Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

5 tempat makan menarik di TTDI

test

Taman Tun Dr. Ismail, atau lebih dikenali sebagai TTDI, mendapat nama sempena wakil duta pertama Malaysia ke Amerika Syarikat. Selain nama tempat yang bersejarah, TTDI tidak terkecuali daripada pelbagai tempat makan yang popular.

Artikel ini terdapat dalam versi Bahasa Inggeris dan diterjemah oleh Azmah Zakariah.

Dalam kupasan artikel kali ini, kami berkongsi bersama anda 5 tempat makan yang menarik di sekitar TTDI. Jika anda menetap di TTDI atau berkunjung ke sini, jangan lepaskan peluang anda untuk singgah ke 5 tempat makan ini!

#1 Simply Ribs

©️Simply Ribs

Dengan pilihan menu dari pelbagai budaya dari barat ke Asia Tenggara, anda akan disajikan dengan pilihan makanan yang lazat belaka. Apa yang unik mengenai tempat ini adalah menu yang berasaskan kepakaran utama restoran ini iaitu tulang rusuk.

Jika anda ingin mencuba makanan istimewa yang menjadi tarikan utama restoran ini, cubalah hidangan Oh Yeah Smokey Beef Ribs, daging tulang rusuk yang lembut dan berjus yang telah diperap dengan perasa yang luar biasa. Anda pasti tidak akan menyesal!

©️Simply Ribs

Alamat: 36, Lorong Rahim Kajai 14, Taman Tun Dr Ismail, 60000 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

Waktu Operasi: 12 tengah hari sehingga 11 malam, setiap hari kecuali Isnin.

#2. The Other Half Cafe

©️ mrdrowlands/The Other Half Cafe

Jika anda seorang individu yang gemarkan makanan bertemakan sarapan tengah hari atau brunch, kafe ini pasti menarik minat anda! Menu diinspirasikan daripada hidangan brunch Australia dengan kopi istimewa.

Selain dari itu, kafe ini juga mempunyai konsep hiasan dalaman yang sangat unik dan mempunyai makna yang tersendiri. Hiasan kafe ini bertemakan konsep separuh-separuh yang menggambarkan sudut positif dan negatif setiap perkara dalam kehidupan.

Hidangan istimewa yang harus anda cuba di kafe ini adalah Rendang Benedict dan Nasi Lemak Risotto. Gabungan budaya Asia dan Barat menjadi inspirasi kepada hidangan ini untuk memberi rasa dan pengalaman yang unik kepada pelanggan mereka.

©️ a.fixie/The Other Half Cafe

Alamat: The Other Half Cafe, No. 2-1 Greens Terrace, Jalan Wan Kadir 3, Taman Tun Dr Ismail,6000 Kuala Lumpur

Waktu Operasi: 9 pagi – 5.30 petang (Setiap Hari)

#3. Paperfish

©️Paperfish

Dari Hawaii ke Malaysia! Paperfish menawarkan hidangan berinspirasikan makanan sihat dari Hawaii iaitu hidangan Poké. Hidangan ini khas untuk anda yang inginkan makanan yang berkhasiat dengan rasa enak dan unik!

Nama Paperfish juga sangat unik kerana ianya diinspirasikan daripada hasil seni origami dari Jepun sebagai simbol pengaruh budaya negara itu di dalam hidangan Poké. Sebagaimana origami menghasilkan hasil seni yang halus dari sekeping kertas, restoran ini ingin mempamerkan hasil menakjubkan yang sama dengan kualiti makanan dan khidmat pelanggan mereka.

Hidangan Poké merupakan gabungan sayuran segar dan protein disertakan dengan pelbagai pilihan sos perisa. Jika anda ingin rasa yang unik dan berbeza, cuba perisa Mango Salsa Shrimp. Jika inginkan perisa yang sudah menjadi kebiasaan anda, cuba perisa Chili Tuna. Kedua-duanya pasti tidak akan mengecewakan!

©️ Paperfish

Alamat: 26, Jalan Datuk Sulaiman, Taman Tun Dr Ismail, 60000 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

Waktu Operasi: 10.00 pagi – 10.00 malam (Setiap Hari)

#4. MADE TTDI

©️ MADE TTDI

Jika anda peminat makanan Jepun atapun ingin mencuba makanan ini, anda boleh berkunjung ke restoran ini. Apa yang menarik, walaupun hidangan yang disajikan adalah berkonsep makanan dari Jepun, menu makanan ini diberi nafas baru dengan mengubah- suai sedikit rasa untuk menepati selera rakyat Malaysia.

Dengan konsep selesa dan santai, restoran ini masih mampu menyajikan menu hidangan setaraf dengan restoran mewah. Inspirasi penubuhan restoran ini berpunca daripada pemiliknya yang ingin menikmati variasi makanan Jepun yang halal, terutamanya bagi mereka yang beragama Islam.

Antara hidangan menarik yang patut dicuba adalah Lontong Udon – mee Jepun (yang dihasilkan sendiri di restoran) di dalam kuah berperisa lontong dan juga Short Rib Ramen – tulang rusuk lembu yang dimasak dengan api perlahan dan lama yang menjadikan kuahnya pekat dan dagingnya lembut.

©️ thirtysixphoto/MADE TTDI

Alamat: 36, Jalan Datuk Sulaiman, Taman Tun Dr Ismail, 6000 Kuala Lumpur, Malaysia.

Waktu Operasi: 12 tengah hari – 10 malam  (Setiap Hari kecuali Selasa)

#5. KGB- Killer Gourmet Burger

©️ KGB- Killer Gourmet Burger

Jika anda inginkan hidangan burger yang bukan sahaja istimewa dari segi rasa, malah sangat eksklusif dari segi perincian dan spesifikasi hidangan, anda semestinya harus berkunjung ke sini. Bahan yang digunakan segar dan berkualiti tinggi, dengan roti Brioche (dibakar setiap hari) dan juga daging lembu Australia dengan gred stik bagi memastikan setiap gigitan adalah sempurna.

Konsep makanan yang sesuai dengan masyarakat  moden menjadi pilihan restoran ini.  Restoran ini berpegang kepada prinsip ‘Cepat dan Kasual’ tetapi masih mampu menyediakan hidangan yang berkualiti tinggi dan perkhidmatan mesra kepada pelanggan mereka dan bukan hanya berdasarkan persembahan luaran makanan yang menarik sahaja.

Bagi restoran ini, setiap hidangan burger yang disediakan mempunyai keistimewaan yang tersendiri tetapi salah satu hidangan yang disyorkan adalah Bobcat di mana daging atau ayam diselaputi dengan Sambal Cili Hijau yang dibakar dan Sos Jalapeno Mayo yang mempunyai kombinasi unik rasa pedas dan masam. Selain daripada hidangan burger, terdapat juga beberapa hidangan tambahan lain yang patut dicuba seperti ayam goreng Korea Buldak Wings dan Nutella Milkshake.

©️ KGB- Killer Gourmet Burger

Alamat: 107, Jalan Aminuddin Baki, Taman Tun Dr Ismail, 6000 Kuala Lumpur, Malaysia.

Waktu Operasi: 12 Tengah Hari – 3 Petang dan 6 Petang-10.30 Malam (Isnin-Khamis)

12 Tengah Hari -10.30 Malam (Jumaat-Ahad)

Selain menawarkan pelbagai pilihan tempat makanan yang menarik dengan pelbagai kemudahan di sekitarnya, TTDI juga merupakan pilihan baik jika anda bercadang untuk menetap dengan membeli kediaman di sini atau sebagai salah satu lokasi pelaburan hartanah anda!

BACA: 5 hartanah mampu milik di Lembah Klang berhampiran LRT

Jika anda berminat untuk mendapatkan senarai hartanah yang terdapat di sekitar kawasan TTDI ini, layari sahaja laman web iProperty.com.my untuk mendapatkan senarai hartanah dengan pilihan yang terbaik!

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain