Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

5 kawasan kediaman di Lembah Klang yang paling popular pada tahun 2020

test

Jom kita lihat 5 kawasan kediaman di Lembah Klang yang paling tinggi cariannya dalam kalangan pembeli rumah 2020, berdasarkan data tingkah laku carian pengguna.  

kawasan kejiranan paling popular di lembah klang
© Yongyuan Dai/ gettyimages

Artikel ini diterjemah dari 5 most searched places in Klang Valley by 2020’s homebuyers oleh Damia Norwin

Kami telah kumpulkan dan senaraikan kawasan tempat tinggal di Lembah Klang yang paling tinggi cariannya dalam kalangan pembeli rumah tahun 2020 menggunakan pangkalan data raya Laman Web Hartanah No.1 di Malaysia iProperty.com.my, iPropertyIQ.com. Ini adalah berdasarkan data tingkah laku carian pengguna yang dikumpulkan dari Januari 2020 hingga Disember 2020.

Kawasan kediaman ini disusun dalam urutan menaik dan popularitinya dipaparkan dalam bentuk peratusan carian (%).

5. Ampang

Peratusan carian: 9.11%

ampang kejiranan paling popular di KL
Panorama di sekitar Ampang. © dwaynefoong/ gettyimages

Ampang cukup dikenali sebagai kawasan yang menempatkan banyak kedutaan asing. Disamping itu, ia juga dikenali sebagai salah satu kawasan tempat tinggal di KL yang mewah dan ia merupakan kawasan penempatan popular bagi sebahagian besar komuniti Korea di Lembah Klang. Kawasan ini bukan sahaja dihubungkan dengan rangkaian jalan raya dan lebuh raya utama seperti Jalan Tun Razak, Jalan Ampang, AKLEH dan MRR2, malah jaraknya dengan Segi Tiga Emas KL (KL Golden Triangle) cuma sepelaung sahaja.

Tak hairanlah Ampang berada kalam kedudukan lima tertinggi pagi kawasan rumah sewa yang paling tinggi cariannya di Lembah Klang, dan juga merupakan salah satu kawasan yang paling tinggi cariannya oleh pembeli rumah di Malaysia untuk tahun 2020. Terdapat sekurang-kurangya lima hartanah di Ampang yang terletak dalam jarak 1km dari LRT Laluan Ampang.

4. Bukit Damansara (Damansara Heights)

Peratusan carian: 10.55%

Beverly Hills Malaysia, Damansara Heights dipenuhi dengan banglo, vila, dan kediaman mewah yang lain. Ia juga cukup sinonim dengan golongan berpendapatan tinggi dan ekspatriat. Kawasan tempat tinggal berprestij ini bukan sahaja dipenuhi hartanah mewah, tetapi juga kafe, tempat bersosial dan restoran-restoran eksklusif (fine dining)

Damansara Heights menawarkan kehidupan kelas pertama kerana kemudahannya yang menyeluruh, memberikan kemudahan gaya hidu yang lengkap dan sesuai untuk mereka yang berkeluarga. Bukan itu sahaja, jaringan pengangkutan di kawasan ini adalah baik kerana dikelilingi oleh rangkaian lebuh raya dan jalan utama seperti Jalan Tuanku Abdul Halim, Jalan Damansara, dan Kerinchi dan Damansara Link. Akses ke Lebuhraya Sultan Abdul Halim juga lancar kerana jaraknya yang berdekatan.

BACA: 7 dupleks dan studio di Lembah Klang yang menawarkan sewa berpatutan

3. Shah Alam

Peratusan carian: 11.83%

 

shah alam kejiranan paling popular di KL
Panorama di sekitar Shah Alam. © Aidil Bahaman/ EyeEm/ gettyimages

Shah Alam semakin popular dalam kalangan pemebeli dan bakal pembeli rumah. Ibu negeri Selangor ini berada di kedudukan ketiga untuk 10 kawasan kediaman yang paling tinggi cariannya dalam kalangan pembeli rumah di Malaysia pada tahun 2020! Shah Alam sememangnya meriah dan penuh kejutan dengan tempat-tempat yang sesuai untuk keluarga, tempat beli-belah serta aktivi seni dan kebudayaan.

Selain itu, LRT 3 yang menghubungkan Bandar Utama dengan Johan Setia di Klang akan memperluas lagi kebolehhubungan dua juta orang di Koridor Barat dengan bahagian-bahagian lain di Lembah Klang menjelang tahun 2021. LRT baharu ini bukan sahaja memendekkan masa perjalanan dari satu kawasan ke kawasan yang lain malah turut meningkatkan pertumbuhan modal hartanah di Shah Alam, terutamanya projek-projek berdekatan stesen tren.

Ada sekurang-kurangnya 4 hartanah di Shah Alam berhampiran LRT Laluan Bandar Utama-Klang (LRT3).

2. Cheras

Peratusan carian: 12.10%

cheras kejiranan paling popular di KL
Taman Tasik Permaisuri, Cheras. © Thang Wai Yee/ 123RF

Cheras menduduki tempat teratas untuk 10 kawasan rumah sewa di Malaysia yang paling tinggi cariannya pada tahun 2020! Banyak sebab kenapa Cheras ni popular sangat dalam kalangan pencari rumah. Pilihan untuk mencari rumah di Cheras adalah yang terbaik kerana laluan MRT Sungai Buloh-Kajang (SBK) dan stesen pertukaran membolehkan perjalanan yang lancar dari satu laluan tren ke laluan yang lain.

Terdapat sekurang-kurangnya 11 hartanah di Cheras berhampiran stesen MRT. Selain itu, IKEA dan MyTown Mall terletak dalam jarak yang sangat dekat dengan Stesen MRT Cochrane. Jalan kaki pun sampai! Cheras sememangnya mempunyai potensi yang besar bagi mereka yang ingin memaksimumkan pelaburan hartanah.

BACA: 10 rumah paling mahal di Malaysia bagi tahun 2020

1. Petaling Jaya

Peratusan carian: 17.64%

PJ kejiranan paling popular di KL
Petaling Jaya, Selangor. © Ahmad Razuri Roseli / EyeEm/ gettyimages

Kehidupan di bandar ini memang sibuk dan menarik. Petaling Jaya atau PJ pada awalnya dibangunkan sebagai Bandar Satelit untuk Kuala Lumpur. Ia juga merupakan lokasi bagi taman trampolin terbesar di Asia, Jump Street Asia. LRT 3 yang dijangka siap pada tahun 2024 akan mempermudahkan lagi perjalanan ke PJ kerana ia memperluas jaringan pengangkutan awam dari LRT Laluan Kelana Jaya yang sedia ada. Petaling Jaya adalah sangat popular sehingga menjadikannya antara kawasan yang paling tinggi cariannya dalam kalangan pembeli dan penyewa rumah pada tahun 2020. Kalau anda nak cari tempat tinggal yang berdekatan dengan Nasi Lemak Village Park, PJ adalah yang paling tepat untuk anda.

Nota: Analisis adalah berdasarkan data yang ada pada tarikh penerbitan dan akan disemak semula apabila lebih banyak data terkini yang tersedia.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain