyelinap dan masuk ke dalam kawasan rumah.

2. Hapuskan sumber makanan lipan

Sebenarnya, lipan merupakan haiwan karnivor yang mana sumber makanannya ialah serangga kecil lain seperti lipas, semut dan anai-anai. Bak kata pepatah, mencegah lebih baik dari rawatan. Jadi, selain dari mengambil langkah untuk menghalau dan menghapuskan lipan, ada baiknya anda hapuskan sumber makanannya terlebih dahulu.

3. Sentiasa selenggara kebersihan kawasan rumah, luar atau dalam

Kebersihan rumah sentiasa perlu diselenggara tidak kira kawasan luar atau dalam rumah anda. Bagi rumah yang mempunyai kawasan luar rumah, pastikan timbunan daun kering serta kayu yang sudah reput sentiasa dibuang dan dibersihkan. Ini kerana, kawasan yang lembap ini boleh menjadi tempat persembunyian lipan.

Selain itu, perhatikan juga kawasan longkang yang tersumbat dengan air yang bertakung. Jangan biarkan situasi ini berlarutan kerana ia turut boleh mengundang kehadiran lipan.

anankkml / gettyimages

Seterusnya, bagi mereka yang tidak mempunyai halaman rumah pula, jangan sangka bahawa anda terselamat dari gangguan lipan. Lipan masih boleh menyelinap masuk dan tinggal di kawasan yang lembap seperti bilik air, tangki septik najis, celah rekahan dinding, di bawah tikar getah dan juga kasut. Oleh itu,sentiasa pastikan kebersihan di dalam kawasan rumah turut dipantau sebelum kaki anda pula yang digigit lipan!

4. Garam

Halau lipan dengan garam
@ 123rf

Selain menjadi salah satu bahan masakan, garam turut merupakan salah satu petua semulajadi untuk mengurangkan lipan di rumah anda. Caranya cukup mudah, taburkan garam di kawasan yang lembap atau yang mempunyai rekahan.

Jika anda mempunyai binatang peliharaan, garam juga boleh ditaburkan di sekitar bekas minuman binatang peliharaan yang mempunyai air yang bertakung di dalamnya. Namun, pastikan garam tersebut tidak dijilat oleh binatang peliharaan anda pula!

5. Daun pandan

Halau lipan dengan daun pandan
© 123rf

Bagi mereka yang gemarkan cara semulajadi, anda boleh gunakan daun pandan sebagai salah satu cara untuk menghalau lipan. Bukan itu sahaja, daun ini boleh menjadi pewangi semulajadi bagi rumah anda.

Mungkin wangi bagi manusia, tapi tidak bagi lipan. Bau wangi yang dikeluarkan oleh daun pandan sangat tidak digemari oleh lipan dan juga serangga-serangga perosak yang lain.

Caranya cukup mudah, hiriskan daun pandan dan letakkan di dalam bekas yang bersih. Letakkan sahaja di sudut-sudut rumah yang disyaki menjadi tempat tumpuan lipan. Selain itu, letakkan juga daun pandan di kawasan rumah yang lembap dan mempunyai rekahan kecil.

6. Serai wangi

Halau lipan dengan serai wangi
© photodee/ 123RF

Selain itu, petua semulajadi seterusnya yang boleh digunakan ialah serai wangi. Serai wangi memang tidak asing lagi sebagai salah satu alternatif semulajadi bagi menghalau serangga perosak.

Serai wangi turut mengeluarkan bau yang tidak menyenangkan bagi serangga perosak. Caranya hampir sama seperti daun pandan, hanya letakkan sahaja di kawasan yang menjadi tumpuan lipan. Jika anda inginkan cara yang lebih mudah, gunakan sahaja produk semburan serai wangi yang mudah didapati di mana-mana kedai runcit atau pasaraya.

7. Essential oil atau minyak pati

Halau lipan dengan essential oil atau minyak pati
© joannawnuk/ 123RF

Di Malaysia, minyak pati atau essential oil sering digunakan sebagai salah satu kaedah aromaterapi. Walaupun begitu, jangan terkejut pula jika minyak pati atau essential oil ini boleh digunakan untuk menghalau lipan juga.

Disebabkan anatomi lipan ini yang mempunyai antena yang sangat sensitif kepada bau, ia akan menghindari kawasan yang mempunyai bau kuat yang tidak disukainya. Caranya, titiskan sahaja beberapa titik minyak pati ini di celahan tingkap, pintu atau tempat yang boleh menjadi laluan masuk lipan.

Hasilnya, bau ini akan seolah-olah menjadi pendinding yang boleh membantu menghalau lipan atau serangga perosak daripada menjadi tetamu yang tidak diundang di rumah anda,

8. Ubat gegat

Halau lipan dengan ubat gegat
© Mohamad Faizal Ramli / 123rf

Bagi mereka yang inginkan cara lebih moden dan mudah untuk menghalau lipan, antara alternatif yang boleh dicuba ialah dengan menggunakan ubat gegat. Ubat gegat (naphtalene balls)  ini akan mengeluarkan gas naphtalene yang beracun kepada lipan.

Caranya, letakkan sahaja ubat gegat di sekitar kawasan yang menjadi tumpuan lipan. Hasilnya, pasti lipan akan mulai berkurang di kawasan rumah.

9. Serbuk diacematous earth

Halau lipan dengan serbuk diacematous earth
marekuliasz / gettyimages

Seterusnya, bahan seperti serbuk diacematous earth merupakan suatu alternatif yang turut boleh dicuba. Caranya, taburkan sahaja serbuk ini di kawasan luar rumah untuk mengelakkan lipan dari masuk ke dalam rumah anda.

10. Semburan racun serangga perosak

Halau lipan dengan semburan racun serangga perosak
© lightfieldstudios/ 123RF

Cara seterusnya yang boleh dicuba ialah  semburan racun serangga perosak khas untuk lipan. Walaubagaimanapun, anda perlu berhati-hati dalam mengendalikan racun ini serta memilih racun yang bukan sahaja berkesan, tetapi tidak mendatangkan bahaya kepada kesihatan anda dan juga keluarga.

Pastikan juga racun yang digunakan disimpan di tempat yang selamat dan tidak mudah dicapai oleh kanak-kanak bagi mengelakkan sebarang kejadian yang tidak diingini berlaku.

Akhir sekali, jika krisis ini masih berlanjutan dan tidak dapat dibendung lagi, jangan ragu-ragu untuk mendapatkan khidmat profesional. Kami berharap masalah anda tidak akan sampai ke tahap serius dan masih dapat dibendung dengan menggunakan langkah pencegahan awal yang telah kami kongsikan. Selamat mencuba!

Seterusnya, baca:

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain