Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

8 tips beli cat rumah yang anda patut cuba

test

Tak tahu cara untuk beli cat rumah? Jom cuba tips yang kami kongsikan dalam artikel ini.

tip-beli-cat-rumah
© zgel | 123rf

Bagi yang memiliki rumah, memilih dan membeli cat rumah adalah saat yang paling menyeronokkan kerana ia membawa keceriaan kepada rumah anda. Namun, bagaimana untuk membeli bukan sahaja cat rumah cantik, tetapi sesuai dengan rumah anda?

Dalam artikel kali ini, kami akan kongsikan 8 tips membeli cat rumah yang anda patut cuba agar cat yang dipilih bukan sahaja cantik, malah mampu bertahan lama.

Sebelum kita pergi lebih lanjut, jom kita siasat apakah masalah yang sering timbul dengan cat rumah ini. Ada yang kata, beli cat ini, beli sahaja mana-mana yang ada, asal berkenan dengan warnanya. Namun, kadang-kadang timbul masalah seperti muncul tompok putih di dinding rumah. Jadi, apakah puncanya?

Punca cat dinding bertompok putih

 • Tidak menggunakan primer yang mampu mengawal jangkitan kulat dan kulapuk yang akhirnya boleh menyebabkan tompokan putih
 • Efflorescence iaitu kerosakan cat yang mana keluar cat berwarna putih di atas permukaan dinding disebabkan kelembapan atau penggunaan cat yang tidak berkualiti

BACA: 6 kesilapan besar yang anda lakukan ketika mengecat rumah

Bagi mengelakkan masalah ini, kami kongsikan 8 tips beli cat rumah yang anda boleh cuba. Jom mulakan!

1. Jenama cat rumah terbaik

Ramai yang terlalu fokus untuk mencari jenama cat rumah terbaik, tanpa memahami apa sebenarnya faktor yang penting sebelum membeli cat rumah ini. Sudah semestinya, kita semua pasti akan tercari-cari jenama cat rumah murah dan berkualiti.

Namun perlu diingatkan, jenama cat rumah terbaik adalah bila anda gunakan cat yang betul dan berkualiti serta sesuai dengan permukaan yang akan dicat nanti. Nak tahu macam mana untuk pilih jenama cat rumah terbaik ini? Teruskan membaca!

2. Luar atau dalam rumah

tip-beli-cat-rumah-luar-atau-dalam-rumah
© primagefactory | 123rf

Haa… ini perkara paling utama yang anda perlu tahu sebelum membeli cat. Ada yang terus membeli, tanpa mengambil kira faktor ini. Tak guna kalau cat rumah cantik, tetapi tidak tahan lama dan kurang sesuai. Hasilnya, anda terpaksa beli lagi cat yang baru dan akan membazirkan wang.

Apa beza cat luar rumah dan dalam rumah?

Secara mudah, cat luar rumah dan dalam rumah ini berbeza daripada bahan yang digunakan dalam cat.

Cat luar rumah akan mengandungi bahan yang lebih tahan dengan keadaan di luar rumah seperti cuaca panas dan hujan. Malah, cat luar rumah juga akan mengeluarkan bau yang kuat serta boleh mengganggu pernafasan jika digunakan dalam rumah.

Manakala cat dalam rumah pula, lebih tertumpu kepada hasil kemasan yang cantik.

Cat luar rumah terbaik 

Bagi mendapatkan cat luar rumah terbaik, anda boleh gunakan dua jenis cat dinding iaitu cat berasaskan minyak atau jenis latex.

Cat luar rumah dengan asas minyak atau oil based

 • Lebih tahan lama berbanding dengan jenis latex
 • Memerlukan primer 
 • Mengambil masa yang lebih lama untuk kering 
 • Lebih mudah untuk dijangkiti kulat dan kulapuk

Cat luar rumah jenis latex

 • Lebih sesuai untuk persekitaran luar rumah yang lembap
 • Lebih murah dan lebih senang untuk digunakan
 • Warna tidak mudah luntur

Berikut merupakan beberapa tips yang boleh dicuba sewaktu menggunakan cat luar rumah:

 • Pilih cuaca pada hari yang panas untuk cat di luar rumah lebih cepat kering
 • Bersihkan dulu permukaan yang dicat daripada sebarang habuk atau kekotoran untuk hasil yang lebih cantik
 • Gunakan primer atau cat asas terlebih dahulu untuk hasil cat yang lebih cantik 
 • Warna yang sesuai untuk dinding luar rumah ini bergantung kepada gaya yang anda ingin tonjolkan pada rumah.

Cat dalam rumah

Disebabkan cat dalam rumah kurang terdedah pada cuaca yang ekstrem contohnya seperti cat dinding rumah atau cat dinding ruang tamu, ia lebih mudah untuk memilih cat dalaman rumah . Namun, masih terdapat perkara penting yang anda perlu pertimbangkan.

Pernah hidu bau cat yang terlampau kuat sehingga anda rasa sesak nafas? Cat itu mungkin mengandungi Volatile Organic Compound atau VOC yang berbahaya terutamanya mereka yang mempunyai masalah pernafasan. Ikuti beberapa tips ini bagi memilih cat dalam rumah:

 • Pilih jenis cat yang rendah VOC atau tiada langsung VOC
 • Buka tingkap bagi pengaliran udara yang baik
 • Jauhkan kanak-kanak dan binatang peliharaan dari kawasan yang anda mengecat
 • Bagi mereka yang mempunyai anak kecil yang suka menconteng dinding rumah, terdapat beberapa jenama cat rumah yang boleh padam dijual di pasaran. Cat jenis ini sangat sesuai digunakan sebagai cat dalam rumah dengan kanak-kanak yang membesar kerana contengan tersebut boleh dipadam.

3. Permukaan

tip-beli-cat-rumah-permukaan
© Arturs Budkevics | 123rf

Malaysia sudah semestinya kaya dengan budaya. Buktinya, anda boleh melihat pelbagai jenis bentuk serta rekaan rumah. Ada rumah tradisional yang diperbuat daripada kayu, manakala ada yang lebih moden diperbuat daripada batu dan simen.

BACA: Jenis-jenis rumah kampung tradisional yang terdapat di Malaysia

Mengapa semua material ini penting? Anda perlu memilih cat yang sesuai dengan jenis permukaan dinding rumah anda. Sayanglah, sekiranya permukaan kayu rumah anda akan rosak akibat menggunakan pilihan cat yang salah.

Gunakan jenis cat yang dikhaskan bagi setiap permukaan ini untuk memastikan hasilnya lebih tahan lama dan permukaan rumah anda tidak rosak.

BACA: Cara mengecat kayu seperti seorang profesional

4. Jangan lupakan primer!

tip-beli-cat-rumah-primer
© Ruslan Sidorov | 123rf

Selalu dengan primer tapi tak tahu apakah ia? Primer digunakan pada permukaan dinding yang belum dicat. Mesti anda selalu tengok cat warna putih untuk dinding yang selalu orang gunakan sebelum cat warna lain. Haa itulah primer!

Primer ini akan berfungsi untuk memberikan kemasan yang lebih cantik bila anda cat warna pilihan nanti. Ia juga akan menutup cacat cela yang ada pada permukaan terlebih dahulu. Malah, bila gunakan primer ini, anda sebenarnya akan menjimatkan lebih wang kerana tidak perlu mengecat cat berwarna berulang kali untuk mendapatkan kesan yang sama.

 Apa beza primer, sealer dan undercoat?

PRIMERSEALERUNDERCOAT
Dinding baru belum bercatSapu pada dinding belum bercat sebelum primerDisapu selepas primer
Lapisan yang kemas pada permukaanMembaik pulih permukaan dinding lama Menutup warna asal dinding jika ingin menukar warna terutamanya dari gelap ke cerah supaya tidak berubah tona
Menutup kesan-kesan kotoran dindingPerlindungan supaya kemasan cat akhir jadi tahan lebih lama.Menutup kesan kecil ketidaksempurnaan pada dinding
Sesuai digunakan untuk permukaan dinding baruCat sealer terbaik digunakan bagi permukaan dinding baru dan dinding lamaCat undercoat sesuai digunakan untuk permukaan dinding yang pernah dicat

Sumber: Tukang Cat Dinding

5. Warna cat rumah terbaik

Seterusnya, kita sudah sampai ke topik bagaimana cara memilih warna cat rumah terbaik. Jom kita lihat apa yang kita perlu kaji untuk mendapatkan warna cat rumah terbaik.

Lokasi dan fungsi ruang

Nampak remeh, tapi sangat penting. Warna cat rumah ini akan mempengaruhi mood dan emosi pada ruang tersebut, Contohnya, adakah anda akan menggunakan warna hitam di ruang solat? Memang tidak ada salahnya, namun ia agak kurang sesuai kerana akan menyebabkan ruang tersebut kelihatan lebih sempit dan gelap.

Warna cat bilik tidur bersama pasangan pula boleh digunakan dengan tona warna-warna romantik atau lembut, terserah kepada anda. Bagi warna cat bilik kanak-kanak, boleh tonjolkan tona warna-warna yang ceria seperti warna biru turquoise dan sebagainya. 

Seterusnya, bagi ruang tamu yang kecil, warna cat ruang tamu yang cerah seperti putih dan light gray boleh memberi ilusi ruang tamu yang lebih besar.

BACA: Nak deko ruang tamu kecil? Ini 7 tips yang anda boleh cuba

Cuba dulu warna cat rumah

Ada yang kata gunakan sampel cat untuk bawa balik rumah, tapi masalahnya, tidak semua kedai cat benarkan anda bawa balik sampel cat tau! Malah, situasi pandemik juga buatkan anda lebih sukar untuk berulang alik ke kedai cat.

Jangan bimbang, dengan teknologi sekarang anda boleh uji sendiri warna cat di dinding rumah anda hanya dengan melalui aplikasi di telefon. Kami kongsikan beberapa aplikasi yang anda boleh cuba:

 • Dulux Visualizer MY
 • Nippon Paint Color Visualizer
 • Jotun ColourDesign

Dengan menggunakan aplikasi ini, anda juga boleh mendapatkan warna cat rumah terkini yang ditawarkan oleh setiap jenama cat ini di pasaran.

Kombinasi warna cat rumah

tip-beli-cat-rumah-kombinasi-warna-cat-rumah
© Sebastian Duda | 123rf

Sedangkan tudung pun nak matching dengan baju, inikan pula rumah yang kita nak tinggal. Macam mana kita nak pilih kombinasi warna cat rumah yang sesuai? Berikut merupakan beberapa cara yang boleh dicuba:

 • Cari inspirasi kombinasi warna cat di ruang yang sudah dicuba. Lihat sama ada ruang yang menggunakan kombinasi warna cat rumah tersebut kelihatan cantik atau tidak di mata anda.
 • Gunakan konsep Color Wheel atau roda warna jika anda ingin bermain dengan lebih warna. 
 • Pernah dengan konsep 60:30:10? Konsep ini biasa dipakai dalam bidang hiasan dalaman atau interior design, ia menggunakan tiga kategori warna untuk menghasilkan suatu ruang dengan gabungan warna yang sempurna.

Malah, kombinasi warna yang menarik ini juga boleh digunakan bagi menghasilkan corak cat dinding rumah yang unik hanya dengan sedikit kreativiti daripada anda.

Apapun pilihan warna cat rumah anda, kami pasti itu yang terbaik dan pastinya akan menaikkan lagi seri rumah cantik anda!

6. Berapa liter cat untuk satu rumah?

Ramai yang masih tertanya-tanya , berapa liter cat untuk satu rumah yang perlu digunakan? Jawapan ini agak sukar untuk diberikan dengan tepat, kerana ia bergantung kepada keluasan rumah anda.

Bagi mendapatkan anggaran yang lebih tepat, anda boleh bertanya kepada penjual cat di mana-mana kedai hardware. Selalunya, mereka boleh memberikan anda anggaran kasar berapa liter cat untuk satu rumah yang diperlukan.

Jika anda dapat memberikan mereka maklumat tentang keluasan rumah yang lebih tepat, pastinya anggaran yang diberikan juga lebih tepat.

7. Berkilat atau tidak

Bagi menyempurnakan sentuhan terakhir kepada warna cat rumah, buat pilihan kemasan terakhir dalam cat yang ingin dibeli nanti.

Jenis kemasan cat:

Flat (Matte):

 • Lebih sesuai digunakan di kawasan yang tidak ramai orang lalu seperti bilik tidur
 • Ia mempunyai ketahanan yang sederhana 
 • Boleh menutup segala kecacatan pada dinding

Eggshell:

 • Sesuai digunakan di ruang makan, ruang tamu, bilik tidur
 • Boleh dicuci dan mempunyai ketahanan yang sederhana

Satin:

 • Kemasan yang lembut dan licin sesuai untuk menampakkan sesebuah ruang itu mewah
 • Boleh digunakan di ruang yang sering menjadi laluan utama seperti ruang tamu, ruang keluarga, ruang dapur atau bilik air
 • Sesuai untuk kawasan yang mempunyai kelembapan tinggi seperti bilik air dan dapur
 • Mempunyai ketahanan yang tinggi

Gloss:

 • Nampak berkilat, sesuai digunakan di permukaan besi dan kayu
 • Perlu melakukan penyediaan permukaan sebelum mengecat, cacat cela pada permukaan akan mudah timbul 
 • Tahan lama

8. Harga upah cat

Selepas beli cat, anda bercadang untuk upah sahaja mereka yang pakar untuk mengecat rumah anda? Boleh, tapi bagaimana dengan harga upah cat? Jom kami kongsikan beberapa tips yang anda boleh cuba untuk dapatkan harga upah cat yang berpatutan.

 • Tanya jiran tentang perkhidmatan tukang cat yang berpatutan
 • Buat kajian harga dan pakej yang ditawarkan
 • Pastikan ada perjanjian yang sah bagi tempoh mengecat rumah dan perkhidmatan yang ditawarkan
 • Bincangkan cat yang sesuai digunakan di ruang rumah anda

Berikut merupakan beberapa faktor utama yang akan menentukan harga upah cat yang dikenakan:

 • Permukaan siling
 • Ketinggian siling
 • Keluasan kaki persegi.
 • Tekstur dinding (wall texture)
 • Warna asal
 • Warna yang ingin di cat
 • Menutup lubang kecil

Bagi mendapatkan anggaran kasar kadar upah yang akan dikenakan, anda boleh rujuk jadual yang telah dikongsikan di sini.

Semoga tips yang kami kongsikan ini mampu membantu anda membuat pembelian cat yang terbaik. Apa pun pilihan anda, pastinya ia yang terbaik. Selamat mengecat rumah!

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain