Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Bagaimana cara hapuskan bau durian dari rumah

test

Musim durian ni mesti ramai yang tak sabar nak merasa keenakkan buah ini kan? Tapi raja buah ini meninggalkan bau yang sangat kuat tak kiralah dalam rumah, kereta dan juga dari nafas kita.

© szefei | 123rf

Artikel ini diterjemah dari How to get rid of durian smell at home.

✉️ Ikuti kami di Telegram untuk tip dan info terkini!

Biarpun belum dikupas, buah durian boleh meninggalkan bau yang kuat. Kadang-kadang jiran sebelah pon boleh terbau penangan raja buah ni. Betul tak?

Bagaimana hilangkan bau durian dekat jari dan tangan

1. Basuh tangan dengan menggunakan kulit dan biji durian

© Amnarj Tanongrattana | 123rf

Tiada cara lain lagi untuk makan durian selain menggunakan tangan. Memang feeling lebih-lebih lagi kalau isinya tebal dan berlemak. Tapi bau durian pada jari dan tangan anda mungkin akan melekat seharian!

Kalau nak tahu, anda boleh cuba menghilangkan baunya menggunakan kulit atau biji durian. Mula-mula pastikan anda membasuh tangan dengan sabun terlebih dahulu, kemudian gosokkan kulit atau biji durian pada keseluruhan jari anda sebelum membasuh sekali lagi dengan sabun. InsyaAllah baunya akan hilang.

BACA: Pastikan peti sejuk anda betul-betul bersih dengan 11 langkah ini

Hilangkan bau durian dalam peti ais

2. Daun pandan

© Norasit Kaewsai | 123rf

Seperti sedia maklum, daun pandan memang banyak kegunaan dalam masakan di Malaysia terutamanya kuih muih kerana daun pandan mempunyai bau yang harum.

Caranya, ambil beberapa helai daun pandan dan ikatkan antara satu sama lain dan letakkan di tempat yang sama dengan tempat anda simpan durian. Daun pandan amat berkesan di tempat yang tertutup seperti peti ais. Cara yang sama juga boleh digunakan untuk menghilangkan bau durian di dalam kereta.

Tip: Daun pandan juga boleh menghalau lipas. Jika anda selalu ternampak lipas berkeliaran di dalam rumah anda, bolehlah letakkan daun pandan di tempat-tempat yang terdapat lipas.

3. Arang

Arang buluh memang luar biasa! Penyerap bau semulajadi ini boleh menghilangkan segala jenis bau termasuklah bau durian yang kuat tu. Apa yang anda perlu lakukan, hanya masukkan seplastik arang buluh ke dalam peti ais. Baunya akan hilang dalam masa yang singkat!

4. Simpan durian di dalam bekas kedap udara

© thamkc | 123rf

Untuk mengurangkan bau durian meresap ke ruang udara, anda boleh meminta peniaga membungkus durian di dalam bekas kedap udara setelah dikupas kulitnya. Kaedah ini bukan sahaja dapat mengurangkan bau durian yang kuat tetapi jugak akan mengekalkan kesegaran buahnya supaya boleh disimpan dengan lebih lama.

ARTIKEL POPULAR:
?12 cara elak kucing kencing merata dan hapuskan bau hancing
?Hapuskan bau rokok dengan cara mudah

5. Soda bikarbonat

Soda bikarbonat memang banyak kegunaan terutamanya di dapur sebagai bahan pencuci yang terbaik. Selain boleh menjadi bahan pencuci, ia juga boleh menyerap bau durian. Jika anda ingin menghilangkan bau durian dari peti sejuk anda, gunalah soda bikarbonat.

Perkara pertama yang perlu anda lakukan adalah mengambil mangkuk kosong dan masukkan soda bikarbonat ke dalamnya. Kemudian letakkan mangkuk tersebut ke dalam peti sejuk. Anda juga boleh letakkan beberapa mangkuk soda bikarbonat ke dalam peti ais untuk hasil yang maksimum.

*cara ini juga boleh digunakan untuk menghilangkan bau di dalam kereta.

BACA: 11 fungsi soda bikarbonat untuk dapur anda

6. Lemon

© Roman Samokhin | 123rf

Mahukan cara semulajadi tanpa bahan kimia untuk hilangkan bau durian? Gunalah lemon! Ya, hanya potongkan lemon kepada beberapa bahagian dan letakkan di dalam peti sejuk di sudut-sudut berbeza. Jika tiada lemon di rumah, anda juga boleh gunakan buah-buahan sitrus yang lain seperti buah oren, limau nipis atau limau purut.

7. Serbuk kopi atau teh

Mesti ramai peminat air kopi sama seperti durian kan? Serbuk kopi juga adalah penyerap bau yang baik. Jadi jangan buang serbuk kopi selepas anda hirup kopi panas hingga ke titisan terakhir. Anda boleh keringkan serbuk kopi itu dan simpan ke dalam bekas atau plastik yang tidak kedap udara. Letakkan ke dalam peti sejuk untuk hilangkan bau durian.

Anda bukan penggemar kopi? Jangan risau, anda juga boleh gunakan kembali uncang teh yang telah di rendam. Caranya sama sahaja, masukkan beberapa uncang teh di dalam bekas dan letakkan ke dalam peti sejuk anda. Bau durian akan hilang tidak lama lagi!

Menghilankan bau durian dari mulut

8. Minum air dari kulit durian

Selain boleh menghilangkan bau pada tangan dan jari, kulit bahagian dalam durian atau pangsa durian juga boleh menghilangkan bau nafas selepas makan durian. Pertama sekali anda perlu tuangkan air garam kedalam pangsa durian tersebut. Kemudian gunakan sudu atau garfu untuk kikiskan tepi pangsa itu (bahagian putih di dalam kulit durian). Langkah ini penting kerana kita mahukan kulit dari pangsa itu bercampur dengan air garam. Akhir sekali bolehlah berkumur dan bilas menggunakan campuran air tersebut.

*Fakta: Kulit durian mengandungi 5-HMF, yang bertindak sebagai agen penghilang bau untuk meneutralkan bau dari nafas kita.

9. Berkumur dengan pencuci mulut dan lemon

Selain daripada itu, anda juga boleh cuba cara menggunakan pencuci mulut dan lemon. Selepas makan durian, anda boleh berkumur menggunakan pencuci mulut untuk membunuh bakteria yang terdapat di dalam mulut. Cara ini boleh menghilangkan bau nafas yang tidak menyenangkan. Selepas itu berkumurlah menggunakan segelas air perahan lemon untuk menghilankan rasa durian yang masih tertinggal di dalam mulut. Asid daripada lemon boleh menghalang pembentukan bakteria.

Cara hilangkan bau durian dalam kereta

10. Tangkai durian

© Sucharut Chounyoo | 123rf

Ini petua yang biasa digunakan bagi penggemar durian. Lepas anda makan durian jangan buangkan tangkainya. Ambil beberapa tangkai durian dan belah dibawah tangkai tersebut. Lekatkan di jejari penghawa dingin kereta anda. Biarkan beberapa hari sehingga bau durian hilang.

11. Roti

Jangan tak tahu, roti juga adalah penyerap bau yang berkesan. Ambil roti putih dan koyakkan roti kepada beberapa bahagian kecil. Letakkan merata ke dalam kereta anda dan biarkan semalaman. Tunggu sehingga keesokkan hari untuk mengetahui keberkesanannya!

BACA: Cantik tapi bahaya. Kenapa pinggan viral tidak selamat digunakan?

12. Turunkan tingkap kereta

Pengudaraan yang baik adalah kunci utama untuk menghilangkan bau dari dalam kereta. Jika anda membawa balik durian dari gerai jualan durian, anda harus turunkan tingkap kereta anda semasa memandu agar bau durian tidak terperangkap di dalam kereta anda. Ia akan mengeluarkan bau walaupun tidak secara seratus peratus, tetapi sekurang-kurangnya lebih mudah untuk hilangkan bau yang masih ada nanti.

Cara simpan durian dalam peti sejuk

© thamkc | 123rf

Durian yang segar biasanya boleh bertahan selama sebulan jika anda letakkan di dapur. Tetapi jika durian telah dikupas, anda perlu memakan buahnya secepat yang mungkin untuk mengelakkan buah itu rosak dan membazir. Serangga seperti lalat buat dan semut juga sangat sukakan buah ini. Jadi jika anda tidak mahu ini terjadi, simpankan dalam peti sejuk. Jom ketahui cara yang betul seperti di bawah:

1. Simpan ulas durian sahaja

Durian yang telah dikupas akan bertahan selama 5 hari jika disimpan di dalam peti sejuk. Simpan ulas durian dalam bekas kedap udara dan letakkan dalam peti sejuk anda. Buah durian anda selamat untuk dimakan bila-bila masa sahaja.

2. Bekukan di dalam peti sejuk beku

Durian yang dibekukan dalam peti sejuk beku boleh bertahan lebih lama sehingga dua bulan. Caranya, anda boleh balutkan buah durian menggunakan pembalut plastik dan kertas aluminium dan letakkan dalam zipper lock dan bekukan. Kalau terasa nak makan, cuma keluarkan sebentar untuk lembutkan sedikit buahnya dan bolehlah dimakan. Mesti rasanya seperti aiskrim durian!

Ha, bolehlah merasai keenakkan buah durian tanpa ada masalah bau-bau yang akan melekat selepas ini. Hanya ikuti tip dan petua yang kami berikan ini.

LAGI ARTIKEL MENARIK:

?️Tips untuk pastikan tanaman cili padi anda subur
?‍?18 resepi air fryer mudah untuk pro dan mereka yang baru belajar

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain