Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Ketahui 6 warna yang mempengaruhi kualiti tidur anda

test

Pada asasnya, manusia normal memerlukan tidur yang cukup selama tujuh hingga lapan jam sehari untuk kekal sihat secara mental dan fizikal.

© DNY59|GettyImages

Sebut tentang tidur yang berkualiti, semakin kita meningkat dewasa, kita semakin sukar mendapatkan tidur yang berkualiti. Terdapat pelbagai faktor yang menyumbang ke arah ini dan salah satu daripadanya adalah warna bilik anda sendiri.

Warna bilik dan keadaan sekelilingnya sangat mempengaruhi emosi dan kualiti tidur kita. Warna sangat mempengaruhi mood anda, dan mood anda akan menentukan kualiti tidur.

Jika anda sedar, ketika mood kita dalam keadaan marah dan tertekan, memang susah untuk tidur. Tetapi ketika sedang bertenang, anda begitu mudah sekali tertidur bukan?

Ini adalah warna-warna bilik yang boleh mempengaruhi kualiti tidur anda.

Biru: Warna terbaik untuk tidur nyenyak

Biru adalah warna yang sememangnya pilihan untuk bilik tidur anda. Warna ini dikaitkan dengan elemen ketenangan dan mudah ditafsirkan oleh otak manusia dan juga sel penerima yang terdapat pada retina mata anda. Jika sel ini mengesan warna biru, ia secara automatik akan menghantar mesej kepada otak bahawa anda berada dalam persekitaran yang tenang di samping merendahkan tekanan jantung dan kadar tekanan darah.

Menurut satu kajian yang dijalankan di United Kingdom terhadap 2,000 bilik dan hotel yang menggunakan warna biru, rekod tidur berkualiti selama 7 jam 52 minit direkodkan dan paling lama berbanding warna lain. Bukan itu sahaja, menurut kajian dari Travelodge, 60% pemilik bilik yang berwarna biru bangun dalam mood yang gembira dan ceria.

Warna lain untuk tidur yang berkualiti

Jika anda tidak gemarkan warna biru, tiada masalah. Minat dan personaliti kita semestinya berbeza-beza. Terdapat juga warna lain selain biru yang mempunyai kesan yang agak sama dengan biru. Antaranya adalah…

Kuning

© Katarzyna Białasiewicz 123rf

Dalam kajian yang sama, pemilik bilik berwarna kuning mencatatkan tidur selama 7 jam 40 minit. Warna ini mencatatkan tempat kedua sebagai warna yang paling mempengaruhi mood dan kualiti tidur anda.

Walaupun warna ini sering kali digunakan di ruangan seperti dapur, jangan risau kerana tidak semuanya negatif untuk warna kuning. Dalam proses terapi Chemo, warna kuning dipercayai mampu merangsang saraf tubuh.

Tips: Bayi lebih mudah berasa tertekan dan mudah menangis dalam di dalam bilik berwarna kuning

Hijau

Bagi mereka yang gemarkan warna hijau pula, waktu tidur yang direkodkan adalah di tempat ketiga dengan 7 jam 36 minit. Menurut kajian ini juga, mereka yang mempunyai bilik berwarna hijau lebih mudah bangun daripada tidur dengan mood yang lebih positif.

Gabungan warna pastel yang kini menjadi pilihan ramai, ia juga sesuai untuk bilik bujang ataupun mereka yang dah berkeluarga.

Pada pendapat kami, ada sebab mengapa kita berasa lebih tenang apabila berada di kawasan yang mempunyai banyak pokok dan tumbuhan hijau, sama seperti warna biru.

Kelabu

© Katarzyna Białasiewicz | 123rf

Untuk mereka yang kurang gemarkan warna yang cerah, warna kelabu adalah pilihan yang terbaik. Rekod tidur berkualiti yang dicatakan adalah di tempat keempat dengan 7 jam 33 minit .

Jingga

Stylish boho bedroom
© Katarzyna Białasiewicz | 123rf

Warna ini dikaitkan dengan persekitaran yang selesa dengan suhu yang suam. Ada juga yang berpendapat warna ini membantu anda dalam proses pencernaan, di samping itu, ia juga merekodkan waktu tidur berkualiti di tempat kelima dengan 7 jam 28 minit.

Putih

kids-bedroom
© Katarzyna Białasiewicz | 123rf

Jika anda tertanya-tertanya mengapa bilik-bilik hotel yang anda lawati sering menggunakan cadar serba putih, ini adalah jawapan untuk anda. Bilik yang menggunakan warna putih melambangkan ketenangan dan mempunyai kesan psikologi yang menampakkan bilik lebih luas.

Inginkan kelainan untuk bilik anda pada tahun baru, baca 8 azam tahun baru ini untuk rumah anda.

Kenapa dengan warna putih?

Daripada kajian yang dilakukan, mereka yang memilih warna putih sebagai warna bilik adalah mempunyai sifat pembersih dan juga mood yang tenang dan relaks.

Waktu tidur adalah waktu untuk anda bertenang dengan keadaan yang bersih dan menikmati mimpi indah.

Bagi mereka yang takutkan ruangan sempit, warna ini adalah paling sesuai dengan anda. Oleh itu, kebanyakan hotel kerap menggunakan warna putih bukan sahaja di bahagian dinding, malah di seluruh bilik termasuk siling.

Maka, bolehlah tidur dengan waktu yang cukup dan tenang.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain