Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

9 bandar di Lembah Klang dengan akses mudah LRT dan MRT

test

Perkhidmatan tren adalah satu cara terbaik untuk bergerak ke serata tempat. Jika anda menetap di salah sebuah bandar berikut, anda sentiasa berhampiran dengan stesen LRT dan MRT.

Artikel ini diterjemah dari 9 townships in the Klang Valley with the easiest access to LRT and MRT lines oleh Aiman A. Rahim.

Di mana jua anda berada, antara perkara pertama yang sering bermain di mata anda adalah akses kepada kemudahan pengangkutan awam. Di Lembah Klang, sistem pengangkutan tren terdiri daripada Komuter, Transit Aliran Ringan (LRT), Transit Aliran Deras (MRT), Monorel dan ERL. Walaupun agak mahal, pilihan untuk menetap berhampiran dengan mana-mana stesen adalah tepat buat pembeli dan penyewa kerana ia menjanjikan kenaikan nilai hartanah selain daripada penjimatan masa perjalanan harian.

Lihat dengan lebih terperinci senarai di bawah.

The Light Rapid Transit (LRT)

1. Shah Alam 

Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah merupakan masjid terbesar di Malaysia. © Prasit Rodphan/ 123RF

Shah Alam kini menjadi pilihan buat mereka yang ingin menetap di kawasan yang aman dan damai dengan akses kemudahan yang baik. LRT3 yang dijangka memulakan operasi pada tahun 2024 akan menempatkan enam stesen merentasi kawasan Shah Alam. Laluan Bandar Utama – Klang adalah penambahan terbaharu rangkaian LRT sedia ada. Setelah siap, ia akan menghubungkan 2 juta penduduk di pinggir barat ke kawasan lain sekitar Lembah Klang.

Laporan H1 2020 Portal Demand Analytics oleh iProperty.com.my, portal hartanah nombor satu di Malaysia, menunjukkan Shah Alam merekodkan permintaan perumahan yang positif pada +7.63%. Antara faktor yang menyumbang kepada angka ini adalah kemudahan pengangkutan dan harga yang berpatutan berbanding hartanah di kawasan lain sekitar Lembah Klang. Terdapat sekurang-kurangnya empat hartanah di Shah Alam berhampiran LRT Laluan Bandar Utama-Klang (LRT3).

2. Ampang

Lebuhraya Bertingkat Ampang–Kuala Lumpur (AKLEH). © Fiqah Anugerah Jasni/ 123RF

Terkenal dengan status sebagai salah sebuah kawasan kediaman mewah di KL, Ampang turut menempatkan banyak kedutaan luar negara. Ia juga menempatkan komuniti Korea yang besar di Lembah Klang. Terdapat sekurang-kurangnya lima hartanah di Ampang dalam jarak 1km dari LRT Laluan Ampang. Dahulunya dikenali sebagai STAR LRT, laluan ini mula beroperasi pada tahun 1998 dan merupakan sebahagian daripada LRT Laluan Ampang/Sri Petaling.

Berkongsi dengan laluan Sri Petaling, ia meliputi jarak 45.1km. Bukan itu sahaja, dihubungkan dengan jalan utama dan lebuhraya seperti Jalan Tun Razak, Jalan Ampang, AKLEH dan MRR2, Ampang tidak jauh dari kawasan segi tiga emas KL. Ini menjelaskan kehadiran Ampang dalam senarai lima kawasan paling popular untuk menyewa di Lembah Klang.

BACA: Permintaan perumahan H1 2020: Selangor satu-satunya negeri catat permintaan positif

3. Kuala Lumpur (KL)

Top-5-most-searched-properties-for-rent-in-Kuala-Lumpur-City-Centre-KLCC
©Luciano Mortula/ 123RF

Terdapat banyak tempat menarik yang boleh dikunjungi dan aktiviti yang boleh dilakukan di sekitar kawasan pusat bandar KL. Dengan begitu banyak pilihan kediaman mewah, anda mendapat pemandangan panorama latar langit bandaraya Kuala Lumpur yang cantik. Bukan itu sahaja, sistem pengangkutan awam yang ada menjadikan perjalanan anda lebih mudah dengan laluan LRT Kelana Jaya dan bas Go KL City melepasi merata-rata tempat.

LRT laluan Kelana Jaya pernah dinobat sebagai sistem transit tanpa pemandu automatik sepenuhnya terpanjang di dunia ketika mula beroperasi pada 1 September 1998. Landasan sepanjang 46.4km ini menghubungkan 37 stesen di sekitar pusat bandar, Subang Jaya dan Petaling Jaya, dengan 19 stesen tersebut berada di Kuala Lumpur. Terdapat sekurang-kurangnya 17 hartanah mampu milik dan mewah untuk dibeli atau sewa berhampiran laluan ini.

4. Petaling Jaya

© Wasin Pummarin/ gettyimages

Cari tempat tinggal berdekatan dengan restoran nasi lemak Village Park? Petaling Jaya (PJ) dahulunya dibangunkan sebagai bandar satelit untuk Kuala Lumpur. Di samping menjadi sebuah bandar terancang pertama di negara, PJ juga menempatkan Jump Street Asia, sebuah taman trampolin terbesar di Asia.

LRT3 yang dijangka siap sepenuhnya pada tahun 2024 akan memudahkan perjalanan ke daerah ini kerana ia meluaskan lagi rangkaian pengangkutan awam daripada laluan LRT Kelana Jaya sedia ada. Bagi mereka yang mencari tempat tinggal, lihat senarai lima hartanah sewa dengan carian tertinggi di Petaling Jaya.

5. Puchong

puchong-lrt-station
© Muhammad Faiz Zaki/ 123RF

Laluan LRT Sri Petaling menjadikan Puchong mudah diakses dengan tujuh stesen di sekitar bandar tersebut. Meskipun ramai yang menganggap perjalanan ke Puchong amat sukar ekoran kesesakan trafik, laluan LRT tersebut telah memperluaskan pilihan pengangkutan, laluan jalan dan mempertingkatkan kehidupan di Puchong. Jika anda mencari tempat tinggal di Puchong, baca panduan lengkap menetap di Puchong ini serta lima hartanah dalam jarak 1km dari LRT laluan Sri Petaling.

6. Subang Jaya

Kawasan kejiranan di Subang Jaya. © tuahlensa/ 123RF

Subang Jaya merupakan sebuah perbandaran mapan dengan penempatan terdiri daripada rumah teres dan bangunan kediaman tinggi. Bandar urban ini telah berkembang menjadi salah sebuah bandar paling padat di Selangor dan meskipun kesesakan trafik masih menjadi satu isu, laluan LRT Kelana Jaya telah meningkatkan kemudahan pengangkutan awam dan perjalanan di sekitar Subang Jaya. Bukan itu sahaja, perkhidmatan Bus Rapid Transit (BRT) turut menghubungkan kawasan perdagangan Sunway dengan stesen tren, lantas memudahkan perjalanan pengguna. Ada sekurang-kurangnnya 10 residensi berhampiran stesen LRT di Subang Jaya yang mungkin menarik perhatian anda.

BACA: Nak mohon pinjaman perumahan pada tahun 2020? Ini perkara yang anda perlu tahu

Transit Aliran Deras (MRT) 

7. Cheras

properties-for-rent-in-cheras
© Thang Wai Yee/ 123RF

Terdapat 11 stesen MRT di sekitar Cheras. Jika anda ingin memanfaatkan sepenuhnya potensi hartanah anda, lihat pada hartanah kediaman yang berhampiran dengan stesen MRT. Ia sebuah kawasan yang besar dan padat. Hartanah di Cheras boleh didapati pada lingkungan harga berbeza ekoran keluasan bandar ini.

Bukan itu sahaja, penduduk boleh menikmati kemudahan seperti pusat beli-belah, kedai, pusat hiburan dan kemudahan awam. Tambahan pula, Cheras mempunyai pelbagai jenis rumah dan kemudahan terdekat bagi memenuhi permintaan setiap pembeli. Cheras juga merupakan antara kawasan paling banyak carian dalam kalangan pembeli rumah di Malaysia pada tahun 2019.

8. Damansara

MRT laluan Sungai Buloh – Kajang (SBK) merupakan satu penambahan penting kepada Damansara. Laluan MRT SBK atau MRT 1 sepanjang 51km ini adalah perkhidmatan MRT yang pertama di negara dan merupakan bahagian paling baharu Sistem Transit Bersepadu Lembah Klang. Bandar yang terletak di kedua-dua KL dan Selangor ini memiliki restoran, kafe dan bar paling popular di Lembah Klang.

9. Kepong

Desa ParkCity, Kepong. © Icchew/ 123RF

Buat masa ini, Kepong hanya dihubungkan dengan perkhidmatan KTM Komuter. Tidak lama lagi, MRT laluan Sungai Buloh-Serdang-Putrajaya atau MRT 2 bukan sahaja akan melancarkan trafik dan mengurangkan masa perjalanan dari Kepong ke serata Lembah Klang, malah menjadikan bandar ini hangat di pasaran. Setelah siap, MRT laluan SSP dijangka memberi perkhidmatan kepada 2 juta penduduk di pinggir utara KL dan Putrajaya, dengan empat stesen merentasi kawasan bandar yang mapan ini.

BACA: 7 kawasan rumah mampu milik buat golongan sederhana di Lembah Klang

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain