Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

6 jenis sayuran yang boleh ditanam hanya dengan air dan cahaya matahari

test

Ini dia enam jenis sayuran yang cuma perlukan air dan cahaya matahari selama seminggu untuk tumbuh. 

fruits and vegetables
© lola1960 | 123rf

Oleh kerana sekarang ini kita ada begitu banyak masa di rumah, semakin ramai yang masuk ke dapur untuk mencari ketenangan. Tidak mengejutkan apabila pelbagai keajaiban berlaku di dapur. Tidak dinafikan juga, ada masanya memasak dan membuat kuih-muih boleh menjadi satu rawatan terapeutik buat kita. Mungkin itu terhasil daripada kepuasan hati setelah anda berjaya menyediakan juadah-juadah enak yang anda tidak berpeluang mencuba sebelum ini. Mungkin juga kerana anda mendapat penghargaan daripada orang tersayang selepas mereka menikmati masakan lazat anda itu.

Namun begitu, keajaiban ini tidak mungkin berlaku jika tidak ada bahan-bahan yang sesuai untuk menyiapkannya. Disebabkan wabak coronavirus yang melanda sekarang ini, semakin sukar untuk kita keluar mendapatkan bahan-bahan segar dari pasar. Kedai barangan runcit dalam talian semuanya sesak dan ada juga tempat yang mengambil masa hingga beberapa minggu untuk menghantar pesanan anda. Mujurlah ada penyelesaian untuk masalah ini.

Sesetengah sayuran boleh ditanam semula dan yang bagusnya, ia cuma memerlukan air dan cahaya matahari. Jadi anda bukan sahaja boleh mendapat bekalan yang berterusan dengan cara ini, anda juga akan menyelamatkan bumi dengan mengurangkan penggunaan plastik (kecuali anda sememangnya sudah mengamalkan gaya hidup tanpa pembaziran).

1. Daun Bawang

Green onion scallion
yelenayemchuk | 123rf

Sedikit taburan daun bawang sudah cukup mengharumkan hidangan, sebab itulah ia agak cepat habis. Untuk bekalan berterusan bahan ini, ikut langkah di bawah:

Langkah 1: Potong bahagian hijaunya. Pastikan anda tinggalkan satu inci bahagian bawah yang berwarna putih.

Langkah 2: Kemudian, letak pangkal daun bawang tersebut ke dalam satu bekas gelas jernih secara menegak.

Langkah 3: Isi gelas dengan air anggaran dalam seinci, letakkan di kawasan yang mendapat cahaya matahari dan ia akan tumbuh dalam masa beberapa hari.

2. Salad Rom

lettuce
Ekaterina Kondratova | 123rf

Jika anda menyediakan hidangan salad menggunakan salad Rom, jangan buang pangkal salad itu. Anda boleh tanam semula mengikut kaedah ringkas ini.

Langkah 1: Letakkan pangkal salad dalam sebuah mangkuk tinggi.

Langkah 2: Isikan mangkuk dengan air. Pastikan separuh daripada salad itu tenggelam.

Langkah 3: Letakkan salad berhampiran tingkap yang mendapat cahaya matahari dan biarkan ia tumbuh.

3. Pak Choy 

bak choy
Yana Gayvoronskaya | 123rf

Satu kemestian dalam masakan orang Cina, pak choy merupakan sayur yang boleh dimasak dalam pelbagai cara. Anda boleh kukus, goreng kilas, panggang…apa saja yang anda mahu. Begini cara untuk menanam semula sayur yang lazat dan berkhasiat ini:

Langkah 1: Potong dan tinggalkan 2 inci daripada pangkal sayur.

Langkah 2: Letak pak choy ke dalam bekas dan isi air sehingga sayur tersebut terapung.

Langkah 3: Letakkan pak choy berhampiran tingkap yang mendapat cahaya matahari.

Langkah 4: Tukar air setiap dua atau tiga hari untuk mengekalkan kesegarannya.

BACA: 6 tanaman yang mudah ditanam semula di balkoni

4. Daun Saderi

celery
Thanthip Homsansri | 123rf

Jika anda suka mengunyah batang saderi, anda memang bertuah. Anda tak perlu lagi keluar mencari saderi di pasar raya, belajar saja cara menanamnya.

Langkah 1: Potong 2 inci di atas bahagian akar daun saderi.

Langkah 2: Letakkan akar ke dalam mangkuk yang dangkal dan isikan air. Isi secukupnya untuk menenggelamkan seinci akar tersebut.

Langkah 3: Tukar air setiap hari dan perhatikan ia tumbuh.

5. Kubis

cabbage
yelenayemchuk | 123rf

Dah siap menyiang kubis? Tunggu! Jangan buang dulu bahagian yang tinggal! Ikut langkah-langkah ini untuk menanamnya.

Langkah 1: Letakkan akar kubis ke dalam mangkuk yang dangkal.

Langkah 2: Isi mangkuk dengan air sehingga akar tersebut terapung.

Langkah 3: Akhir sekali, letakkannya di tempat yang mendapat cahaya matahari dan lihatlah hasilnya.

6. Selasih

basil
yelenayemchuk | 123rf

Bayangkan dunia tanpa selasih. Tentulah hidup kita akan menjadi hambar. Lagipun, tentu tak enak pesto tanpa sedikit daun selasih. Mungkin cuma rasa berkacang. Ini cara mudah untuk anda menanam selasih di rumah:

Langkah 1: Letakkan akar selasih ke dalam gelas.

Langkah 2: Isikan air sehingga ke paras bawah batangnya.

Langkah 3: Letakkan gelas tersebut di kawasan yang mendapat sinar matahari dan tukar airnya setiap dua atau tiga hari.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain