Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

8 tips untuk lindungi rumah anda dari pencuri

test

Sistem keselamatan rumah anda tak perlulah begitu rumit. Mari kami kongsikan beberapa cara yang mudah untuk melindungi rumah anda dari dipecah masuk pencuri.

©Christian Martinez Kempin/ 123RF

Artikel ini diterjemah dari 8 simple home security tips and tricks to defeat burglars oleh Ariff Yusof.

Bagi anda yang memiliki rumah sendiri, keselamatan adalah perkara utama yang mempengaruhi keputusan anda dalam mencari tempat tinggal dan juga apabila anda ingin mengubah suai rumah. Keselamatan adalah salah satu sebab (selain kemampuan) yang menyebabkan ramai yang memilih untuk tinggal di kondominium. Kebanyakan pembangunan kondominium baharu menyediakan ciri keselamatan yang tersedia dan protokol bagi mengelakkan pencuri daripada masuk ke kawasan tempat tinggal.

Tetapi bagaimana pula bagi mereka yang tinggal di rumah landed atau di apartmen yang sudah lama dengan sistem keselamatan yang tidak berapa canggih? Bagaimanakah anda boleh merasa tenang dan aman dalam memastikan keselamatan rumah anda terjamin? Kami ada tip-tip yang senang dan mudah bagaimana untuk anda memastikan rumah anda selamat, terutamanya apabila anda bercuti panjang atau terpaksa meninggalkan rumah atas urusan kerja.

1. Pintu masuk utama

Yang ini mungkin paling mudah. Tapi ramai yang berfikir takkanlah pencuri akan masuk ikut pintu depan, mestilah pintu belakang dan waktu tengah malam. Jangan begitu, zaman sekarang ini pencuri dah semakin bijak dan masuk ikut pintu depan tau. Zaman berubah, strategi pun mestilah berubah. Kalau anda perasan, kebanyakan kes kecurian kini berlaku pada siang hari, pagi dan pada waktu-waktu yang tak dijangka. Jadi apa kata laburkan lebih modal untuk pintu depan rumah anda dan pastikan ia betul-betul selamat.

Kadang-kadang anda tak perlukan sistem keselamatan berteknologi tinggi. Sistem yang ringkas dan mudah juga dah mencukupi. Sebagai contoh, tombol pintu jenis ‘deadbolt’. Pilih yang mempunyai logam tambahan jenis ‘throw lock’ yang akan dipasang di dalam rangka pintu anda. Selain itu, anda juga boleh memilih pintu yang berkualiti dan kuat. Pasti pencuri kecewa apabila pintu rumah anda susah untuk ditembusi. Jaga dan selenggara pintu rumah sentiasa. Pintu yang berkualiti tinggi pun boleh reput dan menjadi rapuh apabila dah terlalu lama. Ingat, pintu yang kuat melindungi rumah anda dari pencuri setiap masa.

Tip: Pastikan engsel pintu anda sentiasa di bahagian dalam. Jika di luar, ia mudah dipecah masuk nanti

2. Elakkan surat berlambak di peti surat

©Steve Byland/ 123RF

Ini menandakan rumah dah lama tak berpenghuni, atau anda tiada di rumah. Ini adalah petanda yang sangat jelas dan pencuri mungkin dah mula memerhatikan rumah anda. Jadikan satu tabiat untuk mengutip surat yang sampai ke rumah anda. Tak kiralah nak kutip hari-hari atau pada hujung minggu. Nampak macam mudah kan? Tapi perkara kecil seperti inilah boleh menyelamatkan rumah anda daripada menjadi sasaran pencuri.

Tip: Kalau anda tiada di rumah, suruh jiran atau rakan anda tolong kutipkan surat di rumah anda.

3. Lampu dengan fungsi sensor gerakan

Peralatan ini berada di sekeliling kita, tapi ia bukanlah sesuatu yang digemari oleh pencuri, terutamanya ketika waktu malam. Ia juga satu cara yang bijak, sebab pencuri takkan sedar yang rumah anda dilengkapi dengan lampu sensor gerakan. Apabila ada cubaan masuk, lampu akan menyala. Itu dah cukup untuk menakutkan mereka. Ia juga sebagai penanda yang ada orang di dalam rumah.

Tip: Pasang di tempat yang anda rasa pencuri mungkin akan cuba masuk. Pastikan ia sukar dilihat. Pencuri yang terkejut dengan lampu ini pasti akan meninggalkan rumah anda serta- merta.

4. Jadi lebih PINTAR dengan peralatan sedia ada

©Brian Jackson/ 123RF

Teknologi yang mudah ini boleh menyenangkan anda. Terdapat pelbagai gajet pintar yang boleh di-DIY sekarang yang semakin mudah dibeli dan dipasang. Apa kata anda gunakannya. Peralatan pintar ini boleh dikawal melalui internet dan aplikasi telefon pintar. Sebagai contoh, kini terdapat mentol yang boleh dikawal dengan aplikasi yang memudahkan apabila anda tiada di rumah. Satu idea yang bagus jika pasangkannya di sekeliling rumah anda. Barulah nampak seperti ada orang di rumah.

Sambungkan ia dengan kamera keselamatan WiFi dan anda boleh perhatikan jika terdapat sebarang pergerakan yang mencurigakan ketika tiada di rumah. Pasti membuatkan anda lebih yakin. Rumah lebih selamat dan anda boleh bercuti dengan senang hati.

Tip: Anda juga boleh menetapkan jadual untuk mentol ini menyala pada waktu yang rawak, barulah pencuri tak boleh meneka taktik anda.

5. Lindungi media sosial anda

Jangan sangka pencuri hanya memerhatikan rumah anda dari luar sahaja. Mereka juga perhatikan secara digital tau. Rata-rata kita mempunyai media sosial yang boleh dilihat oleh sesiapa sahaja. Jika tersalah langkah, gambar percutian anda boleh disalah guna oleh pencuri. Ia ibarat menjemput pencuri masuk ke rumah dan mengambil barangan kesayangan anda

Tip: Muat naik gambar bercuti anda, SELEPAS anda balik dari percutian.

6. Jadikan laman anda perlindung pertama

© Adrian Finlay/ 123RF

Batu-batu kecil di laman rumah anda boleh bertindak sebagai pelindung pertama jika ada orang yang mencurigakan berada di laman atau taman rumah anda. Mungkin belum terlintas di fikiran, tetapi apa kata jadikan laman anda kebal dan anti pencuri. Tanam pokok yang mempunyai duri di bahagian hujung laman anda supaya pencuri juga sukar untuk masuk dari situ. Bukan itu sahaja, batu-batu kecil ini akan berbunyi jika ada orang melaluinya. Selain itu, ia juga mencantikkan laman rumah anda.

Tip: Jika pagar anda jenis yang dilitupi oleh pokok, pastikan ia dibersihkan dan tidak terlalu panjang supaya pencuri tidak boleh bersembunyi di sebaliknya.

7. Berhati-hati dengan sampah yang anda buang

Kita pasti tak ambil peduli apa sampah yang dibuang, tapi ia juga sebenarnya adalah penanda sama ada rumah anda berpenghuni ataupun tidak. Sebagai contoh, jika anda membuang kotak yang penuh dengan peralatan elektrik yang mungkin nampak bernilai, ia boleh menarik minat pencuri. Ini tanda bahawa terdapat barangan mahal di dalam rumah anda.

Tip: Bawa kotak tersebut, atau sampah-sampah yang boleh dikitar semula ke pusat kitar semula. Bukan sahaja anda membantu selamatkan alam sekitar, malah rumah pun selamat.

8. Berkenalan dengan jiran anda

© Ferli/ 123RF

Bersembang dan berkenalan dengan jiran anda sedikit pun tidak mendatangkan sebarang masalah. Aktiviti yang tidak memerlukan sebarang teknologi ini adalah yang paling efektif. Jiran anda akan sentiasa membantu dan menjaga kawasan persekitaran rumah anda supaya sentiasa selamat. Mereka juga boleh memberitahu anda sekiranya terdapat perkara yang mencurigakan atau kecemasan berlaku.

Tip: Tinggalkan lebih daripada satu nombor telefon yang boleh dihubungi apabila anda tiada di rumah. Manalah tahu nombor telefon utama anda tidak boleh dihubungi. Mudahkan?

Seperti yang anda dapat lihat, nak pastikan keselamatan rumah sentiasa terjamin tidak semestinya memerlukan modal yang besar. Anda tidak memerlukan sistem keselamatan berteknologi tinggi, kamera keselamatan dan macam macam lagi sepanjang masa (tetapi jika anda mampu, apa salahnya).

Ini adalah langkah-langkah yang mudah dan praktikal untuk memastikan rumah anda selamat dan terjaga. Beberapa langkah yang nampak ringkas ini juga boleh menyelamatkan anda sekeluarga jika berhadapan dengan situasi yang tidak diingini suatu hari nanti.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain