Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

10 cara menaikkan seri bilik minimalis anda

test

Yang menariknya, anda tidak perlu menggunakan berus cat pun!

© 123rf

Artikel ini diterjemah dari 10 ways to add a pop of colour into your minimalist bedroom oleh Hamidi Kuncimon.

Konsep minimalis adalah suatu trend di masa kini. Ia kemungkinan akan kekal untuk jangka waktu yang agak lama. Akan tetapi, menggayakan konsep minimalis ini tidak bermaksud anda tidak boleh menambahkan pelbagai warna yang boleh memberikan kesan dan personaliti kepada bilik yang digayakan dengan warna-warna neutral.

Jangan panik jika menyangkakan anda perlu mengubahsuai bilik anda sepenuhnya. Di sini kami kongsikan beberapa cara yang mudah untuk bermain dengan warna di dalam bilik tidur anda. Kami sertakan sekali langkah-langkah yang memerlukan kerja yang berpanjangan atau sementara.

Pilih cadar yang sesuai

© 123rf

Katil anda sudah semestinya merupakan objek tumpuan di bilik tidur anda. Hanya tukarkan cadar (yang mungkin berwarna putih atau kelabu) kepada rekaan yang kontemporari berwarna pastel. Ia adalah suatu langkah yang sangat mudah! Tambahan pula, anda hanya perlu melaburkan wang anda kepada pelbagai set cadar yang berlainan warna dan corak. Memandangkan anda akan menukar cadar sekali pada setiap dua minggu, anda tidak akan merasa bosan melihat warna yang sama.

Gunakan aksesori berwarna terang

© 123rf

Ini adalah antara langkah yang paling mudah untuk menaikkan seri bilik anda. Anda boleh menggunakan aksesori seperti pasu, bekas lilin, meja lampu, dulang hiasan ataupun bingkai gambar. Namun, berhati-hati agar tidak tampak sarat dengan terlampau banyak barang. Satukan barang-barang tersebut berdasarkan kumpulan warna mereka agar kelihatan seimbang.

Warnakan satu dinding sahaja

© 123rf

Dengan hanya mengecat satu bahagian dinding di bilik tidur anda, ia mampu membuatkan ruang tersebut kelihatan lebih menonjol. Ia akan mengubah titik tumpuan bilik tersebut tanpa perlu bersusah-payah membuat pengubahsuaian yang rumit atau berbelanja besar untuk membeli aksesori-aksesori yang akan menyemakkan bilik anda. Mengecat akan memakan masa dan tenaga, jadi pastikan anda memilih warna cat anda dengan bijak.

Tambahkan tumbuh-tumbuhan

© 123rf

Ini adalah pilihan yang bijak jika anda ingin mengekalkan ruang yang kelihatan semula jadi. Menambahkan tumbuhan hijau bukan sahaja memberikan nafas segar tetapi ia turut mengekalkan elemen semula jadi di dalam bilik tidur anda. Kami menyarankan tumbuhan renek kerana ia mudah dijaga dan boleh membesar di dalam bilik anda kerana ia mampu menyerap kelembapan udara.

BACA: 6 tanaman yang mudah ditanam semula di balkoni

Jadi lebih kreatif dengan hasil seni

© 123rf

Menambahkan barang hiasan seperti lukisan, arca atau fotografi mampu memberikan warna dan nafas ke dalam bilik anda. Lukisan abstrak yang ringkas atau foto menampilkan sentuhan peribadi anda terhadap hiasan bilik anda. Anda mampu mengenakan lukisan atau gambar dengan bingkai yang bewarna terang. Tetapi, pastikan ia kelihatan kemas dan mudah agar lukisan anda akan lebih menyerlah.

Hiaskan dinding dengan cermin

© 123rf

Jika anda kurang menggemari aksesori seperti bingkai gambar di dinding, apa kata anda cuba gantungkan cermin yang besar. Terdapat banyak pilihan cermin dengan pelbagai bentuk dan saiz. Bukan hanya ia mampu menarik perhatian, ia juga mampu memantulkan cahaya di dalam bilik anda dan menerangkan ruang bilik tidur.

Jangan lupakan tirai langsir

@ 123rf

Langsir juga adalah antara cara yang mudah untuk anda menambahkan warna dan tekstur bilik anda. Jangan pilih tirai berdasarkan warna sahaja. Suai padankan pelbagai tekstur dan material, seperti renda, linen atau baldu untuk memberikan kelainan dan karakter kepada ruang anda.

Tampilkan sesuatu yang ganjil

© 123rf

Jika anda menambahkan warna dalam bilik, tidak semestinya harus menggunakan warna-warna yang terang dan berani. Anda boleh menggunakan objek yang mampu memukau mata yang memandang, seperti lampu dengan rekaan yang pelik. Gayakan ia dengan rona lampu yang terang atau lampu lava, ia pasti menjadi topik perbualan yang hangat!

Warnakan bahagian dalam rak buku

Ini adalah satu langkah yang anda boleh cuba jika anda mempunyai rak buku di bilik anda. Catkan bahagian belakang di dalam rak buku anda dan kekalkan bahagian depan dengan kemas dan bersih. Jika ia rak bertingkat, anda boleh mengenakan pelbagai warna agar ia kelihatan tampak menyerlah di dalam bilik anda. Pastikan warna bahagian belakang rak buku anda berbeza dengan bahagian depan agar ia menghasilkan impak yang anda inginkan.

Tambahkan warna lantai anda

© 123rf

Kita sudah bercakap mengenai dinding, perabot dan aksesori, bagaimana pula dengan lantai? Permaidani sangat berkesan terhadap lantai yang memerlukan sedikit pengubahsuaian. Pilih permaidani yang kontra tetapi bersesuaian dengan kawasan persekitaran. Jika anda rasakan yang terlalu banyak warna di dalam bilik anda, anda boleh tambahkan kerusi, meja atau katil di atas permaidani supaya anda masih memiliki sedikit warna tetapi tidak terlalu keterlaluan.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain