Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Saksikan transformasi bilik tidur ‘kampung’ menjadi bilik tidur serba moden untuk para ‘gamer’!

test

Siapa kata bilik tidur anda di kampung halaman hanyalah untuk kegunaan saudara mara ataupun tetamu yang singgah. Jika ada kemahuan pasti ada jalan. Untuk entri kali ini, kami nak kongsikan bagaimana hasil transformasi bilik Abdul Halim Asmungi menjadi bilik kegilaan para anak muda sekarang. Jom teruskan membaca bersama kami.

Bagi golongan millennial yang mengimpikan bilik dengan kelengkapan dan ubah suai untuk seorang ‘gamer’, ini mungkin akan menarik minat anda. Dengan modal yang dikumpulkan kurang daripadaRM1,200, Halim mengubah suai bilik tidur rumahnya yang terletak di Kampung Sri Andalas, Puchong menjadi bilik tidur moden, lengkap dengan lampu hiasa LED serba moden. Jadi, jangan beri alasan bilik tidur di kampung anda hanyalah untuk tetamu yang bertandang.

Menurut Halim, beliau yang kini tinggal di rumah akibat kekangan universitinya yang ditutup sehingga Mac tahun depan, ini adalah masa yang terbaik untuk melakukan transformasi bagi mendapatkan bilik yang ada ruang kerja yang kondusif dan sudah pastinya stesen untuk bermain komputer dengan selesa. Tapi sebelum itu, jom kita tengok bagaimana hasil transformasi bilik Halim sebelum dan selepas ia siap diubah.

Sebelum

Sebelum

Nampak macam biasa, tetapi jangan salah sangka. Walaupun mengubah suai bilik selalunya menelan belanja yang banyak, namun kos keseluruhan yang ditanggung oleh Halim hanyalah serendah RM1,200 dan hasilnya setanding dengan harga ubah suai bilik-bilik moden yang kita selalu lihat. Menurut Halim lagi, idea pengubahsuaian bilik ini juga tercetus ketika beliau terperuk di rumah ketika kerajaan mengumumkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Tambah beliau lagi, bilik ini pada asalnya dikongsi bersama abangnya sejak kecil lagi. Namun, sejak abangnya bertugas ke Sabah, bilik tersebut menjadi milik beliau sepenuhnya. Idea-idea penghasilan bilik tersebut banyak dikumpul daripada Pinterest. Bagi anda yang berminat untuk mendapatkan idea seperti bilik Halim ini, gunakan kata kunci ‘workspace bedroom.’ Pasti banyak rujukan bilik tidur dengan ruang serta fungsi untuk kerja, belajar dan juga hiburan.

Sebelum kita teruskan, jom saksikan pula bagaimana rupa bilik tidur Halim selepas siap diubah suai.

Selepas

Selepas

Lihat tu, memang betul-betul berbeza dengan gambar asal. Dengan pilihan gabungan warna dinding, tona warna cadar katil dan juga meja komputer menjadikan dinamik bilik ini kelihatan sangat moden dan selesa.

Warna cat dinding baru

Tambah Halim lagi, masa yang diambil untuk menghasilkan transformasi bilik tidur beliau ini tidaklah begitu lama. Hanya 2 minggu untuk menyiapkan secara keseluruhan. Bagi anda yang ingin mencuba namun mempunyai bajet yang kecil, tiada masalah!

Menurut Halim, modal anda bergantung kepada jenis dekorasi yang anda inginkan. Malah, kebanyakan barang yang digunakan dalam dekorasi biliki ini dibeli secara dalam talian (online) di Shopee. Tambah pula dengan promosi bulanan mereka seperti “8.8” dan “9.9” yang memberikan banyak diskaun. Ini adalah waktu yang sesuai untuk anda membeli-belah barang hias bilik tidur anda.

Bagi anda yang berminat untuk mengetahui lebih lanjut tentang transformasi bilik Halim, anda boleh berkunjung ke laman Instagram beliau!

Selamat mencuba!

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain