Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

5 negeri paling ramai penduduk di Malaysia 2021

test

Adakah anda tinggal di salah satu negeri yang paling ramai penduduk di Malaysia? Teruskan membaca untuk mengetahui negeri mana di Malaysia yang paling ramai penduduknya dan sebab di sebaliknya.

jumlah penduduk di malaysia 2021
© diana95/ 123RF

Artikel ini diterjemah dari Top 5 most populous states in Malaysia 2021 oleh Damia Norwin. 

Setiap negeri di Malaysia terkenal dengan keunikannya tersendiri yang membezakannya antara satu sama lain. Dari makanan yang lazat hinggalah ke landskap yang indah, setiap negeri mempunyai keistimewaan untuk ditawarkan, untuk dikunjungi dan dinikmati oleh orang ramai.

Walau bagaimanapun, makanan yang lazat dan pemandangan yang menakjubkan sahaja tidak cukup untuk rakyat Malaysia memutuskan di mana mereka ingin menetap. 

Menurut laporan terkini Anggaran Penduduk Semasa, Malaysia, 2021 oleh Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM), ia menunjukkan bahawa populasi terkini negara ialah 32.7 juta penduduk (30.0 juta rakyat Malaysia, 2.7 juta bukan warganegara), ini menunjukkan peningkatan 0.2% daripada tahun sebelumnya (32.6 juta warganegara) walaupun dilanda pandemik global.

Selain itu, data yang dikumpul oleh iProperty.com.my daripada analisis lawatan dan penyenaraian hartanah aktif di laman web menunjukkan peningkatan permintaan hartanah daripada pengguna di negara ini. Data tersebut kira pertumbuhan jumlah penduduk di negeri-negeri membangun tertentu di Malaysia.

Terdapat beberapa faktor utama mengapa negeri-negeri tertentu di Malaysia mempunyai lebih ramai penduduk daripada yang lain. Pendidikan, peluang pekerjaan, tahap urbanisasi dan kualiti hidup adalah antara perkara yang mendorong migrasi dalaman di Malaysia.

Ketersediaan dan pelaksanaan dasar pemilikan rumah oleh Kerajaan Persekutuan dan Negeri yang secara langsung mengambil serius keupayaan pemilikan hartanah dalam kalangan kumpulan pendapatan B40 dan M40 telah meningkatkan peratusan pemilik rumah sejak beberapa tahun ini. Secara tidak lansung, kebolehcapaian in meningkatkan daya tarikan orang ramai ke negeri-negeri tertentu.

BACAAN POPULAR:
?? 19 projek perumahan awam terbaik di dunia yang perlu anda ketahui
? Bina rumah sendiri atau beli rumah yang sudah siap? Mana yang lebih baik?

Apakah bandar raya utama di Malaysia

statistik penduduk malaysia mengikut negeri
© lorenzot81/ 123RF

Tak lain, tak bukan, bandar raya utama Malaysia ialah Kuala Lumpur. Ibu kota negara ini berfungsi sebagai hab pertumbuhan ekonomi dan pelaburan. Banyak usaha multinasional dan diplomatik menjadikan Kuala Lumpur sebagai pangkalan operasi mereka.

Bandaraya yang membuka banyak peluang, Kuala Lumpur, dengan pertumbuhan ekonominya yang pesat di bandar – menarik ramai anak muda Malaysia untuk berhijrah dari kawasan luar bandar dan menetap di bandar raya ini untuk meningkatkan taraf kehidupan. 

Ada berapa banyak negeri di Malaysia

Jumlah negeri di Malaysia ialah 13, dan tiga lagi adalah  Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (WPKL), Putrajaya dan Labuan.

Wilayah Persekutuan Putrajaya kini menjadi pusat pentadbiran Malaysia, dan ia dibuka secara rasmi pada tahun 1996, di mana banyak pejabat-pejabat kerajaan telah dipindahkan dari Kuala Lumpur ke Putrajaya.

Kecuali Wilayah Persekutuan, semua negeri di Malaysia ditadbir oleh Kerajaan Negeri mereka sendiri. Perlembagaan Malaysia mentakrifkan hubungan antara Kerajaan Persekutuan dan Negeri yang menyatakan secara jelas pembahagian kuasa antara kedua-duanya. 

Apakah negeri terbesar di Malaysia

Di antara semua negeri di Malaysia, Sarawak adalah yang terbesar dari segi luas kawasannya walaupun ia bukanlah yang paling ramai penduduk memandangkan kebanyakan hutan hujan terdapat di Sarawak. Populasi Sarawak sekarang adalah lebih kurang 2.8 juta orang.

Apakah negeri terkecil di Malaysia

Perlis adalah negeri terkecil di Malaysia, dengan keluasan tanahnya hanya 819 km persegi. Ia terletak di bahagian paling utara Malaysia bersempadan dengan Thailand.

Walaupun pembangunan ekonomi dari segi pertanian, pembuatan, import dan eksport semakin berkembang kerana lokasinya yang berhampiran dengan Thailand, ia merekodkan kadar pertumbuhan penduduk yang semakin berkurangan kerana ramai anak muda berhijrah keluar dari negeri itu untuk tujuan pengajian dan pekerjaan.

Apakah bandar raya paling padat di malaysia

Berdasarkan set data yang disediakan oleh Portal Data Terbuka Malaysia 2021, daerah Petaling di Selangor merupakan bandar yang paling ramai penduduk di negara ini dengan jumlah penduduknya 4.2 juta orang.

Apakah negeri tertua di Malaysia

Menurut catatatan sejarah, Kedah merupakan negeri tertua di Malaysia yang bermula sejak tahun 1136. Oleh itu, negeri di utara tanah air ini juga berkemungkinan merupakan kesultanan tertua yang masih wujud sehingga kini, dan sejarah juga menunjukkan ia adalah negara (kerajaan) Islam pertama di Asia Tenggara.

Bukti lain yang menyokong Kedah sebagai negeri tertua di Malaysia ialah peninggalan tapak Lembah Bujang. Lembah Bujang merupakan peninggalan dan penunjuk salah satu tamadun terawal di rantau ini, bahkan sebelum kesultanan wujud. 

Dari segi statistik, DOSM mengkategorikan Perak sebagai negeri ‘tertua’ di Malaysia kerana lebih 16% penduduknya berumur 60 tahun ke atas dan 11% lagi berumur 65 tahun ke atas.

Ramai rakyat Malaysia yang sudah bersara memilih untuk menjadikan Perak sebagai tempat tinggal mereka kerana negeri itu menawarkan ketenangan dan kedamaian, serta jauh dari kesibukan kota.

5 negeri paling ramai penduduk di Malaysia

jumlah penduduk mengikut negeri
© mschmeling/ 123RF

Tanpa membuang masa, kami telah mengumpulkan maklumat terkini berdasarkan laporan Anggaran Penduduk Semasa, Malaysia, 2021 oleh DOSM. Senarai lima negeri yang paling ramai penduduk di Malaysia ini boleh digunakan sebagai rujukan sekiranya anda merancang untuk berpindah. Negeri-negeri ini disusun mengikut susunan menaik.

Kami juga telah menyenaraikan lima hartanah paling laris di setiap negeri dengan menggunakan data dan maklumat daripada Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta (JPPH) yang telah dikumpulkan oleh Brickz. Ini berdasarkan tempoh semakan dari Januari 2020 hingga Disember 2020. Hartanah tersebut disenaraikan dalam susunan menurun, berdasarkan bilangan urus niaga.

5. Perak 

jumlah penduduk di malaysia perak
© cyangpix/ 123RF

Jumlah penduduk: 2.51 juta

Kadar pertumbuhan tahunan: -0.0%

Umur pertengahan: 30.8

Perak berada di tangga kelima bagi penyumbang terbesar sektor pertanian seluruh negara. Ia juga terkenal kerana sejarahnya dalam industri perlombongan, sebab itu negeri ini dinamakan ‘Perak’. 

Perak juga mempunyai tarikan pelancongan seperti Kellie’s Castle dan Pulau Pangkor yang indah. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, ibu kotanya, Ipoh, telah menjadi destinasi popular dalam kalangan anak muda dari pelbagai negeri yang datang melawat untuk mencuba restoran dan kafe terkenal di sana. 

Jika anda ingin tinggal atau berpindah ke Perak, Ipoh merupakan bandar utama yang menjadi tumpuan orang ramai. Ini menunjukkan minat terhadap prospek perumahan di bandar ini meningkat hampir dua kali ganda tahun ke tahu (YoY) berdasarkan laporan H1 2021 Portal Demand Analytics oleh iProperty.com.my.

Ini juga mungkin berikutan inisiatif berterusan kerajaan negeri untuk menyediakan lebih banyak rumah mampu milik kepada penduduknya. Rumah Perakku merupakan salah satu daripada skim perumahan pertama yang bertujuan untuk membantu golongan berpendapatan terendah.

5 hartanah paling laris di Perak 

Berikut adalah hartanah terlaris di Perak, mengikut jumlah transaksi.

 1. Taman Cempaka – Ipoh
 2. Bandar Seri Botani – Ipoh
 3. Taman Klebang Jaya – Chemor
 4. Taman Trong Aman – Bukit Gantang
 5. Bandar Universiti – Seri Iskandar

4. Sarawak 

jumlah penduduk di malaysia sarawak
© mirawonderland/ 123RF

Jumlah penduduk: 2.8 juta

Kadar pertumbuhan tahunan: 0.3%

Umur pertengahan: 29.8

Terletak di barat Borneo, Sarawak mempunyai sungai terpanjang di Asia Tenggara. Bukan itu sahaja, hutan hujan di Borneo juga berusia 130 juta tahun. Keluasan tanah Sarawak ialah 124,450 km persegi.

Dari segi kehidupan harian di sana, dengan jumlah penduduknya yang semakin meningkat, kedua-dua Kerajaan Persekutuan dan Negeri sedang berusaha untuk menyediakan akses yang lebih baik kepada orang ramai untuk pemilikan rumah sendiri kali pertama. 

Skim rumah mampu milik di Sarawak memenuhi keperluan rakyat yang berbeza pendapatannya, seperti Program Perumahan Rakyat atau Rumah PPR untuk rakyat Malaysia dalam kategori B40, Program Perumahan Awam 1 Malaysia (PPA1M), dan Program Perumahan Rakyat 1 Malaysia (PRIMA) untuk golongan berpendapatan sederhana, M40 dan projek lain seperti Rumah Mesra Rakyat (RMR) oleh Syarikat Perumahan Negara Berhad (SPNB).  

5 hartanah paling laris di Sarawak

Berikut adalah hartanah terlaris di Sarawak, mengikut jumlah transaksi.

 1. Taman Soon Hup (Jalan Permai) – Sibu
 2. Desa Senadin Phase 4 – Kuala Baram
 3. Taman Tunku – Miri
 4. Taman Teku – Sibu
 5. MJC Batu  Kawa – Kuching

3. Johor

jumlah penduduk di malaysia johor
© trisnoquartris/ 123RF

Jumlah penduduk: 3.7 jutaKadar pertumbuhan tahunan: 0.5%

Umur pertengahan: 30.1

Bersempadan dengan Singapura, Johor merupakan pilihan ramai orang untuk mendapatkan taraf kehidupan serta peluang yang lebih baik. DOSM melaporkan terdapat peningkatan migrasi intra-bandar antara kawasan bandar ke kawasan metropolitan yang lain, seperti dari Kuala Lumpur ke Johor.

Tarikan alam semula jadi di Johor memang tiada tandingannya seperti Pantai Desaru, Pulau Rawa dan lain-lain lagi tarikan yang menjadikan Johor destinasi ideal untuk anda menetap. Sekiranya ingin membeli-belah, anda boleh berkunjung ke Johor Premium Outlet (JPO) dan anda juga boleh bergembira dengan seisi keluarga di Taman Tema Legoland. 

Johor dijangka menjadi bandar raya utama dengan populasi yang tinggi di masa hadapan; oleh itu untuk menangani isu harga hartanah yang tinggi, Kerajaan Negeri Johor telah mengambil inisiatif untuk menawarkan skim rumah mampu milik yang dikenali sebagai Rumah Mampu Biaya Johor atau Rumah Mampu Milik Johor (RMMJ). Ada satu lagi skim seperti PPAM/ PPA1M turut tersedia untuk penjawat awam di Johor. 

RMMJ dikhaskan untuk Anak Negeri Johor yang berada dalam golongan B40 dan M40 manakala rumah-rumah yang ditawarkan adalah berdasarkan penilaian pendapatan anda.

5 hartanah paling laris di Johor

Berikut adalah hartanah terlaris di Johor, mengikut jumlah transaksi.

 1. Taman Scientex – Pasir Gudang
 2. Taman Bukit Indah – Iskandar Puteri (Nusajaya)
 3. Taman Kota Masai – Pasir Gudang
 4. Bandar Putra – Kulai
 5. Taman Johor Jaya – Johor Bahru (JB)

2. Sabah 

jumlah penduduk di malaysia sabah
© ramdannain/ 123RF

Jumlah penduduk: 3.8 juta

Kadar pertumbuhan tahunan: -1.3%

Umur pertengahan: 26.9

Negeri di bawah bayu, Sabah, menduduki tempat kedua bagi negeri yang paling ramai penduduknya di Malaysia. Oleh kerana pemandangan dan sumber alamnya yang melimpah ruah, Sabah terkenal dengan tarikan pelancongnya.

Anda boleh snorkeling atau menyelam skuba sambil dikelilingi ikan di Semporna, atau anda boleh mendaki gunung tertinggi di Malaysia dan Borneo. Sabah adalah syurga bagi mereka yang sukakan alam semula jadi. 

Dari segi permintaan hartanah, terdapat peningkatan yang ketara di ibu kota Sabah berdasarkan laporan H1 2021 Portal Demand Analytics oleh iProperty.com.my. Ini menunjukkan semakin ramai orang menunjukkan minat untuk menetap di Kota Kinabalu.

Kerajaan negeri menawarkan bantuan seperti pinjaman perumahan untuk golongan berpendapatan rendah, B40 untuk membeli rumah pertama. Selain itu, skim perumahan oleh Kerajaan Persekutuan seperti PR1MA dan PPR disediakan untuk M40 dan B40 di Sabah.

5 hartanah paling laris di Sabah

Berikut adalah hartanah terlaris di Sabah, mengikut jumlah transaksi.

 1. Angkasa Apartment – Kota Kinabalu
 2. Melinsung Summer Bay Resort – Papar
 3. Putera Jaya – Kota Kinabalu
 4. Beverly Hills 2 – Penampang
 5. Vista Minintod – Penampang

1. Selangor

jumlah penduduk di malaysia selangor
© gracethang/ 123RF

Jumlah penduduk: 6.5 juta

Kadar pertumbuhan tahunan: 0.5%

Umur pertengahan: 31.7

Selangor adalah negeri yang paling maju dari segi ekonomi dan yang paling padat di Malaysia. Selangor dilimpahi sumber alam semula jadi dan aktiviti perindustrian yang pesat, yang menarik minat ramai orang untuk berpindah ke negeri ini untuk taraf hidup, pendidikan dan peluang kerjaya yang lebih baik.

Berkeluasan lebih 7,951 km persegi, Selangor adalah tempat yang sesuai untuk mereka yang sentiasa ingin maju ke hadapan. Selain daripada sektor perindustriannya yang semakin berkembang, Selangor juga mempunyai beberapa tarikan pelancong seperti Batu Caves, Taman Tema Sunway Lagoon, Sepang Goldcoast dan banyak lagi.

Untuk menampung jumlah orang ramai yang tertarik untuk berpindah ke Selangor, kedua-dua Kerajaan Persekutuan dan Negeri telah melaksanakan inisiatif untuk membantu golongan muda dan keluarga menjadi pembeli rumah kali pertama.

Inisiatif yang diterajui kerajaan seperti PR1MA, Skim Rumah Pertamaku (My First House Scheme), BSN MyHome (Program Perumahan Rakyat), Rumah Selangorku (RSKU) disediakan untuk mereka yang sedang mempertimbangkan untuk membeli hartanah di negeri ini.

RSKU merupakan skim terbaru yang diperkenal oleh Kerajaan Negeri Selangor. Skim ini menawarkan pelbagai pelan dan jenis rumah berdasarkan tahap pendapatan yang diperolehi oleh pemohon daripada pekerjaan mereka.

5 hartanah paling laris di Selangor

Berikut adalah hartanah terlaris di Selangor, mengikut jumlah transaksi.

 1. Bukit Sentosa – Serendah
 2. Bandar Kinrara – Bandar Kinrara
 3. Taman Sentosa – Klang
 4. Bandar Mahkota Cheras – Cheras
 5. Bukit Beruntung – Serendah

Nota: Analisis adalah berdasarkan data yang ada pada tarikh penerbitan dan akan disemak semula apabila terdapat perubahan dan pengemaskinian data.

BACA LAGI ARTIKEL MENARIK DI SINI:
🏠 Lot Bumi: Bagaimana untuk memeriksa status hartanah dan mengapa kuota Bumi berlainan di setiap negeri
💰 Refinance rumah di Malaysia: Semua yang anda perlu dan patut tahu
📃 Perjanjian Jual Beli Rumah di Malaysia: Apakah itu SPA dalam hartanah

Disunting oleh Rebecca Hani Romeli

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain