Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

#BenderaPutih: Apakah ia dan bagaimana cara untuk hulurkan bantuan

test

Akibat pandemik COVID-19 ini ramai rakyat yang terjejas dan memerlukan bantuan. Rakyat Malaysia sekali lagi berganding bahu untuk membantu mereka yang terkesan teruk ketika ini. Ketahui apa itu Kempen Bendera Putih dan bagaimana untuk menghulurkan bantuan. #BenderPutih #KitaJagaKita

benderaputih-movement-malaysia-2021
© Tatiana Epifanova | 123rf

Artikel ini diterjemah dari White Flag Campaign: What is it, how can you help?

Setelah duduk di rumah sepanjang bulan Jun, boleh dikata kebanyakkan rakyat Malaysia berasa kecewa ketika Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan bahawa penutupan penuh (atau sekarang dikenali sebagai Pelan Pemulihan Negara (PPN) Fasa 1) akan dilanjutkan sehingga jangkitan harian Covid-19 turun di bawah 4000 kes. Berita ini telah menyebabkan ramai rakyat Malaysia bimbang akan keadaan kewangan masing-masing kerana perlanjutan penutupan ini bermakna kemungkinan rakyat yang kehilangan mata pencarian adalah tinggi.

Statistik Tenaga Buruh di Malaysia pada Mac 2021 menunjukkan bahawa terdapat sebanyak 753.200 penganggur di Malaysia. Berbanding tahun sebelumnya (Mac 2020), terdapat seramai 610.500 orang Malaysia yang menganggur. Hasil tinjauan The 2021 Edelman Trust Barometer juga melaporkan bahawa 77% mengatakan mereka takut dijangkiti COVID-19, manakala 89% lagi bimbang kehilangan pekerjaan.

Kerisauan untuk memenuhi keperluan serta ketidakpastian yang dihadapi ketika penutupan penuh menjadikan keadaan lebih buruk. Menurut Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah, terdapat kira-kira lebih kurang empat kes kematian bunuh diri setiap hari pada 3 bulan pertama tahun 2021. Jumlah yang dilaporkan adalah lebih daripada separuh jumlah kematian bunuh diri yang dilaporkan pada tahun 2020.

Ini boleh dikatakan bahawa pandemik Covid-19 dan penutupan penuh yang berterusan ini telah memberikan kesan yang sangat besar terhadap kesihatan mental setiap rakyat Malaysia. Jika anda merasa murung dan selalu risau, jangan menderita berseorangan. Dapatkan pertolongan daripada perkidmatan kesihatan mental ini.

Baru-baru ini, pengasas bersama dari Refuge for the Refugees telah menulis di Facebook untuk membantu keluarga yang memerlukan ketika penutupan penuh ini. Baca catatannya di sini.

ARTIKEL MENARIK:

?PKPD di Kuala Lumpur dan Selangor: SOP dan senarai penuh bagi kawasan yang terjejas
?5 lelaki ini berkongsi nikmat dan cabaran bekerja dari rumah (WFH)

Apa itu #BenderaPutih / Kempen Bendera Putih?

Demi untuk membantu ribuan keluarga, netizen Malaysia telah melancarkan gerakan Kempen Bendera Putih, bagi mendorong mereka yang memerlukan bantuan untuk menaikkan bendera putih di depan rumah mereka sebagai isyarat pertolongan.

Dalam pautan tweet yang ditulis oleh @HafizolHakami, beliau menggesa masyarakat untuk “naikkan bendera putih, tak perlu merayu, tak perlu malu. Kibar saja bendera”

Pautan itu telah mendapat sebanyak 18.7k ciapan dan ramai yang turut sama menyokong kempen ini.

Hanya dalam masa yang singkat, gerakan sosial ini telah mendapat sokongan tidak hanya dari rakyat Malaysia tetapi juga daripada ahli politik, 99 Speedmart, Vits dan ramai lagi.

Bagaimana untuk menghulurkan bantuan kepada Kempen Bendera Putih?

Gerakan ini mudah sahaja. Jika anda ternampak bendera putih di kejiranan anda, pergi ke rumah tersebut dan tanya sama ada mereka perlukan bantuan lain selain makanan dan keperluan runcit. Anda juga boleh membeli Pakej Kasih dalam talian untuk diberikan kepada jiran anda yang memerlukan.

Tidak pasti nak beli apa? Menurut Fahmi Fadzil, ahli Parlimen Lembah Pantai, membuat pautan di Twitter, iaitu selain daripada beras, telur dan roti, anda juga boleh membeli keperluan lain seperti minyak masak, gula dan juga tin sardin.

Selain daripada itu, anda juga boleh membantu dengan menyebarkan kesedaran tentang Kempen #BenderaPutih ini supaya lebih ramai lagi yang mengetahuinya dan mendapat bantuan. Ini adalah untuk memastikan mereka tidak terasa keseorangan dalam keadaan yang menyukarkan ini. Baru-baru ini, sekumpulan pelajar telah membuat aplikasi yang membolehkan rakyat mengesan lokasi bendera putih dan bank makanan berdekatan. Dengan nama Sambal SOS, aplikasi ini membolehkan orang-orang yang memerlukan bantuan untuk menghantar amaran SOS dan juga mengetahui bank makanan di kawasan mereka. Selain itu, jika anda ternampak berndera putih di kejiranan anda, anda juga boleh melaporkannya menggunakan aplikasi ini. Fungsi GPS juga membenarkan sesiapa sahaja yang ingin memberi bantuan untuk mengesan lokasi rumah yang ada bendera putih.

Selain daripada itu, anda juga boleh memberi sumbangan kepada NGO ini:

  • Kuching Food Aid – Komuniti ini memberi bantuan kotak makanan kepada kawasan pendalaman di Sarawak. Bantuan atau sumbangan boleh diberikan kepada kedai-kedai tempatan yang terlibat dan outlet di Kuching, Sibu dan Bintulu ataupun menerusi tabung-tabung derma di bawah:

Persatuan Maju Ke Hadapan Kuching
Maybank 5610-3312-5037
Swift Code: MBBEMYKL

  • Food Aid Foundation – NGO ini mengutip makanan yang tidak digunakan oleh organisasi lain dan memberikan kepada mereka yang memerlukan. Hulurkan bantuan di laman web mereka.
  • PERTIWI – Dapur sup ini mengagihkan makanan percuma kepada gelandangan dan golongan miskin tegar sekitar Kuala Lumpur. anda boleh menyumbang di laman web mereka di sini.
  • Kechara Soup Kitchen Society – NGO ini memberi bantuan kepada masyarakat terpinggir di Malaysia dengan mengagihkan makanan percuma kepada mereka. Anda boleh menjadi sukarelawan atau membuat sumbangan di sini.
  • Yayasan Food Bank – Mereka mengagihkan semula lebihan makanan dari pengeluar, pemborong, pasar raya besar dan industri hotel kepada komuniti B40 yang ada di institusi pengajian tinggi (IPT), rumah kebajikan, pusat kebajikan dan Program Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT). Beri sumbangan anda di sini.
  • Refuge for the Refugees – Untuk menolong pelarian di Malaysia, NGO ini membantu mereka dengan menyediakan makanan, perubatan dan pendidikan. Mereka yang berminat untuk memberi bantuan boleh membuat sumbangan anda melalui akaun ini:

Persatuan Kebajikan Perlindungan Kanak-Kanak Pelarian
CIMB 8000499285
Sumber: Food aid

  • The Lost Food Project – Mereka mengedarkan lebihan pengeluaran makanan) kepada rakan amal, keluarga B40, pelarian dan masyarakat yang terpinggir. Anda boleh mendaftar sebagai sukarelawan atau membuat sumbangan bulanan atau sekali melalui laman web.

Jika anda memerlukan bantuan, jangan takut atau malu untuk mendapatkan pertolongan dengan menaikkan bendera putih (atau kain putih) depan rumah anda. Bantuan akan segera datang. #KitaJagaKita

BACA ARTIKEL LAIN:

?Cara untuk mengelakkan wifi rumah anda dari digodam
?5 wanita ini kongsikan barang rumah yang wajib beli di Eco Shop

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain