Tips mengurus kewangan dalam jangkamasa pendek semasa krisis Covid-19

Share

COVID-19 @ SARS 2.0 sememangnya memberi impak yang amat dalam kepada semua umat manusia. Isu ini menjadi krisis global yang amat teruk melebihi krisis kewangan global pada tahun 2008 dengan kejatuhan indeks-indeks saham dunia tak terkecuali Bursa Malaysia.

Woman hand paying on line with credit card

© Antonio Guillem | 123rf

Ditambah pula dengan katalis sedia ada sebelum ini seperti isu perang perdagangan di antara Amerika Syarikat dan China, serta kejatuhan harga minyak global kepada $27 USD setong dari $72 USD setong.

Dengan arahan drastik kerajaan yang melaksanakan pergerakan terhad, dijangka lebih banyak perniagaan & seterusnya pekerja yang akan terjejas, terutamanya dalam sektor swasta. Notis cuti tanpa atau separuh gaji memburukkan lagi keadaan kerana ramai mempunyai tanggungan yang perlu diberi makan.

Pada saat ini, ramai orang baru sedar tentang kepentingan mempunyai simpanan kecemasan. Sudah lambat untuk memulakan kerana pada saat ini, simpanan inilah yang akan menentukan berapa lama kita boleh ‘survive’ dalam situasi gawat ini.

Namun, kita masih boleh berbuat sesuatu.

Sebagai perancang kewangan professional & berlesen dengan Suruhanjaya Sekuriti (SC) dan Bank Negara Malaysia (BNM) yang aktif membuat konsultasi kewangan tanpa bias, saya akan kongsikan garis panduan dan langkah-langkah yang boleh diambil untuk membantu anda dalam menghadapi situasi genting seperti ini dalam aspek perancangan kewangan peribadi.

Langkah pertama: Semak

1. Aset cair

  • Tunai dalam tangan
  • Akaun simpanan / Semasa ( Jumlahkan semua )
  • ASB / ASN/ AHB
  • Tabung Haji

Instrumen di atas adalah tempat di mana simpanan kecemasan perlu berada.

Kenapa? Akses mudah & segera, nilai tetap, tiada caj, risiko rendah.

2. Aset pelaburan cair

  • Deposit Tetap ( FD )
  • Unit Amanah
  • Saham
  • Emas
  • Nilai tunai takaful ( berkaitan pelaburan )

Aset di atas perlu digunakan jika simpanan kecemasan di bahagian A sudah habis digunakan. Pada tahap ini, anda perlu tahu instrumen ini ada susut nilai jika digadaikan seperti emas dan mungkin perlu dijual pada harga pasaran dengan risiko rugi ( unit amanah, saham ) dan ada caj tambahan keranan melanggar tempoh tertentu ( Deposit tetap ).

Walaubagaimanapun, keseluruhan aset ini masih cair walaupun mengambil masa lebih sedikit untuk dicairkan berbanding aset cair ( 2-5 hari bekerja )

3. Perbelanjaan semasa

Dengan kelebihan tinggal di rumah selama 2 minggu dan kemungkinan dipanjangkan, anda sebenarnya sudah automatik mengurangkan perbelanjaan dengan memasak sendiri. Tetapi, apabila membeli keperluan dapur, pastikan beli yang perlu sahaja.

Jangan membazir dan menurut kemahuan. Pastikan anda bawa ‘shopping list’ apabila keluar membeli supaya tidak terlebih belanja. Turut berhati-hati dengan perbelanjaan tidak perlu seperti online shopping. Saya sarankan uninstall sahaja aplikasi tersebut.

Berikut merupakan senarai perbelanjaan yang perlu disemak semula:

Langkah kedua: Laksana

1. Kurangkan perbelanjaan

Buat bajet yang ketat. Yakin boleh anda mampu lakukan. Bezakan keperluan dan kemahuan.

Berikut merupakan ‘adjustment’ yang boleh dibuat dalam mengawal aliran tunai anda selain mengurangkan perbelanjaan semasa di atas ( C )

Jika langkah-langkah di atas dapat dilaksanakan, anda sebenarnya mampu mempunyai lebihan aliran tunai dalam sekurang-kurangnya 20-50%.

2. Cairkan Aset

Dengan memulakan langkah pengurangan perbelanjaan, anda sebenarnya telah memanjangkan jangka hayat simpanan kecemasan yang ada.

Sampai masa, mulakan dengan mencairkan simpanan kecemasan ( A )dan diikuti dengan asset pelaburan cair ( B )

3. Cari pendapatan tambahan

Ikhtiar mencari pendapatan tambahan sementara mengambil langkah 1 & 2 demi kelangsungan hidup.

BACA: 25 soalan berkenaan penangguhan bayaran balik pinjaman oleh BNM

Jangan

1. Berhenti bayar takaful / insurans

Cuba sedaya-upaya untuk sambung mencarum Takaful nyawa & perubatan. Pelan perlindungan amat penting pada waktu sebegini seandainya anda & keluarga tiba-tiba jatuh sakit.

Sudahlah tiada perlindungan manfaat dari syarikat, ada kemungkinan anda akan menghadapi beban kewangan yang lebih teruk jika tiba-tiba anda ditimpa kemalangan atau jatuh sakit tanpa simpanan kecemasan.

Tetapi, anda mungkin mahu menyemak semula pelan yang sedia ada jika ianya berkaitan pelaburan kerana nilai tunai yang anda mungkin mampu menampung komitmen bulanan untuk beberapa tempoh tertentu.

2. Berhenti bayar pinjaman

Untuk pinjaman rumah, anda boleh mengeluarkan simpanan akaun 2 KWSP untuk menampung bayaran bulanan buat sementara waktu.

Pembayaran kredit kad boleh dibuat secara minimum. Walaupun ini bukanlah tindakan yang bijak, tetapi dalam jangkamasa pendek ( 3-6 bulan ) langkah ini terpaksa dilakukan.

Untuk pinjaman kereta, tiada alternatif buat masa ini selain ‘downgrade’ kereta di kemudian hari.

Jika kesemua langkah di atas tidak mampu dilakukan dan simpanan kecemasan anda sudah habis digunakan, anda boleh memilih  untuk berbincang dengan pihak bank atau membuat penstrukturan semula pinjaman dengan mengunjungi pejabat AKPK.

BACA: 5 bantuan yang boleh dimanfaatkan oleh B40 and M40 melalui Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (PRIHATIN)

Pilih untuk ‘Urus’

Jangan biarkan diri anda diisytihar Muflis!

Saya harap kita semua mampu menghadapi krisis ini bersama-sama.

Marilah kita berdoa agar wabak ini akan reda tidak lama lagi dan kita akan menjalani hidup semula seperti biasa. Mari bersatu perangi COVID-19 dengan ‘social distancing’ & tinggal dengan selamat di rumah.

Nota : Tips di atas adalah berkaitan kawalan aliran tunai dalam jangka masa pendek ( 1-6 bulan ) bukan teknik lupus hutang dengan mengambil kira faktor kehilangan pendapatan.

Untuk nasihat yang lebih tepat, dapatkan khidmat kewangan professional.

Ditulis oleh:

INAZ HASHIM
MB BCH BAO, FAR, FPR, ShRFP
Perancang Kewangan Berlesen dengan Suruhanjaya Sekuriti & Bank Negara Malaysia.
www.inazhashim.com

Artikel asal ini diterbitkan dari Majalah Labur.


Share
Sign up and stay updated
Get the latest property news, home solution tips, interior design ideas and property guides.
By subscribing, you consent to receive direct marketing from iProperty.com Malaysia Sdn Bhd (iProperty), its group of companies and partners. You also accept iProperty’s Terms of Use and Privacy Policy including its collection, use, disclosure, processing, storage and handling of your personal information.