UDA rasmi program tanggungjawab sosial korporat ‘Uda Cares’ sempena majlis rumah terbuka di Johor Bahru

Share

Merasmikan program tanggungjawab sosial korporat ‘UDA Cares’ sempena Rumah Terbuka Aidilfitri 2019 anjuran Angsana Johor Bahru Mall dan UDA Land South Sdn Bhd di Angsana Johor Bahru Mall

19 Jun, JOHOR BAHRU – UDA Holdings Berhad (UDA), syarikat pembangunan hartanah dan pengurusan aset yang mampan dan berdaya saing di Malaysia, merasmikan program tanggungjawab sosial korporat (CSR) yang diberi nama ‘UDA Cares’, hari ini, di sini. Majlis pelancaran yang diadakan di Angsana Johor Bahru Mall itu adalah bersempena Majlis Rumah Terbuka Hari Raya Aidilfitri anjuran anak syarikat UDA Land South Sdn Bhd (ULSSB) dan Angsana Johor Bahru Mall.

Majlis perasmian itu disempurnakan oleh YBrs Tn. Hj. Zahrin Zakaria, Pemangku Presiden/Ketua Pegawai Eksekutif UDA. Turut hadir pada majlis tersebut ialah barisan Ahli Lembaga Pengarah UDA iaitu YBrs Encik Ar. Mohamad Subki Ahmad. Majlis turut dihadiri YBhg Datuk Ahmad Tajuddin Mohamed, Ketua Pegawai Operasi Kumpulan, Pengurusan Aset UDA, YBrs Tn. Hj. Noor Azmi Salleh, Ketua Pegawai Operasi Kumpulan, Pembangunan Hartanah UDA dan YBrs Tn. Hj. Hishamuddin Mon, Ketua Pegawai Operasi Kumpulan, Perkhidmatan Korporat UDA serta barisan pengurusan kanan UDA yang lain.

Menurut Tn. Hj. Zahrin Zakaria, “Sebagai sebuah syarikat yang mengambil berat tentang keseimbangan dalam perniagaan, UDA sentiasa menyantuni komuniti setempat khususnya golongan yang memerlukan bagi menyumbang semula kepada masyarakat. Usaha berterusan itu dijalankan bukan saja memberi nilai tambah dan membantu komuniti setempat tapi dalam masa yang sama mengeratkan hubungan antara UDA dan anak syarikat bersama komuniti setempat khususnya di kawasan-kawasan projek pembangunan dan perniagaan UDA yang berada di serata Malaysia,” katanya.

Jenama UDA Cares mula diperkenalkan pada tahun 2017. Sebelum itu, UDA telah menjalankan pelbagai aktiviti CSR sejak dari awal penubuhan namun, tiada jenama yang khusus diketengahkan. Jenama UDA Cares diperkenalkan bagi meningkatkan kesedaran ramai terhadap usaha dan inisiatif UDA dalam memperkasakan komuniti setempat.

Sempena pelancaran ‘UDA Cares’, UDA turut memperkenalkan empat (4) tunggak baru dalam program CSR tersebut iaitu; UDA Cares – Educational, UDA Cares – Entrepreneur, UDA Cares – Project RE_ dan UDA Cares – Enriching Life.

Tn. Hj. Zahrin berkata, “Bagi UDA Cares – Educational, UDA mendekati generasi muda khususnya pelajar sekolah bagi sebagai usaha memperkasa komuniti setempat menerusi pendidikan. Inisiatif itu bakal diterjemahkan menerusi program sekolah angkat yang dipilih di dalam kawasan perniagaan UDA, contohnya di Johor, Pulau Pinang, Perak, Pahang, Terengganu dan Selangor. Dua sekolah yang terpilih di Johor adalah Sekolah Kebangsaan Sg. Danga dan juga Sekolah Menengah Kebangsaan Bandar UDA Utama dan setiap sekolah menerima sumbangan dana RM30,000.00.

“UDA turut memperkenalkan UDA Cares – Entrepreneur. Sesuai dengan peranan UDA iaitu sebagai salah satu agensi di bawah Kementerian Pembangunan Usahawan (MED), UDA memperkenalkan program CSR ini bagi usaha menggalakkan kegiatan keusahawan dalam komuniti sekitar perniagaan UDA,” katanya lagi.

Bagi memperkasa gaya hidup komuniti setempat, UDA turut mengetengahkan UDA Cares – Project RE_ yang memfokuskan untuk memberi nilai tambah kepada komuniti setempat di kawasan pembangunan UDA. Program ini memfokuskan kepada tiga (3) elemen utama iaitu komuniti, alam sekitar dan kesihatan.

Encik Zahrin Zakaria (baju hijau) memberi sumbangan kepada 40 warga emas dari Rumah Seri Kenangan Kampung Ungku Mohsin selepas pelancaran UDA Cares sempena Rumah Terbuka Aidilfitri anjuran Angsana Johor Bahru Mall dan UDA Land South Sdn Bhd yang diadakan di Angsana Johor Bahru Mall

Melalui program UDA Cares Enriching Life pula, UDA sentiasa menyantuni golongan yang memerlukan khususnya golongan asnaf yang layak bagi menerima sumbangan zakat. Setiap tahun UDA membayar zakat kepada Pusat Pungutan Zakat Wilayah Persekutuan dan sebahagian wang zakat dikembalikan untuk UDA mengagihkan kepada golongan asnaf yang layak. Saluran sumbangan diberikan khusus kepada golongan asnaf yang layak di sekitar kawasan pembangunan UDA.


Share
Sign up and stay updated
Get the latest property news, home solution tips, interior design ideas and property guides.
By subscribing, you consent to receive direct marketing from iProperty.com Malaysia Sdn Bhd (iProperty), its group of companies and partners. You also accept iProperty’s Terms of Use and Privacy Policy including its collection, use, disclosure, processing, storage and handling of your personal information.