Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Tips bersihkan rumah kurang dari sejam!

test

Anda hanya perlukan strategi dan pengurusan masa.

© 123rf

Artikel ini diterjemah dari How to get your house squeaky clean in one hour, oleh Hamidi Kuncimon.

Percayalah, anda boleh lakukannya sendiri tanpa perlu mengupah tukang cuci! Ia sangat mudah dan boleh menjimatkan wang anda. Menarik, kan?

Mengemas rumah boleh memakan masa yang agak panjang terutamanya jika anda seorang amatur. Bayangkan, waktu hujung minggu yang sepatutnya digunakan untuk anda berehat dan relaks, terpaksa digunakan untuk mengemas dan mencuci rumah. Akan tetapi, ini tidak akan menjadi satu masalah yang besar jika anda ada cara yang strategik dan efisien.

Anda boleh mengemas dan mencuci rumah bersaiz sederhana dalam masa sejam, namun anda harus rajin dan kekal fokus!

Anda mungkin terfikir, “apelah mamat ni tau pasal mengemas rumah”, kan? Anda pasti akan belajar satu dua perkara apabila melihat pakar melakukannya. Nah, ape tunggu lagi? Sarungkan “rubber glove” anda dan jom kita mulakan!

Mulakan dari atas

© 123rf

Kenapa mulakan dari atas? Anda tentunya tidak mahu untuk menyapu lantai berulang kali, kan? Ingat lagi hukum graviti?

Berikan perhatian kepada tempat-tempat yang sedikit sukar untuk dicapai seperti sudut dinding, alang bumbung dan lain-lain. Gunakan tangga untuk memudahkan anda membersihkan kawasan ini. Terutamanya jika anda bersaiz ‘comel’.

Pastikan anda dapat mengakses alatan cucian anda dengan mudah – bayangkan betapa lecehnya jika anda perlu berulang-alik ke tandas atau di mana-mana sahaja anda menyimpannya. Untuk anda yang tinggal di rumah dua tingkat, ini tips yang paling bagus untuk projek pembersihan anda – mulakan dari semua bilik di tingkat atas dan seterusnya ke tingkat bawah.

Lap perabot anda

© 123rf

Sekarang siling anda sudah bersih dan semua habuk kini ada di atas lantai. Lega rasanya anda tidak mula mengemas dengan menyapu lantai, betul tak?

Untuk sebab yang sama, kita beralih ke perabot pula. Mengelap perabot dengan kain yang lembap amat digalakkan, namun anda harus gunakan kain yang kering apabila anda ingin mengelap perabot kayu anda. Anda tidak mahu perabot anda reput, kan? Jadi masalah lain pula nanti.

Cucikan semua bilik air sekaligus

© 123rf

“Bilik air? Senang je”! Salah. Jangan pandang rendah ye. Sama taktik yang kita gunakan apabila membersihkan siling, mulakan dari atas.

Lantai bersabun yang licin boleh membahayakan anda. Jadi, tinggalkan ia sebentar. Anda boleh semburkan pencuci ke dinding bilik air, mangkuk tandas dan singki. Biarkan ia selama 10 minit.

Sambil menyelam minum air

© 123rf

Dah penat mengemas, minumlah air dan berehat sebentar. Sementara menunggu untuk pencuci dinding bilik air melaksanakan tugasnya, anda boleh gunakan masa ini untuk membuang sampah, menukar cadar, sarung bantal, langsir dan lain-lain.

Anda mungkin mahu tetapkan masa untuk pastikan anda tidak leka. Apabila sudah sampai masanya, kembali semula ke bilik air anda untuk menyental dan membilas.

Seterusnya, dapur

© 123rf

Cuci dan keringkan pinggan mangkuk anda sebelum meletakkannya di atas rak. Kemudian, bersihkan singki anda.

Ini merupakan waktu yang sesuai untuk mengatur dapur dan mencuci peti ais anda. Anda mungkin terjumpa pelbagai khazanah tersorok di dalam peti ais anda. Buang mana yang sudah tidak elok dan rosak.

Campurkan serbuk bikarbonat anda dengan air untuk membersihkan kesan minyak yang degil di atas dapur memasak dan “countertop” anda.

Akhir sekali, lantai.

© 123rf

Saat yang ditunggu-tunggu, lantai. Tapi pastikan dulu anda sudah membuang sampah dan barang-barang yang perlu dilupuskan.

Saya sangat sarankan anda untuk menggunakan dua mop yang berlainan – satu untuk ruang tamu dan bilik tidur, dan satu lagi untuk dapur. Sudah tentu anda tidak mahu mop lantai yang anda gunakan di dapur,yang sudah pasti menyerap kotoran dan mengeluarkan bau yang kurang menyenangkan, digunakan di bilik tidur anda, kan?

Gunakan campuran bahan pencuci lantai dan air untuk pusingan pertama mengemop. Untuk pusingan seterusnya, gunakan air suam.

Selesai! Semuanya hanya dalam masa sejam.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain