Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

8 barang wajib ada di dalam rumah jika berlaku kecemasan

test

Kecemasan boleh berlaku di mana-mana termasuk di sekitar dan di dalam rumah anda. Adakah anda bersedia mengatasi kecemasan atau paling tidak mengawal keadaan dengan kelengkapan sedia ada?

Jika tidak, berikut ialah 8 barang yang wajib ada di rumah untuk sebarang kecemasan.

1. Kotak kecemasan

Barang wajib ada di dalam rumah jika berlaku kecemasan - Kotak kecemasan
Mike Watson Images Limited | Gettyimages

Kotak kecemasan merupakan antara kelengkapan paling asas di rumah. Ia tidak termasuk dalam pakej pembelian rumah tetapi boleh dibeli di mana-mana farmasi atau kedai perkakasan rumah. Kotak kecemasan selalunya mengandungi ubat-ubatan asas dan peralatan seperti penyepit, kapas, dan pembalut luka. Letakkan di tempat yang mudah dicapai oleh orang dewasa dan paling penting, tempat yang mudah diingat. Jangan pula ketika berlaku kecemasan anda lupa di mana letaknya peti kecemasan.Nota: Jika tiada kotak kecemasan di rumah, kereta anda selalunya dibekalkan dengan kotak kecemasannya sendiri. Gunakan sebaik mungkin.

BACA: BNM menurunkan OPR kepada 2.5% disebabkan Coronavirus – apakah kesannya terhadap pinjaman perumahan anda?

2. Makanan dan bahan masak asas

Barang wajib ada di dalam rumah jika berlaku kecemasan - Makanan dan bahan masak asas
©tktktk/123rf.com

Bersedialah untuk sebarang kemungkinan. Kecemasan tidak semestinya hanya becana alam, ia juga boleh berlaku akibat pandemik atau penyakit yang boleh menyebabkan kecemasan. Dalam keadaan ini, anda haruslah bersedia dengan makanan yang boleh disimpan untuk jangka masa paling kurang sebulan.

Bahan-bahan seperti beras, telur, daging, mi segera dan tidak kurang juga bahan-bahan masakan asas lain untuk memasak seperti minyak, bahan tumis, bawang dan macam-macam lain. Untuk lebih mudah, dapatkan bahan masak yang telah siap dipaket seperti serbuk kari, pes masakan dan sebagainya.

Jika anda memasak menggunakan tong gas, pastikan anda juga mempunyai dapur mudah alih yang menggunakan gas dalam bentuk silinder tin yang sangatlah membantu jika berlaku sebarang kehabisan gas dan ia juga mudah dibawa kemana-mana sekiranya keadaan memaksa.

Nota: Jika berlaku perkara seperti ini, jangan membeli dalam kedaan panik sehingga menyebabkan kehabisan stok. Sebelum membeli, ingat jugalah kepada mereka yang lebih memerlukan.

BACA: 16 kedai runcit atas talian dengan servis penghantaran

3. Mancis dan lilin

Tips yang klasik dan berguna ketika kecemasan. Terputus bekalan eletrik waktu malam pasti menyukarkan. Selain daripada kipas dan penghawa dingin yang tidak berfungsi, anda juga sukar untuk melihat. Ini mengundang bahaya dan boleh mengakibatkan kemalangan. Simpan stok mancis dan lilin untuk kegunaan ketika berlaku kecemasan. Mungkin zaman kini situasi ini boleh diatasi dengan lampu telefon bimbit anda, tetapi ia juga menggunakan kuasa bateri yang tidak tahan lama. Simpan mancis dan lilin di tempat yang sukar dicapai oleh anak-anak kecil.Nota: Jangan gunakan mancis dan lilin ini untuk kegunaan menyambut hari ulang tahun ya, lain pula jadinya nanti.

4. Botol atau bekas air besar

Buat warga kota, masalah bekalan air terputus berlaku hampir setiap tahun dan sangat menggugat kehidupan seharian. Bayangkan jika berlaku kecemasan dan anda tidak mempunyai sebarang simpanan air. Jadi, apa kata sediakan payung sebelum hujan dan beli tong, botol atau bekas air yang bersaiz medium atau besar. Jika kawasan anda kerap dilanda masalah kekurangan air, pastikan anda mengisi air.

Ketika tidak digunakan, kosongkan botol, tong dan bekas air ini untuk mengelakkan perkara tidak diingini seperti pembiakan nyamuk. Air yang disimpan ini bukan sekadar untuk diminum, malah boleh digunakan jika berlaku kecemasan seperti kebakaran kecil dan untuk membersihkan luka.

5. Bekas kalis air atau api

Anda tidak akan sedar betapa pentingnya bekas ini selagi tidak berlaku kecemasan seperti banjir. Sama ada dalam bentuk bekas, fail atau kotak, ia sangat berguna ketika bencana. Mungkin anda tidak menyimpan kad pengenalan atau lesen di dalam bekas ini, tetapi sijil lahir, geran tanah dan geran kenderaan yang berpotensi musnah dalam banjir boleh diselamatkan. Ketika kecemasan, kita pasti terlupa dan akan menyelamatkan nyawa terlebih dahulu, namun setidak-tidaknya kita telah bersedia.

Nota: Buat salinan untuk dokumen-dokumen penting anda dan simpan secara digital, lebih selamat, efisyen dan mudah diingat.

6. Serbuk atau penyembur pemadam api

Peralatan ini selalunya kita lihat di sekolah dan pejabat. Harus diingat, bukan bangunan seperti ini sahaja yang boleh terbakar. Rumah anda juga berisiko untuk terbakar. Jadi, apa kata melabur sedikit untuk keselamatan rumah anda. Harganya pun tidaklah semahal mana. Pemadam api dijual dalam pelbagai saiz. Letakkan di beberapa lokasi yang berisiko di rumah anda seperti dapur, ruang membaca dan garaj kereta. Mungkin ia tidak mampu memadam kebakaran besar, tetapi lebih baik mencegah sebelum api marak.

7. Pita pelekat dan ubat-ubatan

Barang wajib ada di dalam rumah jika berlaku kecemasan - Pita pelekat dan ubat-ubatan
© 123rf

Mungkin gabungan dua item ini agak tidak kena, tetapi ia sangat berguna ketika kecemasan. Sebagai contoh, untuk menghentikan darah pada luka, anda boleh menggantikan kain dengan pita pelekat sementara menunggu untuk mendapatkan rawatan lanjut. Dalam situasi seperti digigit binatang berbisa, pita pelekat sangat berguna untuk menghentikan aliran darah dan racun yang mengalir.

Berkenaan ubat-ubatan pula, pastikan anda periksa kedaan kesihatan seluruh keluarga. Sekiranya anda ataupun keluarga memerlukan ubat tertentu untuk mengatasi gatal dan elergi umpamanya, simpan di tempat yang mudah diingat dan jauh dari anak-anak kecil.

8. Power Bank

Siapa sangka Power Bank juga adalah salah satu barang yang sangatlah berguna ketika kecemasan. Sentiasa bersedia dengan sebarang kemungkinan. Tambah-tambah pula dalam keadaan zaman teknologi yang mana telefon bimbit anda memerlukan kuasa untuk menghidupkannya. Jadi, sediakan Power Bank untuk kegunaan anda di saat-saat kecemasan. Setidak-tidaknya, jika berlaku sesuatu yang tidak diinginkan nanti, anda telah bersedia.

Ekstra: Cetak dan tampal nombor telefon yang boleh dihubungi sekiranya berlaku kecemasan. Letakkan berhampiran telefon rumah atau lekatkan pada pintu peti ais. Ingat, kecemasan bukan sekadar kebakaran atau rumah dimasuki pencuri, tetapi boleh datang dalam pelbagai bentuk.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain