Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

7 Cara Memohon Rumah Mampu Milik Johor (RMMJ)

test

Ingin memiliki rumah mampu milik di Johor? Khas untuk golongan B40 dan M40, ketahui tentang Rumah Mampu Milik Johor (RMMJ) dan miliki kediaman dengan harga yang sangat berpatutan! 

cara-mohon-rumah-mampu-milik-johor-RMMJ-
© tang90246/ 123RF

Bagi yang tinggal di negeri atau bandar yang sedang pesat berkembang, memiliki rumah bukan suatu perkara yang mudah. Hal ini kerana harga rumah yang ditawarkan tidak mampu milik terutamanya bagi mereka yang berpendapatan sederhana dan rendah. Di Malaysia, terdapat sekurang-kurangnya 7 skim perumahan kerajaan yang tersedia untuk golongan B40 dan M40 .

Bukan itu sahaja, kerajaan negeri mempunyai inisiatif masing-masing bagi memberi peluang kepada anak negeri untuk memiliki rumah sendiri. Negeri Selangor, sebagai contoh telah pun memperkenalkan Rumah Selangorku (RSKU) yang merupakan skim perumahan mesra pembeli. Kerajaan negeri Johor juga tidak terkecuali menawarkan skim rumah mampu milik dengan harga yang sangat menarik! 

Kerajaan negeri ini telah memperkenalkan Program Rumah Mampu Milik Johor (RMMJ) atau skim Rumah Mampu Biaya Johor (RMB), khas untuk anak negeri yang berpendapatan sederhana dan rendah untuk membeli rumah pada harga yang berpatutan. 

1. Apa itu Rumah Mampu Milik Johor (RMMJ)/ Rumah Mampu Biaya (RMB)? 

Definisi rumah mampu milik

Rumah mampu milik secara umumnya didefinisikan sebagai rumah yang memenuhi keperluan asas dengan harga yang mampu dimiliki oleh lapisan masyarakat.

Objektif Program Rumah Mampu Milik Johor

Salah satu objektif utama  Program Rumah Mampu Milik Johor ini ialah kerajaan negeri  ingin menyediakan kediaman 3 bilik tidur dan 2 bilik air yang berkonsep mesra keluarga dan selesa namun masih menawarkan harga yang mampu milik.

2. Apa itu e-Rumah Johor?

Laman web  e-Rumah Johor menyediakan maklumat terperinci berkenaan projek RMMJ. Bukan itu sahaja, e-Rumah Johor juga merupakan sistem bagi pemohon membuat permohonan dan semakan secara online bagi rumah mampu milik ini. 

3. Apakah syarat-syarat kelayakan bagi setiap kategori Rumah Mampu Milik Johor ini?

Rumah Mampu Biaya JohorLot Bumiputera
Syarat kelayakan– Warganegara Malaysia berumur 18 tahun ke atas dan sudah menetap di Johor lebih 10 tahun (bukan kelahiran Johor).
– Bujang atau berkahwin.
– Bagi pasangan suami isteri, hanya satu permohonan dibenarkan. Permohonan isteri kedua dan seterusnya perlu dibuat menggunakan nama isteri tersebut.
– Bagi pemohon atau pasangan yang telah memiliki Rumah Kos Rendah (RKR) selama 10 tahun layak memiliki Rumah Mampu Biaya Jenis B.
– Bagi pemohon atau pasangan yang sudah memiliki Rumah Kos Sederhana atau Rumah Mampu Milik atau rumah TIDAK LAYAK untuk memohon.
– Pemohon atau pasangan yang memiliki RKR / RKSR / PKJA / PKJ B boleh memohon rumah kedua mereka tetapi hanya bagi kategori RMB C dan RMB D.
– Tempoh sah pendaftaran rumah ini adalah 2 tahun.
– Warganegara Malaysia lelaki dan Perempuan yang berumur 18 tahun ke atas
– Berkahwin atau bujang layak memohon
– Pemohon mestilah bertaraf Bumiputera dan pemohon yang bukan bertaraf Bumiputera tidak layak memohon

4. Cara mohon projek Rumah Mampu Milik Johor (RMMJ)

© eRumah Johor

Anda boleh membuat permohonan untuk mana-mana projek di bawah RMMJ dengan beberapa langkah mudah.

 1. Layari laman web Sistem Perumahan Johor (erumah Johor Daftar) di sini. Bagi anda yang belum mempunyai akaun, daftar akaun baru di laman web tersebut.
 2. Setelah mendaftar akaun, log masuk ke dalam akaun Setiausaha Kerajaan Johor (SUKJ) Bahagian Perumahan dan masukkan maklumat peribadi anda dengan lengkap dan tepat.
 3. Pilih projek yang dikehendaki dan hantar permohonan.
 4. Semua dokumen dan surat akuan sumpah mestilah dihantar sendiri oleh pemohon ke kaunter SUK Perumahan Johor dalam tempoh 14 hari bekerja dari tarik pendaftaran. Permohonan akan batal sekiranya melebihi tarikh tersebut.
 5. Semua dokumen sokongan dan surat akuan sumpah yang dikirim melalui pos tidak akan diterima.
 6. Pemohon mestilah membawa kad pengenalan (IC) asal semasa membuat pembayaran.
 7. Tempoh sah pendaftaran RMMJ adalah setahun dari tarikh pendaftaran. Pemohon cuma boleh mengemaskini maklumat tertentu sahaja.

Jangan lupa semak pendaftaran RMMJ untuk mengetahui status permohonan anda. Bagi sesi pengundian, hanya pemohon yang layak sahaja akan dipanggil. 

Jika anda memohon Lot Bumiputera, anda akan dimaklumkan tentang langkah seterusnya yang perlu dilakukan. Semakan status permohonan rumah PPR juga boleh dibuat di laman ‘Semakan Permohonan’ erumah Johor.

5. Jenis rumah yang disediakan

Di bawah kategori Rumah Mampu Biaya Johor, berikut merupakan kategori harga rumah  yang ditawarkan iaitu:

 • RMB A (RM 42 000) – Had maksimum pendapatan RM4,000
 • RMB B(RM80  000) – Had maksimum pendapatan RM6,000
 • RMB C(RM 150 000) – Had maksimum pendapatan RM8,000
 • RMB D(RM 250  000 hingga RM 300 000) – Had maksimum pendapatan RM10,000

6. Apakah kelebihan Rumah Mampu Milik Johor (RMMJ)

Antara kelebihan Rumah Mampu Milik Johor atau RMMJ ini ialah:

 • Kelayakan rumah diberikan berdasarkan had maksimum pendapatan. Oleh itu, ia memberi peluang untuk golongan berpendapatan sederhana memiliki rumah sendiri
 • Dengan harga rumah yang sesuai dengan pendapatan pemohon, ia tidak akan memberi komitmen kewangan yang besar yang perlu ditanggung
 • Walaupun dengan harga yang lebih murah, spesifikasi rumah yang ditawarkan masih lagi mesra keluarga dan selesa untuk didiami

6. Lokasi Rumah Mampu Milik Johor (RMMJ)?

Bagi membuat semakan lokasi Rumah Mampu Milik Johor (RMMJ) terkini yang ditawarkan, anda boleh membuat semakan di portal rasmi e-Rumah Johor berdasarkan kategori berikut:

Kesimpulan

Bagi pemohon yang layak, jangan lepaskan peluang ini bagi mendapatkan rumah impian anda dengan harga yang mampu milik. Semoga anda berjaya!

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain