Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

11 cara mudah menghilangkan bau haiwan peliharaan dari rumah anda

test

Bela haiwan peliharaan memang seronok. Namun, bila mula ada bau haiwan peliharaan yang tidak menyenangkan, apa yang perlu anda buat? Jom baca dalam artikel ini!

© tatyanagl | 123rf

Ahh, haiwan peliharaan! Si comel dengan pelbagai tingkah laku yang menghiburkan. Tidak kira apa jua haiwan peliharaan yang anda bela, mereka memberikan kasih sayang dan menjadi peneman setia di waktu yang sukar. Namun, bagaimana pula jika rumah anda mula muncul bau haiwan peliharaan yang tidak menyenangkan?

Bagi mereka yang memiliki haiwan peliharaan, masalah ini bukanlah suatu perkara asing. Keadaan ini menjadi lebih teruk sekiranya anda membela  haiwan peliharaan berbulu seperti kucing, hamster, arnab dan sebagainya. Jangan bimbang, baca artikel ini dan ketahui 11 cara mudah menghilangkan bau haiwan peliharaan dari rumah anda.

✉️ Ikuti kami di Telegram untuk tip dan info terkini!

1.Kenal pasti punca bau haiwan peliharaan di rumah anda

© ufabizphoto | 123rf

Pertama sekali, kenal pasti punca bau haiwan peliharaan yang tidak menyenangkan ini di rumah anda. Tidak ada gunanya jika anda mencuba cara yang lain tanpa mengetahui punca sebenar bau haiwan peliharaan ini.

Masalah ini mungkin berpunca mungkin dari sangkar, litter box, air kencing kucing atau bau haiwan peliharaan itu sendiri. Apabila anda sudah tahu punca dan kawasan bau kurang menyenangkan ini,  barulah anda dapat mencari cara yang sesuai untuk menghilangkan bau haiwan peliharaan ini dari rumah anda.

2. Wujudkan pengaliran udara yang baik di dalam rumah

© belchonock | 123rf

Walaupun nampak remeh, tetapi cara ini boleh membawa perubahan yang besar. Sebelum mencuba cara lain, wujudkan dulu pengaliran udara yang baik. Tanpa pengaliran udara yang baik, bau yang kurang menyenangkan akan terperangkap malah boleh menjadi lebih teruk.

Caranya mudah sahaja, pastikan  anda membuka tingkap bagi memastikan pengaliran udara yang baik terutamanya di tempat anda meletakkan litter box dan sangkar. Jangan sesekali meletakkan sangkar atau litter box haiwan peliharaan di dalam kawasan yang tertutup kerana udara yang tertutup dan kedap juga akan menggalakkan kewujudan bau yang tidak menyenangkan.

3. Selalu bersihkan sangkar atau litter box

© serezniy | 123rf

Sangkar atau litter box boleh menjadi tempat pengumpulan pelbagai bakteria jika tidak dibersihkan. Kebiasaannya, bau yang tidak menyenangkan akan wujud sekiranya ia tidak dibersihkan secara berkala.

Walaupun tampak remeh dan leceh, cara yang terbaik untuk memastikan bau tidak menyenangkan, ialah  bersihkan setiap hari sangkar atau litter box haiwan peliharaan ini.

Bukan itu sahaja, anda boleh menggunakan alternatif seperti pasir kucing dengan lemon atau lavender.

Sebagai contoh, jika haiwan peliharaan anda ialah kucing yang terkenal sebagai haiwan yang pembersih, bau lama yang tidak menyenangkan di litter box akan membuatkan mereka tidak selesa dan berak di tempat lain pula! Jangan masalah ini tidak selesai, timbul masalah lain pula!

Tips bonus: Ada surat khabar lama? Gunakan surat khabar lama sebagai alas bawah sangkar atau litter box anda. Selain mengelakkan sebarang kotoran terkena lantai, surat khabar lama juga boleh menyerap bau yang tidak menyenangkan.

4. Pemilihan rekaan litter box bagi haiwan peliharaan yang sesuai

© lightspruch | 123rf

 Seterusnya, pastikan anda membuat pemilihan rekaan litter box bagi haiwan peliharaan yang sesuai.  Jika anda ingin  menghilangkan bau, beli jenis rekaan yang bertutup. Ingat, ia perlu dibersihkan setiap hari kerana ia akan memerangkap bau. Sekiranya tidak dibersihkan setiap hari, baunya boleh menjadi lebih teruk lagi!

Sebelum anda  memilih rekaan ini, pastikan juga  saiz kucing  atau haiwan peliharaan anda mampu muat ke dalam litter box ini. Jika anda mempunyai bajet yang lebih, boleh gunakan litter box automatik yang akan membersihkan najis kucing secara automatik namun ia agak mahal. Apa jua pilihan anda, buat pembelian ini berdasarkan kemampuan masing-masing.

Artikel popular untuk bacaan anda:
🤔 13 cara halau kucing dari berak di laman anda

🏠 Bagaimana cara hapuskan bau durian dari rumah

5. Bersihkan bekas  makanan dan botol air haiwan peliharaan

© 9dreamstudio | 123rf

Ya, bekas makanan dan botol air haiwan peliharaan yang dibiarkan lama serta tidak pernah dibersihkan mungkin punca bau yang tidak menyenangkan selama ini. Tahukah anda, mengikut satu kajian, bekas makanan haiwan peliharaan seperti kucing merupakan salah satu tempat yang mengandungi kuman yang paling banyak di rumah! Eww!

Antara punca ia boleh menjadi pembiakan pelbagai bakteria ialah lebihan makanan yang tidak dimakan dan bakteria daripada mulut haiwan peliharaan itu sendiri. Ia akan berkumpul dan membiak sehingga boleh menjejaskan kesihatan haiwan peliharaan anda.

Jadi, anda perlu membersihkan bekas makanan dan botol air haiwan peliharaan ini setiap hari. Mungkin nampak remeh, tapi ia mungkin salah satu punca bau haiwan peliharaan anda selama ini.

6. Mandikan haiwan peliharaan

© edu1971 | 123rf

Secara teorinya, haiwan peliharaan contohnya seperti kucing, anda tidak perlu memandikan mereka kerana mereka boleh membersihkan diri sendiri. Namun ada beberapa keadaan, yang memerlukan anda memandikan haiwan peliharaan ini:

  • Sudah namanya haiwan peliharaan, kadang-kadang mereka mungkin ke tempat yang kadang-kadang kita sendiri tidak ketahui busuk seperti tong sampah dan sebagainya.
  • Badan mereka sangat kotor. Contoh, masuk ke dalam lumpur. Jika tidak mandi, akan mengotorkan seluruh rumah.
  • Kucing dijangkiti kutu atau penyakit kulit yang memerlukan mereka untuk mandi. Penyakit kulit ini boleh menjejaskan kesihatan bulu mereka dan mendatangkan bau yang kurang menyenangkan.

Bagi haiwan peliharaan yang berbulu, pastikan anda memberus bulu kucing ini dengan kerap. Jika tidak, bulu akan mudah gugur di merata tempat di rumah, malah boleh mendatangkan kesihatan terutamanya mereka yang mempunyai masalah asma.

7. Basuh tempat tidur haiwan peliharaan

© serezniy | 123rf

Haiwan peliharaan anda pasti ada tempat yang menjadi tempat tidur mereka. Namun, jangan terkejut sekiranya tempat tidur mereka ini juga boleh mendatangkan bau yang tidak menyenangkan.

Biasanya, pemilik  hanya akan membersihkan bulu sahaja, bersihkan tempat tidur mereka secara berkala. Kucing atau haiwan peliharaan tidur bersama anda? Ya, ini masanya untuk membersihkan tempat tidur anda.

 

8.  Bersihkan kawasan rumah

© dolgachov | 123rf

Jika bau haiwan peliharaan ini masih tidak hilang, ini masanya untuk bersihkan kawasan rumah. Pastikan setiap sudut dan kawasan dibersihkan dengan rapi.

Vakum, vakum, vakum! Vakum karpet rumah anda kerana ia merupakan tempat yang paling mudah untuk bulu terperangkap dan mengeluarkan bau yang tidak menyenangkan. Jangan terkejut jika sewaktu anda membersihkan rumah, anda akan terjumpa punca bau yang dibawa si nakal ini. Ya,  jangan terkejut jika punca bau busuk selama ini merupakan bangkai tikus atau cicak yang diburu si nakal ini dan terperangkap di celahan sofa.

Jika tidak mampu membersihkannya sendiri dan mempunyai bajet yang lebih, anda boleh menggunakan perkhidmatan servis pembersihan profesional.

9. Guna air purifier yang dikhaskan untuk menghilangkan bau haiwan peliharaan

©  jomkwan7 | 123rf

Pelbagai air purifier yang ditawarkan di pasaran sudah tidak asing lagi sebagai salah satu cara untuk meningkatkan kualiti udara di dalam rumah. Bagaimana untuk tahu air purifier ini sesuai bagi menghilangkan bau haiwan peliharaan ini?

Pastikan anda menggunakan air purifier dengan  activated carbon filter. Ia akan membantu untuk menyerap bau dan secara tidak langsung menghilangkan bau haiwan peliharaan dari  rumah anda.

Tak ada bajet untuk air purifier? Gunakan produk seperti activated charcoal yang boleh diletakkan berhampiran dengan kawasan yang mempunyai bau yang tidak menyenangkan.

10. Guna pewangi di dalam rumah

Apa kata, wangikan kawasan rumah anda bagi menghilangkan bau haiwan peliharaan ini.  Jika anda masih mencari cara membuat pewangi rumah sendiri,  kami kongsikan beberapa cara menggunakan bahan semula jadi yang mudah didapati di rumah.

Daun pandan

©  ferli| 123rf

Selain menjadi salah satu bahan masakan terkenal bagi masakan Melayu, daun pandan juga boleh berguna sebagai pewangi semula jadi. Caranya mudah sahaja, hiris halus daun pandan atau gulung dan letakkan sahaja di kawasan punca bau tidak menyenangkan ini.

Secara tidak langsung, daun pandan juga boleh menghalau serangga lain seperti lalat, semut, lipas dan sebagainya yang tidak gemarkan bau wanginya.

Serai

© thamkc | 123rf

Kegunaan serai wangi sudah tidak asing lagi untuk menghalau serangga. Namun, serai juga boleh bertindak sebagai pewangi semula jadi di dalam rumah. 

Jika anda  ingin membeli pewangi yang dijual di pasaran, pastikan ia  mengandungi bahan yang tidak berbahaya kepada binatang peliharaan. Semburkan sahaja wangian ini  di kawasan yang datang bau yang tidak menyenangkan.

11.  Siasat jika haiwan peliharaan ada masalah kesihatan

Jika anda telah melakukan semua cara, dan bau haiwan peliharaan anda masih busuk atau mengeluarkan bau tidak menyenangkan, ini masanya membawa haiwan peliharaan anda ke veterinar bagi mengesan sebarang masalah kesihatan.

Jangan terkejut jika sebenarnya bau haiwan peliharaan yang selama ini ada berpunca daripada masalah kesihatan seperti penyakit kulit dan sebagainya.

Akhir sekali, kami harap perkongsian kali ini  berjaya menghilangkan bau haiwan peliharaan dari rumah anda. Kongsikan kepada kami sekiranya cara ini berkesan atau jika anda ada cadangan lain yang lebih berkesan, jangan segan untuk berkongsi bersama kami!

Lagi artikel menarik :
🦟 12 tanaman ini boleh halau nyamuk di rumah dengan berkesan.
? Pokok hiasan dalam rumah yang bermanfaat untuk anda.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain