Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

5 kawasan rumah sewa yang paling kerap dicari di Lembah Klang

test

Ini adalah senarai bagi 5 kawasan rumah sewa yang paling dicari di Lembah Klang bagi memudahkan pencarian rumah anda tanpa stres. Sedia?

© georgeclerk/ 123RF

Artikel ini diterjemah dari Here are the 5 most searched areas to rent in Klang Valley oleh Hafizah Hani.

Lembah Klang mempunyai begitu banyak pilihan jika anda mencari tempat tinggal yang sesuai. Sama ada anda seorang dewasa bujang yang mencari kejiranan dengan ketersambungan mudah ataupun sebuah keluarga pencinta haiwan yang masih mencari tempat tinggal mesra haiwan peliharaan, kami akan memudahkan perjalanan pencarian rumah sewa anda.

Kami telah menyusun satu senarai kekerapan carian bagi kawasan-kawasan untuk disewa di Lembah Klang menggunakan data daripada penyelesaian data besar milik iProperty.com.my, iPropertyIQ.com. Ini adalah berdasarkan semakan dari Januari 2019 hingga September 2019. Hartanah-hartanah ini disusun berperingkat dalam skala menaik dan dibentangkan mengikut peratus pencarian.

Mari kita merungkai 5 kawasan carian yang paling kerap untuk rumah sewa di Lembah Klang.

5. Ampang

Peratus carian: 3.07%

Tawaran harga median bagi sebuah kondominium: RM 2,300

The Ampang-Kuala Lumpur Elevated Highway (AKLEH). © Fiqah Anugerah Jasni/ 123RF

Ampang bukan sahaja bahagian integral KL tetapi salah satu kejiranan KL yang mewah dan diminati oleh komuniti ekspatriat. Jika bajet bukan suatu isu bagi anda,  Ampang adalah kawasan yang bagus untuk disewa memandangkan terdapat banyak pilihan kondominium dan kediaman berservis yang menarik. Kediaman ini berperabot penuh atau separuh, jadi anda tidak perlu risau membeli perabot baharu dan alatan rumah.

Selain itu, kawasan ini sangat dekat dengan seleksi pusat membeli-belah seperti KLCC dan Pavilion, kemudahan penjagaan kesihatan swasta, restoran mewah dan hiburan. Kawasan ini juga berhubung dengan jalan-jalan utama dan lebuh raya seperti Jalan Tun Razak, Jalan Ampang, AKLEH dan MRR2. Penduduk kediaman tinggi juga boleh menikmati pemandangan KLCC dan kaki langit di bandar KL yang cantik.

Di samping itu, banyak kedutaan luar negara terletak di Ampang seperti Kedutaan Diraja Thai, Kedutaan Amerika Syarikat, Pejabat Suruhanjaya Tinggi British dan Kedutaan Perancis. Peminat-peminat K-pop juga mungkin mahu mencuba restoran makanan Korea di Ampang. Kawasan ini mempunyai antara populasi terbesar penduduk bangsa Korea di Lembah Klang. Ini mungkin salah satu sebab mengapa terdapat pelbagai restoran autentik Korea di sekitar kawasan ini.

4. Cheras

Peratus carian: 4.24%

Tawaran harga median bagi sebuah kondominium: RM1,600

© iProperty.com.my

Sini taman, sana taman, di mana-mana pon ada taman! Sebenarnya, taman-taman bersepah di Cheras. Pada tahun 2018, lebih tujuh juta pembeli dan pembeli rumah berpotensi telah meninjau hartanah Cheras di iProperty.com.my. Sudah tentulah kita tertarik nak tahu mengapa ramai orang obses dengan perbandaran ini (ya, selain kerana IKEA).

Dalam tempoh beberapa tahun, Cheras telah berkembang menjadi kawasan mesra-keluarga. Laluan MRT Sungai Buloh – Kajang telah meningkatkan perkembangan ibu kota kawasan hartanah tersebut kerana permintaan daripada pembeli hartanah. Dengan 11 hentian MRT di Cheras sahaja, hartanah yang berada di sekeliling laluan keretapi adalah sangat dicari dengan ketersambungan lancar di dalam Lembah Klang. Yang lebih menarik lagi, stesen MRT Cochrane mempunyai laluan pejalan kaki bawah tanah yang menghubungkannnya ke pusat membeli-belah MyTown/ IKEA. Anda mungkin nak lihat 10 kondominium paling popular di Cheras dan 11 hartanah di Cheras yang berdekatan dengan stesen MRT.

Peminat tegar makanan pasar malam pastinya tidak mahu terlepas pasar malam Taman Connaught. Ia salah satu pasar malam terpanjang di Malaysia dengan pelbagai gerai yang menjual juadah, snek dan apa sahaja yang berperisa telur masin pada harga yang ‘mesra poket’.

3. Kuala Lumpur City Centre (KLCC)

Peratus carian: 4.88%

Tawaran harga median bagi sebuah kondominium: RM 6,000

© pat138241/ 123RF

Dengan kemudahan yang hebat dan kedudukan pusat lokasi tersebut, hartanah ini sangat bernilai tinggi kerana lokasinya yang dekat dengan mercu tanda terkenal iaitu Menara Berkembar Petronas. Kediaman mewah yang terletak dalam kawasan ini juga menghadap ke menara ikonik itu.Pusat beli-belah, gastronomi dan hiburan ada di setiap sudut Segi Tiga Emas di KL.

Bukan itu sahaja, terdapat beberapa hotel mewah di sekitarnya, seperti  Grand Hyatt, Mandarin Oriental, JW Marriott, The Westin, Hotel Traders dan Hotel Four Seasons.

Walaupun hartanah ini dijual dan disewakan pada harga yang agak tinggi, ketersambungan lancar pengangkutan awam di kawasan ini seperti Laluan MRT Sungai Buloh – Kajang (SBK) dan Laluan Kelana Jaya LRT adalah sangat mudah. Bagi penumpang yang ingin berjalan di sekitar kawasan KLCC, anda boleh menggunakan khidmat bas percuma GOKL. Bas ini akan membawa anda ke semua tempat tarikan utama di bandar dan stesen penukaran. Penumpang boleh menggunakan Laluan Hijau untuk ke sekitar kawasan Segi Tiga Emas dan ia akan tiba setiap 5 minit pada waktu puncak.

BACA: 5 hartanah mampu milik di Lembah Klang berhampiran LRT

2. Mont Kiara

Peratus carian: 5.07%

Tawaran harga median bagi sebuah kondominium: RM 6,200

© Nirian | Getty Images

Salah satu alamat elit KL dengan carian kedua terbanyak untuk rumah sewa di Lembah Klang, Mont Kiara mempunyai profil yang menggalakkan dalam sektor hartanah. Ini menjelaskan mengapa Mont Kiara menjadi alamat yang paling popular pada tahun 2018.

Terdapat banyak kediaman atasan mewah, SoHo dan pusat perniagaan di kawasan ini. Mont Kiara juga salah satu pilihan terbaik jika anda sedang mencari tempat tinggal bersama haiwan peliharaan anda kerana beberapa kompleks kondominum di sini mempunyai polisi mesra haiwan peliharaan. Walau bagimanapun, anda perlu ambil tahu tentang peraturan membela haiwan peliharaan di kediaman tinggi.

Kebanyakan ekspatriat berhijrah ke Mont Kiara kerana enklaf mewah dan gaya hidupnya yang eksklusif. Oleh kerana itu, terdapat beberapa sekolah antarabangsa di sekitar kawasan seperti Garden International School, Lycée Français de Kuala Lumpur dan Mont Kiara International School. Selain itu, kejiranan mewah ini juga mempunyai deretan pilihan kedai makan, bar dan pusat kesihatan. Gim kontemporari kebiasaannya akan menawarkan trend kesihatan mengikut perkembangan semasa. Sebagai contoh, terdapat putaran oktana tinggi, yoga berirama, pilates dan banyak lagi.

Mont Kiara juga mudah diakses dari kawasan Lembah Klang yang lain. Ia dihubungkan melalui lebuh raya dan jalan utama seperti DUKE, Lebuhraya Utara-Selatan, SPRINT dan Jalan Duta – Lebuhraya Sungai Buloh. Bukan itu sahaja, perbandaran ini juga dipenuhi dengan hijauan alam semula jadi. Anda boleh mendekatkan diri dengan alam semula jadi dengan mendaki atau berjalan kaki di Bukit Kiara. Laluan Bukit Kiara hanyalah 4.3km jaraknya dari Mont Kiara. Taman Rimba Kiara juga adalah salah satu pilihan yang menarik untuk melakukan aktiviti hijau kerana anda boleh mencerap burung tanpa bayaran!

1. KAWASAN PALING BANYAK CARIAN: Petaling Jaya

Peratus carian: 5.44%

Tawaran harga median bagi sebuah kondominium: RM 2,200

E Curve, Mutiara Damansara. © Wasin Pummarin/ gettyimages

Petaling Jaya atau PJ asalnya ditubuhkan sebagai perbandaran satelit Kuala Lumpur dan menjadi bandar terancang pertama Malaysia. Pada awal pembangunannya, pertumbuhan dan perkembangan terus menaik apabila ia dihubungkan dengan lebuh raya negara yang pertama iaitu Lebuhraya Persekutuan. Perbandaran ini terbahagi kepada beberapa bahagian – S (timur), SS (pusat dan barat), PJU (utara) dan PJS (selatan). Bahagian utara juga dikenali sebagai Damansara.

Fakta menarik: SS bermaksud Subang-Sungei Way

Selain menjadi perbualan utama kerana nasi lemak Village Park yang terkenal, PJ juga merupakan pusat kepada gim mendaki terbesar Asia dan taman trampolin. Ketersambungan di antara bandar baru PJ dan Kelana Jaya juga adalah lancar dengan kemudahan laluan LRT Kelana Jaya. Stesen-stesen utama adalah Taman Jaya, Asia Jaya, Taman Paramount dan Kelana Jaya. Selain daripada itu, LRT 3 akan dilanjutkan bagi memudahkan perkhidmatan pengangkutan awam di PJ kerana jajaran ulang-aliknya ke Bandar Utama, Shah Alam dan Klang. Akan terdapat lima stesen LRT 3 di sekitar Petaling Jaya:

  • One Utama (penukaran MRT 1 Sungai-Buloh Kajang)
  • Kayu Ara
  • BU11
  • Dataran Prima
  • Kelana Indah

Mungkin sudah tiba masanya untuk anda pindah ke rumah baharu. Kami harap senarai ini dapat membantu pilihan sewaan anda. Anda boleh jumpa berbagai jenis hartanah di kawasan-kawasan ini – sama ada bajet seperti jutawan ataupun kehidupan bandar mesra bajet.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain