Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

5 tips jadikan bilik mandi anda berkilau sepanjang masa

test

Tiada sesiapa sukakan bilik mandi yang kotor. Muktamad.

© 123rf

Artikel ini diterjemah dari 5 tips to keep your bathroom sparkling clean all the time oleh Ariff Yusof.

Jika anda mengikuti ‘lazy man’s guide’, anda pasti perasan beberapa cara membuat kerja-kerja rumah tanpa perlu bersusah payah. Bila masuk bab nak membersihkan ruang rumah, saya boleh katakan bilik mandi adalah pilihan yang terakhir (lagi-lagi kalau bukan bilik mandi sendiri!). Satu perkara yang saya pelajari selepas bertahun-tahun (terpaksa) membersihkan bilik mandi, rupanya jika dibersihkan mengikut masa (mingguan atau bulanan), ia sebenarnya sangat mudah.

Di sini saya akan kongsikan beberapa tip yang mudah untuk anda cuba dalam rutin pembersihan bilik mandi anda.

Gunakan tablet pencuci mangkuk tandas

© 123rf

Ini memang diakui antara ciptaan terhebat yang pernah dihasilkan. Tengok saja pada namanya, sudah pasti fungsinya juga hebat dan menjadikan mangkuk tandas anda berkilat dan tidak berbau sehingga 3 bulan. Anda tak perlu lagi menyusahkan diri menggosok mangkuk tandas.

Gunakan langsir bilik mandi anti-kulat

© 123rf

Langsir bilik mandi semestinya menjadikan bilik mandi anda kelihatan lebih elegan, tetapi ia sebenarnya agak susah untuk dibersihkan. Langsir yang dibiarkan lembap dalam jangka masa yang lama adalah tempat yang sempurna untuk pembiakan…KULAT. Jika ia tidak dibersihkan, silap-silap boleh membahayakan kesihatan. Jika anda nampak kulat mula tumbuh di langsir bilik mandi anda, maka tiba masanya untuk bertukar kepada langsir bilik mandi anti-kulat.

Bersihkan paip sinki dengan limau dan garam untuk elakkan karat

© 123rf

Karat umpama penyakit kanser untuk barangan yang diperbuat daripada logam (kereta, bangunan) dan juga gigi anda. Lagi lama anda biarkan, lebih teruk akibatnya dan mungkin akan reput sehingga hancur. Untuk pengetahuan anda, karat akan lebih cepat merebak jika terdedah kepada persekitaran lembap yang mempunyai air dan bersuhu rendah.

Gunakan gabungan buah lemon dan garam untuk mengatasinya. Perah sedikit jus lemon di kawasan yang telah disapu garam dan biarkan sehingga 2 jam. Gunakan bahagian dalam lemon yang telah diperah tadi (ia sangat berkesan untuk menggosok karat) dan cuci paip sinki anda. Lakukannya sebulan sekali, pasti berkilat seperti sedia kala.

Cuka dan minyak bayi adalah jawapan kepada pintu bilik mandi

© 123rf

Pintu kaca bilik mandi sangatlah terdedah kepada lebihan buih sabun ketika anda mandi dan ia kerap terkumpul tanpa kita sedari. Anda tak perlu bersusah payah untuk membersihkannya, cuma perlu sembur dengan cuka dan dan air.

Apa yang anda perlu lakukan hanyalah campurkan kedua cecair, sembur di pintu bilik mandi anda dan biarkan ia meresap 5 hingga 15 minit sebelum dibilas. Kemudian, lapkan minyak pelembap bayi untuk mengelakkan lebihan sabun dan kotoran berkumpul.

Sapukan pengilat perabot pada pintu dan kabinet

© 123rf

Ini satu lagi cara mudah untuk membersihkan bilik mandi tanpa perlu bersusah payah. Lain kali bila anda hampir habis membersihkan dinding bilik mandi, sapu sedikit dengan minyak pengilat perabot. Biarkan sehingga 5 minit, kemudian keringkan ia dengan kain yang kering dan bersih.

Minyak pengilat perabot ini bertindak sebagai pelindung yang mengatasi lebihan sabun daripada terkumpul. Ia juga menjadikan dinding bilik mandi anda lebih berkilat. Pastikan hanya letak di bahagian yang berpotensi terkena lebihan sabun, lebih lebih lagi di kawasan lubang penapis air. Ingat, elakkan terkena bahagian lantai ya!

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain