Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

10 penambahbaikan dekorasi rumah dalam tempoh kurang sejam

test

Ini helah dekorasi mudah yang tidak mengambil masa, hanya mememerlukan sedikit usaha serta kos, dan boleh menyegarkan semula suasana rumah anda.

© 123rf

Imej-imej mencantikkan semula dekorasi rumah daripada episod HGTV Fixer Upper membuatkan anda terigau-igau, tapi hadapilah kenyataan. Anda bukan Joanna Gaines. Ditambah pula dengan jadual anda yang terlalu padat, nampak amat mustahil untuk anda menyertai acara dekorasi rumah.

Jadi bagaimana anda boleh menguasai perkara ini dalam masa yang terhad?

1. Tambah kehijauan ke dalam ruangan rumah

©Getty images

Ada kalanya perkara paling kecil boleh memberikan kesan yang paling besar. Selain daripada mudah menghasilkan dekorasi yang bersemangat dan bertenaga, tanaman dalam rumah juga boleh menyegarkan udara dalam ruang kerana keupayaannya untuk menulenkan. Anda boleh gunakan pasu kaca jernih untuk meletakkan keratan dedaun hijau segar. Pokok palma Kentia juga boleh menjadi satu hiasan yang menyerlah apabila kena pada tempatnya.

2. Hias dengan barangan kaca

©belchonock|123rf

Tukar ruang tamu atau dapur anda menjadi satu ruang tumpuan dekoratif. Pamerkan barangan kaca terbaik anda, dengan campuran yang baharu dan lama, daripada kaca berkabut hingga kaca berlukis. Suasana warna-warni akan menambahkan keserian kepada para atau kabinet putih.

3. Ubah barang lama menjadi baharu

©Erinna Giblin | Getty images

Gunakan balang Mason atau jag kaca lama anda untuk menerangi apa saja hiasan yang pasti menjadi bualan. Letakkan lampu pesta untuk mencerahkan kawasan pameran atau anda boleh tambahkan manik-manik berwarna terang, origami atau pasir pelbagai spektrum sebagai item dekorasi unik. Gunakan juga bakul rotan lama sebagai tempat meletak buku atau majalah.

4. Pasang cermin

©Katarzyna Bialasiewicz Photographee.eu |123rf

Cermin mampu menjadikan bilik kelihatan lebih besar daripada sebenarnya. Satu kepingan cermin yang terletak ditempat sesuai akan memantulkan cahaya semula jadi yang masuk menerusi pintu dan tingkap lalu menjadikan ruangan anda lebih cerah. Guna semula bingkai vintaj dengan potongan cermin bersesuaian bagi menghasilkan hiasan menarik yang mampu milik.

5. Meja bergambar 

Penuhkan ruang atas meja anda dengan pameran foto kreatif dan kemudian lapisinya dengan kepingan kaca yang sepadan dengan ukuran meja. Masukkan foto-foto kegemaran, poskad serta apa saja yang memberi memori indah pilihan anda di bawah kepingan kaca tersebut.

6. Tukar semula kegunaan tangga

©Katarzyna Białasiewicz | 123rf

Kenapa tidak gunakan tangga kayu di satu ceruk sebagai tempat menyidai tuala atau selimut? Sesuatu ruang tamu tak nampak nyaman dan selesa tanpa ‘kehadiran’ sehelai selimut berbulu gebu! Ia juga adalah perhiasan yang murah dan mudah selain membuatkan dinding kosong nampak lebih menarik.

7. Letakkan hiasan utama

©Erinna Giblin | 123rf

Satu hiasan utama menjadikan ruang nampka lebih lengkap. Ia adalah salah satu cara untuk mempamerkan warna yang ceria kepada ruang tersebut. Satu gubahan bunga yang menawan ataupun barisan lilin-lilin wangi boleh menambahkan elemen yang santai.

8. Tukar cara pencahayaan

©NelleG | gettyimages.com

Dengan menggunakan teknik pencahayaan berlainan seperti lampu ke bawah, lampu sorot dan cahaya lampu yang samar-samar, ruangan anda mendapat nafas baharu. Ini menghasilkan suasana kreatif yang bersesuaian dengan pelbagai majlis hanya dengan perubahan ringkas.

9. Seni cetakan

©Erinna Giblin | 123rf

Mewujudkan satu dinding galeri yang penuh dengan hasil seni kecil bukan sesuatu yang keterlaluan. Malahan, ia lebih kos efektif berbanding anda mengeluarkan wang membeli sekeping atau beberapa kepingan seni yang besar. Mungkin dinding kosong boleh membuat anda takut untuk memulakan projek kreatif anda, tapi beranikan diri dan letakkan gambar-gambar pilihan anda. Besarkan imej-imej kegemaran anda secara digital dan pamerkannya di dinding.

10. Dulang barangan hiasan

©Hannah Photography | gettyimages

Meletakkan perhiasan dalam satu dulang boleh menjadi satu tarikan kuat, berbanding dengan meletakkannya merata-rata. Barangan ini juga akan lebih mudah untuk dibersihkan. Satu pameran kaca vintaj, lilin kegemaran dan hiasan kristal akan lebih segar dengan bunga-bungaan lembut seperti Baby’s Breath.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain