Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Tips jadikan rumah terbuka Aidilfitri anda paling diingati

test

Bila dah masuk bulan Ramadan, ini bermakna Hari Raya Aidilfitri semakin hampir. Pasti tak sabar untuk berkumpul bersama saudara-mara dan rakan-rakan. Pada masa yang sama, mulalah kita terfikir untuk membuat persediaan rumah terbuka pula

©JGalione|gettyimages.com

Ya, rumah terbuka ini adalah acara wajib yang selalu diadakan dengan kapasiti jemputan yang ramai. Konsep rumah terbuka ini sudah biasa di kalangan rakyat Malaysia tanpa mengira bangsa dan agama. Untuk entri kali ini, kami nak kongsikan tips dan hiasan rumah serta persediaan untuk menjadikan rumah anda sebagai ‘RUMAH TERBUKA OF THE YEAR!’.

Photobooth DIY untuk #OOTD

Jawapan kepada anda yang mahukan rumah terbuka diingati sepanjang masa, photobooth! Konsep photobooth (atau gerai foto) sama juga seperti mengambil gambar di Hari Raya pada tahun-tahun yang lepas. Namun, apa kata jadikan tahun ini lebih menarik dan lebih Instaworthy! Sama ada DIY sendiri backdrop untuk photobooth anda, atau lengkapkan ia dengan prop-prop yang menarik. Hari Raya kan setahun sekali, pasti anda juga sudah lama tidak berjumpa dengan rakan-rakan, saudara-mara yang jauh, dan inilah masanya untuk merakamkan memori bersama.

Nota: Tidak perlu mesin memproses gambar, cukup sekadar berkongsi di Instagram ataupun Whatsapp sahaja. Bijak!

Lampu Raya

Bagi mereka yang lahir di awal 90-an, lampu raya adalah salah satu hiasan utama apabila menjelang Hari Raya. Malah, ada yang bersaing siapa mempunyai lampu raya paling unik di rumah masing-masing. Memandangkan tahun 2019 ini adalah tahun “comeback” untuk fesyen-fesyen retro, apa kata jadikan lampu raya sebagai salah satu elemen utama ketika majlis rumah terbuka anda.

©2017 Gabriela Tulian | gettyimages.com

Hiburkan pemandangan tetamu anda dengan lampu-lampu unik berwarna-warni yang semestinya membawa mood Raya dan kenangan lalu. Jika anda ada masa selain daripada memasang langsir ataupun membantu ibu di dapur untuk persiapan Raya, boleh juga DIY reka bentuk lampu Raya anda yang tersendiri.

Pelita dan panjut

©Inmagineasia | gettyimages.com

Jika saudara-mara atau rakan-rakan anda yang datang dari kawasan-kawasan bandar seperti Kuala Lumpur dan sebagainya, mereka pasti jarang-jarang menyaksikan pelita ataupun panjut yang dipasang dengan begitu banyak menghiasi malam-malam Aidilfitri. Mudah dibuat sendiri, jika ada bajet boleh terus beli di kedai-kedai ekonomi. Pasang di sekeliling rumah dan susun dengan unik mengikut kreativiti masing-masing. Maklumlah, setahun sekali melihat pelita, pastinya rumah anda jadi tumpuan di Hari Raya ini.

Nota: Utamakan keselamatan. Biar bakar pelita, jangan bakar rumah pula!

Memori kad Raya

Suatu ketika dahulu, kad Raya sangat popular di kalangan kita. Dengan pelbagai corak, reka bentuk, ada yang mempunyai lagu, malah ada yang lebih kreatif dengan meletakkan pewangi. Selain dari menggunakan photobooth sebagai tempat anda untuk ber-OOTD di Hari Raya, apa kata gunakan kad Raya sebagai latar belakang anda. Mudah sahaja, kumpul, gantung menggunakan tali dan sangkutkan di langsir rumah anda sebagai latar belakang. Lagi banyak, lagi menarik dan pasti rakan-rakan serta saudara-mara yang berkunjung teruja dengan kad-kad Raya unik dan sememangnya menarik perhatian.

Perhiasan meja makan yang berwarna-warni

Selain daripada selfie bersama saudara-mara dan rakan-rakan, gambar makanan juga sudah pasti membanjiri Facebook dan Instagram anda. Juadah seperti lemang, ketupat serta kuih-kuih tradisional yang lain pasti menjadi tumpuan di meja makan.

©Inmagineasia | gettyimages.com

Apa kata hidangkan makanan ini dengan set-set perkakas meja yang berwarna warni, barulah nampak mengancam dan mengundang rasa tidak sabar untuk mengunjungi rumah terbuka anda. Anda juga boleh gunakan set pinggan mangkuk dan cawan-cawan bertema kartun yang pernah popular suatu ketika dahulu. Selain itu, untuk tambah menarik lagi, gunakan perkakas meja makan ala-ala retro seperti dulang atau talam besi lama, cawan-cawan besi dengan tema rustik dan pelbagai lagi.

Nota: Ingin tambah lagi suasana Hari Raya zaman 90-an, gunakan alas meja yang bercorak batik. Barulah ada mood ala-ala pulang beraya di kampung.

Tetapi ingat, dalam apa jua yang anda lakukan, sentiasalah bersederhana, jangan pula nanti selepas Hari Raya terpaksa berhutang sana-sini. Tak semestinya ada perlu berhabis wang ringgit untuk menghias rumah terbuka anda. Hiasan seperti pelita, panjut, kad raya dan sebagainya boleh dilakukan sendiri.

Baca: Nak kaya di hari raya? 5 tip berjimat sepanjang Ramadan

Ajak saudara-mara yang balik beraya di kampung untuk membantu anda, di samping itu boleh juga bergotong -royong dan mengeratkan hubungan kan? Selamat Hari Raya dari iProperty.com.my!

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain