Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

10 Kawasan kediaman paling dicari pembeli rumah Malaysia pada tahun 2021

test

Berikut adalah sedikit intipan mengenai kawasan perumahan yang rakan-rakan dan jiran-jiran anda cari tahun ini! Senarai ini memberikan sekilas gambaran untuk pemilik rumah pertama kali dan pelabur bijak yang sedang memikirkan langkah hartanah seterusnya.

Artikel ini diterjemah dari Top 10 most searched areas by Malaysian homebuyers in 2021 oleh Khairul Khalid.

Ada ungkapan Latin di dunia hartanah, “Caveat Emptor”, jika diterjemahkan secara kasar bermaksud “pembeli harus berhati-hati”. Falsafah di sebalik ungkapan ini adalah pihak pembeli harus melakukan kaji selidik sendiri atau due dilligence sebelum membeli rumah kediaman.

Untuk memulakan kaji selidik anda, apa kata anda melihat apa yang dicari oleh pengguna hartanah lain. Kami telah mengumpulkan 10 kawasan kediaman yang mencatatkan jumlah carian tertinggi di iProperty.com.my di kalangan pencari rumah dan peminat hartanah yang mengunjungi laman web ini dari Januari hingga November 2021. Istilah carian ditakrifkan sebagai carian oleh pengguna mengenai hartanah di lokasi tertentu yang mendarat di halaman hasil carian di iProperty.com.my.

10 kawasan ini disusun secara menaik dan nilai populariti ditunjukkan dari segi peratusan (%). Berikut adalah ringkasan kawasan kejiranan yang paling popular di Malaysia:

NOMBOR 10: CYBERJAYA 

Peratusan carian: 6.67%

cyberjaya beli rumah
© Jackson Siow | 123rf

Mengakhiri senarai ini adalah Cyberjaya dengan 6.67% carian. Cyberjaya amat terkenal dengan Koridor Super Multimedia yang dipenuhi dengan bangunan-bangunan berstatus MSC, Bangunan berstatus MSC membolehkan pengambilan pekerja pengetahuan dan berkemahiran tinggi tempatan dan asing tanpa had.

Prima, Century Square, Enterprise Building, Quill, SME Technopreneur Center dan Emerio adalah antara banyak syarikat-syarikat besar antarabangsa yang mempunyai anak syarikat berpusat di Cyberjaya.

Oleh kerana pandemik ini telah mendorong kemajuan teknologi yang lebih tinggi, semakin banyak syarikat muncul di sekitar kawasan ini. Dijangkakan bahawa pasaran ekspatriat pasti akan meningkat di kawasan ini. Kemunculan Cyberjaya di senarai ini mungkin bermakna lebih ramai yang ingin melabur dalam hartanah sewa atau berpindah ke sini kerana semakin banyak peluang pekerjaan.

Jom baca Panduan bagi anda yang ingin menetap di Cyberjaya.

NOMBOR 9: AMPANG

Peratusan carian: 6.77% 

ampang-kejiranan-popular-beli-rumah
© dwaynefoong/ gettyimages

Walaupun Ampang jatuh tiga kedudukan sejak 2020, ia salah satu lokasi yang masih mempunyai banyak hartanah mewah berbanding kawasan lain. Harga untuk unit kediaman mewah di kawasan ini adalah RM720 – RM750 kaki persegi, Ianya RM300 lebih rendah jika dibandingkan dengan hartanah di Pusat Bandar KL. Ampang mempunyai beberapa komuniti berpagar dan berpengawal seperti Laman Oakleaf, Taman Andaman Ukay dan Taman Saujana.

Ampang terletak di sebelah Pusat Bandar KL dan menawarkan alternatif yang baik untuk mereka yang ingin berdekatan dengan pusat-pusat hiburan malam yang mewah dan juga rumah berhampiran untuk ketenangan yang jauh dari hiruk-pikuk di bandar . Ini juga boleh menjimatkan perbelanjaan anda!

BACAAN POPULAR:
? 10 kawasan kediaman paling popular di Malaysia pada tahun 2020
? 17 bangunan hijau yang mendapat pengiktirafan di Malaysia

NOMBOR 8: KOTA DAMANSARA

Peratusan carian: 7.05%

kota-damansara-neighbourhood
© Karr Wei

Melonjak semula di tempat ke-8, tidak lain dan tidak bukan, Kota Damansara. Ini suatu peningkatan baik dari tempat ke-10 pada tahun 2020. Apakah punca utama peningkatan ini? Salah satu sebab adalah hab e-dagang pertama di Malaysia yang baru siap di kawasan ini,  EmHub yang mempunyai ruang seluas 669.000 kaki persegi dijangka mampu menarik minat para pelabur dan akan meningkatkan jumlah tenaga kerja serta permintaan perumahan di sekitarnya pada masa hadapan.

Kota Damansara mempunyai lebih banyak pembangunan kediaman yang dirancang seperti Estana dan pembangunan campuran oleh PKNS. Pemilik rumah dan pelabur pasti akan terus mencari peluang untuk memasuki pasaran ini.

✉️ Ikuti kami di Telegram untuk lebih banyak cerita dan tip menarik.

NOMBOR 7: PUSAT BANDARAYA KUALA LUMPUR 

Peratusan carian: 7.62%

Kuala-lumpur-buy-property
© Abdul Razak Latif /123RF

Kawasan ini tersenarai kali terakhir pada tahun 2018, Pusat Bandar KL mencatatkan 7.62% carian pada tahun 2021. Pusat Bandar KL amat istimewa kerana mempunyai Menara Berkembar Petronas yang ikonik serta pelbagai apartment servis mewah di sekitarnya. Sewaan untuk unit di kawasan ini dalam lingkungan RM4,000 – RM15,000 dan antara tempat yang paling popular termasuk The Grid, 6 Stonor, The Binjai, One Stonor, Suria Stonor, The Oval, Desa Kudalari, Binjai 8, Binjai Residence, Le Nouvel Klcc.

Anda mungkin terkejut mengetahui bahawa lebih banyak projek mewah telah memasuki pasaran tempatan seperti Ascott Star KLCC dan Eaton Residences. Untuk perhatian, harga kediaman di Pusat bandar KL menurun sedikit dari RM1,005 – RM1,056 kaki persegi pada tahun 2020 kepada RM1,000 – RM1,040 kaki persegi pada tahun 2021. Ini mungkin salah satu punca ia tersenarai semula pada tahun ini. Negara kita sekarang sedang beralih kepada fasa endemik. Oleh itu, minat terhadap rumah mewah di lokasi-lokasi strategik di pusat bandar juga akan semakin meningkat.

BACA: Senarai Sekolah Kluster Kecemerlangan di daerah sekitar Putrajaya, Kuala Lumpur dan Selangor

NOMBOR 6: SUBANG JAYA 

Peratusan carian: 9.07%

subang-jaya-beli-rumah
© tuahlensa | 123rf

Subang Jaya tersenarai pada tahun 2018 dan 2019 tetapi terlepas senarai pada tahun 2020. Dengan 9.07% carian dicatatkan tahun ini, Subang Jaya berjaya kembali menarik hati pemilik rumah dan pelabur. Sama seperti Puchong, anda boleh mencari pelbagai jenis hartanah termasuk perumahan berpagar dan berpengawal, kediaman bertingkat tinggi dan juga unit SoHo. Pelbagai komuniti di kawasan ini boleh pergi ke beberapa pusat beli-belah ikonik seperti Sunway Pyramid, Empire Subang dan Subang Parade.

Subang Jaya juga mempunyai pelbagai universiti dan kolej, termasuk kolej tempatan seperti SEGi College dan Inti International College, dan juga Universiti Monash antarabangsa, Ini menjadikannya sebuah kawasan yang berjiwa muda dan bertenaga!

NOMBOR 5: PUCHONG 

Peratusan carian: 9.21%

puchong-beli-rumah
© simonlong/ GettyImages

Kedudukan Puchong dalam senarai ini agak tidak stabil. Pada tahun 2020, Puchong tidak tersenarai langsung. Pada tahun 2019, ia berada di tempat ke-10 dan pada tahun 2018, ia berada di tempat ke-2.

Terdapat pelbagai pembangunan hartanah di Puchong untuk komuniti berpendapatan rendah, sederhana dan tinggi. Fakta menarik, berdasarkan data brickz.my, di Puchong flat pegangan pajak dijual dengan harga RM40,000 dan sebuah banglo pegangan pajak dijual dengan harga RM3.4 juta pada tahun 2020.

Ini hanyalah sekilas gambaran pasaran hartanah di Puchong. Kami mengesyorkan kepada peminat hartanah supaya mendalami pasaran ini dengan lebih lanjut. Perbandaran yang berdikari ini mempunyai pelbagai institusi pendidikan untuk semua peringkat usia, serta tempat makan dan rekreasi yang menarik. Baca panduan kejiranan Puchong kami di sini.

NOMBOR 4: JOHOR BAHRU 

Peratusan carian: 9.39%

johor-bahru-beli-rumah
© Trisno Quartris / EyeEm/ 123RF

Setelah mendapat tempat pertama pada tahun 2020, Johor Bahru (JB) turun ke tempat ke-4 dengan 9.39% carian pada tahun 2021. JB akan sentiasa berada dalam senarai pemantauan kami kerana ia menawarkan pelbagai tarikan. Berjuta-juta orang melintasi Tambak Johor setiap hari untuk bekerja, bersantai atau melancong di Singapura sebelum pandemik melanda. Sama seperti beberapa lokasi yang paling banyak dicari pada tahun 2020, pasaran hartanah JB menurun sedikit kerana sempadannya ke Singapura ditutup semasa pandemik. Berdasarkan data NAPIC, Johor mencatatkan hartanah kediaman tidak terjual tertinggi pada Q3 2021 dengan 16,343 unit apartment servis tidak terjual.

Menurut Portal Analisis Permintaan H1 2021 oleh iProperty.com.my, masih ada minat di pasaran untuk hartanah yang luas di Iskandar Puteri dengan harga hingga RM1 juta dan berukuran lebih dari 2.000 kaki persegi.

Manakala, jika anda tercari-cari rumah yang mampu anda miliki, kami telah menyediakan senarai 7 perbandaran di Johor dengan hartanah tidak melebihi RM650,000 di sini.

NOMBOR 3: CHERAS 

Peratusan carian: 14.56%

cheras-beli-rumah
© Abdul Razak Latif | 123rf

Cheras berada di tempat dengan 14.56%, menyaingi Shah Alam. Cheras adalah kawasan kejiranan yang matang dengan komuniti yang mapan. Anda akan dapat menikmati restoran tempatan yang telah berada di kawasan ini selama lebih dari satu dekad. Selain itu, anda akan mendapat akses mudah ke Sunway Velocity Mall, IKEA Cheras dan MyTOWN Shopping Centre yang memberikan anda pilihan yang terbaik dari pelbagai tarikan dunia lama dan baharu. Selain itu, penghuni di Cheras akan dapat menikmati perjalanan yang lancar melalui MRT baharu kerana terdapat 11 perhentian MRT di Cheras sahaja!

Pencarian pantas dalam talian mendedahkan 30 pembangunan kediaman bertingkat tinggi baharu di pasaran hartanah Cheras sejak 2 tahun lepas. Ini adalah suatu petanda baik kerana sebelum ini Cheras hanya terkenal dengan pelbagai taman dan rumah bertanah. Sekarang, Cheras juga menarik pasangan muda dan keluarga, serta profesional muda yang bekerja di bandar.

Anda ingin tahu kondominium manakah yang paling popular di Cheras? Jom jenguk di sini.

NOMBOR 2: SHAH ALAM 

Peratusan carian: 14.64%

shah-alam-beli-rumah
© hafiz ismail/EyeEm | Getty Images

Shah Alam naik ke tempat kedua setelah mendapat 14.64% dari jumlah carian. Kawasan kediaman ini telah mengalami urbanisasi yang ketara dan masih mengekalkan suasana alam semula jadi. Gabungan pembangunan hartanah dari pemaju terkenal seperti Mah Sing Group Bhd, Sime Darby Bhd, dan Gamuda Bhd, menggabungkan laluan pejalan kaki yang luas dan banyak kehijauan.

Pembangunan di Shah Alam telah mematuhi Akta Perancangan Bandar dan Desa 1976 (Akta 172) di mana seksyen 21B menyatakan bahawa cadangan pembangunan hendaklah merangkumi langkah-langkah untuk perlindungan, pemeliharaan dan peningkatan persekitaran fizikal dan topografi semula jadi, tidak seperti banyak lokasi lain di Lembah Klang yang masih tidak menentu dalam perkara ini.

Shah Alam menyediakan pelbagai hartanah kediaman dari kondominium bertingkat tinggi hingga rumah bertanah yang sesuai untuk mana-mana pemilik / pelabur rumah. Rumah-rumah ini dilengkapi dengan taman awam, pelbagai sekolah swasta dan universiti awam serta pelbagai tarikan tempatan.

Malah, apabila LRT3 mula beroperasi pada tahun 2024, enam buah stesen akan merentasi Shah Alam. Di sini anda boleh ketahui 4 hartanah yang jaraknya kurang dari 3km daripada stesen LRT3: 4 hartanah di Shah Alam berhampiran LRT Laluan Bandar Utama-Klang (LRT3).

NOMBOR 1: PETALING JAYA 

Peratusan carian: 15.02%

petaling-jaya-beli-rumah
© alfredsd | 123rf

Kawasan ini lebih dikenali sebagai  PJ dan bukan suatu perkara yang mengejutkan ia popular kerana ramai penduduk tempatan, terutamanya keluarga memilih PJ kerana banyak pilihan dari segi kehidupan pinggir bandar. Ia penuh dengan restoran tempatan, kafe hipster, taman keluarga, pusat membeli-belah dan sekolah, PJ juga mempunyai kelebihan tersendiri kerana terletak di sebelah Kuala Lumpur dan ini menjadikannya pilihan kegemaran di kalangan pasangan muda yang juga bekerja di bandar.

PJ terus meningkat naik di dalam senarai tahunan kami selama beberapa tahun lepas. Ia berada di tempat ke-6 pada tahun 2019 dan naik ke tempat ke-2 pada tahun 2020. Antara perkembangan di masa hadapan yang harus dipantau adalah peningkatan hubungan pengangkutan awam di PJ. LRT 3 yang dijadualkan siap pada tahun 2024 akan menyediakan 5 stesen LRT baharu di PJ – One Utama (Pertukaran Talian MRT 1 Sungai-Buloh Kajang) Kayu Ara, BU11, Dataran Prima dan Kelana Indah.

Senarai ini memberi anda permulaan yang baik untuk mencari dan membeli rumah kediaman. Walau bagaimanapun, kami menggesa semua pencari hartanah untuk meneruskan penyelidikan mereka dengan pelbagai perkhidmatan di iProperty.com.my seperti Loancare, Great Property Deals dan Property Guides.

ARTIKEL MENARIK UNTUK ANDA
?️ Bina rumah sendiri atau beli rumah yang sudah siap? Mana yang lebih baik?
? 8 Hartanah pelaburan di Malaysia dengan pertumbuhan modal tertinggi pada 2020
? Caj penyelenggaraan hartanah di Malaysia

PENAFIAN: Analisis berdasarkan data yang tersedia pada tarikh penerbitan dan mungkin akan disemak senula apabila lebih banyak data baharu tersedia. Pembaca digalakkan mendapatkan nasihat bebas sebelum membuat pelaburan.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain