Search Articles

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

5 masalah perpaipan yang sering berlaku di apartmen bertingkat tinggi

test

Sesetengah masalah perpaipan mungkin kedengaran biasa, tetapi jika tidak diuruskan dengan baik,  ia mungkin menjadi satu kekurangan jika anda memilih untuk tinggal di apartmen atau kondominium.

masalah perpaipan yang sering berlaku di apartmen
© Andriy Popov/ 123RF

Artikel ini diterjemah dari 5 most common plumbing problems in high-rise apartments oleh Ariff Yusof.

Semakin hari, semakin banyak rakyat Malaysia yang memilih untuk tinggal di kediaman bertingkat tinggi seperti kondominium dan apartmen kerana tarikan fasilitinya dan juga harga yang mampu milik berbanding dengan rumah landed. Bagi anda yang ingin membeli rumah baharu, bangunan bertingkat tinggi seperti flat, apartmen, kondominium, SOHO, dan dupleks kini dalam permintaan.

Mengikut Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta Malaysia (NAPIC), sejumlah 2,960 daripada 6,087 hartanah baharu yang dibina sepanjang suku ke tiga (Q3) tahun 2020 adalah daripada rumah jenis ini. Dengan kata lain, rumah bertingkat tinggi semakin meningkat dari segi permintaan dan populariti. Kemudahan seperti kolam renang, gimnasium, dan kawalan keselamatan 24 jam adalah antara tarikan utama. Namun, terdapat satu elemen penting yang mungkin menjadi penyebab anda hilang minat terhadap rumah jenis ini iaitu masalah perpaipan.

Bagaimana sistem perpaipan berfungsi di  bangunan bertingkat tinggi

Bagaimana sistem perpaipan berfungsi di bangunan bertingkat tinggi
© nadtochiy/ 123RF

Memandangkan anda berkongsi sistem saliran dengan penghuni lain di dalam bangunan yang sama, anda tidak boleh mengawal cara mereka menguruskan saliran masing-masing. Bukan itu sahaja, pembaikan paip rumah anda juga mungkin akan menyebabkan masalah kepada sistem saliran rumah jiran anda!

Bangunan bertingkat tinggi menggunakan sistem perpaipan bertingkat. Sistem bekalan air bertingkat digunakan untuk bangunan yang terlalu tinggi, dengan menggunakan tekanan dari bekalan air perbandaran untuk sampai ke seluruh bangunan. Bangunan tinggi dan menegak ini memerlukan sistem yang boleh mencapai ke setiap unit. Kebanyakan unit kediaman tidak mengalami masalah tekanan air yang sama. Sesetengah pangsapuri juga boleh menggunakan sistem paip seperti rumah biasa. 

BACA: Ini apa yang anda perlu tahu tentang senarai semak pemeriksaan rumah

Apakah jenis paip yang digunakan untuk rumah  

Paip tembaga untuk menyambung sistem air
Paip tembaga bukan sahaja kukuh, malah anti karat. © olegdoroshin/ 123RF

Terdapat lima jenis paip utama yang digunakan di rumah – paip PEX, PVC, tembaga, ABS, penyambung fleksibel, besi kukuh dan besi tuang. Sama ada jenis plastik atau pun besi, kedua-duanya mempunyai kelebihan dan kekurangan. Paip tembaga adalah jenis paling banyak digunakan oleh kerana ketahanan, mudah dijaga dan tahan karat. Bahan jenis ini juga sesuai digunakan untuk air panas dan sejuk.

Apakah masalah perpaipan yang sering berlaku di rumah bertingkat tinggi

Sebut sahaja tentang masalah perpaipan di rumah bertingkat tinggi, ia kebiasaannya bermula dengan lima masalah ini.

1. Saliran dan tandas tersumbat

© Elena Gurova/ 123RF
© Elena Gurova/ 123RF

Tandas dan saliran yang tersumbat adalah antara masalah paip yang sering berlaku dirumah bertingkat tinggi. Saliran air yang perlahan daripada tandas, longkang dan sinki dapur adalah antara tanda yang ia tersumbat. Ini boleh diakibatkan oleh sampah dan sisa yang telah berkumpul. Antara punca lain saluran pembetung yang rosak. 

Dalamsesetengah situasi, pam tandas (pelocok) sudah cukup untuk menyelesaikan masalah saluran air tersumbat. Anda juga boleh mencuba beberapa cara DIY untuk mengatasi sumbat tanpa menggunakan pelocok. Walau bagaimanapun, jika ia tidak berkesan, anda mungkin perlu menggunakan kamera untuk mengenal pasti punca dan lokasi masalah tersebut. Kemudian, gunakan paip air hidro untuk menghilangkan punca sumbat pada longkang tersebut. Dalam kes ini, cara penyelesaian terbaik adalah dengan mengupah tukang paip profesional atau syarikat perkhidmatan servis paip.

2. Bilik air tersumbat dan kerosakan siling rumah

Bilik air tersumbat dan kerosakan siling rumah
© Paulus Rusyanto/ 123RF

Ini bukanlah perkara asing untuk rumah jenis bertingkat tinggi. Ia diburukkan  lagi apabila unit yang banjir boleh mengakibatkan kebocoran pada siling dan kerosakan pada siling rumah di bawah anda (kebocoran antara tingkat). Antara penyebab utamanya adalah hos yang telah berkarat pada mesin basuh. Untuk mengelakkan masalah ini, anda disarankan untuk memeriksa sambungan antara mesin basuh dan sistem paip bangunan. Jika ini tidak membantu, dapat servis tukang paip untuk menolong anda.

3. Kepala pili air dan paip bocor

Kepala pili air dan paip bocor
© Andriy Popov/ 123RF

Kepala pili air yang bocor, air yang menitik atau paip bocor mungkin nampak seperti masalah kecil, namun ia boleh menjadi besar jika tidak diuruskan. Walaupun kebocoran yang sedikit, pada jangka masa panjang ia boleh menyebabkan kekurangan bekalan air dan kenaikan bil air yang tidak dijangka. Kepala paip yang bocor selalunya disebabkan oleh getah di dalamnya yang perlu ditukar. Paip yang bocor juga boleh pecah di rumah anda pada bila-bila masa. Jika ini berlaku, hubungi tukang paip dan minta pihak pengurusan kondominium anda anda menutup bekalan air ke rumah anda serta merta.

4. Air karat atau kotor

masalah air karat atau kotor
© drtrig/ 123RF

Jika air karat keluar daripada hanya satu paip anda, bersyukurlah kerana ia mungkin hanya melibatkan paip yang berkenaan sahaja. Tukang paip boleh menyelesaikan masalah ini dengan mudah dengan menggantikan atau membersihkan paip tersebut. Bagaimanapun, masalah lebih rumit jika air karat keluar dari beberapa paip. Periksa dengan jiran anda sekiranya mereka mengalami masalah yang sama. Jika ya, hubungi pengurusan bangunan anda untuk memastikan tukang paip datang untuk memeriksa bangunan anda dengan secepat mungkin.

5. Injap air tidak selamat dan tidak diselenggara 

injap air tidak diselenggara
© leaw197340/ 123RF

Sistem perpaipan bangunan tinggi memerlukan pelaras injap untuk setiap unit. Ini bertujuan mengurangkan pencemaran silang antara unit. Ini juga membolehkanunit individu ditutup sekiranya perlu kerja pembaikan atau tidak berpenghuni. Apabila injap ini tidak diselenggara, ia boleh menyebabkan tekanan air rendah dan pengaliran yang perlahan. Injap ini perlu diperiksa secara menyeluruh, diselenggara dan diuji oleh pihak pengurusan bangunan untuk memastikan ia berfungsi dengan baik.

Berapakah bayaran yang dikenakan oleh tukang paip untuk membaiki kerosakan

Kebiasaanya, bayaran yang dikenakan oleh tukang paip ialah berdasarkan tahap kerosakan paip anda, jenis paip yang perlu ditukar dan juga kos upah. Servis tukang paip di Malaysia adalah dalam lingkungan RM50 ke RM500 atau mungkin juga lebih. Paling penting, pastikan anda menggunakan khidmat tukang paip yang diperakui oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN).

BACA: Apa itu conveyancing dan kepentingan untuk membeli rumah di Malaysia

Mencari rumah bertingkat tinggi yang sesuai?

Sekiranya anda ingin membeli atau menyewa rumah jenis bertingkat tinggi yang sesuai dengan keperluan anda, jom ke Laman Web hartanah No.1 Malaysia, iProperty.com.my. Dikunjungi lebih 3 juta pelawat setiap bulan, iProperty.com.my adalah portal hartanah terkemuka  yang menawarkan kandungan dalam Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia.

iProperty.com.my juga menyediakan penyelesaian untuk pelanggan seperti LoanCarekalkulator untuk menunjukkan kelayakan pinjaman perumahan, saluran Berita & Gaya Hidup – sebagai panduan pengguna dalam misi pencarian rumah baharu, Acara – untuk  menghubungkan pembeli rumah dengan ejen, pemaju dan banyak lagi.

Disunting oleh Rebecca Hani Romeli

Disclaimer: The information is provided for general information only. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd makes no representations or warranties in relation to the information, including but not limited to any representation or warranty as to the fitness for any particular purpose of the information to the fullest extent permitted by law. While every effort has been made to ensure that the information provided in this article is accurate, reliable, and complete as of the time of writing, the information provided in this article should not be relied upon to make any financial, investment, real estate or legal decisions. Additionally, the information should not substitute advice from a trained professional who can take into account your personal facts and circumstances, and we accept no liability if you use the information to form decisions.

More Articles