Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

5 sebab kenapa anda patut beli hartanah lelong pada 2019

test

Hartanah lelong. Kalau dicari, pasti jumpa. Jika anda sedang mencari rumah, jangan lepaskan peluang keemasan ini.

auction-property-market
© hxdbzxy| 123rf

Anda boleh baca versi Bahasa Inggeris disini

Bayangkan senario ini: 100 hartanah sedang ditawarkan di suatu acara lelongan. Lebih 25 orang kakitangan (jurulelong, peguam dan pengurus bank) berlegar-legar. Kami kira anda membayangkan beratus-ratus pembeli berpotensi menunggu dengan penuh minat untuk membida sebahagian daripada hartanah itu. Di saat ramai pembeli menghadapi kesukaran mencari rumah mampu milik, anda yakin ramai akan berebutkan rumah lelong. Apa tidaknya, semua orang tahu rumah yang telah dirampas oleh bank jauh lebih murah berbanding nilai asalnya di pasaran.

Sebenarnya anda silap. Suatu acara lelongan di Malaysia, termasuk yang dikelolakan oleh bank terkemuka, biasanya dihadiri oleh beberapa orang pembida sahaja. Ya, purata 5 hingga 7 orang hadirin. Apa yang ingin kami tekankan di sini ialah bekalan hartanah lelong lebih tinggi daripada permintaannya. Jika anda sedang mencari rumah, inilah masa paling sesuai untuk berkira-kira membeli rumah di pasaran lelong.

Berikut ialah 5 sebab mengapa membeli hartanah lelong suatu idea yang bernas:

#1 Diskaun yang berganda

Jika anda membuat carian senarai hartanah secara online dan bandingkan harga hartanah-hartanah ini dengan harga transaksi bagi hartanah jenis yang sama di brickz.my (satu-satunya portal hartanah di Malaysia yang menyediakan maklumat nilai jualan terkini bagi hartanah sub-sale), anda akan dapati unit-unit lelong ini dijual pada harga sekurang-kurangnya 20% di bawah harga pasaran, dan ini merupakan kadar diskaun yang biasa. Sekarang ini, banyak hartanah dijual dengan diskaun sebanyak 30 dan 40%!

Disebabkan pasaran hartanah yang suram, hartanah yang dilelong tidak lagi dijual dalam lelongan pertama. Ia mungkin dijual dalam lelongan ketiga atau keempat. Dan harga hartanah berkurangan sebanyak 10% setiap kali ia dilelong.

#2 Kurang saingan

Sepuluh tahun dulu, ramai rakan dan ahli keluarga kita mempunyai pandangan positif terhadap pembelian hartanah. Sentiasa ada barisan panjang di setiap pelancaran rumah baru.

Tapi kini, sentimen di kalangan pembeli di Malaysia ialah “tunggu dan lihat”. Dan di pasaran hartanah lelong, saingan anda berkurang lagi kerana secara tradisi, angka pembeli di pasaran hartanah lelong jauh lebih rendah berbanding di pasaran primer dan sekunder. Bayangkan anda seorang sahaja pembida di acara lelongan di mana harga hartanahnya sudah pun menjunam 40% di bawah harga pasaran!

#3 Sekarang masa terbaik untuk membeli

Apabila permintaan terhadap hartanah menurun disebabkan sentimen negatif, ia secara automatik akan mengubah bekalan hartanah menjadi sesuatu yang baik. Walau bagaimanapun, hartanah merupakan sesuatu yang berkos tinggi dan produk konsumer yang biasa. Tidak seperti kasut, telefon bimbit dan sebagainya, rumah tak boleh dihasilkan dalam tempoh beberapa jam atau hari.

Ada satu petikan kata-kata pakar pelaburan Warren Buffet yang terkenal dan menerangkan situasi ini dengan baik sekali iaitu, “Lebih baik bertindak seolah-olah ketakutan ketika orang lain tamak, dan bertindak tamak ketika orang lain ketakutan.”

Berdasarkan prinsip ini, hartanah bernilai rendah yang anda beli hari ini kemungkinan besar naik nilainya apabila sentimen pengguna atau pasaran berubah dan bekalan hartanah tak mampu memenuhi permintaan baru ini dengan segera.

Apabila sentimen pembelian bertukar positif, harga hartanah meningkat tak kira ia daripada pasaran primer, sekunder atau lelong.

#4 Bekalan hartanah lelong ‘baru’ melimpah-ruah

house-auction
© Getty Images

Oleh kerana rumah seperti ini dijual pada harga murah, kebanyakan pembeli di Malaysia mempunyai persepsi bahawa hartanah lelong ini kurang nilainya berbanding hartanah yang baru dilancarkan atau hartanah sekunder. Ramai menganggap sesuatu yang buruk telah berlaku di rumah tersebut (ada satu kes pembunuhan di Mont Kiara yang kerap menjadi bualan di pasaran lelong) atau rumah tersebut dibelenggu kerosakan struktur.

Memang benar ada beberapa kes bermasalah, tapi ia bukan suatu kelaziman. Menurut angka yang diperolehi daripada AuctionGuru.com.my, sejumlah 32,611 hartanah dilelong pada 2018. Takkanlah kesemua lebih 30 ribu unit hartanah ini bermasalah?

Tambahan pula menurut Gary Chia, Pengarah Eksekutif AuctionGuru.com.my, bilangan hartanah baru siap yang dilelong meningkat tahun lepas disebabkan peningkatan jumlah pemilik yang tidak mampu atau gagal dalam membayar ansuran bulanan apabila unit mereka siap. Ini membuktikan lagi bahawa masih ada lagi tawaran lelong hebat yang belum diketahui.

#5 Anda ada masa untuk belajar

Jika anda masih ragu-ragu dengan hartanah lelong, apa kata ambil sedikit masa mempelajari selok-beloknya dulu?

Mudah saja. Kunjungi beberapa acara lelongan hartanah dan lihat bagaimana ia dijalankan. Kaji beberapa bidaan yang berjaya bagi hartanah yang padan dengan kawasan/bajet/spesifikasi sasaran anda dan bandingkan harga lelongan tadi dengan harga transaksi median di brickz.my.

Kalau boleh, bertanya dengan beberapa orang pembida berjaya dan pelajari tentang apa persiapan yang anda perlukan. Antara tips yang biasa dikongsi termasuk memastikan tiada bil tertunggak dan membuat sedikit pemeriksaan tentang hartanah.

Ramai jurulelong juga sedia membantu. Tanyakan mereka tentang kisah-kisah kejayaan dan kegagalan pembida. Sekarang masa yang tepat untuk menimba ilmu sebanyak mungkin dan bertindak sebelum pasaran hartanah kembali pulih dan sentimen berubah. Di saat sentimen pembeli positif, hartanah yang baik pada harga menarik di pasaran lelong akan direbut di pusingan pertama lelongan lagi.

Nasihat

Right time to sell
©TVP Inc | Gettyimages

Apa pun, jangan gelojoh. Pemeriksaan lanjut masih perlu dilakukan walaupun hartanah lelong terbabit harganya 30 hingga 40% di bawah harga transaksi median.

1) Lebih baik beli di kawasan yang anda kenal atau yang telah anda kaji dengan teliti.

2) Beli hartanah di kawasan yang mempunyai pembangunan yang mendapat ulasan positif secara keseluruhannya.

3) Cuba pandu melalui kawasan rumah terbabit pada sebelah malam. Lihat sama ada lampunya masih terpasang. Jika ya, mungkin penghuninya masih tinggal di situ. Untuk mengusir mereka keluar mungkin memakan masa berbulan-bulan.

Artikel ini di diterjemahkan oleh Ridzwan A. Rahim

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain