Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Penyewa di Malaysia boleh terus mendapat manfaat dari Pasaran Hartanah 2021

test

Portal Demand Analytics 2020 (Rental Market) oleh iProperty.com.my baru-baru ini menerbitkan data permintaan rumah sewa di Malaysia bagi tahun 2020. Analitik ini menunjukkan permintaan di empat pasaran hartanah sewa utama – Kuala Lumpur, Selangor, Pulau Pinang dan Johor. Ketahui bagaimana pasaran pekerjaan, sektor perindustrian dan penutupan sempadan memberi kesan kepada permintaan rumah sewa di kalangan pencari rumah. Lihat kawasan yang tertinggi permintaannya di beberapa kawasan utama, yang disenaraikan mengikut data kunjungan pengguna dari Januari 2020 hingga Disember 2020.

pasaran hartanah sewa malaysia 2020
© Sanga Park/ gettyimages

Nota: Bagi memastikan data permintaan yang berkualiti tinggi, penilaian yang sebaiknya telah dijalankan di samping langkah-langkah lain yang telah diambil semasa penyediaan laporan iProperty.com.my  Portal Demand Analytics 2020 (Rental Market). Sila rujuk bahagian Nota di penghujung artikel ini untuk maklumat lanjut.

Artikel ini diterjemah dari Renters in Malaysia can continue to benefit from the Property Market in 2021 oleh Khairul.

2020 Portal Demand Analytics (Rental Market) oleh iProperty.com.my memberikan gambaran terkini mengenai trend permintaan dalam pasaran rumah sewa Malaysia menggunakan data kunjungan pengguna dan penyenaraian di portal hartanah.

Sebagai Laman Web Hartanah No.1 Malaysia, iProperty.com.my menerima berjuta-juta kunjungan setiap bulan. Ia menunjukkan permintaan rumah sewa di Malaysia (berdasarkan kunjungan unik pengguna ke laman web) dibandingkan dengan penawaran hartanah (berdasarkan penyenaraian hartanah sewa di laman web). Analisis ini memberi gambaran kepada penggubal dasar dan pemaju hartanah mengenai pilihan pembeli hartanah di Malaysia. Laporan ini memberi tumpuan kepada empat wilayah utama – Kuala Lumpur, Selangor, Pulau Pinang, dan Johor.

Lihat H1 2020 Portal Demand Analytics (Rental Market) di sini.

Kesimpulan utama:

Berikut adalah beberapa kesimpulan utama daripada 2020 Portal Demand Analytics (Rental Market):

 • Angka kunjungan ke portal untuk hartanah sewa pada tahun 2020 naik lebih pantas daripada kunjungan untuk hartanah dijual. Namun, peningkatan penyenaraian rumah sewa lebih daripada peningkatan kunjungan, menyebabkan angka permintaan nasional bagi rumah sewa merosot kepada -12.6%.
 • Pada akhir tahun 2020, kadar pulangan hasil sewaan rumah teres adalah 3.3%, berbanding 3.4% pada H1 2020.
 • Median harga sewa untuk kondominium ialah RM1,800, berbanding RM1,900 pada H1 2020. Bagi kediaman berservis, median harga sewa adalah RM1,600 berbanding RM1,700 pada H1 2020.
 • Permintaan rumah sewa di Kuala Lumpur merosot sebanyak -7.7% tahun ke tahun (YoY). Permintaan di segmen pangsapuri turun sebanyak dua digit.
 • Hartanah kediaman yang bersaiz luas di Selangor masih mempunyai permintaan tinggi, walaupun permintaan rumah sewa menurun sebanyak -10.3% YoY.
 • Di Selangor, Ulu Kelang mencatatkan pertumbuhan permintaan sewa tertinggi pada 32% YoY.
 • Di Pulau Pinang, permintaan kediaman sewa terus berkembang apabila sektor perindustrian beroperasi.
 • Di Johor, permintaan hartanah sewa terus malap akibat bekalan tinggi dan penutupan sempadan yang menjejaskan pasaran.

Laporan ini memberi tumpuan kepada empat wilayah utama – Kuala Lumpur, Selangor, Penang, dan Johor. Dalam artikel ini, kami akan berkongsi beberapa sorotan:

 1. Gambaran kesuluruhan pasaran sewa Malaysia.
 2. Faktor yang mempengaruhi perubahan dan peralihan permintaan bagi negeri dan bandar utama di Malaysia.
 3. 20 kawasan permintaan tertinggi di Kuala Lumpur dan Selangor.
 4. 15 kawasan permintaan tertinggi di Pulau Pinang.
 5. 10 kawasan permintaan tertinggi di Johor

Gambaran Keseluruhan: Permintaan nasional untuk rumah sewa menurun pada 2020 kepada -12.6% berbanding -5.6% pada H1 2020

pasaran rumah sewa malaysia 2020
Nota: Permintaan nasional berdasarkan semua jenis hartanah termasuk rumah berkembar, banglo, kluster, rumah bandar dan rumah pangsa.© iProperty.com.my

Secara keseluruhan, pada tahun 2020 permintaan di seluruh negara bagi hartanah sewa merosot sebanyak -12.6% akibat kenaikan penyenaraian hartanah sewa yang melebihi jumlah kunjungan Pada akhir 2020, kadar pulangan hasil sewaan rumah teres adalah 3.3% berbanding 3.4% pada H1 2020. Median harga sewa bagi kondominium ialah RM1,800 berbanding RM1,900 pada H1 2020. Median harga sewa bagi kediaman berservis adalah RM1,600 berbanding RM1,700 pada H1 2020.

Salah satu sorotan utama 2020 Portal Demand Analytics (Rental Market) adalah ramai yang memilih rumah sewa kerana ketidakpastian semasa pandemik COVID-19. Trend ini berterusan sepanjang tahun 2020, di mana angka kunjungan untuk hartanah sewa adalah lebih tinggi daripada kunjungan untuk hartanah yang dijual. Berdasarkan angka kunjungan ini, jelas muncul trend ke arah penyewaan berbanding pembelian hartanah.

Walau bagaimanapun, pemilik rumah yang menyewa unit mereka sekarang menghadapi keadaan yang mencabar kerana ada penyewa yang tidak mampu membayar sewa. Keadaan menjadi semakin buruk apabila unit kediaman baharu masuk ke pasaran. Pelabur hartanah perlu bersaing untuk menarik kumpulan penyewa yang dianggap stabil dari segi kewangan. Sektor hartanah sewa juga terjejas kerana penyewa di bandar-bandar utama termasuk ekspatriat, pelajar asing dan pelajar tempatan ramai yang telah kembali ke negara atau tempat asal masing-masing.

Ini boleh dilihat dari kunjungan pengguna portal ke kawasan sekitar kolej di Lembah Klang, yang telah menurun sebanyak 7%. Pencarian hartanah oleh pengguna dari negara asing telah menurun sebanyak 9% pada tahun 2020. Persaingan sengit antara pemilik-pemilik rumah menyebabkan penyewa lebih senang berunding mengenai harga. Akibatnya, terdapat sedikit penurunan harga dan kadar pulangan hasil sewaan pada tahun 2020.

Pasaran pekerjaan, sektor perindustrian dan penutupan sempadan memberi kesan kepada permintaan di kalangan pencari rumah sewa

Apabila dikaji lebih teliti empat pasaran kediaman sewa paling popular di Malaysia – Kuala Lumpur, Selangor, Pulau Pinang dan Johor – 2020 Portal Demand Analytics (Rental Market) menunjukkan pasaran sewa di keempat-empat bandar utama merosot pada tahun 2020. Di Kuala Lumpur, permintaan  kediaman sewa merosot sebanyak -7.7% YoY. Kelemahan pasaran pekerjaan mengurangkan permintaan untuk kediaman pangsapuri yang menjadi pilihan utama pekerja kolar biru dan golongan berpendapatan harian kerana mereka yang berada dalam segmen B40 adalah yang paling terjejas semasa pandemik ini. Di tahun 2020, segmen pangsapuri di Kuala Lumpur merekodkan penurunan dua digit sebanyak -19.8% YoY.

Selangor, khususnya di kawasan pinggir bandar, telah mendapat manfaat daripada aliran keluar penduduk semasa pandemik. Ulu Kelang mencatatkan pertumbuhan permintaan tertinggi untuk rumah sewa sebanyak  32% YoY. Walaupun permintaan untuk rumah sewa bersaiz besar menurun YoY, ia masih dalam kedudukan positif. Permintaan rumah teres meningkat sebanyak  +2.8% pada 2020 manakala segmen kondominium dan kediaman servis merosot berbanding H1 2020. Namun, kunjungan portal untuk pangsapuri tidak berubah dan harga sewa kekal stabil. Di Rawang, terdapat permintaan tinggi untuk kediaman sewa terutamanya rumah teres dan pangsapuri. Ramai yang mencari unit dua tingkat antara 1,250 kps hingga 2,000 kps, dengan empat bilik tidur dan harga sewa sekitar RM1,000.

Di Pulau Pinang, angka permintaan rumah pada tahun 2020 berada pada tahap -18.3%. Kedua-dua kunjungan dan penyenaraian portal meningkat YoY, dengan angka penyenaraian mengatasi kunjungan. Walau bagaimanapun, kediaman di sekitar kawasan perindustrian masih mendapat permintaan. Kunjungan portal untuk pangsapuri dan rumah pangsa terus naik apabila sektor perindustrian beroperasi. Kawasan seperti Sungai Dua, Bayan Baru, Bukit Jambul dan Perai terus menyediakan kemudahan kediaman untuk pekerja.

Di Johor, bekalan unit perumahan baharu dan penutupan sempadan memberi kesan kepada permintaan rumah sewa. Kunjungan portal untuk hartanah sewa di Johor menurun, manakala penyenaraian meningkat. Unit yang baru siap di pasaran dan terbiar menyebabkan penurunan permintaan sebanyak -27.8%. Sebelum Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), lebih daripada 300,000 orang merentasi Tambak Johor setiap hari. Penutupan sempadan antara Singapura dan Malaysia sudah pasti memberi kesan negatif kepada pasaran rumah sewa di Johor Bahru kerana ramai yang terpaksa mencari kediaman sementara di Singapura.

Seterusnya, mari kita lihat 20 kawasan permintaan tertinggi di empat bandar utama dan kawasan pinggir bandar yang menguasai pasaran kediaman.

Senarai 20 kawasan dengan permintaan tertinggi pada 2020– Kuala Lumpur dan Selangor

Kawasan-kawasan berikut disusun mengikut kawasan/penyenaraian hartanah yang meraih jumlah kunjungan unik tertinggi dari 1 Januari hingga 30 Disember 2020.

KUALA LUMPUR

 1. Taman Tun Dr Ismail (TTDI)
 2. Damansara Heights
 3. Wangsa Maju 
 4. Pantai
 5. Brickfields
 6. KL Sentral
 7. Bangsar
 8. Jalan Ipoh
 9. Sentul
 10. Setapak
 11. Bukit Jalil
 12. Cheras
 13. Seputeh
 14. Segambut
 15. Sungai Besi 
 16. Kepong
 17. Taman Desa
 18. Sri Hartamas
 19. Bandar Manjalara
 20.  Desa Parkcity

Taman Tun Dr Ismail (TTDI) terletak di tangga teratas bagi kawasan yang mencatatkan permintaan tertinggi di Kuala Lumpur bagi tahun 2020. Namun, dari segi julat harga Wangsa Maju meraih jumlah kunjungan terbanyak di iProperty.com.my bagi unit sewa di bawah RM2,000 dan saiz binaan sekitar 1,000 kaki persegi. Ramai pengunjung ke laman web ini mencari kondominium di kawasan ini.

SELANGOR

 1. Bangi
 2. Rawang
 3. Setia Alam
 4. Klang
 5. Shah Alam
 6. Semenyih
 7. Sunway
 8. Damansara Perdana
 9. Petaling Jaya
 10. Damansara Damai 
 11. Kajang 
 12. Cyberjaya
 13. Sungai Buloh
 14. Subang Jaya
 15. Selayang
 16. Tanjong Dua Belas
 17. Batu Caves
 18. Ulu Kelang
 19. Ampang
 20. Ara Damansara

Bangi mencatatkan permintaan tertinggi rumah sewa di Selangor pada tahun 2020. Ramai pengguna iProperty.com.my berminat dengan rumah teres dua tingkat yang boleh disewa antara RM1,400 hingga RM2,000, dengan saiz binaan antara 1,500 kps hingga 3,000 kps. Rumah-rumah ini dilengkapi dengan empat bilik tidur.

Ulu Kelang tersenarai di tempat ke-18 dan mencatatkan pertumbuhan permintaan tertinggi bagi rumah sewa Selangor sebanyak +32%. Ramai pengunjung portal bagi kawasan ini meninjau kondominium dengan sewa di bawah RM2,000 dengan saiz binaan antara 1,250 kps hingga 1,500 kps.  Kebanyakan kondominium ini menawarkan tiga bilik tidur.

Ramai pengunjung portal untuk hartanah sewa di Selangor mencari rumah teres dua tingkat antara 1,500 kps hingga 2,500 kps, dengan empat bilik tidur dan  sewa antara RM1,200 hingga RM2,000.

Senarai 15 kawasan dengan permintaan tertinggi pada 2020 – Pulau Pinang

Penang

 1. Sungai Dua
 2. Perai
 3. Bukti Mertajam
 4. Bukit Jambul 
 5. Simpang Ampang
 6. Ayer Itam
 7. Butterworth
 8. Georgetown 
 9. Bayan Baru
 10. Sungai Ara
 11. Jelutong
 12. Batu Ferringhi
 13. Bayan Lepas
 14. Tanjung Bungah 
 15. Gelugor

Sungai Dua mencatatkan permintaan tertinggi untuk rumah sewa di Pulau Pinang. Pengguna berminat dengan hartanah yang boleh disewa di bawah RM1,000. Permintaan hartanah sewa di Bukit Jambul masih berada dalam zon hijau, dirangsang oleh lonjakan permintaan untuk rumah pangsa yang dilengkapi dua bilik tidur, bersaiz 500 kaki persegi hingga 750 kps dan sewa di bawah RM700.

Senarai 9 kawasan dengan permintaan tertinggi pada 2020 – Johor

Johor

 1. Pengerang
 2. Kulai
 3. Pasir Gudang
 4. Ulu Tiram
 5. Gelang Patah
 6. Masai
 7. Perling 
 8. Skudai 
 9. Johor Bahru (JB)
 10. Tampoi

Pengerang berada di tangga teratas dengan permintaan tertinggi untuk rumah sewa di Johor, disokong kuat oleh sektor minyak dan gas yang masih menawarkan banyak pekerjaan. Ramai pengunjung portal mencari rumah teres dua tingkat dengan sewa RM1,400 hingga RM1,700, bersaiz 1,500 kps hingga 2,000 kps dan empat bilik tidur.

Pasir Gudang juga mencatatkan sedikit peningkatan pengunjung portal bagi rumah teres dengan sewa sekitar RM900, dengan saiz binaan antara 1,500 kps dan 2,000 kps. Rumah-rumah ini menawarkan tiga hingga empat bilik tidur.

Untuk maklumat lebih lanjut, anda boleh menyemak laporan lengkap di laman web kami. Muat turun laporan penuh 2020 Portal Demand Analytics (Rental Market) di sini

NOTA

1) Pertimbangan dan langkah yang diambil:

 • Hanya kawasan yang mempunyai lebih daripada 350 penyenaraian dipilih bagi mengimbangi kesan sebarang kenaikan mendadak.
 • Kunjungan unik digunakan untuk menghalang pengguna individu memutarbalikkan angka permintaan dengan membuat kunjungan berkali-kali.
 • Dalam kes di mana seorang pengguna mengakses beberapa bahagian laman web iProperty.com.my, kunjungan tersebut diberatkan secara sekata ke semua bahagian dan jenis bangunan bagi mengekalkan keunikan pengguna tersebut.
 • Semua kunjungan yang digunakan di dalam laporan ini adalah berdasarkan trafik organik dan langsung sahaja.
 • Hasil sewa median dihitung dengan mengambil median bagi kesemua hasil sewa pemajuan dalam sesuatu kumpulan.

2) Definisi

 • Kunjungan Unik: Berdasarkan jejak Google Analytics ke atas pengunjung unik. Kunjungan berkali-kali pada penyenaraian yang sama oleh seorang pengguna dikira sebagai satu kunjungan.
 • Penyenaraian Hartanah Aktif: Penyenaraian hartanah di iProperty.com.my yang aktif untuk sekurang-kurangnya sehari dan mempunyai sekurang-kurangnya 1 lihatan.
 • Permintaan Hartanah: Bilangan kunjungan unik dibahagikan dengan bilangan penyenaraian hartanah aktif.
 • Trafik Organik / Langsung: Berdasarkan jejak Google Analytics, trafik organik dan langsung tidak diperolehi menerusi perkhidmatan berbayar atau laman web lain.
Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain