Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Apa itu Pemeteran Tenaga Bersih (NEM) 3.0 di Malaysia

test

Pemeteran Tenaga Bersih atau Net Energy Metering (NEM) merupakan insentif solar bagi meningkatkan penggunaan tenaga solar dalam kalangan pengguna di Malaysia.

Apa itu Pemeteran Tenaga Bersih (NEM) 3.0 di Malaysia
© Pihak Berkuasa Pembangunan Tenaga Lestari (SEDA) Malaysia

Program Net Energy Metering atau Pemeteran Tenaga Bersih (NEM) merupakan konsep mesra alam yang diperkenalkan oleh kerajaan pada tahun 2016 dengan peruntukan 500MW sebagai insentif solar untuk meningkatkan penggunaan tenaga solar penggunaan tenaga solar di Malaysia. Program mesra alam ini telah dilaksanakan oleh Kementerian Tenaga dan Sumber Asli (KeTSA), dikawalselia oleh Suruhanjaya Tenaga (ST) dengan Pihak Berkuasa Pembangunan Tenaga Lestari (SEDA) Malaysia sebagai agensi pelaksana. 

Ia dilaksanakan secara meluas pada  tahun 2019 dan pada Disember 2020, kerajaan telah mengumumkan NEM 3.0. Melalui NEM, ia membolehkan pengguna elektrik menggunakan tenaga suria untuk kediaman mereka sendiri. NEM menggunakan sistem fotovolta (PV) suria yang di pasang di kediaman dan juga premis perniagaan. Menurut Pengarah Urusan Gading Kencana Sdn. Bhd, Datuk Ir. Muhamad Guntor Mansor Tobeng, pemasangan panel solar di bangunan-bangunan kerajaan menjimatkan sehingga RM600 juta bil elektrik setahun.

Apa itu tenaga solar 

kebaikan tenaga solar
© zstockphotos / 123RF

Secara amnya, tenaga solar merupakan tenaga yang berasal daripada cahaya matahari. Tenaga tersebut dapat digunakan secara langsung untuk memanaskan dan membekalkan sumber tenaga elektrik di kediaman atau premis perniagaan. Ramai orang mula menggunakan tenaga suria untuk menjimatkan kos dan mengurangkan penggunaan tenaga elektrik yang konvensional yang lebih mahal berbanding tenaga solar. Manfaat utama tenaga solar adalah ianya dapat digunakan dengan mudah oleh pengguna di kediaman dan perniagaan kerana ia tidak memerlukan pemasangan yang berskala besar seperti pemasangan peralatan untuk mendapatkan sumber tenaga dari angin atau biomas. 

Kelebihan dan kebaikan tenaga solar

Ada beberapa kelebihan menggunakan tenaga solar berbanding tenaga elektrik konvensional.

 • Sumber tenaga boleh diperbaharui (tenaga lestari)

Tidak seperti bahan api fosil, tenaga solar adalah sumber tenaga lestari kerana ia dapat terus menghasilkan penjanaan elektrik selagi adanya cahaya matahari. Sumber tenaga ini dapat dimanfaatkan dengan pemasangan panel solar yang dapat mengurangkan kebergantungan kita pada bekalan arang batu yang diperlukan untuk menghasilkan tenaga elektrik. Ini menjadikannya prospek tenaga yang menarik bagi kebanyakan negara yang fokus pada pembangunan mesra alam dan berteknologi hijau sepenuhnya di masa hadapan. 

 • Mesra alam

Penggunaan tenaga solar adalah sumber tenaga elektrik terbaik untuk menggantikan bahan bakar konvensional kerana ia adalah sumber tenaga alternatif yang tidak mencemarkan alam sekitar, bersih dan boleh diperbaharui. Ia tidak mencemarkan udara dengan melepaskan gas berbahaya seperti karbon dioksida, nitrogen dioksida atau sulfur oksida. Justeru, risiko kerosakan terhadap alam sekitar dapat dikurangkan. Tenaga solar juga tidak memerlukan bahan bakar untuk menghasilkan elektrik dan dengan itu dapat mengelakkan masalah kos pengangkutan bahan bakar atau penyimpanan sisa radioaktif.

 • Mengurangkan bil utiliti bulanan

Salah satu perkara menarik mengenai penggunaan tenaga solar ialah ia dapat membantu mengurangkan bil utiliti kediaman dan premis perniagaan. Melalui pemasangan panel solar di kediaman atau premis perniagaan, pelbagai aktiviti yang menggunakan tenaga elektrik yang besar seperti memanaskan air dapat dilakukan tanpa risau akan jumlah bil utiliti yang melonjak naik. Tenaga solar berpotensi menjimatkan sehingga 20% daripada bil utiliti sedia ada.

 • Mudah dipasang dan diuruskan

Panel solar mudah dipasang dan tidak memerlukan wayar, kabel atau sumber kuasa. Tidak seperti stesen janakuasa elektrik dan angin yang memerlukannya diikat dengan mesin penggerudian, panel solar tidak memerlukannya dan boleh dipasang di atas bumbung kediaman atau premis perniagaan. Ini bermaksud pemasangan panel solar tidak memerlukan ruang baharu dan setiap pengguna rumah atau perniagaan dapat menghasilkan elektrik mereka sendiri. Ianya juga mudah diselenggara dan tidak memerlukan kos penyelenggaraan yang tinggi.

BACA: 5 masalah perpaipan yang sering berlaku di apartmen bertingkat tinggi

Harga solar panel di Malaysia

harga solar panel di malaysia
© Pihak Berkuasa Pembangunan Tenaga Lestari (SEDA) Malaysia

Tenaga Nasional Berhad (TNB) menawarkan perkhidmatan pemasangan panel solar melalui anak syarikatnya, GSPARX. Syarikat ini juga merupakan pakar dalam pemasangan panel solar. Untuk maklumat lebih lanjut mengenai tawaran dan pakej solar TNB, anda boleh lawati laman web GSPRAX.

Apa itu Pemeteran Tenaga Bersih atau Net Energy Metering (NEM)

Pemeteran Tenaga Bersih atau Net Energy Metering (NEM) membolehkan pengguna elektrik membekalkan tenaga elektrik dari penjaan sendiri.  Konsep NEM akan memastikan tenaga yang dihasilkan dari sistem solar PV yang dipasang akan habis digunakan terlebih dahulu, dan sekiranya terdapat  lebihan ianya akan dieksport dan dijual kepada pemegang lesen pengedaran seperti TNB atau SESB dengan Kos Penggantian yang ditetapkan oleh Suruhanjaya Tenaga. 

Anda boleh memasang sistem solar PV untuk semua sektor domestik, komersial dan perindustrian selagi mereka adalah pelanggan TNB bagi penduduk di Semenanjung Malaysia atau Sabah Electricity Sdn. Bhd (SESB) bagi penduduk di Sabah dan Wilayah Persekutuan Labuan. Sistem solar PV hanya dibenarkan dipasang di bumbung atau ruangan yang tersedia di premis mereka sendiri.

Apa  itu Pemeteran Tenaga Bersih (NEM) 3.0

Skim Pemeteran Tenaga Bersih (NEM) 3.0 merupakan inisiatif kerajaan untuk meningkatkan penggunaan tenaga solar Malaysia yang bermula dari tahun 2021 sehingga 2023 dengan kuota sebanyak 500MW diperuntukkan bagi tujuan tersebut. 

Melalui NEM 3.0, tiga inisiatif utama yang baharu akan diperkenalkan untuk meningkatkan lagi penggunaan tenaga solar. Turut diperkenalkan bersama dengan ketiga-tiga inisiatif ini adalah “NEM maya”, melalui kaedah ini membolehkan sektor komersial dan industri turut mengedarkan tenaga solar. 

Berikut merupakan tarikh pembukaaan kuota dan kuota yang ditawarkan mengikut kategori:

Inisiatif / KategoriKuota Ditawarkan (MW)Tarikh Pembukaan Kuota
Program NEM Rakyat1001 Februari 2021 – 31 Disember 2023
Program NEM GoMEn (Kementerian dan Entiti Kerajaan)1001 Februari 2021 – 31 Disember 2023
Program NOVA (Net Offset Virtual Aggregation)3001 April 2021 – 31 Disember 2023

Sumber: Pihak Berkuasa Pembangunan Tenaga Lestari (SEDA) Malaysia

Macam mana Pemeteran Tenaga Bersih (NEM) 3.0 dilaksanakan 

NEM 3.0 dilaksanakan seperti yang berikut:

Macam mana NEM 3.0 dilaksanakan
© Pihak Berkuasa Pembangunan Tenaga Lestari (SEDA) Malaysia

 • Program NEM Rakyat 

Program ini bertujuan untuk mengurangkan bil tenaga dengan menjana elektrik anda sendiri (pemilik rumah) melalui penggunaan sistem PV solar. Nisbah mengimbangi tenaga adalah pada kadar 1:1, manakala lebihan tenaga tersebut akan dikreditkan ke dalam akaun pengguna dan boleh digunakan semula dalam tempoh maksimum 12 bulan. Saiz sistem PV solar maksimum yang boleh dipasang oleh pemilik rumah pula ialah 4kWac dan 10kWac untuk rumah fasa tunggal dan tiga fasa.

Program NEM Rakyat mempunyai kuota sebanyak 100MW yang diperuntukkan bermula dari 1 Februari 2021 dengan kontrak selama 10 tahun untuk pemohon yang berjaya. Program ini berlangsung sehingga kuota telah penuh atau sehingga 31 Disember 2023 (mana yang lebih dahulu).

 • Program NOVA (Net Offset Virtual Aggregation)

Program ini bertujuan untuk mengurangkan kos operasi perniagaan yang melibatkan utiliti melalui penggunaan sistem PV suria oleh sektor komersial dan perindustrian. Melalui program ini, pemohon yang berjaya: 

  • Menggunakan elektrik yang dihasilkan dengan sistem PV solar 
  • Menjual  lebihan elektrik (dihasilkan dengan sistem PV solar) kembali ke grid pada kadar pasaran atau System Marginal Price (SMP). Elektrik yang dijual akan ditukar menjadi kredit dan akan ditunjukkan dalam bil elektrik bulan berikutnya. 
  • Offset lebihan elektrik (dihasilkan dengan sistem solar PV) dengan menyebarkannya melalui agregat maya hingga 3 akaun bil elektrik yang berbeza dengan nama yang sama. 

Program NOVA mempunyai memperuntukkan kuota sebanyak 300MW yang bermula 1 April 2021 dengan kontrak selama 10 tahun bagi pemohon yang berjaya. Program ini berlangsung sehingga kuota telah dipenuhi atau pada 31 Disember 2023 (mana yang lebih dahulu).

 • Program NEM GoMEn (Kementerian dan Entiti Kerajaan)

Program ini bertujuan mengurangkan bil tenaga bangunan-bangunan hak milik kerajaan melalui penggunaan sistem PV solar. Nisbah mengimbangi tenaga adalah pada kadar 1:1. Lebihan tenaga tersebut akan dikreditkan ke dalam akaun pengguna dan boleh digunakan semula dalam tempoh maksimum 12 bulan. Saiz maksimum sistem PV suria yang dibenarkan ialah 1MWac bagi setiap akaun. Program NEM GoMEn mempunyai kuota yang diperuntukkan sebanyak 100MW bermula 1 Februari 2021 dengan kontrak selama 10 tahun bagi pemohon yang berjaya. Program ini berlangsung sehingga kuota telah dipenuhi atau pada 31 Disember 2023 (mana yang lebih dahulu).

Syarat kelayakan Program NEM Rakyat 

Berikut merupakan syarat-syarat kelayakan permohonan Program NEM Rakyat: 

 • Pengguna yang berdaftar atau sedang memohon untuk berdaftar dengan TNB di Semenanjung Malaysia;
 • Pengguna/ pemohon yang tiada pepasangan sistem fotovolta suria di bawah mana – mana program suria fotovolta sebelum ini; dan
 • Pemohon mestilah pengguna domestik yang menghuni premis persendirian, bukan untuk tujuan hotel, asrama, atau untuk n segala bentuk perniagaan, perdagangan, kegiatan profesional atau perkhidmatan.

Kategori pengguna TNB di bawah tarif berikut:

 • Domestik

Cara memohon NEM dengan TNB

 • Langkah 1

Cari kontraktor/ penyedia perkhidmatan berdaftar anda (RC/ SP)

 • Langkah 2

(RC/ SP) anda akan memohon Penilaian Teknikal dengan TNB (jika berkenaan)

 • Langkah 3

(RC/ SP) anda akan mendapat kelulusan / kuota dari SEDA

 • Langkah 4

(RC/ SP) anda akan memasang Sistem PV solar

 • Langkah 5

(RC/ SP) anda akan mengemukakan permohonan meter ke TNB

 • Langkah 6

Tandatangani kontrak NEM anda dengan TNB

BACA: Ini apa yang anda perlu tahu tentang senarai semak pemeriksaan rumah

Apakah kelebihan menggunakan Net Energy Metering (NEM)

NEM membolehkan kediaman keluarga dan premis perniagaan memperbaiki sebahagian perbelanjaan utiliti mereka selama bertahun-tahun dengan kos yang lebih rendah daripada kaedah konvensional. NEM merupakan komponen penting untuk memungkinkan pengembangan pasaran tenaga solar dan membuka peluang pekerjaan baharuNEM juga merupakan alternatif terbaik yang perlu dipertimbangkan bagi kediaman sedia ada atau baharu bagi menjimatkan bil utiliti terutamanya sewaktu Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan Bekerja Dari Rumah (BDR) di mana kita semua sedia maklum bil elektrik sering melambung tinggi berbanding hari-hari biasa.

Disunting oleh Rebecca Hani Romeli

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain