Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

10 kondominium terlaris di Malaysia bagi tahun 2020

test

Dari kondominium mewah hinggalah yang berpatutan, kami senaraikan 10 kondominium terlaris di Malaysia bagi tahun 2020.

kondominium paling laris di malaysia 2020
© Jordan Lye/ gettyimages

Artikel ini diterjemah dari 10 best-selling condominiums in Malaysia for 2020 oleh Khairul.

Kami telah menyusun senarai kondominium terlaris di Malaysia bagi tahun 2020 menggunakan data dan maklumat daripada Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta (JPPH) yang telah disusun oleh iPropertyIQ.com, penyelesaian data raya dari iProperty.com.my. big data solution iPropertyIQ.com. Senarai hartanah ini disusun  secara menaik dan berdasarkan jumlah transaksi.

Teruskan membaca untuk mengetahui kondominium terlaris di Malaysia bagi tahun 2020.

10. Seringin Residences – Old Klang Road

Seringin Residences adalah sebuah kawasan kediaman serba lengkap yang menawarkan keselamatan, privasi dan ketenangan kepada penduduk. Ia terdiri daripada dua menara kondominium dan menara kedua dikenali sebagai S.A.G.E (Aplikasi Tenaga Hijau Mampan). Bangunan ini dikuasakan oleh teknologi hijau terkini dan menawarkan ruang aktiviti mesra alam untuk dinikmati oleh seisi keluarga. Ini sebahagian daripada konsep hijau Seringin Residences. Selain daripada itu, terdapat pelbagai kemudahan untuk penduduk yang termasuk kesihatan dan rekreasi seperti kolam renang 50 meter, pavilion gaya hidup, taman permainan, kedai serbaneka, gimnasium terapung, taman permainan kanak-kanak, dan trek basikal dengan basikal percuma.

Median harga (RM): 1,310,000 

Tempoh: Pegangan bebas

Saiz binaan : 1,707 kps – 2,638 kps

9. Menara Menjalara – Bandar Menjalara

Menara Menjalara adalah sebuah kondominium yang terdiri daripada lima blok kediaman. Sebahagian daripada unit ini menghadap Taman Tasik Menjalara manakala sebahagian daripada mereka menghadap kawasan bandar. Penduduk kondominium ini boleh menikmati pelbagai kemudahan asas seperti kolam renang, kafeteria, gelanggang tenis dan taman permainan.

Kondominium ini terletak di kawasan utama dan berhampiran dengan pelbagai kemudahan dan akses. Lotus Kepong dan Kepong Village Mall hanya 5 minit jarak memandu dan The Waterfront @ ParkCity hanya 3 minit jika berjalan dari kondominium ini. Selain daripada itu, terdapat pelbagai kafe, restoran dan perkhidmatan kewangan di sekitar kondominium. Menara Menjalara boleh diakses melalui LDP dan Lebuhraya DUKE.

Median harga (RM): 415,000

Tempoh: Pegangan bebas 

Saiz binaan: 800 kps – 1,076 kps

BACA: JMB, MC, dan Sub-MC: Tanggungjawab dan tugas-tugas mereka dalam pembangunan strata

8. Platinum Hill PV8 – Setapak

Platinum Hill PV8 mengandungi 600 unit kediaman dan menawarkan tiga susun atur kepada pembeli rumah. Setiap unit dilengkapi dengan balkoni yang luas dan penduduk kondominium ini menikmati pemandangan hebat latar langit bandar KL. Terdapat pelbagai kemudahan seperti kolam renang, kolam cetek, gimnasium, kafeteria, dobi, pasar mini, kawasan perniagaan dan lain-lain. Platinum Hill PV8 mempunyai akses terus ke MRR2. Ia juga dekat dengan KL East Mall, TAR UC dan Jalan Genting Kelang jika memandu. Kondominium ini dianggap sebagai sebuah kawasan utama kerana ia dikelilingi oleh pelbagai kemudahan.

Median harga (RM): 570,000 

Tempoh: Pegangan bebas

Saiz binaan: 1,550 kps – 1,800 kps

7. Sri Putramas – Jalan Kuching

Sri Putramas telah siap dibina pada tahun 2004 dan kondominium berkepadatan tinggi ini merupakan salah satu kemajuan yang tertua di kawasan ini. Ia terdiri daripada lima blok dengan 1,220 unit kondominium. Harga unit Sri Putramas jauh lebih rendah berbanding kediaman lain di kawasan yang sama. Pelbagai kemudahan ditawarkan di kondominium ini termasuk kawasan BBQ, gimnasium, dobi, rumah kelab, pusat jagaan kanak-kanak, sauna, kolam renang, taman permainan kanak-kanak dan sebagainya. Ia terletak di Jalan Kuching dan penduduk boleh memanfaatkan lokasinya yang dekat dengan pusat bandar KL dan kemudahan di sekitarnya.

Median harga (RM): 438,500

Tempoh: Pegangan bebas 

Saiz binaan: 1,050 kps hingga 1,400 kps

6. Pavilion Hilltop – Mont Kiara

Kondominium mewah yang agak baharu ini mensasarkan golongan ekspatriat dan berpendapatan tinggi. Ia mempunyai tema resort bandar yang menawarkan kemudahan komprehensif untuk kesejahteraan dan keperluan penduduk. Ia mempunyai kemudahan dalaman setinggi tujuh tingkat termasuk kolam renang, taman permainan, kawasan BBQ di tingkat bawah, gimnasium dan restoran di tingkat dua, serta studio tarian dan gelanggang sukan di tingkat tiga.

Terdapat juga perkhidmatan eksklusif seperti khidmat pengemasan rumah dan dobi, pengangkutan dan hiburan, dan perkhidmatan limosin untuk menghantar anak-anak ke sekolah. French School of Kuala Lumpur (LFKL), Garden International School and Mont Kiara International School semuanya berhampiran jika memandu dari kondominiumini. Pavilion Hilltop mudah diakses melalui Lebuhraya Jalan Duta – Sungai Buloh, SPRINT, dan DUKE.

Median harga (RM): 1,515,000 

Tempoh: Pegangan bebas 

Saiz binaan: 1,200 kps hingga 3,671 kps

5. The Z Residence –  Bukit Jalil

The Z Residence menawarkan kehidupan mewah yang dikelilingi oleh suasana kehijauan. Kondominium ini mempunyai empat menara dengan 1,136 unit kediaman dalam suasana yang tenang dan aman.  Penduduk boleh berehat dan bersantai di taman terapung atau berendam di kolam renang. Terdapat juga “ruang tamu langit” di bahagian atas setiap menara di mana penduduk boleh menikmati pemandangan malam yang cantik. Dengan ciri-ciri ala resort, kondominium ini juga dilengkapi dengan dek yoga, gimnasium moden, pavilion pokok, pavilion buah zaitun, BBQ, teres kayu dan lain-lain. Z Residence boleh diakses melalui KESAS.

Median harga (RM): 622,000

Tempoh: Pegangan bebas 

Saiz binaan: 1,032 kps hingga 1,407 kps

4. Villa Wangsamas – Wangsa Maju

Villa Wangsamas adalah kondominium berkepadatan tinggi yang terdiri daripada sembilan blok dengan 1,317 unit kediaman. Unit standard dilengkapi dengan tiga bilik tidur dan tiga bilik air, manakala unit di tingkat bawah dilengkapi dengan taman peribadi.Terdapat juga unit penthouse untuk pembeli yang berminat. 

Penduduk menikmati kemudahan asas seperti kolam renang, taman permainan, taman berlandskap, BBQ, gimnasium, perkhidmatan dobi, dewan serbaguna dan lain-lain. Pelbagai kemudahan terdapat di kawasan ini.  Anda boleh menggunakan perkhidmatan Bas RapidKL. Stesen LRT Sri Rampai dan LRT Wangsa Maju juga berhampiran. Villa Wangsamas mempunyai sambungan terus ke Lebuhraya DUKE dan MRR2.

3. PD Marina World Resort – Port Dickson 

PD Marina terletak di Jalan Pantai, Port Dickson dan jauh dari hiruk-pikuk kehidupan bandar. Kondominium ini menawarkan 600 unit yang sesuai sebagai rumah percutian. Penduduk boleh menikmati pelbagai kemudahan seperti kolam renang, bilik permainan kanak-kanak, ping pong, gelanggang tenis, bola tampar tepi pantai, taman permainan, gimnasium dan lain-lain. Banyak resort, hotel butik dan restoran lain di sekitar kawasan ini. Hospital Port Dickson juga terletak hanya kira-kira 3 minit jika memandu dari PD Marina. PD Marina boleh diakses melalui Lebuhraya Seremban-Port Dickson (SPDH).

Median harga (RM): 75,000

Tempoh: Pegangan bebas 

Saiz binaan: 971 kps

BACA: Bolehkah anda membatalkan pembelian rumah selepas menandatangani SPA/SNP?

2. Mutiara Condominium- Bukit Mertajam

Mutiara adalah sebuah kondominium kos rendah dengan pelbagai kemudahan di sekitarnya. Penduduk boleh menikmati kemudahan asas seperti tempat letak kereta, khidmat keselamatan 24 jam dan kolam renang. Selain daripada itu, BM City Mall, KPJ Penang Specialist Hospital, Upcycle Park dan banyak kemudahan hanya 3 hingga 5 minit jika memandu dari Mutiara Condominium. Sekolah terdekat ialah SMK Bandar Baru yang hanya 240m jika berjalan kaki dari kondominium ini.

Median harga (RM): 185,000

Tempoh: Pegangan bebas 

Saiz binaan: 541 kps hingga 700 kps

1. Venice Hill – Cheras

Di tangga teratas carta kondominium terlaris di Malaysia ialah Venice HillIa juga kondominium paling popular di Cheras bagi tahun 2020. Kondominium ini terdiri daripada 12 blok dengan 1,339 unit kediaman dan menawarkan lima susun atur untuk pilihan pembeli. Pelbagai kemudahan ditawarkan di kondominium ini termasuk gimnasium, kolam renang, trek joging, sauna dan taman permainan. Ia juga berhampiran beberapa kemudahan penting seperti sekolah, hospital, bank dan rumah ibadat.

Median harga (RM): 255,000

Tempoh: Pegangan bebas 

Saiz binaan: 1,200 kps hingga 1,600 kps

Nota: Analisis adalah berdasarkan data yang ada pada tarikh penerbitan dan akan disemak semula apabila terdapat perubahan dan pengemaskinian data.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain