Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

(Dikemaskini) 5 projek RUMAWIP di Lembah Klang berhampiran LRT

test

Dengan adanya 10 program perumahan mampu milik yang diperkenalkan oleh kerajaan, Lembah Klang mempunyai banyak kelompok kawasan untuk hartanah mampu milik berdekatan stesen LRT

© Abdul Razak Latif/ gettyimages

Di Lembah Klang di mana harga hartanah biasanya melambung tinggi, hartanah berdekatan stesen tren merupakan antara aset paling mahal. Ramai pemilik rumah sanggup bergolok gadai bagi membeli rumah yang selesa. Beberapa tahun kebelakangan ini, kerajaan telah mewujudkan beberapa program perumahan mampu milik seperti PR1MA, RUMAWIP, Rumah Selangorku (RSKU), Skim Perumahan Belia (SPB) BSN dan banyak lagi dalam usaha membantu rakyat Malaysia memiliki rumah pertama mereka.

Baru-baru ini, pemaju swasta telah turut sama menyediakan pilihan rumah mampu milik untuk rakyat Malaysia. Masalahnya, rumah mampu milik biasanya terletak jauh di pinggir Lembah Klang seperti di Kajang dan Rawang.

Bukan mudah untuk ke pusat bandar KL dengan pilihan pengangkutan awam yang terhad. Inilah sebabnya, walaupun harga rendah, kebanyakan orang teragak-agak untuk membeli hartanah ini kecuali jika ia terletak di kejiranan popular seperti Bangsar atau TTDI.

Kini, dengan pemaju swasta menjadi sebahagian daripada usaha perumahan mampu milik, harapan untuk lebih ramai rakyat Malaysia memiliki rumah di kawasan utama menjadi semakin cerah. Tetapi wujudkah pemaju swasta yang menawarkan perumahan mampu milik?

Perkara pertama yang perlu kita ketahui ialah maksud perumahan mampu milik. Menurut laporan akhbar The Star, dengan pendapatan bulanan median isi rumah negara pada angka RM5,228, rumah yang termasuk dalam kategori mampu milik berharga sekitar RM188,000, atau tiga kali ganda pendapatan tahunan median isi rumah. Dengan menggunakan anggaran kos, harga rumah mampu milik berada dalam julat RM200,00 hingga RM250,000.

Nampak seperti harga mampu mimpi, bukan mampu milik. Tetapi jangan putus asa. Masih ada lagi rumah mampu milik di bandaraya yang boleh anda cari dan jadikan tempat untuk memulakan hidup. Di sini kami senaraikan 5 projek RUMAWIP di Lembah Klang yang berdekatan stesen LRT dan harga yang patut anda jangka.

Ayuh kita mulakan!

1. Residensi Aman Bukit Jalil

Residensi Aman terletak di Taman Impian Indah, Mukim Petaling. Apartmen ini terdiri daripada dua blok – A dan B. Sebanyak 1,260 unit rumah dibuka untuk mereka yang inigin memohon perumahan RUMAWIP. Sama seperti apartmen yang lain, Residensi Aman menyediakan kemudahan seperti nurseri, kolam renang, kolanm renang kanak-kanak, parkir, gimnasium dan perlindungan keselamatan 24 jam. Ia juga terletak kira-kira 20km dari Pusat Bandaraya Kuala Lumpur dan berdekatan dengan stesen LRT Alam Sutera.

Harga:  RM 300,000

Tarikh siap: 31 December 2022

Saiz binaan: 900 kaki persegi

Pilihan pengangkutan: Stesen LRT yang terdekat dengan Residensi Aman ialah stesen Alam Sutera. Ia terletak pada jarak kira-kira 2km dari apartmen tersebut. Dari platform 1, laluan Sri Petaling menghala ke arah Sentul Timur dan Ampang melalui Chan Sow Lin manakala plafrom 2 menghala ke arah Putra Heights yang merupakan salah satu stesen bagi laluan LRT Kelana Jaya.

Hartanah berhampiran Residensi Aman:

BACA: 10 jualan rumah paling mahal di Malaysia bagi 2019

2. Residensi Rampai II

Residensi Rampai II merupakan projek RUMAWIP yang terletak di Setiawangsa. Apartmen ini terdiri daripada dua blok- A dan B. Secara keseluruhannya, apartment ini mempunyai 616 unit rumah. Kesemua 308 unit di Blok B dibuka untuk permohonan RUMAWIP. Ia mempunyai kemudahan seperti, gimnasium, dewan serbaguna, gelanggang badminton, kawasan BBQ dan kolam renang. Bukan itu sahaja, ia terletak di kawasan yang strategik kerana berdekatan dengan, Rampai Business Park, pusat beli belah Setapak Sentral dan Platinum Walk.

Harga:  RM 300, 000

Tarikh siap:30 June 2021

Saiz binaan: 800 kaki persegi

Pilihan pengangkutan: Stesen LRT yang terdekat ialah Taman Melati iaitu kira-kira 3.5km atau 10 minit jarak pemanduan dari Residensi Rampai II. Stesen ini terletak di LRT laluan Kelana Jaya.

Hartanah berhampiran Residensi Rampai II

3. Vista Wirajaya 2 @ Residensi PV9

Vista Wirajaya 2 merupakan satu lagi projek RUMAWIP di Setapak untuk perhatian anda! Kondominium 21 tingkat ini menawarkan 105 unit pemohon rakyat Malaysia yang berkelayakan. Kondominium ini dilengkapi kolam renang, taman permainan kanak-kanak, kedai mudah beli dan pelbagai lagi.

Di samping itu, lokasinya strategik. Tunku Abdul Rahman University College (TARC) terletak berdekatan kondominium ini manakala stesen LRT paling hampir ialah Taman Melati. Pusat bandaraya KL pula hanya lebih kurang 30 minit memandu dari Vista Wirajaya 2 menerusi Jalan Genting-Kelang dan Jalan Tun Razak.

Harga:  RM300,000

Tarikh siap: 31 Disember 2020

Saiz binaan: 850 kaki persegi

Pilihan pengangkutan: Stesen LRT Taman Melati terletak 600m atau hanya 3 minit memandu dari hartanah. Pengguna pengangkutan awam juga boleh menaiki bas RapidKL di stesen:

  • T205: Stesen LRT Taman Melati – Stesen LRT Wangsa Maju – Danau Kota
  • T226: Stesen LRT Taman Melati – Taman Melewar
  • U5: Lebuh Ampang – Jalan Gombak – Stesen LRT Taman Melati

Hartanah berhampiran Vista Wirajaya 2:

4. Residensi Akasia Permaisuri

Residensi Akasia Permaisuri terletak di Bandar Sri Permaisuri, Cheras. Projek ini terdiri daripada 200 unit kondominium di dalam satu bangunan 24 tingkat. Kondominium berkepadatan rendah ini mempunyai banyak kemudahan berhampirannya seperti Hospital UKM, Taman Tasik Permaisuri serta klinik, bank, pusat komersil dan restoran.

Harga:  RM300,000

Tarikh siap: 31 Jun 2021

Saiz binaan: 807 kaki persegi

Pilihan pengangkutan: Kondominium ini dihubungkan dengan mudah ke Lebuhraya Sungai Besi, Lebuhraya Hubungan Timur-Barat dan Lebuhraya MEX. Stesen tren paling hampir ialah Stesen LRT Cheras yang terletak 1.1 km (3 minit memandu) dari hartanah ini. Di samping itu, ia merupakan salah satu hentian di Laluan Sri Petaling-Sentul Timur. Laluan ini bersatu dengan laluan ke Ampang dan berhenti di Stesen LRT Chan Sow Lin untuk pertukaran ke destinasi antara bandar lain.

Hartanah berhampiran Residensi Akasia Permaisuri:

BACA: 10 kawasan paling dicari pembeli rumah di Malaysia pada 2019

5. Ritz Communities @ Salak South

Jangan biarkan impian memiliki rumah pertama menjadi pudar. Lihat Ritz Communities untuk rumah mampu milik kerana RUMAWIP menawarkan 1,120 unit untuk pembeli rumah pertama yang berkelayakan. Kondominium ini terdiri daripada dua blok dan terletak di dalam kawasan utama. Tambahan pula Salak South terletak bersebelahan bandar lain seperti Cheras dan Sungai Besi, dan dihubungkan dengan mudah ke lebuhraya seperti BESRAYA dan Lebuhraya KL – Seremban. Bukan itu sahaja, kondominium ini juga dilengkapi kemudahan seperti kolam renang, gimnasium, taman permainan kanak-kanak dan pelbagai lagi.Harga:  RM300,000

Tarikh siap: 31 Disember 2020

Saiz binaan: 800 kaki persegi

Pilihan pengangkutan: Stesen tren paling hampir ialah Stesen LRT Bandar Tasik Selatan. Ia terletak 3.8km dari hartanah atau 6 minit memandu. Stesen ini juga dihubungkan dengan hab pengangkutan awam Terminal Bersepadu Selatan (TBS) yang menyambungkan:

  • Laluan LRT Ampang ke segenap pusat bandaraya KL
  • KTM Bandar Tasik Selatan
  • ERL KLIA Transit
  • Bas ke destinasi di selatan termasuk Singapura

Hartanah berhampiran Ritz Communities:

Kerajaan telah membolehkan ramai pembeli rumah pertama untuk memulakan hidup mereka. Dengan program perumahan mampu milik, rakyat terutamanya generasi muda mendapat banyak peluang untuk memiliki rumah yang selesa di kawasan kejiranan yang baik dengan kemudahan keluar-masuk yang menyenangkan.

Layari iProperty.com.my untuk lebih banyak hartanah residensi mampu milik di Malaysia yang berhampiran stesen tren dan jangan lupa mengira DSR anda dahulu dengan LoanCare!

NOTA: Jarak ke kemudahan yang disenaraikan dikira menggunakan Google Maps, manakala koordinat sebenar setiap projek diambil daripada laman web projek RUMAWIP yang berkenaan. 

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain