Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Kenapa kedudukan rumah itu penting? Ini sebabnya.

test

Kedudukan atau susunan rumah adalah satu aspek penting untuk dipertimbangkan ketika mereka bentuk, mengubah suai dan membeli rumah baharu.

© melpomen/ 123RF

Artikel ini diterjemah dari What is house orientation and why is it important? oleh Azmah Zakariah.

Kedudukan rumah adalah aspek di mana rumah, bangunan atau perabut diletakkan pada posisi atau lot tertentu untuk memaksimumkan kecekapan tenaga dalam persekitarannya. Namun begitu, perkara ini jarang dimasukkan ke dalam senarai semak semasa memeriksa rumah baharu yang bakal dibeli. Ketika menetapkan posisi rumah, terdapat beberapa faktor yang perlu dipertimbangkan seperti banyak mana sinar matahari yang akan masuk, angin, pemandangan malah kebisingan juga.

Contohnya, sesetengah budaya mungkin cenderung untuk menetapkan posisi rumah dan susunan dalamannya mengikuti cara tertentu kerana mereka percaya bahawa alam semesta boleh membawakan keseimbangan tenaga yang betul, persekitaran yang harmoni dan nasib yang baik. Kadangkala, penyusunan ini memberi kesan kepada harga jualan hartanah. Seni kuno Cina Feng Shui merupakan salah satu amalan tertua yang diketahui menggunakan konsep tenaga dalam pelbagai aspek kehidupan, termasuklah kedudukan arah rumah.

Kedudukan rumah yang betul bukan sahaja menjadikannya selesa tetapi juga mengurangkan penggunaan tenaga dalam isi rumah tersebut. Berapa ramai di antara kita yang memasukkan kedudukan arah rumah ke dalam senarai semak semasa memeriksa rumah yang bakal dibeli?

Ini satu panduan mudah tentangnya dan mengapa ia amat penting.

1. Kedudukan yang baik: Mendapat cahaya matahari secukupnya untuk rumah anda

Pencahayaan yang betul membuatkan rumah nampak lebih terang dan ceria. Bukan itu sahaja, rumah yang dibina dengan kedudukan yang baik akan kurang menggunakan tenaga. Apabila mencari rumah baharu atau membuat kerja ubah suai, pastikan tingkap-tingkap diposisikan pada tempat yang sesuai untuk membolehkan haba sinaran masuk ke dalam rumah. Selain daripada itu, ia membolehkan pengudaraan dan pengawalan haba pada waktu petang yang panas. Ia juga membolehkan cahaya semula jadi masuk ke rumah sambil menjimatkan penggunaan penyaman udara dan kipas untuk menyejukkan bilik.  Mendapatkan cahaya matahari secukupnya bukan sahaja membuatkan rumah nampak menarik tetapi juga meningkatkan kebolehpasarannya.

BACA: 6 cara menerangi apartment dengan cahaya semula jadi

2. Kedudukan  yang baik: Meneduhkan rumah anda daripada suhu yang panas

© runna/ 123RF

Mendapatkan sinar matahari yang cukup adalah penting tetapi untuk mengelakkan daripada haba panas yang keterlaluan juga tak kurang pentingnya. Dalam negara beriklim tropika seperti Malaysia, kita tak akan dapat mengelak daripada cuaca panas dan kadangkala El Nino. Waktu itu persekitaran akan menjadi amat panas.

Teduhan adalah satu cara yang baik untuk mengelakkan daripada cuaca yang terlalu panas. Pokok-pokok yang rimbun memainkan peranan penting dalam meneduhkan rumah anda. Anda juga boleh memasang penahan cahaya luaran seperti “retractable awning”. Jika anda tinggal di kediaman bertingkat tinggi, anda boleh pasang penahan cahaya tambahan atau bidai seperti “Blackout”, sejenis fabrik penggelap bilik yang menghalang cahaya 100%. Anda juga boleh memilih “Solar” yang melindungi rumah anda daripada sinaran ultraviolet (UV) berbahaya tanpa menghalang pemandangan indah yang boleh dilihat dari rumah anda.

3. Kedudukan yang baik: Mempunyai pengudaraan semula jadi

Ini boleh dilakukan dengan tingkap yang membolehkan angin bertiup masuk ke dalam rumah. Pintu dan tingkap hendaklah diletakkan pada tempat yang sesuai untuk memaksimumkan kemasukan udara dingin. Angin semula jadi penting dalam iklim panas dan lembap seperti Malaysia kerana ia berfungsi sebagai ventilator yang mengurangkan kepanasan di dalam rumah anda.

Di samping itu, pengudaraan yang betul dapat mengawal kelembapan yang terperangkap di dalam rumah anda. Ia juga boleh menghalang pemeluwapan yang boleh merosakkan dalaman rumah. Pengudaraan yang tidak betul akan menyebabkan kelembapan yang akan mengakibatkan pertumbuhan kulapuk. Inilah sebab mengapa kadang-kadang kulapuk atau tompokan lembap hitam muncul pada dinding. Dalam keadaan yang lebih teruk, kelembapan menimbulkan bau yang kurang menyenangkan, menjadi tempat pembiakan anai-anai dan akhirnya akan menyebabkan masalah kesihatan. Kebaikan aliran udara semula jadi adalah ia membantu menghilangkan asap dan bau apabila anda memasak dan juga bau haiwan peliharaan.

4. Kedudukan yang baik: Mendapat pemandangan seindah poskad

© georgeclerk/ 123RF

Menghadap pemandangan indah yang tidak ternilai harganya merupakan salah satu ciri  yang paling dicari terutamanya ketika membeli hartanah bertingkat tinggi. Mungkin ianya satu pemandangan menarik bangunan-bangunan di bandar atau rimbunan pepohon yang menghijau. Pastikan tingkap anda diletakkan dan direka ke arah pemandangan yang dapat dilihat sebanyak mungkin. Rumah dengan pemandangan yang menawan mempunyai nilai yang lebih tinggi dan lebih digemari jika dibandingkan dengan rumah tanpa pemandangan indah. Bunyi macam satu pelaburan yang baik kan? Memang betul!

Namun begitu, tidak ada perkara yang betul atau salah dalam menetapkan kedudukan rumah anda. Anda boleh sahaja menyusun dan menghiasinya mengikut kesukaan anda. Walau bagaimanapun, kami harap panduan ringkas ini dapat membantu anda mendapatkan sinar matahari dan pengudaraan yang sempurna sepanjang masa!

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain