Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

4 dilema utama yang sering dihadapi oleh belia kontemporari

test

Dilema yang sering ditempuhi oleh golongan belia bukanlah polemik yang biasa dan tidak seharusnya dipandang enteng.

© Galina Peshkova / 123RF

Merujuk kepada laman web rasmi Jabatan Perangkaan Malaysia, bilangan belia direkodkan melebihi 14.5 juta orang. Jumlah ini merangkumi hampir 14.80% daripada populasi negara yang berjumlah 32.58 juta pada suku kedua tahun 2019. Berdasarkan laporan Ketua Ekonomi AmBank Research yang dilaporkan di media tempatan, Dr Anthony Dass berkata bahawa kadar pengangguran di kalangan belia Malaysia pada tahun 2017 kekal pada kadar 10.8%, lebih tinggi berbanding Singapura iaitu sebanyak 4.6%, diikuti oleh Thailand sebanyak 5.9%.

Kajian Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan pada tahun 2015 menunjukkan seramai 4.2 juta rakyat atau anggaran 29.2% penduduk negara ini yang berusia 16 tahun ke atas mengalami pelbagai masalah mental. Kedua-dua trend tersebut menunjukkan belia masa kini menghadapi kehidupan yang semakin mencabar.

 

Berikut merupakan 4 cabaran dan dilema utama yang sering dihadapi oleh belia masa kini.

1. Kejar gaji yang lebih tinggi atau pengalaman yang luas

Kajian yang telah dilakukan oleh Monster.com menunjukkan ramai golongan belia Malaysia bertukar-tukar kerja dalam tahun pertama, walaupun hampir 58% daripada 700 responden percaya bahawa pekerjaan pertama mereka sangat penting untuk membina karier masa depan yang lebih mapan. Kajian ini turut mendedahkan bahawa 36% bakat muda telah meninggalkan pekerjaan pertama mereka dalam jangka masa setahun, dengan 43% mengatakan mereka menerima bayaran lebih tinggi.

Gaji yang menarik dan peluang menimba pengalaman, kedua-duanya memainkan peranan yang penting. Belia yang bijak tahu apa yang ingin dicapai dalam pembangunan karier. Berbincanglah dengan ahli keluarga dan rakan sebaya yang memahami untuk mengelakkan tersilap mengatur langkah dan terperangkap dalam keputusan yang salah. Belia juga perlu bijak agar tidak dimanipulasi dan dipergunakan sewenangnya oleh majikan tanpa bayaran yang setimpal. Tegakkan hak anda sekiranya perlu. ‘Know your worth!’

2. Kahwin awal atau kukuhkan kewangan dahulu 

Setiap insan terutamanya golongan belia inginkan kehidupan berumah tangga. Impian membina mahligai bersama yang tercinta pasti ada di dalam semua orang. Walau bagaimanapun kos perkahwinan dan belanjawan kehidupan berpasangan yang meningkat saban tahun sering memberi tekanan kepada belia.  Merujuk kepada laporan Ketua Hakim Syarie Terengganu yang dilaporkan oleh media tempatan, Wan Mohd Zakri Wan Mohd berkata pasangan yang berusia antara 26 hingga 30 tahun dikesan paling ramai bercerai dengan kebanyakan pasangan berkahwin kurang lima tahun. Pasangan berusia antara 26 hingga 30 tahun paling ramai bercerai dengan kadar 19.3%, diikuti pasangan 31 hingga 35 tahun sebanyak 18.6% dan 17.2% bagi pasangan berusia antara 21 hingga 25 tahun.

Fenomena berkemungkinan berlaku kerana tiadanya muafakat di awal perkahwinan dan bebanan ekonomi semasa. Justeru, belia perlu bijak untuk mempersiapkan diri dengan ilmu rumah tangga dan mempunyai kewangan yang stabil. Jangan hanya mengikut trend dan tidak menyedari hakikat yang sebenar. Masyarakat juga harus menghapuskan stigma bahawa belia yang lambat berumah tangga seumpama melakukan dosa besar. Barangkali belia tersebut mempunyai keluarga yang perlu ditanggung ataupun komitmen bulanan yang tinggi. Masyarakat haruslah menyokong dan sentiasa memberikan kata-kata perangsang yang positif.

3. Nak beli rumah pertama atau kereta dahulu

Keduanya-duanya sama penting. Kereta dan rumah merupakan suatu keperluan. Namun, belia boleh membeli kereta terpakai dan mula menabung untuk membeli rumah di awal karier. Jangan hanya mengikut trend untuk bergaya dengan memandu kereta mewah sehingga poket sendiri bocor. Ukur baju di badan sendiri. Rancang cara terbaik untuk memiliki keduanya tanpa perlu berhutang keliling pinggang. Tetapkan keutamaan dan matlamat serta belajar untuk menabung secara sistematik.

4. Melancong ke luar negara atau menabung untuk kegunaan masa hadapan

Keinginan untuk melancong ke tempat-tempat menarik di luar negara sering kali menjadi dambaan setiap belia. Tarikan keindahan kepulauan Jeju di Korea dan keasyikan kota fesyen Milan di Itali sering menjentik hati sesiapa sahaja untuk pergi melancong. Namun, keutamaan setiap belia yang baru memulakan karier ialah untuk memastikan mempunyai simpanan tetap sekurang-kurangnya 12 kali ganda dari jumlah pendapatan bulanan.

Walau bagaimanapun, tabungan tersebut tidak seharusnya menjadi batu penghalang untuk para belia melancong ke luar negara. Terdapat pelbagai pakej pelancongan bajet yang tersedia dan golongan belia perlu bijak memilih yang terbaik.

BACA: Nak beli rumah pertama? Jangan ketinggalan untuk mohon Skim Perumahan Belia (SPB) BSN

Berdasarkan huraian yang dinyatakan, masyarakat harus turut sama berganding bahu bagi memastikan golongan belia tidak terpinggir dalam kerangka pembangunan negara. Jadilah masyarakat yang prihatin dan tidak lokek menegur dan membantu golongan belia agar mereka dapat menghadapi setiap dilema yang akan datang dengan sebaiknya.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain