Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Tip untuk menyusun tanaman hiasan di dalam rumah menurut pakar tumbuhan

test

Sedikit inspirasi untuk menyusun tumbuhan hiasan di dalam rumah anda.

© 123rf

Artikel ini diterjemah dari This is how you should arrange your indoor plants, according to plant experts oleh Ridzwan A.Rahim.

Ada kelebihan tertentu pada tanaman hiasan dalam rumah yang dijaga rapi. Selain mengindahkan suasana, pemilihan tumbuhan yang baik mampu membantu menyegarkan dan membersihkan udara.

Walau bagaimanapun, memelihara tumbuhan mungkin agak sukar jika anda tinggal di apartmen atau kondominium kecil dengan ruang yang terhad. Tetapi jangan risau, Sara Dalina dan Kerstin McGuire dari daun.com.my ada penyelesaian yang dicari. Jom kita lihat idea-idea susunan tumbuhan yang menjimatkan ruang dan mampu mengubah rumah anda menjadi taman syurga tropika.

1. Letakkan sesuatu pada tempatnya

© Daun.com.my

Kosongkan lantai dan hasilkan ilusi ruang dengan menggunakan tempat letak tumbuhan tanpa pasu yang besar. Tumbuhan atas meja yang biasa boleh diubah menjadi hiasan menarik dengan tempat letak yang bergaya. Pilih reka bentuk minimalis bagi menyerlahkan tumbuhan.

2. Dinding ke dinding

© Daun.com.my

Satu lagi idea menarik untuk menyimpan tumbuhan di dalam rumah tanpa memakan ruang ialah susunan menegak. Taman menegak sesuai untuk mereka yang tinggal di apartmen kecil kerana hanya ruang dinding diperlukan. Apa kata ceriakan rumah dengan sebuah feature wall yang penuh dengan kehijauan? Gantung beberapa tumbuhan pada dinding yang berona terang. Kalau boleh pilih dinding yang menerima paling banyak cahaya semulajadi. Anda boleh menggunakan sebarang tumbuhan untuk tujuan ini, tetapi ada baiknya pilih tumbuhan melimpah untuk kesan maksimum.

3. Besar daripada biasa

© 123rf

Bercakap tentang tumbuhan hiasan, pemilik rumah dan peminat tumbuhan biasanya bersikap terlalu berhati-hati dan hanya memilih yang bersaiz kecil sahaja.  Pepohon yang besar juga tidak kurang indahnya di dalam persekitaran kecil jika anda bijak mengaturkannya. Pilih tumbuhan besar seperti pohon Sepit Udang dan pohon Darah Naga, dan letakkannya di sudut yang cerah. Ini penting kerana pohon yang besar memerlukan banyak cahaya matahari untuk hidup.

4. Sama cantik, sama padan

© Daun.com.my

Jika ingin menghasilkan oasis di rumah, jangan hanya gunakan satu jenis tumbuhan. Pilihlah tumbuhan dengan kepelbagaian tinggi, bentuk dan tekstur bagi menghasilkan kesan taman tropika yang subur. Satu cara yang mudah ialah dengan mencampurkan tumbuhan tinggi seperti pohon Lidah Jin, tumbuhan melata seperti Dichondra dan tumbuhan bulat seperti Sirih Gading. Semua pepohon ini membentuk dedaun mekar dalam gubahan yang cukup mempesona.

5. Cahaya keimanan

© 123rf

Walaupun tumbuhan hiasan dalaman mudah dijaga, sesetengah spesies memerlukan pencahayaan yang baik untuk tumbuh dan mekar. Mendapatkan pencahayaan yang baik kadang kala bukan mudah kerana tahap pencahayaan yang kita fikir sesuai mungkin sebenarnya tidak cukup (atau terlampau terang) untuk tumbuhan kesayangan kita.

Mujurlah kini ada penyelesaian teknologi. Pakar tumbuhan di daun.com.my syorkan untuk memuat turun aplikasi LUX Light Meter di telefon bimbit bagi mencari pencahayaan yang tepat. Bukan itu sahaja, aplikasi ini percuma di kedua-dua Apple App Store dan Google Play Store! Baca selanjutnya mengenai LUX Light Meter di sini.

6. Aturan yang sempurna

© Daun.com.my

Ada satu aturan dalam seni reka yang menentukan sama ada sesuatu susunan itu menjadi atau tidak – iaitu aturan tiga atau rule of three. Aturan ini mudah sahaja. Anda hanya perlu menyusun semua benda dalam bilangan ganjil kerana ini dikatakan akan menghasilkan susunan yang lebih menarik dan efektif berbanding nombor genap. Aturan yang sama terpakai untuk hiasan menggunakan tumbuhan. Susun tumbuhan berpasu anda dalam bilangan tiga, lima, tujuh atau sembilan. Sebaiknya tiga.

7. Gantungkan

© 123rf

Lantai, dinding dan meja bukanlah satu-satunya pilihan yang ada untuk anda memperagakan pepohon anda. Jika kesempitan ruang, cuba kaedah yang jarang digunakan orang iaitu gantungkannya. Anda boleh memilih sama ada untuk menggantung menggunakan penggantung macrame atau kaedah biasa iaitu penggantung logam.

8. Semangat ber-pasu-kan

© Daun.com.my

Ada kalanya anda hanya perlukan upgrade. Simpan pasu ketinggalan zaman yang anda beli di tapak semaian dan tanam pepohon anda di dalam bekas yang lebih menarik. Jika gaya industrial yang anda idamkan, pilih pasu konkrit untuk ruang anda. Anda juga boleh menghasilkan suasana nyaman dengan menanam pepohon di dalam bakul anyaman. Ya, benar. Bakul bukan sekadar untuk menyimpan pakaian kotor. Untuk upgrade yang mudah dan segera, cuba cat pasu dengan warna terang. Tambahkan corak geometri atau kemasan tembaga untuk kesan dramatik.

9. Filler, thriller, spiller

© Daun.com.my

Bagi tumbuhan yang ingin disatukan di dalam bekas, pastikan anda mengambil pakai kaedah filler, thriller, spiller:

  • Thriller – Biasanya tumbuhan tinggi dan menyerlah yang mampu untuk memberi kesan dramatik. Letakkan di tengah-tengah supaya boleh dilihat dari semua sudut dengan berlatarkan dinding.
  • Filler – Tumbuhan dengan tekstur halus yang mengelilingi thriller dan menambahkan komposisi keseluruhan gubahan. Letakkan filler betul-betul di hadapan bekas atau di sekeliling tumbuhan thriller bagi menambahkan kesan kontras tekstur.
  • Spiller – Akhir sekali, anda perlukan tumbuhan melata yang melimpah keluar dari bekas bagi melembutkan bahagian sisinya. Cari tumbuhan spiller yang berkontras dengan tumbuhan lain di dalam bekas.

10. Tiru macam saya

© Daun.com.my

Untuk ruang yang tidak dimasuki cahaya semulajadi yang ingin anda hiasi dengan pepohon, gunakan pohon tiruan. Kami faham ini bukan pilihan terbaik, tetapi sekurang-kurangnya anda tak perlu risau tentang kesihatan dan penjagaannya. Anda juga boleh menyimpan pohon tiruan selama mana yang diingini.  

11. Air dan udara

© Daun.com.my

Jika anda ingin mencuba untuk menanam tumbuhan hiasan di dalam rumah tetapi tidak tahu cara menjaga atau bagaimana memulakannya, cuba tanaman yang dipanggil air plant atau tanaman udara. Tidak seperti tumbuhan hiasan lain, tumbuhan ini mudah dijaga. Lagi pun ia tidak memerlukan tanah, bermakna ia boleh diperagakan di segala macam lokasi. Antara cara kreatif menggunakan tanaman udara ialah dengan meletakkannya di dalam terrarium atau bingkai foto yang cantik.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain