Anda kini boleh megeluarkan duit ASNB secara Online: Ini Cara-Caranya!

Anda tidak perlu lagi bangun awal-awal dan beratur panjang untuk keluarkan duit dari akaun ASNB anda – anda cuma perlu  melayari website myASNB atau memuat turun aplikasi myASNB  dari Google Play dan App Store!

© xavierarnau | Getty Images

Ada tak yang tengah membaca artikel ini simpan duit kecemasan dia dengan ASNB? Mungkin ada jugak di antara kamu yang menyimpan duit dalam dana ini untuk perkahwinan, sambung pelajaran, bayaran pendahuluan atau “downpayment” rumah dan banyak lagi. Maklumlah, simpanan alternatif ASB boleh menjana pulangan yang lebih lumayan dari akaun simpanan konvensional. Selain tu, risikonya rendah dan ia tidak susah untuk dikeluarkan setiap kali anda memerlukan duit.

Apa yang kamu perlu tahu mengenai pengeluaran pelaburan ASNB secara online?

Jon tengok syarat-syarat yang ditetapkan oleh ASNB dengan teliti:

  • Had pengeluaran maksimum adalah RM500 sebulan (kriteria ini untuk mengekalkan pelaburan anda untuk mendapatkan faedah pelaburan yang optimum dan untuk memastikan anda hanya akan mebuat pengeluarab bila anda betul-betul memerlukan sahaja).
  • Jumlah minimum pengeluaran adalah RM100 setiap transaksi.
  • Jumlah transaksi yang dibenarkan adalah 3 kali sebulan.
  • Anda hanya boleh mengeluarkan duit pelaburan dari akaun unit amanah anda.
  • Semua unit amanah ASNB dibenarkan untuk pengeluaran secara online kecuali untuk ASN Equity 5 dan ASN Sara 2.
  • Tidak ada caj tambahan (buat masa ini).
  • Duit akan disalurkan ke akaun bank pemegang unit yang didaftarkan dengan myASNB pada hari bekerja berikutnya.

Waktu operasi kemudahan pengeluaran Dalam Talian @ myASNB adalah mengikut waktu operasi portal myASNB dan app myASNB:
– Unit Amanah Harga Tetap: 7 pagi – 6 petang, Isnin hingga Ahad kecuali cuti umum
– Unit Amanah Harga Berubah: 7 pagi – 4 petang, Isnin hingga Ahad kecuali cuti umum

KETAHUI: Apa terjadi pada duit simpanan ASB sekiranya anda meninggal dunia & proses tuntutan mana yang terbaik ?

Cara-cara mengeluarkan duit ASNB secara online

1. Pastikan nombor telefon bimbit anda yang direkod di bawah ASNB telah dikemaskini untuk mendaftar sebagai pengguna portal ASNB.

Untuk mengemas kini nombor telefon, anda perlu mengunjungi mana-mana cawangan ASNB atau  ejen ASNB (Maybank, Maybank Islamic, CIMB Bank, RHB Bank, Pos Malaysia, Affin Bank, Bank Simpanan Nasional, Alliance Bank, AmBank dan AmBank Islamic).

Prosedur ini tidak boleh dilakukan secara online kerana pegawai ASNB perlu manyahkan IC (MyKad) anda sebelum sebarang data dapat dikemas kini.  Anda juga boleh akses kepada aplikasi mudah alih myASNB selepas mendaftar di portal myASNB.

2. Bila dah selesai, baru anda boleh mendaftar sebagai pengguna portal ASNB.

Macam mana? Jom tengok video tutorial ringkas oleh ASNB:

3. Selepas anda telah membuat pendaftaran, anda bolehlah log masuk sebagai pengguna.

Kemudian ikuti langkah-langkah ini:

  • Klik butang “Portfolio” diikuti dengan butang “Transaksi”, pada unit amanah yang dikehendaki dan pilih “Jualan Balik”.
  • Pastikan maklumat bank anda betul dan klik Seterusnya
  • Tandakan kotak pengishtiharan dan klik Seterusnya
  • Masukkan amaun duit, tandakan kotak pengishtiharan dan klik Seterusnya
  • Semak semula butiran bank anda di notifikasi dan klik Teruskan
  • Klik ‘Permintaan TAC”, isikan dan klik Seterusnya.

Transaksi anda kini berjaya!

Selain pengeluaran secara online, anda juga boleh mendapatkan akses segera ke maklumat portfolio pelaburan anda – anda boleh memeriksa histori transaksi dan penyata akaun MyASNB serta membuat pelaburan ASNB tambahan pada bila bila masa.

Senang, kan? Mudah-mudahan kita dapat manfaatkan kemudahan ni. Akhir sekali, pastikan anda cuma mengeluarkan duit simpanan ASNB ini bila anda betul-betul memerlukan sahaja!

Baca artikel ini seterusnya: Inisiatif i-Lestari: Cara untuk mengeluarkan RM500 dari Akaun 2 KWSP anda

 *Artikel ini telah diolah semula daripada “Pengeluaran Duit ASNB Secara Online: Ni Cara-Caranya yang pertama kali diterbitkan di Loanstreet.com.my

Share