Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Bagaimana untuk menangani gangguan dari jiran anda?

test

Ketahui apa yang patut dilakukan oleh pemilik rumah serta tindakan pihak berkuasa yang boleh diambil apabila menghadapi pertelingkahan dengan jiran tetangga.

Bagaimana untuk menangani gangguan dari jiran anda?
© elwynn | 123rf

Artikel ini diterjemah dari How to deal with nuisance and difficult neighbours in Malaysia? oleh Damia Norwin.

Berbuat baiklah kepada mereka yang berjiran denganmu, nescaya engkau menjadi seorang yang sejati (Kasihilah sesama manusia seperti kamu mengasihi dirimu sendiri) – sabda Rasulullah SAW yang bermaksud, kita hendaklah menghormati sesama jiran tetangga dan bertolak ansur antara satu sama lain. Walau bagaimanapun, dalam setandan pisang, tak semuanya elok, ada juga yang busuk. Ada sahaja orang yang akan menguji kesabaran kita dan lebih teruk lagi, ada dalam kalangan mereka yang boleh mengancam keselamatan anda sekeluarga.

Jika anda terbelenggu dalam masalah ini – misalnya, jiran sebelah rumah selalu berparti dengan memasang muzik secara kuat dan membuatkan anda sangat marah – dan anda tidak dihiraukan walaupun anda telah berkali-kali cuba untuk mencari penyelesaian, nampaknya anda perlu dapatkan bantuan dari pihak berkuasa atau mengambil tindakan undang-undang.

Kira-kira 4,000 aduan telah dibuat oleh penduduk KL antara tahun 2012 dan 2017 dengan aduan dari jiran yang bising hingga aduan berkenaan isu sempadan. – Statistik dari Pesuruhjaya Bangunan Kuala Lumpur (COB)

Berikut adalah 4 perkara yang anda perlu tahu mengenai pertelingkahan dengan jiran (atau jiran dari neraka) dan cara untuk menanganinya.

BACA: Penyewa tak bayar sewa. Apa tindakan wajar tuan rumah?

Apakah itu ‘Gangguan’?

Mahkamah menggunakan istilah ‘gangguan’ untuk menentukan salah laku jiran. Ini bukanlah seperti gangguan sesama adik- beradik ketika mereka bergurau, namun ini merupakan istilah undang-undang dan ia terbahagi kepada dua: gangguan peribadi dan gangguan awam. Pertelingkahan antara dua orang individu merupakan gangguan peribadi. Di mana ia berlaku apabila seseorang itu menganggu hak pihak lain yang lagi satu untuk hidup dengan tenteram.

Secara amnya, apa sahaja perlakuan jiran anda yang dianggap menjengkelkan boleh dikenakan tindakan undang-undang. Untuk berjaya membuktikan kes gangguan dengan jayanya, anda mesti membuktikan bahawa perlakuan jiran anda adalah keterlaluan, menyebabkan gangguan yang berterusan terhadap anda dan membahayakan.

Apakah contoh-contoh gangguan?

Menurut undang-undang Malaysia, secara umumnya pertelingkahan antara jiran-jiran disebabkan gangguan berikut:-

• Kerja pembinaan/ pengubahsuaian yang menyebabkan kerosakan kepada rumah di sebelah.
• Pencerobohan tanah di mana struktur bangunan melangkaui sempadan tanah seseorang.
• Menyebabkan halangan dengan meletakkan kenderaan di hadapan atau berdekatan dengan pintu masuk rumah jiran.
• Pembakaran terbuka.
• Menggunakan kediaman persendirian untuk tujuan sewa jangka masa pendek.
• Menjadikan kediaman persendirian sebagai pejabat, untuk tujuan komersial dan lain-lain.
• Kebocoran antara tingkat di hartanah strata.
• Menceroboh tanah.
• Membuat bising antara waktu tengah malam dan pukul 6 pagi – seperti bermain mercun, memainkan muzik atau bermain alat muzik sehingga menyebabkan bunyi bising yang keterlaluan, bunyi enjin yang keterlaluan, dan ketawa yang sangat kuat. Ini termasuk bunyi-bunyi yang dibuat berdekatan jalan awam, tempat awam, premis perniagaan atau tempat-tempat yang berdekatan dengan jalan awam.

Walau bagaimanapun, perlu diingat, walaupon jiran anda melakukan salah satu daripada gangguan diatas, ini tidak bermakna jiran anda bersalah. Anda harus membuktikan perlakuan mereka ini memberi impak yang serius dalam kehidupan anda seperti gangguan emosi atau mental.

BACA: 4 perkara pemilik rumah perlu tahu mengenai Tempoh Tanggungan Kecacatan (Defect Liability Period)

Bagaimana hendak menangani jiran dari neraka (bermasalah) yang enggan bertolak ansur?

Bagaimana untuk menangani gangguan dari jiran anda? 1
Hill Street Studios | Getty Images

Sebelum mengambil tindakan undang-undang, apa kata kalau anda cuba untuk bincangkan perkara ini dengan mereka terlebih dahulu. Letakkan diri mereka di tempat anda supaya mereka boleh lihat bagaimana perbuatan mereka itu mempengaruhi kualiti kehidupan harian anda.

Sekiranya usaha anda tersebut sia-sia, anda boleh teruskan membuat aduan dengan pihak berkuasa tempatan seperti DBKL atau MPJJ. Di bawah Akta Kerajaan Tempatan 1976 (Akta 171), pihak berkuasa tempatan diberi kuasa untuk menyelesaikan isu-isu tertentu seperi rumah yang kotor atau sesak, haiwan yang disimpan di tempat (atau cara) yang boleh menyebabkan gangguan, perbuatan yang menyebabkan pembiakan nyamuk, lalat atau haiwan perosak dan pelepasan asap yang membahayakan kesihatan penduduk.

BACA: Tinggal di bangunan bertingkat tinggi yang terbiar? Ini 8 perkara yang anda perlu tahu.

Bagi kes jiran yang bising atau menggangu ketenteraman, anda boleh memfailkan laporan polis di balai polis terdekat (PDRM) atau hubungi mereka untuk membuat aduan.

Bagi penduduk and pemilik hartanah strata, mereka terikat dengan undang-undang dan peraturan yang ditetapkan dalam Pengurusan Strata (Penyelenggaraan dan Pengurusan) 2015 serta Ikatan Perjanjian Perkongsian yang menyatakan ‘peraturan rumah’ yang mesti dipatuhi oleh semua penduduk. Sebagai contoh, pemilik rumah mestilah mengekalkan kelengkapan kebersihan, utiliti paip serta peralatan lain dalam keadaan yang baik supaya tidak berlaku kebocoran kepada petak lain. Mereka juga dilarang daripada menggunakan petak mereka yang bertentangan dengan syarat penggunaan seperti yang ditunjukkan dalam pelan, yang juga telah diluluskan oleh pihak berkuasa yang berkenaan.

Badan pengurusan pembangunan strata mungkin mencadangkan dan meluluskan peraturan tambahan semasa mesyuarat mengenai perkara-perkara seperti langkah-langkah keselamatan dan haiwan peliharaan.

Oleh itu, penghuni hartanah strata harus membuat aduan dengan badan pengurusan kediaman mereka. Di bawah Akta Pengurusan Strata 2013, badan pengurusan diberikan kuasa untuk menguatkuasakan undang-undang kecil yang melarang segala jenis perbuatan yang mengakitbatkan gangguan. Sekiranya tidak dipatuhi, pesalah boleh dikenakan hukuman yang dipersetujui secara kolektif.

Namun begitu, sekiranya badan pengurusan kediaman anda enggan bertindak ke atas aduan tersebut, anda boleh memfailkan laporan dengan Tribunal Pengurusan Strata untuk mendengar dan memutuskan hal tersebut.

Penghuni dan pemilik kediaman strata di KL boleh mendapatkan bantuan dari Pusat Mediasi Komuniti Strata yang dilancarkan pada tahun 2018, yang bertujuan untuk membantu mengetengahkan isu-isu yang dihadapi oleh penghuni strata dan juga untuk menyelesaikan sebarang pertelingkahan.

Bolehkan anda saman jiran anda & apakah penguatkuasaan undang-undang yang ada?

Bagaimana untuk menangani gangguan dari jiran anda? 2
kumikomini | Getty Images

Ya, anda boleh saman! Untuk hartanah bukan strata atau untuk pertelingkahan yang berlaku di luar bidang kuasa strata, pemilik rumah digalakkan untuk mengambil tindakan sivil di mana perkara itu akan dirujuk kepada mahkamah sivil. Ini berlaku sekiranya cubaan perdamaian atau rundingan tidak berjaya dan pihak berkuasa tempatan tidak dapat menyelesaikan masalah ini.

Namun, anda perlu ingat bahawa keputusan mahkamah bergantung kepada fakta dan keadaan setiap kes tersebut, sama ada ia benar-benar menyebabkan gangguan atau tidak.

Antara rayuan yang dilakukan di mahkamah:

1) Injunksi kekal untuk menghentikan pihak yang bersalah daripada melakukan gangguan yang berterusan.

2) Tuntutan wang pampasan untuk kerosakan yang dialami.

3) Sekiranya perbuatan itu serius dan memerlukan tindakan segera, perintah injunksi sementara boleh dipohon melalui mahkamah bagi menghentikan gangguan tersebut berterusan sementara menunggu kes mahkamah.

Contohnya, kes di Johor Bahru di mana sebuah keluarga mengambil tindakan undang-undang ke atas jiran mereka kerana kamera litar tertutupnya (CCTV) menghala secara langsung ke arah depan dan belakang rumah mereka

Selain meletakkan lembaran zink untuk menghalang pandangan kamera, keluarga ini terpaksa memastikan pintu dan tingkap mereka sentiasa tertutup. Keluarga ini juga mengalami gangguan emosi, ketegangan dan masalah kesihatan yang lain kerana mereka bimbangkan keselamatan mereka. Apabila ditegaskan bahawa hak privasi mereka telah dilanggar, mahkamah memerintahkan supaya kamera litar tertutup berkenaan diturunkan dan mengeluarkan injunksi yang menghalang defendan daripada memasang apa-apa kamera litar tertutup yang menghala ke arah rumah plaintif.

Satu lagi contoh adalah antara Ong Koh Hou dan Perbadanan Bandar & YBR Management Sdn. Bhd (2009) 8 MLJ 616. Plaintif yang berpindah ke unit penthouse miliknya terganggu dengan bunyi bising dari pam air milik penghuni di unit di atasnya. Dia mendakwa bunyi bising itu berterusan dan berlaku dua kali setiap jam, sepanjang hari.

Setelah banyak bersabar, dia menyaman pemaju kondominium dan badan pengurusan kondominium tersebut. Mahkamah akhirnya memutuskannya sebagai gangguan kerana bunyi bising tersebut didapati sangat keterlaluan dan menggangu kualiti hidup.

Kesimpulan

Macam mana sekalipun, manusia tidak akan pernah sempurna. Daripada sibuk mencari kesalahan orang lain, adalah lebih baik sekiranya kita berbaik-baik dan bergaul dengan jiran dan elakkan pertelingkahan. Anda mungkin tak sangka bahawa perlakuan yang baik serta tutur bicara yang lembut boleh meredakan ketegangan jika dibandingkan dengan aduan serta surat saman.

Bak kata Eric Hoffer, “Kemampuan untuk bergaul dengan jiran bergantung kepada kemampuan kita untuk bergaul dengan diri sendiri. Individu yang menghormati orang lain akan cuba untuk bertoleransi dengan kekurangan jirannnya sebagaimana kekurangnya sendiri.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain