Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Apa yang perlu dilakukan jika hidupan liar menyerang rumah anda?

test

Bagaimana untuk menghadapi hidupan liar kecil dan besar yang menceroboh masuk ke rumah anda setelah hujan dan kehilangan habitat? Artikel ini mengajar apa yang anda perlu lakukan jika hidupan liar memasuki rumah anda serta menganggu privasi dan keselamatan anda.

© belchonock |123rf 

Artikel ini diterjemah dari What to do when wildlife invades your home oleh Khairul Khalid.

Bagaimana untuk menghadapi hidupan liar kecil dan besar yang menceroboh masuk ke rumah anda setelah hujan dan kehilangan habitat? Artikel ini mengajar apa yang anda perlu lakukan jika hidupan liar memasuki rumah anda serta menganggu privasi dan keselamatan anda.

Melihat hidupan liar dari suasana selesa di ruang tamu adalah suatu pengalaman yang menakjubkan bagi seluruh keluarga anda. Namun, anda akan mempunyai perasaan yang berbeza jika berhadapan dengan hidupan liar di dalam rumah anda.

Kes ular, biawak, monyet, musang dan banyak lagi hidupan liar yang menyerang rumah dilaporkan semakin meningkat di seluruh negara, bahkan di kawasan berpenduduk tinggi di Lembah Klang. Pemajuan di kawasan bandar yang berterusan telah menyebabkan hidupan liar kehilangan habitat semula jadi dan terpaksa berpindah. Kemungkinan besar ini kerana mereka tiada tempat berteduh dan kekurangan makanan.

Pihak berkuasa sering berpesan supaya orang ramai tidak mudah panik. Walaupun ini bukan perkara mudah, para pakar berkata bahawa anda harus menghadapi keadaan ini dengan tenang dan tahu apa yang harus dilakukan dalam situasi seperti ini.

Artikel ini adalah untuk membantu anda berdepan dengan masalah ini.

Mengapakah hidupan liar masuk ke rumah kita?

Menurut bekas ketua pengarah Perkhidmatan Bomba dan Penyelamat Malaysia, Datuk Dr Soh Chai Hok, langkah pertama ialah memahami punca masalah yang anda hadapi.

© Datuk Dr Soh

Soh berkata bahawa dia berpengalaman menangani hidupan liar sepanjang kerjayanya sebagai anggota bomba serta penduduk lama di Bangsar, Kuala Lumpur.

“Pada masa dulu, Bangsar sering digelar “Bukit Cobra”. Kawasan itu asalnya ladang estet. Bukan hanya monyet, banyak kes ular tedung besar yang masuk ke dapur, tandas dan bilik tidur,” katanya.

“Ini adalah akibat urbanisasi yang tidak dapat dielakkan. Kes pencerobohan rumah oleh hidupan liar di seluruh negara baru-baru ini boleh dikaitkan dengan punca yang sama: penebangan hutan, kehilangan habitat dan perubahan cuaca kerana binatang reptilia sangat sensitif terhadap perubahan suhu.”

© tzido |123rf

Soh berkata kekurangan pokok di kawasan pinggir bandar akan mendorong haiwan seperti musang naik ke atas bumbung dan monyet masuk ke dalam tong sampah anda. Tambah lagi, pihak bomba sering menemui pelbagai makhluk yang tinggal di atas bumbung dan kadang-kadang tersembuyi di longkang hujan di tepi rumah. Lazimnya, haiwan-haiwan ini sangat eksotik dan pihak bomba terpaksa meminta bantuan dari Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) untuk mengenal pasti haiwan tersebut.

“Gaya hidup di bandar juga memainkan peranan besar dalam masalah ini. Sampah terbuang di luar kedai berdekatan, sekitar rumah dan longkang kita juga mewujudkan habitat alternatif yang sesuai untuk beberapa jenis haiwan,” kata Soh.

Contohnya, tikus di longkang akan menarik perhatian ular yang lapar dan selesa di ruang gelap, lembap dan tertutup. Secara semula jadi, pada musim hujan, ular akan terkeluar dari longkang dan akan mencari tempat kering yang terdekat, mungkin dapur anda.

Strategi pencegahan utama ialah menjaga kebersihan dan sentiasa berwaspada. Menurut Soh, nasihat berikut dari pihak Perhilitan adalah titik permulaan yang baik:

•Pastikan rumah dan persekitaran anda tidak mempunyai timbunan sampah dan serpihan.

•Berkebun dan memotong rumput atau semak secara proaktif akan membuang tempat-tempat persembunyian ular dan biawak.

•Untuk menambah keselamatan anda pada musim hujan, tutup lubang atau celah-celah yang terdedah di sekitar bahagian dalam dan luar rumah anda.

•Buang sisa makanan dengan betul untuk mengelakkan tikus dan perosak lain yang suka dimakan oleh ular.

•Periksa setiap ruang di kediaman anda secara berkala seperti tandas, bilik stor dan bilik tidur, dan pastikan lantai anda tidak berselerak.

•Periksa tempat yang sejuk dan gelap di sekitar rumah anda seperti kabinet kasut atau timbunan sampah dan barang-barang yang mungkin digunakan oleh haiwan liar sebagai tempat bersembunyi.

Apa yang anda harus lakukan apabila hidupan liar memasuki rumah?

© jakgree |123rf

Sebaik manapun usaha anda, alam semula jadi sukar dibendung. Sekiranya anda tidak boleh mengelak daripada perasaan panik, sekurang-kurangnya anda harus cuba mengawal perasaan panik dalam keadaan tenang dan senyap.

“Kebanyakan hidupan liar akan merasa terancam oleh sebarang kekecohan. Sama ada mereka akan melawan atau lari, dan anda tidak mahu menghadapi suasana tersebut. Reaksi yang terbaik adalah berundur dan bergerak perlahan-lahan, sambal sentiasa memerhatikan persekitaran anda,” jelas Soh.

Jika anda meminta pertolongan dari pihak berkuasa, maklumat terperinci seperti spesies, bentuk, ukuran dan warna haiwan boleh membantu dalam menentukan tahap ancaman yang anda hadapi. Jika boleh, kurung haiwan tersebut jika ia di dalam bilik dengan menutup pintu atau menyekat laluannya.

Lain-lain haiwan akan berbeza tindak balas mereka jika berhampiran dengan manusia. Banyak reptilia akan mengambil sikap defensif, bersembunyi dengan cepat atau undur sebelum menyerang. Ingat, mereka pun takut dengan anda. Biawak lebih cenderung melarikan diri, tetapi jika terperangkap, ia akan melibas ekornya dan berdesis.

Semasa berhadapan dengan dengan haiwan mamalia, musang akan mencari jalan keluar paling pantas, jadi pastikan anda tidak menghalangnya. Walaupun monyet pada umumnya kurang mengancam, mereka nakal dan akan menyerang jika diprovokasi (bergantung kepada spesies ). Oleh itu, elakkan dari melihatnya dan undur segera, kerana anda mungkin dianggap sebagai suatu ancaman.

© levnat |123rf

“Walau apa pun, lebih baik jika anda mempunyai pelan evakuasi kecemasan untuk keluarga anda, seperti jika berlaku kebakaran. Tentukan jenis amaran dan tempat pertemuan di luar rumah anda. Anda juga harus memberi amaran kepada jiran anda. Mereka bukan sahaja boleh membantu anda, tetapi haiwan liar juga mungkin akan mengganggu mereka, ” kata Soh.

Sekali lagi, pihak Perhilitan menawarkan nasihat langkah demi langkah mengenai cara bertindak balas:

Langkah 1 – Dengan tenang, pastikan jika ada ular di rumah anda dan tempat persembunyiannya.

Langkah 2 – Jangan mendekati, memprovokasi atau melakukan pergerakan mengejut ketika berhadapan dengan haiwan itu. Ular amat cenderung menyerang jika mereka merasa terancam.

Langkah 3 – Kenal pasti perincian fizikal haiwan, terutama sekali ular, kerana ini amat penting bagi mereka yang akan menghadapinya.

Langkah 4 – Jika boleh, kawal haiwan tersebut atau perhatikannya dari jarak yang selamat. Ini akan membantu pihak berkuasa mengesannya dengan lebih cepat.

Langkah 5 – Panggil bantuan kecemasan.

Apa yang JANGAN dilakukan jika hidupan liar memasuki rumah anda:

© belchonock |123rf

Melawan haiwan tersebut kerana anda tidak mempunyai kepakaran.

• Walaupun anda yakin, jangan cuba menangkap atau membunuh haiwan tersebut. Pertama, ia mungkin spesies haiwan terancam. Kedua, anda mungkin tidak mampu melawannya.

• Jangan bahayakan diri sendiri untuk mengenal pasti haiwan itu. Jika anda tidak pasti, maka lebih selamat jika anda menganggapnya berbahaya – terutama jika ia sejenis ular.

•Jangan cuba menyelamatkan haiwan tersebut. Jika anda tidak tahu atau tidak biasa dengan haiwan tersebut, anggaplah bahawa anda berada dalam situasi berbahaya.

Antara banyak hidupan liar, ular adalah ancaman terbesar kerana banyak jenis ular berbahaya di Malaysia.

Sistem Maklumat Kepelbagaian Biologi Malaysia (MyBIS) mempunyai katalog komprehensif ular berbisa dan tidak berbisa di negara ini. Anda boleh belajar dengan lebih lanjut di pautan ini: https://www.mybis.gov.my/pb/1548. Di sini anda juga akan mendapat maklumat berguna mengenai cara menangani gigitan ular.

Siapa yang boleh dihubungi untuk bantuan jika hidupan liar memasuki rumah anda?

© artbhls |123rf

Berita baiknya ialah Malaysia adalah negara yang cukup maju dan menawarkan pelbagai pertolongan ketika menghadapi hidupan liar di rumah anda. Namun, menurut bekas Ketua Bomba Datuk Soh, perkara paling cepat dan mudah ialah menghubungi talian kecemasan am, 999.

“ Jika anda tidak yakin, hubungi 999 dan jelaskan keadaan anda. Mereka boleh membantu menentukan perkhidmatan kecemasan terbaik untuk mengatasi masalah anda. Dalam kebanyakan kes, perkhidmatan seperti Bomba atau Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) terlatih dan dilengkapi secukupnya untuk membantu mengatasi masalah anda secepat mungkin,” katanya.

“Tetapi ada juga situasi unik di mana kepakaran zoologi tertentu mungkin diperlukan. Di sinilah kepakaran pihak Perhilitan memainkan peranan, terutama jika haiwan itu sangat buas atau sukar dijumpai.”

Soh menambah bahawa ada syarikat swasta kawalan perosak terkenal yang amat pakar dan terlatih dalam menghadapi hidupan liar seperti musang, biawak besar dan ular.

Berikut adalah senarai perkhidmatan kecemasan yang anda boleh hubungi jika menghadapi masalah hidupan liar di rumah:

•Talian Kecemasan Umum: 999

•Angkatan Pertahanan Awam Malaysia ( APM ): 991

•Bomba: 994

•Perhilitan: 1-800-88-5151 ( hotline )

Bagaimana untuk memberitahu perkhidmatan kecemasan?

Kata Soh, berikan maklumat terperinci dan jelas semasa menggunakan talian kecemasan. Dengar nasihat pengendali talian kecemasan yang akan membimbing anda.

“Lazimnya, orang akan membuat panggilan dengan pantas untuk memberitahu kami tentang kecemasan, tetapi gagal memberi maklumat penting mengenai lokasi mereka. Ini akan melambatkan kami sampai ke tempat anda.”

Terutama sekali ketika menggunakan talian kecemasan umum 999, dia berkata bahawa anda harus terlebih dahulu memberikan nama dan nombor telefon. Jika talian terputus, pihak berkuasa boleh membuat panggilan susulan untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Selepas itu, pengendali akan bertanya jenis perkhidmatan kecemasan yang anda perlukan. Nyatakan jika anda tidak pasti dan mereka akan menentukannya untuk anda.

Di sini, pemerhatian dan maklumat yang anda berikan amat penting. Memberi maklumat yang tepat bukan sahaja boleh membantu menentukan perkhidmatan yang sesuai untuk anda dan membuat persiapan, tetapi ia juga akan membantu mempercepatkan keseluruhan proses untuk kepentingan semua pihak.

Anda boleh mengambil gambar dan merakam video menggunakan telefon pintar. Lebih baik lagi sekiranya anda boleh melakukan perkara ini dari tempat yang selamat.

“Pastikan anda memberikan semua maklumat yang mungkin mengenai alamat dan lokasi anda untuk  dihubungi dengan pantas. Maklumkan kepada jiran anda bahawa perkhidmatan kecemasan sedang dalam perjalanan supaya tiada kenderaan yang menghalang ketika mereka sampai,” kata Soh.

Tips tambahan untuk menjauhkan hidupan liar dari rumah anda

©chai89 |123rf

Selain daripada menjaga kebersihan umum dan mengemas sekitar premis anda, berikut adalah beberapa tips pantas untuk mencegah haiwan liar daripada memasuki rumah anda:

Gunakan pagar yang baik

Pagar yang kuat dengan saliran yang ditutupi oleh wayar mesh akan membantu menjauhkan sebahagian daripada haiwan “merayap” dari kebun anda. Pastikan saliran dari dapur dan palung hujan ke lorong belakang rumah juga ditutup oleh wayar mesh untuk menghalang ular dari masuk ke rumah.

Tiada tempat gelap di kebun

Gunakan susun atur yang bersih dan terbuka di kawasan kebun anda, tanpa periuk, baldi atau kereta sorong yang terbalik yang boleh melindung ular dan biawak. Belukar tebal juga merupakan tempat persembunyian, manakala dahan pokok boleh membantu musang, monyet dan haiwan lain menaiki bumbung anda.

Jaga kawasan sampah anda

Tutup sampah makanan dan ikat beg plastik anda dengan ketat setiap petang. Banyak haiwan akan keluar mencari makanan pada waktu malam. Sumber makanan yang mudah diakses akan memulakan ekosistem rantaian makanan di luar pintu depan anda untuk haiwan pemangsa.. Anda juga boleh menggunakan semburan pembersih kaca seperti Windex sebagai pencegah di kawasan sampah anda kerana kandungan amonia di dalamnya akan menghindari pelbagai haiwan.

Beli penghalau haiwan

Terdapat banyak jenis penghalau yang selamat digunakan di sekitar hartanah anda dan tidak akan membahayakan haiwan yang menyerang, atau haiwan kesayangan anda di rumah. Hanya tabur, sembur atau letak penghalau haiwan anda di sekitar kawasan yang terjejas. Haiwan liar akan kurang berkeliaran di sekitar rumah anda.

Semburan lada sulah buatan sendiri

Banyak haiwan liar bencikan lada sulah. Anda boleh membuat penghalau buatan sendiri dengan beberapa item: lada sulah, air dan sabun pinggan. Campurkan sos lada sulah (atau serbuk lada sulah), beberapa titisan sabun dan dua cawan air. Gunakan pemproses makanan atau pengisar untuk mencampurkan bahan-bahan dengan sempurna di kawasan yang mempunyai ventilasi baik. Kemudian, pindahkan campuran anda ke dalam botol semburan.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain