Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

5 kawasan kediaman di Pulau Pinang yang paling popular pada tahun 2020

test

Kos sara hidup di Pulau Pinang semakin mahal. Berikut adalah beberapa kawasan kediaman yang sesuai untuk anda beli dan maksimumkan kenaikan nilai (capital growth) rumahnya.

tempat paling popular di pulau pinang 2020
© lcchew/ 123RF

Artikel ini diterjemah dari 5 most searched places in Penang by 2020’s homebuyers oleh Damia Norwin

Pantainya yang berpasir putih, kepelbagaian makanan yang enak, bersejarah dan mewah; Pulau Pinang kedengaran seperti tempat tinggal yang sempurna. Kami telah kumpulkan dan senaraikan kawasan kediaman popular di Pulau Pinang menggunakan iPropertyIQ.com, yang merupakan pangkalan data raya Laman Web Hartanah No.1 di Malaysia, iProperty.com.my.

Ini adalah berdasarkan data tingkah laku carian pengguna yang dikumpulkan dari Januari 2020 hingga Disember 2020. Kawasan-kawasan ini disusun dalam urutan menaik dan popularitinya dipaparkan dalam bentuk peratusan carian (%).

Kawasan mana yang paling menonjol agaknya? Jom kita lihat lima tempat di Pulau Pinang yang paling popular dalam kalangan pembeli rumah di Malaysia pada tahun 2020.

5. Georgetown 

Peratusan carian: 10.66%

tempat paling popular di georgetown 2020
© Thang Wai Yee/ 123R

Jika mampu berbelanja mewah, Georgetown mungkin menarik minat mereka yang inginkan pelbagai pilihan tempat tinggal di tengah kota. Kebanyakkan hartanah bertingkat tinggi yang terletak berhampiran dengan pantai sesuai untuk pelaburan jangka panjang dan dijadikan rumah kedua.

Berdasarkan Brickz, median harga untuk sebuah kondominium di Pulau Pinang adalah RM740,000. Dari segi kebolehhubungan, Lebuhraya Tun Dr Lim Chong Eu menyediakan akses lansung ke Jambatan Pulau Pinang yang pertama. Ia juga menghubungkan Georgetown ke bahagian-bahagian lain di Pulau seperti Jelutong, Gelugor, dan Farlim.

Bukan itu sahaja, Tapak Warisan Dunia UNESCO ini dipenuhi dengan rumah-rumah lama, seni bina kolonial, bandar moden dengan pencakar langit dan pusat beli-belah. Sekiranya anda ingin melancong di Pulau Pinang, terdapat banyak aktiviti untuk anda cuba di sini. Anda boleh mengunjungi kuil-kuil, rakamkan gambar instaworthy di Jalan Seni/ Penang Steet Art dan nikmati pelbagai makanan tempatan yang sedap sehingga menjilat jari.

4. Tanjong Tokong

Peratusan carian: 10.88%

tempat paling popular di tanjong tokong 2020
Tanjong Tokong World War II R© tsyew/ 123Relics

Tanjong Tokong terletak di pinggir bandar Georgetown. Dahulunya merupakan sebuah kampung nelayan, kawasan kejiranan ini kini berubah menjadi kawasan perumahan mewah. Ia juga terletak dalam jarak perjalanan singkat dari Penang Secret Avatar Garden dan dihubungkan ke bahagian lain di Georgetown melalui Jalan Tanjong Tokong. Berdasarkan Brickz, median harga untuk sebuah kondominium di Tanjong Tokong adalah RM745,000.

BACA: 5 kawasan kediaman di Lembah Klang yang paling popular pada tahun 2020

3. Gelugor

Peratusan carian: 11.11%

Gelugor terletak di antara Jelutong dan Sungai Dua. Tempat ini mudah untuk dihubungi kerana Jalan Sultan Azlan Shah dan Lebuhraya Tun Dr Lim Chong Eu menyediakan akses lansung ke Jambatan Pulau Pinang yang pertama. Selain itu, ia juga menempatkan kampus Universiti Sains Malaysia (USM) Pulau Pinang. Ada juga rancangan untuk membangunkan rumah PPR di Gelugor, Teluk Kumbar, Balik Pulau, dan Jelutong untuk memenuhi keperluan pembeli yang inginkan rumah yang lebih berpatutan di Pulau Pinang. Berdasarkan Brickz, median harga untuk sebuah kondominium di Gelugor adalah RM400,000.

2. Tanjung Bungah

Peratusan carian: 15.90%

tempat paling popular di tanjung bungah 2020
© tsyew/ 123R

Tanjung Bungah terletak di antara Gurney dan Batu Ferringhi. Sekiranya anda peminat sukan air, anda mesti berkunjung ke sini kerana ia kerana terkenal dengan aktiviti sukan tersebut. Pusat Kegiatan Sukan Air Pulau Pinang menawarkan aktiviti seperti bola sepak pantai, banana boat, dan berkayak dengan harga yang berpatutan. Selain itu, anda boleh nikmati keindahan alam di Taman Botani.  Sambil berlari, berjalan, mahupun berbasikal, anda juga boleh lihat banyak spesis tumbuhan eksotik.

Di samping itu, terdapat komuniti warga asing yang agak besar di Tanjung Bungah. Berdasarkan bancian tahun 2010 oleh Jabatan Perangkaan Malaysia, warga asing merangkumi 5.7% daripada populasi Tanjung Bungah. Di sini, ibu bapa boleh memilih untuk menghantar anak mereka ke sekolah awam atau sekolah Antarabangsa yang menawarkan kurikulum British dan Amerika seperti Prince of Wales Island International Primary School, Dalat International School, Tenby International School dan Pelita International School. Median harga untuk sebuah kondominium di Tanjung Bungah adalah RM1.1 juta.

1. Bukit Mertajam

Peratusan carian: 16.74%

tempat paling popular di bukit mertajam 2020
© tsyew/ 123R

Bukit Mertajam adalah kawasan yang ‘matang’ dan merupakan bandar utama di Seberang Perai. Bukit Mertajam terletak kira-kira 11 km dari Jambatan Pulau Pinang dan mempunyai akses lansung ke Lebuhraya Utara-Selatan (Juru). Bukan itu sahaja, stesen KTM Bukit Mertajam menyediakan sambungan rangkaian kereta api ke destinasi lain di Semenanjung Malaysia. Kereta api berkelajuan tinggi, ETS turut memendekkan masa perjalanan, terutamanya pada musim perayaan.

Selain itu, Bukit Mertajam mempunyai pelbagai tempat tarikan pelancong seperti Gereja St. Anne dan Kuil Hock Teik Cheng Shin. Berdasarkan Brickz, median harga untuk sebuah kondominium di Bukit Mertajam adalah RM190,000. Itulah sebabnya ia sangat popular dalam kalangan pembeli dan bakal pembeli rumah kerana harganya jauh lebih murah daripada rumah-rumah di kawasan pulau.

BACA: 10 rumah paling mahal di Johor bagi tahun 2020

Nota: Analisis adalah berdasarkan data yang ada pada tarikh penerbitan dan akan disemak semula apabila lebih banyak data terkini yang tersedia.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain