Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

5 kawasan kediaman di Johor yang paling popular pada tahun 2020

test

Kalau nak tinggal di Johor ni, tempat mana yang sesuai ya? Jom kita lihat tempat-tempat di negeri selatan tanah air ni, yang ideal untuk anda.

kawasan kediaman paling popular di Johor 2020
© Trisno Quartris / EyeEm/ gettyimages

Artikel ini diterjemah dari 5 most searched places in Johor by 2020’s homebuyers oleh Damia Norwin

Di mana anda pilih untuk tinggal banyak dipengaruhi oleh kualiti hidup, jarak perjalanan, atau tempat anda bekerja. Walau bagaimanapun, impian untuk memiliki rumah di Johor mungkin di luar kemampuan ramai orang kerana harganya yang meningkat di luar jangkauan. Walaupun kerajaan telah memperkenalkan Kempen Pemilikan Rumah (HOC) dan program rumah mampu milik seperti Rumah Mampu Milik Johor (RRMJ) atau Rumah Mampu Biaya Johor (RMB), hakikatnya unit-unit rumah ini adalah terhad dan tidak semua orang layak untuk memohon.

Bukan itu sahaja, penutupan sempadan antara negeri dan sempadan antarabangsa akibat penularan COVID-19 juga menyebabkan ramai pembeli lebih cenderung untuk menangguhkan pembelian hartanah buat sementara waktu. Namun begitu, Sistem Rapid Transit (RTS) Malaysia–Singapura yang kini dalam pembinaan dilihat sebagai pemangkin pemilikan hartanah yang berdekatan dengan laluan kereta api. Pada masa hadapan, ia juga berpotensi untuk memangkin pembangunan dan menaikkan nilai hartanah di kawasan berdekatannya.

Kami telah kumpulkan dan senaraikan kawasan kediaman popular di Johor menggunakan iPropertyIQ.com, yang merupakan pangkalan data raya Laman Web Hartanah No.1 di Malaysia, iProperty.com.my. Ini adalah berdasarkan data tingkah laku carian pengguna yang dikumpulkan dari Januari 2020 hingga Disember 2020. Kawasan-kawasan ini disusun dalam urutan menaik dan popularitinya dipaparkan dalam bentuk peratusan carian (%).

BACAAN POPULAR:
💰 10 rumah paling mahal di Malaysia di 2020.
🤑 10
rumah paling mahal di Johor bagi tahun 2020. 

5. Masai

Peratusan carian: 4.80%

masai kawasan kediaman paling popular di Johor 2020
© Marvin Yong/ 123RF

Masai merupakan bandar tertua di Johor Bahru (JB)Walaupun namanya tidak begitu popular, terdapat banyak aktiviti yang perlu anda cuba sekiranya berkunjung ke Masai. Kalau anda sukakan alam semula jadi, anda boleh lawati Kampung Nelayan Kong Kong (Kong Kong Fishing Village) dan Taman Pertanian Johor.

Di perkampungan nelayan tersebut, anda boleh lakukan aktiviti seperti memancing, menyewa bot, dan jangan lepaskan peluang untuk mencuba makanan laut segar! Selain itu, anda juga boleh melawat dusun buah-buahan di Taman Pertanian Johor. Terdapat juga aktiviti lain seperti berkhemah, trekking, memancing, dan berkayak. Mereka turut menyediakan perkhidmatan sewa basikal sekiranya anda ingin berbasikal.

Bagi segmen hartanahnya pula, harga rumah di kawasan ini masih berpatutan. Berdasarkan Brickz, median harga untuk rumah teres di Masai adalah RM380,000. Rumah teres adalah rumah yang paling popular di Masai, diikuti dengan pangsapuri. Tiga projek yang paling popular di kawasan ini (berdasarkan transaksi) ialah Bandar Baru Seri Alam, Taman Rinting, dan Taman Megah Ria.

4. Kulai 

Peratusan carian: 5.93%

Sektor ekonomi utama di Kulai terdiri daripada pertanian; perusahaan ladang kelapa sawit dan getah. Ia juga menempatkan penempatan Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (FELDA) yang pertama di Malaysia, iaitu FELDA Taib Andak.

Sekiranya anda berada di Kulai, jangan lepaskan peluang untuk berkunjung ke Johor Premium Outlet (JPO) atau beriadah dan beristirehat di Rainforest Tree House Kulai dan Star Fish Leisure Farm, dan rakamkan gambar-gambar menarik untuk dikongsikan di Instagram.

Tambahan pula, tinggal di Kulai tidak ada kurangnya kerana ia mempunyai akses lansung ke Lebuhraya Utara-Selatan, Laluan Kedua Malaysia-Singapura dan Lebuhraya Senai. Tiga projek perumahan paling popular di Kulai ialah Flat Temenggong, Taman Putri Kulai, dan Taman Sri Pulai Perdana. Berdasarkan Brickz, median harga untuk sebuah rumah teres di Kulai adalah RM350,000.

BACA: 9 bandar di Lembah Klang dengan akses mudah LRT dan MRT

 3. Skudai 

Peratusan carian 8.19%

Skudai menempatkan kampus Universiti Teknologi Malaysia (UTM) dan juga merupakan salah satu student townships di Malaysia. Bandar yang terletak di pinggir Wilayah Pembangunan Johor, Iskandar Puteri (Nusajaya) ini mempunyai potensi pasaran rumah sewa yang baik bagi mereka yang ingin menyewakan hartanah mereka kepada kepada pelajar-pelajar tempatan dan antarabangsa.

Sekiranya anda belum pernah ke Skudai, berikut adalah beberapa tempat yang anda mesti kunjungi; Legoland, Danga Bay, Dataran Bandaraya Johor Bahru, dan JPO. Mungkin selepas pandemik COVID-19 ini berakhir, anda boleh bercuti ke Singapura kerana jaraknya yang dekat dengan JB. Dari segi kesalinghubungan, Skudai dikelilingi oleh jaringan lebuh raya, iaitu Laluan Kedua Malaysia-Singapura, Lebuhraya Utara-Selatan, dan Lebuhraya Skudai-Pontian.

Rumah teres adalah hartanah yang paling popular di Skudai dengan median harga RM400,000. Tiga projek yang paling popular di Skudai ialah Taman Mutiara Rini, Taman Universiti, dan Taman Skudai Baru.

2. Iskandar Puteri (Nusajaya)

Peratusan carian: 10.83%

iskandar puteri kawasan kediaman paling popular di Johor 2020
© tang90246/ 123RF

Dahulu dikenali sebagai Nusajaya, Iskandar Puteri adalah pembangunan bandaraya bersepadu terbesar di Asia Tenggara. Ia juga terletak di kawasan yang strategik kerana jaraknya yang dekat dengan Singapura. Walaupun pasaran hartanah di Johor pada tahun 2020 masih suram, RTS yang dinanti-nantikan telah pun dalam proses pembinaan dan setelah siap nanti, projek ini akan bakal mengubah segalanya.

Kemudahan pengangkutan awam yang bertambah baik akan meningkatkan harga hartanah di Johor kerana rakyat Malaysia yang bekerja di Singapura dengan pendapatan yang lebih tinggi mempunyai pilihan untuk tinggal di Johor dan berulang-alik setiap hari. Bukan itu sahaja, projek yang ditunggu-tunggu ini berpotensi untuk memangkin ekonomi Johor dan memberikan kesan limpahan ekonomi, terutama di wilayah Iskandar Malaysia.

Di Iskandar Puteri, hartanah yang paling popular dalam kalangan pembeli rumah pada tahun 2020 adalah rumah teres. Median harga untuk rumah teres di kawasan ini ialah RM570,000. Tiga projek perumahan yang paling popular ialah Taman Bukit Indah, Horizon Hills, dan Taman Nusa Bayu.

1.  Johor Bahru (JB)

Search percentage: 56.83%

jb kawasan kediaman paling popular di Johor 2020
© Kokkai Ng/ gettyimages

Di tangga teratas adalah  Johor Bahru (JB)Ia juga menduduki tangga teratas untuk kawasan yang paling popular dalam kalangan pembeli rumah di Malaysia pada tahun 2020. Walaupun JB adalah pilihan tempat tinggal yang menarik bagi mereka yang bekerja di Singapura, pasaran hartanah kediaman di kawasan ini kekal suram pada tahun 2020 kerana penutupan sempadan antarabangsa dan sentimen pembelian rumah yang kurang memberansangkan.

Namun, RTS yang kini dalam pembinaan akan memangkin pasaran hartanah di Johor. RTS yang dijadualkan siap pada tahun 2024 akan membawa banyak perubahan kerana ia menambah baik kesalinghubungan dengan Singapura dan meningkatkan pembelian hartanah oleh warga asing yang ingin memanfaatkan reputasi Singapura sebagai sebagai hab kewangan dan ekonomi global yang kukuh.

Hartanah yang paling popular di JB dalam kalangan pembeli rumah tahun 2020 adalah rumah teres diikuti dengan apartmen. Median harga untuk sebuah rumah teres di JB adalah RM415,000.

Nota: Analisis adalah berdasarkan data yang ada pada tarikh penerbitan dan akan disemak semula apabila lebih banyak data terkini yang tersedia.

BACA LAGI ARTIKEL MENARIK KHAS UNTUK ANDA:

👀 Lihat pula kawasan kediaman yang paling popular di Pulau Pinang di 2020. 
💡 Anda tahu kawasan mana yang paling popular di Lembah Klang di 2020
🏘️ Ketahui cara mohon Rumah Mampu Milik Johor (RMMJ).

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain