Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Apakah itu hiperinflasi? Bagaimana ia berlaku dan apakah kesannya?

test

Anda pasti pernah mendengar tentang inflasi kan? Tapi wujud sejenis inflasi yang jauh lebih tinggi dari biasa, iaitu hiperinflasi.

https://www.123rf.com/photo_61148182_stack-of-venezuelan-currency-bolivar-fuerte-is-hold-in-the-hand-due-to-hyperinflation-it-is-necessar.html?term=hyperinflation&vti=mfa2be6h2j4ahf1xut-3-58
Matawang Venezuela, Bolivar Fuerte. Oleh kerana hiperflasi, rakyat di negara itu perlu menggunakan kepingan bil yang tebal untuk membeli keperluan asas. © Matyas Rehak/ 123RF

Inflasi bermaksud kenaikan harga barang. Ini adalah fenomena biasa yang dialami oleh negara-negara di serata dunia yang berlaku akibat permintaan yang tinggi (demand) dan kekurangan bekalan (supply).

Secara amnya, semua negara mahukan kadar inflasi yang rendah dan stabil, kerana ia akan memudahkan untuk menetapkan polisi kewangan yang baik. Jadi tidak hairanlah sekiranya kebanyakan bank pusat contohnya US Federal Reserve dan Bank Negara Malaysia (BNM) mengawasi keadaan inflasi secara ketat.

Bayangkan sekiranya harga barang sekejap naik 10%, sekejap naik 30%, sekejap  turun 20%. Jika anda seorang peniaga, anda nak letak harga barang pun pening kalau macam ini.

Tapi wujud sejenis inflasi yang jauh lebih tinggi dari biasa, iaitu hiperinflasi. Hiperinflasi boleh dikatakan berlaku sekiranya kadar inflasi sesuatu negara melebihi 50% pada bulan tersebut. Mungkin untuk seekor ayam, seseorang perlu membayar harga RM7 sekilo sekarang, tapi dalam situasi hiperinflasi, ianya akan menjadi RM10.50 sekilo (naik 50%) ataupun lebih dalam masa hanya sebulan.

Contoh negara yang pernah mengalami hiperinflasi termasuklah Bolivia, Germany, China, Venezuela, Tanah Melayu (Malaya) dan banyak lagi.

BACA: 5 kes hiperinflasi paling teruk dalam sejarah dunia

Bagaimanakah hiperinflasi berlaku?

nilai-matawang-susut-inflasi
© Paul Vasarhelyi/ 123RF
  •  Mencetak wang dengan terlalu cepat

Apabila kegawatan ekonomi berlanjutan terlalu lama, salah satu tindakan yang diambil oleh sesebuah bank pusat ialah mencetak wang. Lambakan wang di dalam sistem ini kemudiannya membuatkan nilai wang tersebut susut buat sementara. Akibat lambakan wang di dalam sistem, bank-bank akan berusaha untuk meminjamkannya kepada sesiapa sahaja dengan kadar yang rendah dan menarik.

Secara teorinya, dengan kadar faedah yang begitu rendah, lebih ramai orang ataupun syarikat akan melakukan pinjaman dan mula berbelanja, lalu memacu semula ekonomi yang telah perlahan untuk menjadi lebih pesat. Maka, kesusutan nilai wang sementara ini tidak mengapa asalkan ianya diikuti dengan pemulihan ekonomi yang akan membuatkan nilai matawang tersebut naik semula.

Namun, sekiranya ekonomi tidak pulih dan bank pusat terus mencetak wang secara agresif, nilai wang tersebut akan merosot dengan cepat dan membawa kepada hiperinflasi.

  • Hilangnya keyakinan terhadap nilai matawang

Punca hilangnya keyakinan terhadap nilai matawang boleh datang dari pelbagai sumber. Contohnya, kegagalan sesebuah kerajaan untuk mentadbir dan menguruskan dana negara, kelemahan dalam pengurusan polisi kewangan, atau kekalahan dalam peperangan.

Oleh kerana hilangnya keyakinan terhadap masa hadapan ekonomi negara tersebut, ramai orang bertindak menjual matawang negara itu yang akhirnya menyebabkan nilainya jatuh secara mendadak.

Apakah kesan hiperinflasi?

hiperinflasi-kuasa-membeli
© Amikishiyev/ 123RF
  • Kuasa membeli berkurangan

Disebabkan harga barang semakin tinggi dan kenaikan gaji yang tidak setaraf dengan kenaikan harga barang, pembeli akan hilang sebahagian kuasa membeli.

  • Ketamakan (Hoarding)

Disebabkan nilai matawang yang semakin jatuh, kebanyakan orang menjadi tidak suka untuk memegang wang. Mereka akan cepat-cepat membeli barang yang diyakini tidak akan jatuh nilai contohnya komoditi seperti emas dan bahan makanan.

Mereka membeli emas kerana nilainya lebih stabil dalam tukaran matawang asing lain dan membeli bahan keperluan seharian kerana harganya akan terus naik. Tingkahlaku tamak ini menyebabkan keadaan menjadi lebih teruk kerana harga barang akan naik secara lebih mendadak akibat permintaan yang terlalu tinggi.

  • Bank kekurangan wang deposit (Bank Run)

Disebabkan keengganan untuk memegang wang jugalah bank mengalami masalah untuk mendapatkan deposit. Orang ramai akan mengeluarkan semua wang mereka untuk membeli barangseperti makanan, menyebabkan bank kekeringan wang dan gagal memulangkan deposit.

Ini adalah kerana wang pendeposit yang diambil oleh bank telah dipinjamkan kepada syarikat-syarikat dan individu lain untuk menjana keuntungan. Bank tentunya tidak dapat memulangkan semula duit pendeposit sekiranya kesemua pendeposit meminta semula wang mereka secara serentak. Ini dipanggil masalah kecairan (liquidity).

  • Penggunaan matawang asing dan sistem barter

Oleh sebab tidak yakin dengan matawang negara sendiri, kerajaan dan rakyat mungkin akan memilih untuk menggunakan matawang asing yang lebih stabil. Selain itu, ada juga kemungkinan sistem matawang negara tersebut akan digantikan dengan logam berharga seperti emas ataupun perak.

BACA: Tips mengurus kewangan dalam jangkamasa pendek semasa krisis Covid-19

Tidak kurang juga yang menggunakan sistem barter iaitu menukarkan sesuatu barang dengan barang lain yang sama atau lebih kurang nilainya. Contohnya, menukarkan seguni beras dengan dua ekor ayam. Yang penting, kedua-dua pihak bersetuju untuk melakukan transaksi tersebut.

Artikel asal ini diterbitkan oleh Majalah Labur dan ditulis oleh Mohd Zulazam.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain