7 kawasan rumah mampu milik buat golongan sederhana di Lembah Klang

Harga rumah yang kian meningkat menjadi salah satu cabaran utama bagi golongan berpendapatan sederhana untuk memiliki rumah idaman pada masa kini.

Membeli rumah pada zaman kos sara hidup yang semakin tinggi ini seakan-akan begitu mustahil dan amatlah sukar.

Walaupun setelah bertahun-tahun bekerja, seseorang individu itu belum tentu mampu untuk memiliki seunit rumah oleh kerana harga kebanyakannya tidak masuk akal.

Tahukah anda kos sara hidup yang meningkat, kejatuhan kuasa pembeli dan harga hartanah yang melambung di Lembah Klang kebelakangan ini telah menghancurkan impian golongan berependapatan sederhana untuk memiliki rumah .

Oleh itu, mari kita tinjau beberapa kawasan di Lembah Klang yang menawarkan beberapa pilihan untuk M40s berdasarkan beberapa anggaran asas: –

Kawasan ini lebih praktikal bagi golongan berpendapatan sederhana yang ingin membeli rumah pertama, sebelum mereka boleh membeli rumah yang selari dengan peingkatan gaji semasa.

1. Pelangi Damasara 3, Petaling Jaya

iproperty.com.my

Keluasan: 650 sq ft/3 bilik tidur
Harga Pinjaman / Ansuran bulanan: RM145,000 / RM653 sebulan
Kelebihan: Kemudahan seperti kolam renang, trek joging, taman permainan, pasar mini dan gimnasium. Jarak berjalan kaki ke tempat-tempat membeli-belah yang popular seperti The Curve, Tesco Damansara dan IKEA. Akses mudah melalui Lebuhraya Damansara-Puchong (LDP) dan Lebuhraya Lebuhraya Utara-Klang Valley (NKVE).
Kekurangan: Ketumpatan tinggi, kesesakan lalu lintas, terletak berhampiran dengan talian kuasa.

Lebih info tentang Pelangi Damansara dan kawasan berdekatan

2. Puchong Permata 2, Puchong

iproperty.com.my

Keluasan: 710 kaki persegi / 3 bilik tidur
Harga Pinjaman / Ansuran bulanan: RM170,000 / RM766 sebulan
Kelebihan: Terletak di hab kediaman dan komersial yang maju. Pusat beli-belah besar seperti IOI Mall dan Jusco berada dalam lingkungan kawasan sekitar. Ia juga terletak berdekatan kawasan sekolah-sekolah seperti SK Puchong Indah, SK Puchong Perdana, dan SMK Puchong. Untuk pengangkutan awam, Rapid KL Terminal Puchong Utama hanyalah pada jarak kira-kira 3km
Kekurangan: Mungkin terlalu padat oleh kerana perkembangan pesat di sekitar kawasan tersebut.

Lebih info tentang Puchong Permata 2 dan kawasan berdekatan

3.Flora Damansara Apartment, Damansara Perdana

iproperty.com.my

Keluasan: 850 kaki persegi / 3 bilik tidur
Harga pinjaman / Ansuran bulanan: RM160,000 / RM721 sebulan
Kelebihan: Akses jalan masuk yang baik. Ia terletak berhampiran Plaza Tol Penchala Lebuhraya Damansara-Puchong. Hanya 5 minit dari pusat membeli-belah utama seperti The Curve, IKEA dan Tesco.
Kekurangan: Kurang pengangkutan awam.

Lebih info tentang Flora Damansara dan kawasan berdekatan

4. Bandar Bukit Tinggi 1 Apartment, Klang

iproperty.com.my

Keluasan: 713 kaki persegi / 3 bilik tidur
Harga pinjaman / Ansuran bulanan: RM118,000 / RM532 sebulan
Kelebihan: Perbandaran bersepadu dengan pelbagai kemudahan berdekatan seperti Tesco, pasaraya Giant, serta Aeon Bukit Tinggi Shopping Centre – Jusco terbesar di Asia Tenggara.
Akses yang sangat baik melalui Lebuhraya Persekutuan dan Lebuhraya Shah Alam (KESAS). Bagi pengangkutan awam, ia hanya mengambil 10 minit masa pemanduan ke Stesen Komuter KTM Kampung Raja Uda.
Kekurangan: Terletak jauh dari pusat bandar Kuala Lumpur. Kira-kira 50km dari KL dan 30km dari Petaling Jaya.

Lebih info tentang Bukit Tinggi 1 Apartment dan kawasan berdekatan

5. Taman Sri Sentosa, Jalan Klang Lama

iproperty.com.my

Keluasan: 620 kaki persegi / 3 bilik tidur
Harga pinjaman / Ansuran bulanan: RM163,000 / RM735 sebula
Kelebihan: Dikelilingi pembangunan pesat di kawasan Jalan Lama Klang seperti Bukit Overseas Union Garden (OUG). Lokasi strategik – 15 minit dari pusat bandar Kuala Lumpur dan Petaling Jaya. Ia juga hanya beberapa minit dari MidValley Megamall, salah satu pusat membeli-belah tersibuk di Lembah Klang
Kekurangan: Ketumpatan penduduk yang tinggi, kesesakan lalu lintas

Lebih info tentang Taman Sri Sentosa dan kawasan berdekatan

6. Desa Satu, Desa Aman Puri, Kepong

iproperty.com.my

Keluasan: 655 kaki persegi / 3 bilik tidur
Harga pinjaman / Ansuran bulanan: RM155,000 / RM699 sebulan
Kelebihan: Terletak berdekatan dengan Petaling Jaya dan pusat membeli-belah utama Mutiara Damansara seperti IKEA dan The Curve. Jalan masuk yang baik melalui Lebuhraya Selayang – Kepong yang juga menghubungkan ke Lebuhraya LDP.
Kekurangan: Terletak jauh dari pusat bandar Kuala Lumpur

Lebih info tentang Desa 1 dan kawasan berdekatan

7. Bukit Cheras, Taman Bukit Cheras

iproperty.com.my

Keluasan: 505 kaki persegi / 2 bilik tidur
Harga pinjaman / Ansuran bulanan: RM165,000 / RM744 sebulan
Kelebihan: Menikmati kelebihan kawasan-kawasan kejiranan seperti Taman Len Seng, Alam Damai, Taman Bukit Anggerik, Taman Bukit Angsana di sebelah Selatan, Taman Seri Aman dan Taman Cheras Mas. Pelbagai pilihan dan kemudahan komersil di sekitarnya seperti Jusco, Econsave serta pasar malam popular di Taman Connaught.
Kekurangan: Ketumpatan penduduk tinggi, kesesakan lalu lintas

  • Sila ambil perhatian bahawa pengiraan di atas hanyalah garis panduan berdasarkan perkiraan. Pemboleh ubah seperti perbelanjaan bulanan, kadar faedah, kelayakan pinjaman dan harga rumah, berbeza daripada pembeli kepada pembeli.
  • Lokasi rumah juga tertakluk kepada keutamaan dan kehendak pembeli. Cadangan kami mungkin tidak sesuai untuk semua orang. Ianya terserah kepada pembeli untuk menilai dan memutuskan berdasarkan kes demi kes.

Artikel ini diterjemahkan oleh Fitrie Zariq daripada versi bahasa inggeris 7 areas in Klang Valley affordable to middle-income earners 

Share