Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Tips keselamatan untuk elakkan kemalangan kanak-kanak di rumah

test

Bimbang keselamatan anak anda di rumah? Jom lihat apa yang anda boleh lakukan untuk mewujudkan persekitaran yang selamat untuk kanka-kanak.

©airdone | 123rf

✉️ Ikuti kami di Telegram untuk lebih banyak cerita dan tip menarik.

Rumahku syurgaku. Rumah boleh menjadi tempat yang selamat tetapi pelbagai kecelakaan boleh berlaku terutamanya bagi kanak-kanak jika pengurusan rumah tidak dilakukan dengan betul. Golongan kanak-kanak lebih mudah terdedah kepada bahaya kemalangan kerana struktur badan yang kecil dan sifat ingin tahu mereka.

Menurut Perunding Pakar Bedah Ortopedik, Trauma dan Pediatrik Ortopedik Pusat Perubatan Tropicana, Dr Mohammad Nawar Ariffin, dalam satu artikel di myMetro  kemalangan domestik sebenarnya tidak boleh dielakkan tetapi boleh dikurangkan kesan kecederaannya. Dalam perkongsian artikel kali ini, kami akan kongsikan tentang tips keselamatan di rumah untuk mengelak kemalangan yang tidak diingini menimpa kanak-kanak ini.

Contoh kemalangan di rumah

Bagi menekankan lebih lagi kepentingan keselamatan kanak-kanak di rumah, kami kongsikan beberapa contoh kemalangan di rumah yang membabitkan kanak-kanak yang boleh berlaku jika anda tidak berhati-hati.

Terjatuh

©flynt | 123rf

Kanak-kanak yang baru belajar berjalan, atau merangkak masih belum dapat mengenal pasti sebarang bahaya yang mungkin dihadapi. Mereka mungkin akan kerap terjatuh dalam proses belajar berjalan ini, namun sebagai ibu bapa anda perlu peka dengan keadaan di sekeliling rumah.

Mungkin selamat di mata anda, tetapi tidak bagi si kecil ini. Buat pemerhatian di sekitar kawasan rumah anda di mana kanak-kanak ini berkemungkinan untuk cedera ketika jatuh seperti objek tajam atau mudah pecah, atau tempat yang tinggi. Disebabkan kanak-kanak masih dalam proses membesar, tulang mereka cenderung untuk lebih mudah patah sekiranya terjatuh kerana struktur tulang mereka yang lebih lembut berbanding orang dewasa.

Tertelan benda asing

©weerapat | 123rf

Kanak-kanak tidak lari dengan sikap ingin mencuba.  Walaupun nampak remeh, kes tertelan benda asing sangat kerap berlaku di rumah dalam kalangan kanak-kanak terutamanya yang berusia tiga tahun ke bawah.

Malah, jangan terkejut kerana memang ada kes kanak-kanak yang tertelan bateri, manik, duit syiling sehinggalah mainan kecil! Ia boleh menjadi lebih bahaya sekiranya benda asing ini masuk ke dalam esofagus atau saluran pernafasan yang menyebabkan kesukaran bernafas bagi kanak-kanak ini.

Jadi, jangan leka dan perhatikan apa yang dimasukkan oleh kanak-kanak ke dalam mulut mereka.

Termakan racun

©belchonock | 123rf

Seterusnya, kanak-kanak boleh termakan racun. Bukan semua racun nampak berbahaya, terutamanya bagi kanak-kanak. Sebagai contoh, ubat-ubatan orang dewasa atau ubat gegat yang mungkin terjatuh di lantai akan kelihatan tidak ubah seperti gula-gula di depan mata kanak-kanak ini.

Bagi mengelak perkara ini berlaku, simpan racun di tempat selamat dan jauh dari pandangan kanak-kanak. Jangan sesekali menyimpan racun atau bahan kimia di dalam bekas makanan atau minuman yang sudah digunakan. Contohnya, bekas ais krim atau botol air mineral.

Terkena kejutan elektrik

©bkryzhov | 123rf

Kejutan elektrik tidak semestinya hanya berkaitan dengan peralatan elektrik sahaja. Ada kes renjatan elektrik berlaku di mana plag dan wayar telefon tidak ditutup, dan kanak-kanak memasukkannya ke dalam mulut.

Sekiranya perkara ini berlaku, matikan punca kuasa elektrik gunakan barang yang tidak mengalirkan elektrik seperti batang kayu atau plastik untuk mengalihkan mangsa dari punca elektrik. Salah satu cara mengelakkan kemalangan elektrik,cuba  jauhkan peralatan elektrik ini dari ketinggian yang boleh dicapai oleh kanak-kanak.

Lemas di dalam bilik air

©epokrovsky | 123rf

Tahukah anda, kanak-kanak boleh lemas hanya dengan setengah inci kedalaman air. Malah lebih menakutkan, sewaktu kemalangan ini berlaku, anda tidak akan mendengar jeritan atau tangisan mereka yang sedang lemas.

Antara tempat yang berisiko bagi kanak-kanak ini ialah besen air, kolah air plastik, dan kolam renang kanak-kanak yang biasanya dipam menggunakan udara. Jangan sesekali biarkan anak mandi tanpa pengawasan orang dewasa. Malah, baru-baru ini terdapat kes kanak-kanak yang lemas di dalam besen di rumah pengasuhnya.

Lemas terjerut objek panjang

©bonnontawat| 123rf

Lemas bukan hanya sekadar di dalam air, kanak-kanak juga boleh lemas apabila leher mereka terjerut. Antara objek yang sering menyebabkan kemalangan ini ialah wayar caj telefon, tali langsir sehinggalah beg plastik.

Melecur terkena objek panas

©halfpoint | 123rf

Dengan kemajuan teknologi, pelbagai peralatan elektrik yang canggih telah menjadi keperluan seisi rumah pada masa kini. Namun, ia akan mendedahkan kanak-kanak kepada lebih banyak peralatan yang boleh menyebabkan mereka melecur.

Antara peralatan elektrik yang perlu dijauhkan daripada kanak-kanak ialah:

  • Cerek elektrik atau water heater
  • Air fryer
  • Oven
  • Periuk tekanan atau pressure cooker
  • Seterika elektrik

Artikel menarik untuk bacaan anda:

💟 Bosan dengan ruang tamu anda? Ikuti 9 cara cipta dinding aksen untuk ruang tamu anda.
🤔 Pening dengan bau haiwan  peliharaan ?Cuba 11 cara mudah menghilangkan bau haiwan peliharaan dari rumah anda.

Faktor kemalangan dalam kanak-kanak di rumah

Terdapat beberapa faktor yang boleh menyebabkan kanak-kanak mudah menemui kemalangan di rumah.

  • Mereka lebih banyak menghabiskan masa di rumah.
  • Sifat ingin tahu dan masih belum mampu membezakan apa yang bahaya atau tidak.
  • Badan mereka sendiri mudah cedera kerana masih lagi dalam proses membesar.

Oleh itu, beberapa langkah keselamatan perlu dilakukan bagi memastikan rumah tempat mereka membesar ini selamat dan mesra kanak-kanak.

Langkah mencegah kemalangan dalam kalangan kanak kanak

Terdapat beberapa ruang di rumah yang sering menjadi lokasi mudah berlaku kemalangan bagi kanak-kanak. Kami akan kongsikan juga beberapa langkah yang boleh dilakukan bagi membantu mencegah kemalangan bagi kanak-kanak.

1. Dapur

Dapur boleh menjadi tempat yang berbahaya kepada kanak-kanak kerana terdapat pelbagai perkara yang perlu diawasi seperti peralatan yang tajam, api dari masakan dan juga peralatan elektrik. Terdapat beberapa langkah keselamatan di dapur  yang boleh digunakan di ruang ini:

Pagar

©da161 | 123rf

Pagar boleh dipasang sebagai penghadang ke ruangan dapur untuk mengelakkan kanak-kanak yang masih kecil masuk ke ruangan dapur. Ini merupakan langkah utama bagi ruangan ini kerana dapat mengurangkan risiko yang lebih besar jika kanak-kanak tersebut memasuki ruangan dapur.

Peralatan elektrik

Peralatan elektrik perlu dipadamkan suis selepas digunakan dan juga elakkan wayar berjuntai. Contohnya wayar cerek elektrik yang boleh dicapai anak kecil yang boleh mengakibatkan tumpahan air panas.

Simpan beg plastik di tempat yang selamat

Perkara ini mungkin nampak remeh, tetapi beg plastik yang tidak disimpan dengan betul boleh mengakibatkan kanak-kanak menganggapnya mainan dan terdapat kes di mana terdapat di mana kanak-kanak hampir lemas kerana menyarungkan beg plastik itu di muka dan kepala mereka

Simpan barang kaca di tempat yang selamat

©brizmaker | 123rf

Barangan kaca perlu disimpan di tempat yang tinggi supaya tidak mudah pecah akibat dicapai oleh kanak-kanak. Sediakan rak khas yang selamat dan kukuh bagi penyimpanan barangan kaca. Jika barangan kaca tidak disimpan dengan selamat, kaca yang pecah dan tajam dikhuatiri akan mengakibatkan kecederaan yang lebih teruk kepada kanak-kanak.

2. Ruang tamu

Ruang tamu merupakan salah satu ruang utama dalam sesebuah keluarga dan biasanya menjadi tempat tumpuan utama bagi kanak-kanak bermain. Antara perkara yang boleh dilakukan bagi mengurangkan risiko kemalangan ini adalah:

Alas lantai dengan playmat

Bagi kanak-kanak yang dalam proses membesar, mereka akan kerap jatuh dan dengan menyediakan alas lantai playmat akan mengurangkan risiko kecederaan akibat hentakan yang kuat sewaktu jatuh ke atas lantai.

Pastikan perabot anda selamat untuk kanak-kanak

©audriusmerfeldas | 123rf

Bagi mengelakkan kemalangan yang membabitkan perabot, pastikan setiap bucu perabot anda dilindungi edge protector, dan pastikan perabot dilekatkan di dinding atau menggunakan anti tip strap. Perabot juga perlu jauh dari tingkap kerana kanak-kanak mungkin bertindak memanjat perabot dan lompat keluar tingkap.

Jauhkan barang mudah pecah

Anda mungkin mempunyai pelbagai barangan hiasan rumah yang menarik dan cantik, tetapi jika ianya mudah pecah, elakkannya seboleh mungkin. Hiasan mungkin nampak cantik di mata  bagi para tetamu, tetapi bagi kanak-kanak, ianya seperti mainan yang menarik untuk dicapai dan bermain!

Pasang gril pada tingkap

©butus | 123rf

Sebagai langkah keselamatan dan berjaga, pasang gril pada tingkap anda. Ini boleh mengurangkan risiko kanak-kanak terjatuh di luar tingkap sewaktu terleka bermain. Tingkap yang terbuka tanpa gril boleh menyebabkan risiko tinggi bagi kanak-kanak untuk jatuh dari tempat yang tinggi.

3. Bilik tidur

Wayar pengecas telefon tidak berjuntai

Sudah menjadi kebiasaan, sebelum tidur telefon akan dicaj bagi penggunaan keesokan harinya. Pastikan telefon bimbit anda dicas di tempat yang tidak mudah dicapai kanak-kanak. Terdapat kes di mana kanak-kanak memasukkan kabel pengecas telefon ke dalam mulut dan mengakibatkan renjatan elektrik dan mulut kanak-kanak tersebut melecur

Pintu

©oasisamuel  | 123rf

Gunakan door knob cover untuk mengelakkan anak anda keluar sendiri dari bilik tidur tanpa anda sedari dan masuk ke ruangan yang berisiko tinggi seperti dapur dan tangga.

4.Bilik air/tandas

Non slip mat (tikar anti licin)

©myshakisia | 123rf

 Kebanyakan kemalangan domestik adalah berpunca dari faktor lantai yang licin dan mudah untuk tergelincir. Dengan penggunaan non slip mat, risiko bagi kanak-kanak untuk jatuh di dalam bilik air atau tandas yang licin dapat dikurangkan. Langkah ini penting sebagai salah satu langkah pencegahan sebelum terlambat.

Pintu bilik air

Jangan lupa untuk memasang child lock pada pintu bilik air juga. Walaupun bukan masa mandi mereka, jika anda terleka, mereka boleh masuk ke dalam bilik air ini tanpa anda sedari jika pintu tidak dikunci dengan betul.

Baldi /besen air

Jangan sesekali tinggalkan kanak-kanak dengan baldi atau besen air yang bertakung walaupun sekejap. Kanak-kanak boleh lemas hanya dengan air setinggi setengah inci. Simpan baldi atau besen air setiap kali lepas digunakan.

Tandas

©alexvp76 | 123rf

Pastikan penutup tandas sentiasa tertutup. Walaupun perkara ini nampak remeh dan lucu, kanak-kanak dengan perasaan ingin tahu boleh tergelincir dan lemas jika terjatuh ke dalam mangkuk tandas.

Suis Water Heater ( Alat pemanas air)

Pastikan suis atau paip water heater di dalam bilik air anda berada di tempat yang tinggi dan tidak mudah dicapai. Kemalangan dan kes melecur boleh berlaku jika terdapat kecuaian yang berlaku 

Memang benar malang tidak berbau, tetapi lebih baik mencegah sebelum perkara ini terjadi. Semoga dengan tips yang dikongsi ini sedikit sebanyak dapat membantu mencegah sebarang kecelakaan dan menjadikan rumah sebagai tempat perlindungan yang lebih selamat dan teratur untuk kita semua.

Lagi artikel menarik :
🦟 12 tanaman ini boleh halau nyamuk di rumah dengan berkesan.
? Pokok hiasan dalam rumah yang bermanfaat untuk anda.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain