Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Cukai efektif minimum, dana RM1 bilion tingkat pelaburan Iskandar Malaysia - IRDA

test
johor-bahru-beli-rumah
© Trisno Quartris / EyeEm/ 123RF

JOHOR BAHRU, 8 Oktober — Pengenalan kadar cukai efektif minimum di peringkat global dan pewujudan dana pelaburan lebih RM1 bilion yang diumumkan kerajaan dalam Bajet 2023 dapat meningkatkan pelaburan ke Iskandar Malaysia.

Ketua Eksekutif Pihak Berkuasa Wilayah Pembangunan Iskandar (IRDA) Datuk Dr Badrul Hisham Kassim berkata inisiatif itu juga dilihat sebagai salah satu langkah intensif bagi menghadapi ketidaktentuan ekonomi pada tahun hadapan.

“Kami amat gembira dengan pengumuman insentif baharu dan pelanjutan insentif sedia ada dalam menarik pelaburan ke Iskandar Malaysia seperti pengenalan kadar cukai efektif minimum di peringkat global, pewujudan dana pelaburan lebih RM1 bilion.

“Begitu juga insentif cukai pendapatan dan pelaburan yang berkaitan serta komitmen syarikat berkaitan kerajaan (GLC) dan syarikat pelaburan berkaitan kerajaan (GLIC) untuk membuat pelaburan langsung domestik sehingga RM45 bilion yang mana kami percaya akan meningkatkan pelaburan ke dalam Iskandar Malaysia,” katanya menerusi kenyataan, di sini, hari ini.

Beliau turut menzahirkan penghargaan kepada kerajaan atas peruntukan RM80 juta bagi projek Iskandar Rapid Transit (IRT) yang bakal menjadi platform pengangkutan awam yang menghubungkan 90 peratus kawasan berpenduduk selain meyumbang kepada pengurangan gas rumah hijau.

Badrul Hisham berkata selain IRT, Iskandar Malaysia juga akan mendapat manfaat peruntukan daripada pelaksanaan projek infrastruktur Landasan Kereta Api Berkembar Gemas-Johor Bahru, RTS Link, menaik taraf Lebuh Raya Utara Selatan di Senai Utara-Pandan dan pembinaan lorong memotong di Senai Desaru Expressway.

ARTIKEL MENARIK UNTUK ANDA:
➡️ 7 perbandaran di Johor dengan hartanah bawah RM650,000
➡️ Rumah Mampu Milik Johor (RMMJ): Cara mohon dan syarat-syarat kelayakan permohonan

Beliau berkata selain itu, peruntukan RM550 juta bagi agenda jaminan makanan termasuk insentif seperti Skim Pembiayaan Agrofood BNM pada kadar 3.5 peratus, Program Pembasmian Kemiskinan Tegar Keluarga Malaysia serta pelanjutan insentif cukai yang berkaitan juga disambut baik.

“Ini amat bertepatan dengan sektor ekonomi terbaharu di Iskandar Malaysia iaitu sektor pertanian moden dan pada masa ini satu kawasan khas di bahagian utara wilayah ini telah pun didedikasikan untuk pembangunan sektor tersebut.

“Di Iskandar Malaysia, pembangunan ekonomi yang dilaksanakan dirancang untuk mempunyai manfaat melimpah atau sampingan kepada kawasan dan rakyat yang berada di dalam dan bersebelahan dengan wilayah ini,” katanya.

Badrul Hisham berkata peruntukan lain seperti industri eletrik dan elektronik, aeroangkasa, sains, teknologi dan inovasi, dan kreatif juga akan memberi kesan positif kepada pembangunan Iskandar Malaysia.

Sementara itu beliau berkata Bajet 2023 dilihat mampu meningkatkan peluang pekerjaan dan pendapatan rakyat sekali gus membantu mencapai sasaran kerajaan untuk memperkukuhkan pemulihan dan kesejahteraan Keluarga Malaysia.

“Di Iskandar Malaysia, kita dapat melihat bahawa program serta inisiaitif berkaitan pekerjaan dan pendapatan yang dilaksanakan hasil daripada dana kerajaan berjaya memberi manfaat kepada lebih 6,000 rakyat dan seterusnya memperkukuh pembangunan wilayah ini. 

“Pencapaian ini dapat direalisasikan dengan menyelaraskan program dan insentif ini dengan keperluan rakyat, kerjasama dan sokongan pihak kerajaan dan swasta selari dengan pembangunan serta hala tuju wilayah ini,” katanya.

—  BERNAMA

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain