Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Bagaimana untuk membeli rumah pada 2020 sambil berjimat

test

2020 merupakan tahun mencabar bagi ramai orang, kecuali bakal pembeli rumah.

Bagaimana-untuk-membeli-rumah-pada-2020-sambil-berjimat
©khwaneigq | 123rf

Situasi tidak diduga yang berlaku pada tahun ini menjadikan 2020 tempoh yang mencabar bagi ramai orang. Dikala masyarakat berusaha menghadapi cabaran yang sedang berlaku dan yang akan mendatang, situasi tanpa diduga telah membuka peluang kepada mereka yang telah lama ingin membeli hartanah.

Penurunan permintaan terhadap hartanah telah memaksa kerajaan dan industri hartanah memikirkan cara-cara kreatif untuk menarik pembeli supaya membeli pada waktu ini. Di sini kami senaraikan beberapa cara tersebut dan bagaimana anda dapat menjimatkan lebih banyak wang jika membeli hartanah sekarang.

1. Penurunan OPR 

Penurunan-OPR-
©nerthuz | 123rf

Keputusan Bank Negara Malaysia untuk menurunkan Kadar Dasar Semalaman (Overnight Policy Rate atau OPR) kepada 1.75% Julai tahun ini bagi merangsang pertumbuhan ekonomi negara pasti meningkatkan minat pembeli untuk membeli hartanah. OPR mempengaruhi Kadar Asas (Base Rate atau BR) dan Kadar Pinjaman Asas (Base Lending Rate atau BLR), yang kemudiannya menentukan kadar faedah pinjaman hartanah. Dengan penurunan OPR ini, pembeli yang berminat membeli hartanah akan mendapati lebih murah untuk mengambil produk pinjaman perumahan kerana mereka boleh memanfaatkan kadar faedah awal yang lebih rendah pada hartanah bagi mendapatkan rumah idaman mereka.

2. Pemberian yang disertakan dengan Home Ownership Campaign

Pemberian-pemaju-HOC
©colors06 | 123rf

Bagi menggalakkan pemilikan rumah dalam kalangan rakyat Malaysia, kerajaan menerusi Kempen Pemilikan Rumah (Home Ownership Campaign atau HOC) menawarkan pelbagai insentif yang boleh menjadi alasan bagi sesetengah pembeli untuk membuat keputusan membeli rumah.

Di bawah skim ini, pemohon yang berkelayakan boleh menikmati pengecualian duti setem 100 peratus atau sekurang-kurangnya pengecualian separa pada mana-mana Perjanjian Jual dan Beli yang dilaksanakan antara 1 Jun 2020 hingga 31 Mei 2021. Hartanah yang termasuk dalam skop kempen ini adalah yang berharga antara RM300,000 ke RM2.5 juta. Kempen ini turut menawarkan diskaun minimum 10 peratus pada harga hartanah bagi kesemua unit yang tidak tertakluk pada kawalan harga kerajaan.

3. Kadar faedah gadai janji yang kompetitif

©Karen Roach| 123rf

Bank-bank juga kini bersaing hebat menarik bakal pembeli rumah dengan produk pinjaman masing-masing. Ini termasuk menawarkan kadar faedah gadai janji yang menarik dan manfaat lain. Semua ini akhirnya menguntungkan pembeli rumah kerana ada banyak pilihan menarik yang boleh dipertimbangkan sebelum membuat keputusan.

Namun pastikan anda memahami segala terma perjanjian. Minta Lembaran Penzahiran Produk (Product Disclosure Sheet atau PDS) untuk membuat perbandingan kadar pinjaman efektif, ansuran bulanan, amaun pembayaran semula, tempoh terkunci, penalti bagi penyelesaian awal dan caj. Maklumat ini boleh memberi gambaran bagaimana kenaikan kadar faedah selepas suatu tempoh memberi kesan kepada ansuran bulanan dan amaun pembayaran semula anda selama tempoh pinjaman. Ia boleh membantu anda membuat pilihan produk pinjaman yang lebih bijak.

4. Tawaran dan promosi pemaju

Tawaran-dan-promosi-pemaju
©Benjawan Sittidech | 123rf

Seperti bank, pemaju turut bersaing dengan pelbagai tawaran dan promosi bagi menarik pembeli rumah membeli hartanah yang dimajukan. Ini termasuk memberikan keperluan rumah percuma seperti kabinet dapur dan unit pendingin hawa dan menawarkan rebat hebat.

Umpamanya, Matrix Concepts telah melancarkan kempen Pelan Homemade Matrix yang begitu menarik dan direka untuk memberi jaminan dan membantu pembeli memiliki rumah idaman, terutamanya dalam tempoh sukar seperti sekarang.

Antara kempen yang di tawarkan dalam Pelan Home Made Matrix  adalah pembeli hartanah tidak perlu membuat pembayaran pendahuluan untuk menempah hartanah yang diinginkan, sebaliknya, anda hanya perlu membayar yuran tempahan RM1,000* sahaja. Selain itu, subsidi ansuran bulanan sehingga 18 bulan* turut diberikan.

Pakej lain untuk dinikmati termasuklah perkhidmatan Internet jalur lebar percuma selama setahun*. Berita baik untuk pemilik rumah yang pernah membeli kediaman Matrix Concepts, menerusi program kesetiaan, diskaun turut ditawarkan kepada pembeli yang kedua.

Selain itu, pemaju menawarkan diskaun pendaftaran ke Matrix Global Schools yang menawarkan prasekolah, sekolah rendah dan sekolah menengah persendirian dengan sukatan pelajaran KSSR. Ini pasti sesuatu yang boleh dipertimbangkan bagi mereka yang baru berkeluarga.

Tidak lupa juga, pembeli kediaman Matrix Concepts ditawarkan keahlian percuma di rumah kelab ekslusif di d’Tempat Country  Club yang dilengkapi kolam renang saiz ‘Olympic’, gimnasium, gelanggang tennis dan badminton, boling, bilik TV kanak-kanak, spa, dan banyak lagi.

Jika anda berminat untuk mengetahui tawaran dari Pelan Home Made Matrix hubungi 1800 88 2688 untuk maklumat lanjut atau layari laman web Matrix.

Akhir sekali, ambillah kesempatan daripada promosi – promosi yang di tawarkan untuk mendapat keuntungan dan penjimatan, terutama sekali jika anda telah sekian lama ingin memiliki rumah idaman anda.

*Tertakluk kepada terma dan syarat. Untuk projek tertentu sahaja.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain