Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

8 tips mudah pindah rumah tanpa perlu bersusah payah

test

Sebut sahaja tentang topik pindah rumah, pasti ramai yang mengeluh memikirkan tentang proses-proses yang bakal dilalui.

© YinYang | GettyImages

Memang tidak dinafikan, daripada perkara-perkara besar seperti mengemas pakaian, mencari rumah yang sesuai, kos sewa pengangkutan sehinggalah ke sekecil-kecil perkara. Tetapi, jika proses pindah rumah ini dirancang dengan baik dan tertatur, anda tidak perlu bersusah payah.

1. Kemas barang besar dahulu

© Cathy Yeulet | 123rf

Bagi mereka yang sudah pakar dalam proses pindah rumah, taktik ini dikenali sebagai taktik visual. Caranya adalah, kemas barang-barang besar seperti peti ais, televisyen, katil, tilam dan sebagainya. Kenapa? Supaya anda tidak perlu rimas dan pening melihat terlampau banyak barangan yang ingin dikemas. Semakin kurang barang yang anda nampak, semakin lapang fikiran dan semakin cepat proses perpindahan ke rumah baru.

2. Gunakan kotak besar

Pastikan proses perpindahan anda dalam keadaan yang tersusun. Gunakan kotak-kotak besar seperti kotak televisyen atau kotak mesin basuh. Selain daripada menyimpan barang, ia juga boleh dipakai buang dengan begitu mudah. Tambahan pula, anda boleh labelkan kotak-kotak ini mengikut jenis barang supaya tidak risau berlaku barang hilang setiap kali berpindah.

3. Gunakan servis lori ataupun pengangkut

Jimatkan tenaga dan pindah dengan lebih efektif. Jikalau anda tiada kenderaan pacuan empat roda, van atau MPV, gunakan perkhidmatan lori dan pengangkut. Caj yang dikenakan adalah mengikut jarak dan upah pekerja. Anda boleh menjimatkan lebih masa dan tenaga. Bagi yang tinggal di rumah jenis kondominium, kadangkala lebih berbaloi membayar upah lebih untuk pekerja mengangkat barangan anda. Ingin lebih mudah, kemas dan tersusun, letak semua barang anda di lobi terlebih dahulu.

4. TNB, Syabas, pengurusan kediaman dan tuan tanah

© Rob Daly | GettyImages

Sebelum berpindah, pastikan anda periksa empat perkara  ini. Selesaikan semua bil eletrik, bil air atau apa-apa bil yang perlu dibayar. Mudahkan proses mengembalikan rumah kepada tuan rumah supaya tidak perlu menghadapi penolakan deposit atau masalah-masalah lain.

Bagi mereka yang berpindah dari apartmen servis, silalah bertanggungjawab. Pulangkan semua kad akses lobi dan kad parkir kenderaan yang anda miliki.

5. Perkhidmatan internet dan televisyen

Ini adalah antara perkara penting yang perlu diberi perhatian. Hubungi pembekal internet anda seperti Astro, Unifi dan lain-lain dan maklumkan yang anda ingin berpindah. Selalunya, tiada sebarang caj untuk memindahkan servis ini, jadi anda tidak perlu runsing.

6. Maklumkan kepada tuan rumah anda

Sebelum berpindah, amatlah penting untuk anda memaklumkan kepada tuan rumah yang anda akan berpindah. Mengikut kebiasaan, tuan rumah akan menghubungi anda tiga atau empat bulan sebelum kontrak perjanjian tamat.

Tambahan pula, ketika inilah tuan rumah akan membuat penilaian rumah, menamatkan kontrak dan memulangkan semula deposit anda. Mereka juga akan gembira jika anda memberi mereka masa untuk mencari penyewa baru.

7. Ambil cuti yang mencukupi

Anda memerlukan sekurang-kurangnya dua atau tiga hari cuti untuk menyelesaikan proses pindah rumah. Bagi yang menyewa di apartmen servis pula, anda perlu mengambil cuti kerana kebiasaannya pihak pengurusan apartmen tidak membenarkan anda memindahkan barang dan lori pindah juga tidak dibenarkan beroperasi semasa hujung minggu.

Ini juga penting supaya anda tidak kepenatan dan mempunyai masa untuk mengemas barang-barang yang telah dipindah masuk ke rumah baru.

8. Hari anda berpindah dari rumah

Nampaknya proses perpindahan rumah anda hampir selesai. Apabila tiba hari yang ditunggu-tunggu ini, pastikan anda keluar dalam keadaan yang bersih. Buang semua sampah yang ada dan tampal semua lubang atau apa-apa ubahsuai yang anda lakukan pada rumah berkenaan. Tuan rumah anda senang hati dan anda juga dapat berpindah tanpa ragu-ragu.

Sebelum keluar, pastikan anda melakukan pemeriksaan terakhir. Pastikan tiada barang tertinggal, matikan semua suis eletrik dan kunci rumah sebelum memulangkan kunci kepada tuan rumah.

Perkara patut dan tidak patut dilakukan

Berikut adalah antara perkara sampingan yang patut dan tidak patut dilakukan ketika berpindah ke rumah baru.

Lakukan

  1. Kalau anda memandu kereta jenis MPV, tidak perlu menyewa lori atau perkhidmatan mengangkut barang.
  2. Beritahu jiran yang anda telah berpindah supaya tidak berlaku apa-apa kekeliruan atau senang bagi mereka untuk hubungi anda.
  3. Tiba di rumah baru, periksa tempat pemasangan internet. Bukan di dalam rumah, tetapi tempat pemasangan untuk bangunan tersebut.
  4. Jangan bawa benda-benda lama atau yang telah rosak. Baju-baju lama, dapur berkarat dan langsir yang kusam usahlah dibawa bersama.
  5. Cuci rumah sebelum dan selepas pindah masuk.

Elakkan

  1. Meninggalkan sampah dan rumah yang berbau busuk.
  2. Meninggalkan dinding kotor dan berlubang.
  3. Meninggalkan rumah dengan perabot dan kemudahan yang telah rosak, contohnya tombol pintu yang telah pecah.
  4. Keluar tanpa memberitahu tuan rumah.
  5. Mengambil barang yang bukan milik anda.

Selamat berpindah!

Article ini ditulis oleh Ariff Yusof

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain