Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

4 sebab rumah PR1MA ideal untuk anda

test

Sebut sahaja topik beli rumah idaman, pasti ramai yang mengeluh, terutamanya pembeli-pembeli Generasi Y.

Prima affordable
© stockstudioX| GettyImages

Terdapat banyak perkara yang harus dipertimbangkan sebelum membuat keputusan. Antaranya adalah harga rumah semasa yang begitu mahal. Sudahlah mahal, jika ada harga yang berpatutan pula selalunya lokasi rumah tidak kena dengan selera dan jauh dari ibu kota dan juga tempat kerja.

Baru-baru ini juga hangat tentang isu hartanah yang tidak terjual diperkatakan dalam akhbar dan media sosial. Menurut laporan, terdapat lambakan rumah terutamanya di negeri-negeri utama yang masih belum dijual. Ini berikutan harganya yang terlalu mahal dan tidak mampu dimiliki oleh generasi muda.

Bagi anda yang peka tentang perubahan harga dan berita hartanah semasa, pasti pernah mendengar tentang perumahan PR1MA. Secara asasnya, PR1MA merupakan projek perumahan yang diuruskan oleh kerajaan bagi membantu rakyat Malaysia, terutamanya golongan muda, untuk memilki rumah pertama mereka.

Turut dikenali dengan nama Perbadanan PR1MA Malaysia, sasaran projek adalah membina rumah dengan reka bentuk terkini di bandar-bandar utama seluruh Malaysia, dan paling utama adalah menjualnya dengan harga yang lebih mampu milik.

Apabila disebut harga mampu milik, mungkin ada segelintir yang ragu-ragu dengan kualiti rumah PR1MA. Jangan risau kerana rumah yang dibina adalah mengikut konsep moden dan perancangan bandar yang disusun rapi dan mempunyai kemudahan yang serba lengkap untuk rakyat.

Menggunakan konsep yang hampir sama dengan Housing Developent Board (HDB) di Singapura, PR1MA diasaskan pada tahun 2011 dan sehingga kini, 259,882 unit rumah PR1MA dengan reka bentuk berbeza telah lulus dan dibina di seluruh negara.

Kami berjaya menemu ramah seorang pembeli rumah PRIMA, Nurul Nazihah yang baru berusia 26 tahun dan ini sebab kenapa rumah PR1MA menjadi pilihannya:

“Harga yang berpatutan dan berkualiti”

Dibuka pada harga siap bina RM100,000 hingga RM400,000 dengan saiz dan reka bentuk yang berbeza. Rumah PR1MA ini mengikut rekaan semasa, moden dan sesuai untuk mereka yang baru berumah tangga. Bayangkan, jika ingin memiliki rumah di Kuala Lumpur, tidak kira apa jenis rumah, harga permulaan sudah mencecah RM400,000 hingga RM600,000.

“Tiada caj pendaftaran”

Berminat tapi takut mendaftar kerana bimbang akan dikenakan caj pendaftaran. Usah risau, kerana anda tidak perlu membayar sebarang caj untuk mendaftar nama anda. Malah, ia juga boleh dilakukan secara online atau dengan mengunjungi mana-mana pejabat PR1MA dan rumah-rumah contoh PR1MA.

Tips: Bayaran untuk peguam juga tidak dikenakan.

“Lokasi yang kondusif dan menarik”

Kebanyakan projek PR1MA dibina di bandar-bandar utama di seluruh Malaysia. Projek yang disusun adalah berdekatan dengan kemudahan-kemudahan seperti akses kepada pengangkutan awam, sekolah, kedai runcit dan pelbagai kemudahan lain.

Tips: Bagi anda yang bekerja di ibu kota, terdapat perbezaan jenis dan harga yang berbeza.

“Pembiayaan tidak lulus? SPEF sedia untuk anda”

Bagi mereka yang risau pembiayaan ditolak oleh bank, kini tidak perlu risau lagi dengan adanya Skim Pembiayaan Fleksibel atau SPEF. Skim ini hanya terhad untuk pembeli rumah PR1MA sahaja. Kelebihan SPEF ini adalah anda boleh membayar ansuran bulanan yang lebih rendah daripada kadar pinjaman biasa. Tambahan pula, anda boleh menggunakan Akaun 2 KWSP anda.

Tips: Kelayakan membeli rumah PR1MA adalah isi rumah berpendapatan minimum RM2,500 ataupun individu dengan gaji yang sama.

View this post on Instagram

 

A post shared by Ariff The Great (@thegreatariff) on

Rumah PR1MA yang berjaya dimiliki Nurul Nazihah terletak di Bandar Baru Agacia, Kampar

Jom baca pengalaman bagaimana Nurul Nazihah berjaya memiliki rumah PR1MA

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain