Bagaimana mendapatkan WIFI terbaik di rumah

Share

Biasa tak dengan senario ini: Anda sedang menonton musim terbaru Orange is the New Black di Netflix. Tiba-tiba video terhenti dan diganti dengan penimbalan (buffering) tak berkesudahan

Picture: Getty

Anda boleh membaca versi Bahasa Inggeris di sini

Memang geram rasanya apabila Internet kita menjadi perlahan (atau hilang terus isyaratnya), tapi ada beberapa cara yang boleh anda gunakan untuk menguatkan isyarat Wi-Fi anda.

Berikut ialah beberapa tip yang boleh membantu anda:

1. Jangan sembunyikan router

Kebanyakan orang menyembunyikan penghala (router) mereka kerana ia menyakitkan mata atau membuat semak, tapi hakikatnya meletakkan penghala di dalam almari atau kabinet merupakan punca utama isyarat Wi-Fi lemah:

Dinding dan pintu boleh melemahkan dan menyerap isyarat Wi-Fi.

Cari lokasi pertengahan di rumah di mana penghala boleh diletakkan di atas meja atau rak buku. Sesetengah penghala direka bentuk untuk menghalakan isyarat Wi-Fi ke bawah, jadi meletakkannya di tempat tinggi akan membantu menyebarkan isyarat Wi-Fi secara sekata ke segenap rumah.

2. Jauhi perkakas dan objek logam

Kitchen, Park Place Residence

Ketuhar gelombang mikro, telefon tanpa kord, lampu pendarfluor, malah penghala lain di rumah atau apartmen jiran boleh mengganggu isyarat Wi-Fi anda. Untuk mengurangkan gangguan, letakkan penghala anda jauh dari perkakas rumah dan gunakan saluran dan frekuensi wayarles yang tersendiri.

Perisian online seperti Acrylic Wi-Fi untuk Windows dan AirGrab Wi-Fi Radar untuk Mac, contohnya, boleh membantu anda mengenal pasti saluran wayarles yang paling kurang gangguan. Nak lebih mudah lagi, kebanyakan penghala mempunyai pilihan automatik bagi mendapatkan saluran terbaik untuk lokasi anda.

Satu perkara lagi, elakkan meletakkan penghala berhampiran objek logam yang boleh menyerap isyarat Wi-Fi dan melemahkannya.

Related Stories

3. Reset mengikut jadual

Cara mudah tapi berkesan. Kebanyakan masalah teknikal boleh diselesaikan dengan hanya membetulkan semula (reset) atau but semula (reboot) penghala atau modem anda sekali sekala. (Kaedah ini juga biasanya perkara pertama yang pembekal Internet akan menyuruh anda lakukan apabila anda membuat aduan Internet perlahan. Anda sepatutnya sudah pun boleh mengagaknya.)

Dan jika anda membeli pemasa (timer), anda langsung tak perlu memikirkannya: Hanya setkan pemasa untuk membetulkan semula penghala anda sekali sehari pada waktu kurang sibuk.

4. Kemaskini firmware

Ya, kami tahu. Mengemaskini perisian tegar (firmware) menjengkelkan dan memakan masa. Tapi jika penghala anda sudah agak lama, perisian tegar terbaru boleh memastikan penghala anda berfungsi dengan licin dan cekap. Apa pun, kalau boleh, belilah penghala baru setiap tujuh atau lapan tahun.

5. Serenjangkan antena router (jika menggunakan penghala dengan antena)

Kebanyakan penghala mempunyai dua antena boleh laras pada bahagian atasnya. Jika antena anda selari, cuba serenjangkannya (satu menegak, satu melintang).

Isyarat Wi-Fi paling berkesan apabila ia selari dengan antena dalaman peranti anda. Antena dalaman pada komputer riba melintang manakala pada komputer meja, ia menegak. Pada peranti mudah alih, antenanya berubah-ubah bergantung kepada bagaimana anda memegangnya, sama ada orientasi potret atau landskap.

Melaraskan antena penghala supaya berserenjang boleh membantu menghasilkan sambungan sempurna antara Wi-Fi rumah dengan telefon pintar dan komputer riba anda.

6. Buatkan ‘cape’ untuk penghala anda

Kaedah ini bukan untuk semua, tapi ia satu penyelesaian DIY kreatif bagi penghala jalur lebar fiber yang mempunyai antena. Potong dan buka satu tin minuman. Kemudian pasangkannya seperti sekeping layar di sekeliling antena penghala anda.

Ini boleh membantu memfokus isyarat Wi-Fi dan meningkatkan jarak. Jika hanya satu kawasan kecil sahaja di rumah anda yang mengalami masalah Internet perlahan, mungkin kaedah ini sudah memadai.

7. Lindungi rangkaian anda dengan kata laluan

Oleh kerana bilangan pengguna pada satu masa boleh memberi kesan terhadap kelajuan Wi-Fi rumah anda, anda perlu melindunginya dengan kata laluan yang kukuh. Ini memastikan hanya individu yang berkenaan sahaja boleh menggunakannya.

Manfaatkan ciri keselamatan yang sedia ada pada penghala anda. Pilih kata laluan (atau frasa) dalam bentuk kombinasi huruf, nombor dan simbol yang sukar untuk diteka.

8. Atur penggunaan berat

Jika terlalu ramai pengguna menggunakan banyak bandwidth secara serentak, seperti bermain permainan video online, menonton Netflix dan memuat turun filem dan muzik dari iTunes, keseluruhan rangkaian anda akan menjadi perlahan. Ini memberi kesan kepada semua.

Cuba aturkan penggunaan Internet yang berat supaya Wi-Fi rumah anda boleh berfungsi dengan lancar dan licin untuk semua pengguna.

9. Beli repeater

Kebanyakan penghala mempunyai jarak penggunaan 150 kaki. Jika anda tinggal di dalam rumah yang besar, peranti dan komputer yang terletak paling jauh dari penghala mungkin sukar berhubung dengan Wi-Fi rumah anda.

Penyelesaian paling mudah bagi menguatkan isyarat di ruang tersebut ialah dengan membeli pengulang Wi-Fi (Wi-Fi repeater) yang boleh dipasang pada mana-mana soket dinding. Pengulang mampu meningkatkan jarak dan menguatkan isyarat ke segenap ruang rumah anda. Walau bagaimanapun, kelajuan Internet bagi pengguna jauh ini juga akan berkurang secara sepadan.

Artikel asal diterbitkan di bawah tajuk How to get the best WIFI at home oleh iProperty.com.sg


Share
Sign up and stay updated
Get the latest property news, home solution tips, interior design ideas and property guides.
By subscribing, you consent to receive direct marketing from iProperty.com Malaysia Sdn Bhd (iProperty), its group of companies and partners. You also accept iProperty’s Terms of Use and Privacy Policy including its collection, use, disclosure, processing, storage and handling of your personal information.