Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Hartanah kediaman dengan pertumbuhan modal tertinggi pada H1 2022

test

Setelah Malaysia beralih kepada fasa endemik, pasaran hartanah beransur pulih pada separuh pertama 2022, seiring dengan normalisasi aktiviti ekonomi. Data iProperty.com.my baru-baru ini juga mencerminkan pertumbuhan yang serupa. Kami meneliti aktiviti pasaran hartanah kediaman untuk mengenal pasti projek bertingkat tinggi yang menunjukkan prestasi dan keuntungan modal yang baik pasca pandemik.

Artikel ini telah diterjemahkan dari Residential Properties with the Highest Capital Growth in H1 2022 oleh Khairul Khalid.

Sentimen semasa pasaran kediaman di Malaysia

Menurut laporan terkini oleh NAPIC, pasaran hartanah Malaysia mencatat prestasi yang lebih baik pada separuh pertama tahun 2022, dengan jumlah aktiviti meningkat 34.5% (188,002 transaksi) dan nilai meningkat 36.1% dalam nilai (RM84.4 bilion). Sektor kediaman menerajui keseluruhan aktiviti pasaran hartanah di negara ini, dengan 116,178 transaksi bernilai RM45,62 bilion. Prestasi pasaran kediaman di semua negeri juga meningkat pada separuh pertama tahun 2022. Empat negeri, iaitu Pulau Pinang, Wilayah Kuala Lumpur, Johor dan Selangor, mencatatkan peningkatan jumlah transaksi masing-masing sebanyak 37.8%, 28.4%, 20.2% dan 16.0%.

Walaupun hartanah berharga RM500,000 ke atas hanya menyumbang 20% daripada jumlah keseluruhan transaksi (23,448 unit), pemajuan  mewah mencatatkan peningkatan yang besar sebanyak 36.3% pada separuh pertama tahun 2022 dalam kategori RM500,000 hingga RM1 juta dan RM1 juta ke atas. Data iProperty.com.my menunjukkan bahawa harga hartanah bertingkat tinggi di lokasi-lokasi utama di Malaysia dengan ciri-ciri dan persekitaran yang terbaik terus mencatat pertumbuhan. Satu pertiga daripada hartanah dalam senarai ini mencatatkan keuntungan modal dua digit.

Berikut adalah hartanah kediaman bertingkat tinggi terbaik di Kuala Lumpur, Selangor dan Pulau Pinang.

Projek dengan pertumbuhan modal tertinggi di Kuala Lumpur

 Nama ProjekHarga Median KPS pada
H2 2021 (RM/KPS)
Harga Median KPS pada
H1 2022 (RM/KPS)
Pertumbuhan
Modal
1South Brooks @ Desa ParkCity829.2914.310.3%
2Park Sky Residence872.7938.67.5%
3Anyaman Residence644.6672.94.0%
4Sceneria @ North Kiara Hills574.8598.14.0%
5The Z Residence483.1498.83.3%

South Brooks yang baru disiapkan adalah pemajuan kediaman pegangan bebas di kawasan seluas 7.16 ekar di dalam Bandar Taman Desa yang mewah. Projek bertingkat tinggi ini mempunyai dua menara 40 tingkat dengan 920 unit kondominium. Terdapat 12 unit di setiap tingkat dengan saiz binaan dari 876 kaki persegi hingga 1,537 kaki persegi, sesuai untuk pekerja profesional dan keluarga kecil.

south-brooks-desa-park-city
South Brooks @ Desa Park City. ©Lucas Liew | iProperty.com.my

Perimeter projek dirancang dengan suasana bangunan yang elegan dan melindungi privasi penduduk. South Brooks menyediakan kemudahan gimnasium bertaraf kelab dan menawarkan pemandangan dengan taman poket tropika dan dek langit di aras bumbung.

South Brooks berada di kawasan Desa Park City yang mempunyai kelebihan hubungan dengan pelbagai lebuh raya seperti Lebuhraya Damansara-Puchong (LDP), MRR 2, Lebuhraya Duta-Ulu Klang (DUKE) Lebuhraya Baru Lembah Klang (NKVE) dan Penchala Link.

Ia berhampiran dengan beberapa tempat terkenal seperti International School@ParkCity dan Park City Medical Centre serta lokasi yang sangat strategik antara 3 perbandaran iaitu Bandar Sri Manjalara (6 minit), Pusat Beli-Belah 1 Utama (14 minit) dan Publika ( 20 minit ).

Kebanyakan ulasan dalam talian Google oleh penduduk adalah positif. Namun, ada yang mengeluh kerana tempat letak kereta jauh dari pintu masuk utama dan bunyi bising dari lebuh raya, walaupun pemaju telah mengekalkan bukit berbatu untuk menghadang bunyi bising dari NKVE.

Park Sky Residence adalah kediaman servis pegangan bebas di Bukit Jalil yang disiapkan pada tahun 2019. Pemajuan bersepadu ini adalah sebahagian daripada Bandar Bukit Jalil seluas 50 ekar yang dikendalikan oleh Pavilion Group. Salah satu ciri utama projek ini adalah salah satu sisinya menghadap taman rekreasi Bukit Jalil (dengan akses mudah jambatan untuk penduduk) manakala sisi yang lain menghadap Pusat Beli-Belah Pavilion.

Park Sky Residence terdiri daripada empat menara dengan ketinggian yang berbeza (Menara A dan D: 40 tingkat, Menara B dan C: 46 tingkat ). Park Sky Residence menawarkan sejumlah 1098 unit dengan hanya lapan unit setiap tingkat untuk privasi penduduk. Ia mempunyai enam susun atur reka bentuk, termasuk unit dwi kunci, sesuai untuk keluarga pelbagai generasi. Semua unit separa lengkap yang membolehkan penghuni baharu berpindah masuk dengan cepat.

park-sky-bukit-jalil
Park Sky Bukit Jalil. ©Roy Yeo | iProperty.com.my

Penduduk pemajuan ini juga menikmati pelbagai kemudahan mewah, dari kolam renang saiz Olimpik sepanjang 50 meter serta gimnasium langit untuk bersenam. Selain itu, unit Park Sky Residence dilengkapi dengan taman rekreasi berciri air di kawasan seluas 2 ekar dengan Sky Retreat untuk setiap menara.

Pemajuan ini dihubungkan dengan beberapa rangkaian lebuh raya seperti LDP, SKVE (Lebuhraya Lembah Klang Selatan), MEX (Lebuhraya Maju Expressway) dan Lebuhraya Persekutuan. Ia berhampiran dengan beberapa stesen kereta api dan yang terdekat ialah Awan Besar (5 minit memandu). Terdapat juga beberapa institusi pendidikan dan institusi pengajian tinggi yang terkenal seperti International Medical University (4km) dan Asia Pacific University (5 km).

Walaupun pemajuan ini mempunyai suasana mewah dengan pemandangan yang tenang, beberapa pengulas dalam talian Google menyatakan rasa tidak puas hati terhadap reka bentuk seni bina yang buruk dan kecacatan dalaman di unit (air yang meresap dari siling, kebocoran tandas). Juga, kerana ia berhampiran dengan Pusat Beli-Belah Pavillion suasana bising aktiviti malam boleh mengganggu.

Lain-lain projek Anyaman Residence and Sceneria @ North Kiara Hills memperoleh pertumbuhan modal purata 4.0%. Kedua-dua pemajuan ini menawarkan suasana kehidupan mewah di bandar dengan persekitaran yang tenang. The Z Residence, sebuah projek yang strategik di pusat bandar KL dengan dua stesen kereta api berhampiran (LRT Bukit Jalil dan Muhibbah), meningkat 3.3%.

Projek dengan pertumbuhan modal tertinggi di Selangor

 Nama ProjekHarga Median KPS pada
H2 2021 (RM/KPS)
Harga Median KPS pada
H1 2022 (RM/KPS)
Pertumbuhan
Modal
1Koi Kinrara Suites374.5434.616.1%
2Venice Hill Condo163.7188.315.0%
3SetiaWalk Serviced Residences415.1467.312.6%
4Aman Heights Condominium307.0335.29.2%
5Palm Spring @ Damansara376.4389.93.6%

Koi Kinrara adalah sebuah kondominium pegangan bebas berusia satu dekad di sekitar Bandar Puchong Jaya. Lokasinya hebat kerana ia terletak indah di atas bukit. Kondominium berkepadatan tinggi ini menawarkan 1000 unit, dengan saiz binaan antara 908 kaki persegi hingga 3,164 kaki persegi, sesuai untuk pelbagai keluarga. Projek ini terdiri daripada empat menara 20 tingkat setiap satu.

Koi-Kinrara-Puchong
Koi Kinrara Puchong ©Alicia Ang | iProperty.com.my

Projek ini dilengkapi dengan pelbagai kemudahan kondominium moden, termasuk dua kolam renang besar dan tempat letak kenderaan tanpa had., Koi Kinrara terhubung dengan baik ke beberapa lebuh raya utama seperti LDP, Lebuhraya KESAS, Lebuhraya ELITE, dan Lebuhraya Pantai Baharu (NPE). Institusi pendidikan terkenal seperti Taylors College, Binary University College, SMK Bandar Sunway dan lain-lain juga berhampiran jarak memandu dari pemajuan ini.

Walaupun kediaman persendirian ini digemari ramai kerana persekitarannya yang tenang, ia agak jauh dari Jalan Puchong. Jalan masuk dan keluar tunggal, Jalan Pipit juga agak sempit dan perlu dijaga dengan baik. Dengan lebih banyak kondominium dibina di kawasan ini, jalan ini menjadi lebih sesak, terutama pada waktu pagi.

Venice Hill adalah pemajuan tertua dalam senarai ini. Ia adalah pemajuan bertingkat tinggi di sebuah bukit di Batu 9, Cheras. Kondominium ini dibina di atas tanah pegangan bebas dan mempunyai 12 blok antara 17 hingga 30 tingkat setiap satu. Unit-unit ini dilengkapi dengan lima susun atur, dengan saiz binaan dari 1,200 kaki persegi hingga 1,600 kaki persegi. Ia juga mempunyai penthouse di aras bumbung.

venice-hill-condo-cheras
Venice Hill Cheras ©Xindy Chi | iProperty.com.my

Walaupun bangunannya sudah tua dan bahagian luarnya kelihatan agak lusuh, ia menawarkan persekitaran hijau yang indah dan pemandangan pusat bandar Kuala Lumpur yang menakjubkan. Oleh kerana itu, permintaan amat tinggi terutamanya dari golongan ekspatriat. Ia juga menyediakan pelbagai kemudahan, termasuk sauna, gimnasium, kolam renang, pasar mini, ruang membaca, tempat letak kereta tertutup, jalan joging, dan taman permainan, semuanya dengan sewa bulanan yang amat berpatutan.

Walau bagaimanapun, aksesibiliti kepada pemajuan ini terhad melalui jalan raya Jalan Hulu Langat atau Lebuhraya Cheras-Kajang (keluar di Taman Suntex). Pengangkutan awam terdekat adalah stesen Taman Suntex sejauh 9 minit memandu. Namun, ia terletak berhampiran Pantai Medical Centre dan dua pusat membeli-belah, Cheras Sentral dan Leisure Mall.

Setia Walk Serviced Residences (Solace, Brio dan Vio) adalah sebahagian daripada pemajuan campuran hibrid SP Setia yang terdiri daripada blok runcit, pejabat, kompleks hiburan dan apartment servis. Projek unik ini dibina di atas tanah pegangan bebas di Puchong dan siap pada tahun 2011. Projek ini mempunyai tiga blok 27 tingkat dengan 759 unit apartment. Unit mempunyai saiz biaan antara 845 kaki persegi – 1,396 kaki persegi, sesuai untuk keluarga kecil dan profesional muda. Apartment servis Setia Walk terletak di tanah tinggi di bahagian belakang pemajuan dan menghadap kawasan komersial.

setiawalk-serviced-residences
SetiaWalk Serviced Residences ©Horlic Lim | iProperty.com.my

Selain kemudahan seperti kolam cetek dan tempat hiburan di suasana landskap nyaman, pemaju juga telah menyediakan tempat letak kereta untuk 4300 buah kereta! Walaupun laluan akses utama ke Setia Walk adalah LDP, lokasi pemajuan ini amat strategik di tengah Puchong dengan ketersambungan mudah daripada semua kawasan di pinggir bandar ini.

Penduduk dan pelawat mudah masuk dan keluar dari pemajuan ini melalui beberapa stesen kereta api berhampiran yang terletak behampiran seperti Pusat Bandar Puchong dan IOI Puchong Jaya.

Aman Heights Condominium adalah salah satu projek dengan pertumbuhan modal tinggi sebanyak 9.2% kerana persekitarannya yang tenang, kehijauan yang subur dan seni bina resort tropika. Palm Spring @ Damansara adalah antara kondominium terawal di kawasan Kota Damansara. Ia suatu pemajuan unik dengan tujuh kolam renang dan juga meningkat 3.6%.

ARTIKEL MENARIK UNTUK ANDA:
➡️Pertumbuhan Modal atau Hasil Sewa: Mana Lebih Penting Dalam Pelaburan Hartanah?
➡️Hartanah terbaik dengan pertumbuhan harga sewa tertinggi di Lembah Klang pada H1 2022

Projek dengan pertumbuhan modal tertinggi di Pulau Pinang

 Nama ProjekHarga Median KPS pada
H2 2021 (RM/KPS)
Harga Median KPS pada
H1 2022 (RM/KPS)
Pertumbuhan
Modal
1All Seasons Park458.1548.519.7%
2The Golden Triangle415.7440.96.1%
3Pangsapuri Palma Laguna322.7336.54.3%
4The Tamarind721.1741.72.9%
5Imperial Residences504.3518.62.8%

All Seasons Park adalah kediaman bertingkat tinggi yang dibina pada tahun 2013 oleh Belleview, pemaju yang terkenal kerana kualiti dan estetika. Pemajuan pegangan bebas ini terletak di Farlim, Bandar Air Itam, Pulau Pinang. Ia terdiri daripada 4 menara 30 hingga 31 tingkat dan 808 unit dengan 12 susun atur, termasuk dupleks dan penthouse.

all-seasons-park-1
All Seasons Park ©Jay Teoh | iProperty.com.my

Ciri utama projek ini adalah rumah kelab dengan kolam infiniti sepanjang 330m hadapan bangunan. Selain itu, terdapat taman eksklusif untuk penduduk, yang mencerminkan tema landskap yang berbeza, ciri air dan warna hijau sesuai dengan tema empat musim.

All Seasons Park terletak di sepanjang Lebuhraya Thean Teik dan penduduk di sini mudah bergerak ke kawasan bandar yang lain melalui Jalan Air Itam dan Jalan Masjid Negeri. Ia juga berhampiran dengan Air Itam Rapid Penang Bus Hub dan Penang Hill Lower Station untuk kemudahan pengangkutan awam.

Satu lagi tarikan di pemajuan ini, terutama bagi keluarga dengan anak-anak yang bersekolah, adalah beberapa sekolah berhampiran (kurang dari satu kilometer) seperti SMK Air Itam, SK Seri Indah, SJK ( C ) Chiao Nan dan Forest Education Centre.

The Golden Triangle yang siap pada tahun 2019 adalah kediaman bertingkat tinggi di pemajuan campuran di Relau, Pulau Pinang. Kondominium pegangan bebas ini terletak strategik di tengah-tengah tiga lokasi utama, iaitu Relau, Sungai Ara dan Bayan Lepas, zon perdagangan bebas antarabangsa Pulau Pinang.

Kawasan perumahan dan komersial dipisahkan dengan pintu masuk yang berbeza untuk melindungi privasi penduduk. Dengan 406 unit di sebuah bangunan 38 tingkat, projek berkepadatan rendah ini mempunyai dua susun atur reka bentuk yang luas dan moden (1,161 kaki persegi atau 1,238 kaki persegi). Satu lagi ciri pemajuan ini ialah penduduk boleh menikmati kehijauan yang subur di kawasan terbuka seluas 1.9 ekar.

golden-triangle-penang
The Golden Triangle ©Weichin Ooi | iProperty.com.my

Pembangunan ini mudah diakses melalui Jalan Dato Ismail Hashim, yang menuju ke Jalan Tun Dr Awang, yang dihubungkan ke Tun Dr Lim Chong Eu Expressway. Ia juga dikelilingi oleh pelbagai ruang sosial yang terkenal seperti Bukit Jambul Country Club, Penang International Sports Arena, PISA Aquatic Centre dan D’piazza Mall.

Dari aspek ketersambungan, The Golden Triangle tidak jauh dari Jambatan Pulau Pinang dan Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang. Bas dan teksi juga tersedia. Ulasan dalam talian Google kebanyakannya positif, dengan ramai penduduk / pelawat memuji projek ini sebagai pemajuan mandiri dengan pelbagai kemudahan dan kedai makanan.

Pangsapuri Palma Laguna juga perlu diperhatikan, dengan pertumbuhan modal 4.3%. Projek ini dikelilingi oleh beberapa sekolah seperti SMK Tun Hussein Onn, SK Taman Indrawasih, SMK Taman Indrawasih, dan SMK Pauh Jaya, serta dua institusi pengajian tinggi UiTM Pulau Pinang dan Politeknik Seberang Perai.

Lain-lain projek adalah The Tamarind dan Imperial Residence, masing-masing memperoleh pertumbuhan modal 2.9% dan 2.8%. The Tamarind, yang dibina dengan reka bentuk resort yang imersif, sangat sesuai untuk profesional muda dan keluarga yang inginkan gaya hidup pantai di Seri Tanjung Pinang. Jika memandu, kurang dari 15 minit dari pemajuan ke ke Gurney Drive.

Tarikan utama Imperial Residence adalah susun aturnya yang luas, diilhamkan oleh rumah banglo dan berkembar. Pemajuan ini dipertingkatkan oleh orientasi bangunan ke arah timur laut dan barat daya, terlindung dari cahaya matahari langsung. Ia seakan-akan The Golden Triangle dan juga terletak berhampiran Lapangan Terbang Antarabangsa Bayan Lepas dan Jambatan Pulau Pinang.

BACA: Caj penyelenggaraan hartanah hakmilik strata di Malaysia

Kesimpulan

Berdasarkan penemuan di atas, terdapat beberapa persamaan antara projek-projek yang disenaraikan yang menjadikannya sesuai di pasaran sekunder (subsale). Faktor yang paling ketara untuk hartanah di Kuala Lumpur dan Pulau Pinang adalah kehidupan mewah serta reka bentuk seni bina dan landskap yang baik untuk penduduk. Juga, beberapa pemajuan di ketiga-tiga negeri ini terletak di taman terbuka yang berhampiran dan mempunyai akses langsung ke ruang hijau. Ini adalah ciri-ciri yang amat digemari oleh penduduk bandar, terutamanya mereka yang mempunyai anak-anak. Ini digabungkan bersama dengan faktor-faktor lain seperti keterhubungan baik (lebuh raya, nod pengangkutan awam, lapangan terbang) dan berhampiran dengan hospital dan institusi pendidikan yang terkenal. Kesimpulannya, hartanah-hartanah bertingkat ini adalah kediaman yang ideal untuk pekerja dewasa, keluarga dan pelabur.

NOTA KAKI
1) Pertumbuhan modal dikira sebagai = Harga Median KPS pada H1 2022 – Harga Median KPS pada H2 2021 / Harga Median KPS pada H2 2021. Median Kaki Persegi (KPS) digunakan untuk mengira pertumbuhan modal kerana pelbagai saiz binaan transaksi.
2) Hanya hartanah yang mempunyai lebih daripada 5 transaksi pada H2 2021 dan H1 2022 yang dipilih untuk meniadakan kesan lonjakan.
3) Sistem data dari JPPH secara rasmi merekodkan transaksi hartanah di Malaysia setelah duti setem untuk Perjanjian Jual dan Beli dibayar. Analisis berdasarkan data yang tersedia pada tarikh penerbitan dan mungkin disemak apabila lebih banyak data tersedia.

Pendapat yang dinyatakan dalam artikel ini, bukan dalam sebarang bentuk dianggap sebagai sokongan atau cadangan oleh iProperty.com.my. Individu digalakkan melakukan usaha wajar dan mendapatkan nasihat bebas sebelum membuat pelaburan.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain