Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Bagaimanakah untuk membeli tanah di Malaysia?

test

Adakah anda bersedia berkecimpung dalam dunia pelaburan tanah di Malaysia, dan mendapatkan pelbagai manfaat termasuk keuntungan berpotensi tinggi dan juga peluang untuk membina sebuah rumah anda sendiri sepenuhnya?

green-lungs-genting-highlands
©Gettyimages | Rosley Majid / EyeEm

Artikel ini diterjemah dari How to buy land in Malaysia? oleh Aizzat Afiq.

Beli tanah di Malaysia bukan satu keputusan yang biasa. Biasanya, pembeli hartanah lebih berminat beli properti yang sudah siap bina untuk lebih senang. Tetapi kalau anda adalah antara satunya yang berminat untuk membeli tanah anda sendiri sebagai satu pelaburan ataupun untuk membina rumah anda sendiri, teliti pada panduan di bawah. Kami telah menyediakan beberapa soalan lazim dan jawapan sewajarnya yang mudah anda fahami.

#1 Apa tujuan saya membeli tanah?

Semangat ‘Malaysia Boleh!’ mungkin sangat kuat dalam diri anda, tetapi itu tidak bermakna anda perlu katakan boleh kepada semua transaksi yang melibatkan pembelian tanah.

Perkara terbaik yang boleh anda lakukan sebelum membeli sebidang tanah adalah mempersoalkan tujuan utama pembelian tanah tersebut. Adakah anda merancang menggunakannya untuk pertanian, atau adakah anda ingin menyewakannya? Ataupun adakah anda merancang untuk membina sebuah rumah atau beberapa pangsapuri di atas tanah tersebut untuk dijual pada masa yang akan datang?

Dengan mengenal pasti tujuan pembelian tanah terlebih dahulu, ia bukan sahaja akan membantu anda merangka pelan pengurusan jangka panjang untuk tanah tersebut tetapi juga akan membantu anda mengenali kategori tanah yang harus anda beli. Kebiasaannya pilihan yang popular termasuklah kategori tanah kediaman, tanah pertanian, tanah komersial dan tanah banglo.

Setiap kategori tanah mempunyai peraturan uniknya yang tersendiri. Contohnya, permit untuk tujuan pertanian adalah amat berbeza daripada permit untuk membangunkan hartanah pada sebidang tanah pembangunan. Lebih awal anda tentukan kategori tanah yang ingin anda beli, lebih baik!

#2 Apa jenis tanah yang saya cari?

Genting Highlands morning view
© Gettyimages | Fakrul Jamil Photography

Setelah menjawab soalan ‘mengapakah saya perlu membeli tanah?’, anda boleh mula menyenaraikan ciri-ciri utama tanah yang anda inginkan.

Ini termasuklah ciri-ciri fizikal tanah tersebut, seperti saiz tanah (sama ada dalam ukuran hektar, ekar atau kaki persegi), kesesuaian dan kesuburan tanah jika ianya bertujuan untuk pertanian, dan lokasi sebenar tanah tersebut.

Anda juga harus mempertimbangkan jika anda inginkan tanah pegangan pajak (leasehold) atau pegangan bebas (freehold). Tanah pegangan pajak hanya boleh dimiliki untuk tempoh masa yang ditetapkan (biasanya 99 tahun) sebelum ia dikembalikan kepada kerajaan. Tanah pegangan bebas memberi anda pemilikan tetap sehinggalah status tanah itu secara rasmi dipindahkan kepada pemilik lain.

Perlu diingatkan bahawa kesemua ciri-ciri ini mempunyai impak kepada harga tanah yang bakal anda beli.  Sebagai contoh, sebidang tanah di tengah-tengah Kuala Lumpur dengan mudah boleh mencecah RM2,000 satu kaki persegi, namun tanah yang bersaiz sama di Bentong akan berharga jauh lebih murah, serendah RM7 satu kaki persegi.

#3 Bagaimana untuk saya membeli tanah pada harga yang berpatutan?

Membeli tanah tidaklah seperti membeli-belah sewaktu musim Malaysia Mega Sale. Anda tidak perlu tergesa-gesa menerkam tawaran pertama yang anda lihat.

Sebaik sahaja anda selesai melengkapkan senarai semak atau checklist ke-2, lakukan tinjauan dan kajian mendalam ke atas pilihan-pilihan anda. Lawatilah kawasan-kawasan tanah tersebut dan perhatikan harga (terutama sekali harga kaki persegi) tanah supaya anda boleh menentukan sendiri purata harga pasaran dan sama ada bajet anda perlu diubah. Jangan teragak-agak berunding dan tawar-menawar dengan penjual tanah tersebut.

Pada peringkat ini, mendapatkan bantuan dari seorang ejen hartanah merupakan pilihan yang popular. Ejen boleh membantu anda mencari plot tanah yang sesuai dengan keperluan anda dan berunding dengan penjual, berdasarkan komisen atau bayaran sehingga 3% daripada harga jualan tanah.

#4 Bagaimana untuk saya membiayai pembelian tanah?

© Lily Oh | 123rf

Anda tidak mampu membayar harga mahal untuk membeli tanah pilihan anda? Jangan bimbang, anda boleh cuba mendapatkan pinjaman pembiayaan tanah bagi membantu anda dengan pembelian tersebut.

Banyak bank dan institusi kewangan di Malaysia menawarkan pembiayaan untuk pembelian tanah. Loanstreet dengan mudah membandingkan pembiayaan supaya anda dapat memilih tawaran yang paling sesuai dengan keperluan dan keupayaan kewangan anda.

Saiz pinjaman ini biasanya bergantung pada margin pembiayaan atau margin of financing (MOF) – iaitu peratusan daripada jumlah harga belian sebidang tanah yang boleh dijadikan asas pinjaman – yang ditawarkan oleh institusi kewangan. Sebagai contoh, jika anda membeli sebidang tanah pada harga RM300,000 dan MOF pinjaman dari Bank X adalah 70%, anda akan menerima sehingga RM210,000 dari Bank X melalui pembiayaan atau pinjaman tersebut.

Berikut merupakan perkara yang perlu diingati: Anda mungkin pernah mendengar khabar angin bahawa anda dibenarkan menggunakan dana dari akaun Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) anda untuk membeli tanah, walaupun sebelum bersara. Malangnya, ini tidak benar sama sekali. Menurut KWSP, dana di dalam akaun KWSP anda hanya boleh digunakan untuk membeli atau membina rumah, tetapi bukan untuk pembelian tanah.

#5 Dokumen apa yang saya perlukan untuk membeli tanah?

©Rob Daly | Gettyimages

Kebiasaannya, sebarang perjanjian besar yang melibatkan urusan jual beli tanah pasti memerlukan dokumen-dokumen untuk memastikan urusan jual beli itu sah dan disepakati oleh semua pihak yang terlibat.

Dokumen yang paling penting dalam urus niaga yang melibatkan satu plot tanah ialah dokumen hak milik tanah tersebut, yang menyatakan butiran pemilik tanah sebenar dan hak-hak pemilik tersebut di sisi undang-undang Malaysia. Ia juga dirujuk sebagai hak milik tanah.

Sebaik sahaja anda dan penjual telah mencapai persetujuan dan urusan jual beli selesai, anda mesti memaklumkan Pejabat Pendaftaran Tanah Malaysia bahawa pemindahan pemilikan telah berlaku. Hak milik tanah harus diubah untuk mengemaskini status anda sebagai pemilik baru tanah tersebut. Ini hendaklah disertakan dengan salinan kad pengenalan anda dan penjual tersebut, serta bayaran duti setem. Jika semua dokumen yang diperlukan lengkap sewaktu pendaftaran, proses ini dapat disiapkan dalam masa hanya satu hari.

Fakta menarik: Anda tidak semestinya memerlukan seorang peguam untuk membantu urusan jual beli tanah. Walau bagaimanapun, peguam hartanah boleh memastikan semua aspek proses pembelian dilakukan dengan sah. Ini menghindarkan anda daripada menghadapi sebarang masalah undang-undang pada masa akan datang.

Anda kini mempunyai panduan yang lengkap! Anggaplah maklumat di atas sebagai panduan asas yang anda boleh gunakan untuk membiasakan diri dengan beberapa perkara yang penting dalam proses pembelian tanah di Malaysia, ataupun sebagai panduan untuk anda mengembangkan lagi ilmu pengetahuan dalam bidang ini.

Ingatlah bahawa membeli tanah merupakan komitmen yang amat besar, tanpa mengambil kira betapa kecil atau besar tanah itu. Inilah sebabnya mengapa anda harus menyelidik dengan teliti terlebih dahulu sebelum membuat sebarang keputusan. Lagipun, tak guna menangis setelah nasi sudah menjadi bubur!

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain