Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

5 projek kediaman paling laris di Pulau Pinang

test

Sama ada anda ke Pulau Pinang untuk bercuti atau mencari hartanah untuk didiami, di sini kami senaraikan projek kediaman paling laris di bandaraya Pulau Mutiara Timur ini.

George Town. © Angkorlight/ 123RF

Artikel ini diterjemah dari Top 5 best-selling residential projects in Penang oleh Ridzwan A.Rahim.

Pulau Pinang menempatkan banyak bangunan ikonik dan seni bina bersejarah di Malaysia. Dengan campuran bangunan lama dan baharu, bandaraya ini mempunyai antara hartanah paling mahal di negara kita. Banyak yang perlu dipertimbangkan apabila memilih jenis hartanah untuk didiami.

Antaranya lokasi, harga dan kemudahan. Di sini kami senaraikan 5 hartanah kediaman paling laku di Pulau Pinang sebagai rujukan anda.

Senarai iProperty.com.my ini diperolehi daripada data Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta Malaysia (JPPH) dan disusun oleh brickz. Senarai ini adalah berdasarkan tinjauan dari Januari 2018 ke Disember 2018, dan disusun dalam turutan menaik mengikut bilangan transaksi.

Jika anda bercadang berpindah ke Pulau Pinang, anda bernasib baik kerana semuanya ada di sini! Berikut ialah senarai 5 hartanah kediaman paling banyak terjual di bandaraya yang sibuk ini.

5. Bayan Baru  Georgetown

Bilangan transaksi: 73

Pandangan dari udara bandaraya Georgetown, Pulau Pinang, Malaysia yang diambil dari The Top Komtar. ©lcchew/ 123RF

Bayan Baru pasti menarik pembeli yang ingin mudah ke pusat bandaraya. Kawasan ini dihubungkan terus ke Georgetown melalui Lebuhraya Tun Dr Lim Chong Eu. Kawasan ini juga hampir dengan jambatan pertama dan kedua Pulau Pinang serta hanya 3km dari Zon Perdagangan Bebas Bayan Lepas. Di samping itu, ia terletak hanya 7km dari Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang dan 5km dari Queensbay Mall. Kawasan Bayan Baru bakal menjadi kawasan pertama menjalani transformasi di bawah projek pembangunan semula Pulau Pinang yang akan bermula tahun hadapan.

Jenis kediaman:

• Rumah teres
• Rumah kelompok
• Rumah berkembar
• Kondominium/ Kediaman servis
• Apartmen/ Pangsapuri

Harga median kondominium: RM570,000

Lokasi: Bayan Baru, 11950 Georgetown, Pulau Pinang

Jenis pegangan: Pegangan pajak dan pegangan kekal

Saiz median kondominium: 1,119 kaki persegi

BACA: 5 projek perumahan paling laris di Kuala Lumpur

4. Green GardenAyer Itam

Bilangan transaksi: 74

© tang90246 / 123RF

Apartmen berkepadatan tinggi ini terdiri daripada dua blok. Setiap unit mengandungi dua bilik tidur dan satu bilik mandi. Apartmen ini dilengkapi kemudahan seperti kolam renang, pasar mini, taman permainan dan tempat parkir berbumbung. Kawasan Ayer Itam dihubungkan menerusi jalan utama seperti Jalan Paya Terubong dan Lebuhraya Thean Tek. Terdapat pelbagai restoran di kawasan sekitar Green Garden manakala Farlim hanya 3.5km jaraknya.

Jenis kediaman: Apartmen

Harga median: RM90,000

Lokasi: Jalan Paya Terubong, Paya Terubong, 11500 Ayer Itam, Pulau Pinang

Jenis pegangan: Pegangan kekal

Saiz median: 538 kaki persegi

3. Bertam Perdana  Kepala Batas, Seberang Perai

Bilangan transaksi: 96

Perkhidmatan feri bagi mengangkut kenderaan dan penumpang dari tanah besar ke Pulau Pinang. ©Igor Groshev/ 123RF

Bertam Perdana merupakan kawsan komersil Kepala Batas. Ia menempatkan kedai dan unit kediaman, dan terletak hanya 4.5km dari UiTM Pulau Pinang kampus Bertam. Tesco Bertam hanya 3 minit pemanduan.

Jenis kediaman:

 • Rumah teres/ Rumah berangkai
 • Banglo
 • Rumah berkembar

Harga median rumah teres: RM282,500

Lokasi: Bertam Perdana, 13200 Kepala Batas, Pulau Pinang

Jenis pegangan: Pegangan kekal

Saiz median rumah teres: 898 kaki persegi

2. Bandar Tasek Mutiara – Simpang Ampat, Seberang Perai

Bilangan transaksi: 106

Bandar Tasek Mutiara (Pearl City) di Simpang Ampat merupakan sebuah bandar bersepadu yang terdiri daripada kemudahan kesihatan, pejabat, kawasan komersil dan unit kediaman. Stesen kereta api KTM Simpang Ampat jaraknya hanya 2km manakala pusat membeli belah Pearl City Mall hanya 4 minit pemanduan. Bandar Tasek Mutiara menawarkan jaringan perhubungan yang baik menerusi jalan utama iaitu Jalan Simpang Ampat. Sebagai tempat kediaman, kawasan ini serba lengkap dengan kemudahan seperti kafe, restoran dan sekolah.

Jenis kediaman:

 • Rumah teres/ Rumah berangkai
 • Rumah bandar
 • Rumah berkembar
 • Kediaman servis

Harga median rumah teres: RM339,000

Lokasi: Bandar Tasek Mutiara, 14120 Simpang Ampang, Pulau Pinang

Jenis pegangan: Pegangan kekal

Saiz median rumah teres: 1,247 kaki persegi

BACA: 5 projek perumahan paling laris di Malaysia

1. Bandar Seberang Jaya – Seberang Jaya

Bilangan transaksi: 107

penang-bridge-traffic
Jambatan Pulau Pinang. ©Igor Grosher/ 123RF

Seberang Jaya merupakan sebuah bandar utama di Seberang Perai. Ia terletak 8km dari jambatan pertama Pulau Pinang, dan dihubungkan secara terus ke Lebuhraya Butterworth-Kulim dan Lebuhraya Utara-Selatan. Terdapat beberapa hotel, restoran, bank dan pusat membeli belah di sini seperti Sunway Carnival Mall dan Megamall Penang, masing-masing hanya 900m dan 6.7km jauhnya.

Jenis kediaman:

 • Rumah teres/Rumah berangkai
 • Rumah berkembar
 • Banglo
 • Kondominium
 • Apartmen

Harga median rumah teres: RM335,000

Lokasi: Seberang Jaya, 13700 Seberang Jaya, Pulau Pinang

Jenis pegangan: Pegangan kekal

Saiz median rumah teres: 1,113 kaki persegi

Hartanah dan lokasi ini kini menguasai pasaran, dan peluang masih terbuka untuk anda memilikinya! Di samping itu, sejajar dengan permintaan pengguna, lebih banyak unit rumah mampu milik akan dibina di Pulau Pinang. Program Perumahan Rakyat (PPR) akan dibangunkan di kawasan seperti Gelugor, Teluk KumbarBalik Pulau dan Jelutong.

Nota: Analisis data adalah berdasarkan data yang diperolehi pada tarikh penerbitan dan mungkin telah mengalami perubahan jika dan apabila lebih banyak data diperolehi.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain