Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Tips untuk pastikan tanaman cili padi anda subur

test

Siapa yang tidak kenal dengan cili padi? Di Malaysia, tak lengkaplah masakan tanpa cili padi, tambah pula dengan rakyat kita yang boleh dikatakan gemar dengan masakan yang pedas-pedas. 

tanam-cili-padi-rumah
© rafaelbenari | 123rf

✉️ Ikuti kami di Telegram untuk tip dan info terkini!

Cili padi di Malaysia adalah sejenis bahan yang sering kali digunakan dalam masakan. Tak lengkaplah masakan tanpanya. Walaupun nampak kecil, tapi jangan salah sangka dengan saiznya. Kepedasannya adalah lebih pedas berbanding dengan cili jalapeno yang anda sering saksikan di televisyen. Malah, mengikut unit ukuran Scoville, cili padi mempunyai tahap kepedasan sebanyak 50,000 hingga 100,000! Pedas kan? Baiklah, kita dah tahu tentang cili padi, namun, tahukah anda cara untuk menanamnya? Nak tahu, jom teruskan membaca bersama kami di iproperty.com.my!

Jenis cili padi di Malaysia

Terdapat beberapa jenis cili yang sering kali kita lihat di Malaysia, antaranya ialah:

1. Cili padi / Cili Siam

Cili padi atau nama saintifiknya Capsicum Frustece adalah berasal daripada keluarga tumbuhan jenis Solanaceae yang mempunyai tahap kepedasan yang tinggi. Jika anda gemarkan masakan lemak, inilah bahan yang menjadikan masak lemak ekstra sedap!

2. Cili besar (Merah)

Juga jenis Capsicum, ditanam secara komersial dan sering digunakan sebagai pes, rempah atau sambal dalam masakan Malaysia. Cili ini juga tidak terlalu pedas, jadi tahap kepedasannya ialah sekitar 15 – 16,000,000 SHU

3. Cili besar (Hijau)

Sama dengan cili besar (merah), cuma tahap kepedasannya lebih tinggi iaitu pada 15 – 16,000,000 SHU. Jika anda gemarkan sambal hijau atau maknan pantai timur seperti solok lada, inilah bahan asas yang sering digunakan.

4. Lada Benggala

Tergolong dalam kategori Capsicum annuum dan kebanyakan berwarna merah, kuning, hijau dan oren. Berasal dari Mexico dan kawasan Amerika Tengah, tumbuhan ini juga popular di kawasan seperti Cameron Highland. Tahap kepedasannya pula ada 0 SHU.

Dah tahu jenis-jenis cili, sekarang masanya untuk ketahui cara-cara untuk menanam cili untuk kegunaan harian di rumah iaitu cili padi. Mudah je, jom baca selanjutnya.

BACAAN POPULAR:
⛔🦟 12 tanaman ini boleh halau nyamuk di rumah dengan berkesan.
🌿 11 tanaman yang menguntungkan & mudah ditanam semula di balkoni.

Tips berguna untuk menanam cili padi di rumah

Tip 1: Pastikan persekitaran yang sesuai untuk tanaman cili padi

Sebelum anda mula mengumpul benih cili padi atau proses-proses yang seterusnya, pastikan anda mempunyai kawasan tanaman serta persekitaran yang sesuai. Pastikan tiada sebarang lindungan untuk cahaya matahari masuk atau pokok-pokok tinggi yang boleh melindungi sinaran matahari. 

Tip 2: Semai dari biji benih

Semai-dari-biji-benih-cili-padi
© afe207 | 123rf

Sediakan tapak semaian (sama ada anda beli di kedai, ataupun boleh dibuat sendiri) ataupun pasu untuk menyemai benih cili padi. Di dalam lubang semaian, anda boleh gunakan peat moss ataupun coco peat (sabut kelapa yang telah dihancurkan). Bahan-bahan ini mempunyai tahap kelembapan yang tinggi serta mampu menyerap air yang mencukupi untuk proses semaian yang baik nanti. Sekarang, hanya perlu letak benih cili tadi, siram dengan air yang mencukupi dan tunggu sehingga ia bercambah. Kebiasaanya, dengan cuaca di Malaysia, benih cili padi memerlukan masa sehingga 3 minggu (maksimum) untuk mula bercambah. 

Tip 3: Proses perpindahan cili padi ke dalam pasu adalah paling kritikal

Dalam waktu biji benih cili padi anda mula bercambah ini adalah waktu yang kritikal. Anda akan mula lihat daun-daun cili mula tumbuh seawal 10 hari pertama. Kami tahu anda akan mula teruja. Sabar dulu, biarkan lebih banyak daun tumbuh dan akarnya tidak terlalu mudah rosak apabila melalui proses pemindahan ke dalam pasu nanti.

Setelah anda lihat 5 hingga 10 helai daun mula tumbuh, sekaranglah masanya untuk pindahkannya. Sila berhati-hati, ketika ini usia pokok cili anda masih muda. Ibarat bayi, setiap bahagian mereka adalah sangat sensitif. Lakukan dengan perlahan-lahan dan pastikan pucuk dan akar pokok dalam keadaan baik ketika dipindahkan. Setelah memindahkan anak pokok cili ke dalam pasu, letakkan mereka di bawah tempat yang redup supaya ia tidak mudah layu.

Nota: Untuk persediaan memindahkan benih cili padi, kami cadangkan anda gunakan campuran tanah lembut, sekam bakar, baja kompos dan sedikit coco peat untuk tujuan penyerapan air yang mencukupi.

BACA: Cara tanam, cambahkan dan petik pokok selasih (daun basil) di rumah

Tahukah anda, sekitar tahun 2018, seorang lelaki maut akibat kepedasan melampau selepas memakan cili jenis ‘Carolina Reapers’ dalam satu pertandingan. Bayangkan, jika cili padi mempunyai tahap Scoville maksimum hingga 100,000, cili Carolina Reapers ini mempunyai tahap maksimum hingga 2.2 juta. Mengikut kenyataan doktor, lelaki tersebut mengalami pening ‘thunderclap’ yang melampau sehingga menyebabkan beliau maut. Setakat ini di Malaysia, kami belum pernah dengar lagi orang makan cili sehingga menyebabkan kematian. Apa-apa pun, pastikan anda bersederhana dalam melakukan apa-apa aktiviti ok!

Tip 4: Cara penjagaan anak pokok cili

tanam-cili-padi
© kampwit | 123rf

Sebelum kami terlupa, pemindahan anak pokok cili tadi seeloknya dipindah masuk ke dalam polibeg. Tetapi, jika anda tidak ada polibeg, anda boleh gunakan pasu yang sekurang-kurangnya berdiameter 25cm dengan ketinggian 20cm atau sedikit lebih.

Dari segi penjagaan, pokok cili memerlukan tanah yang sentiasa lembab supaya ia dapat tumbuh dengan subur. Beri perhatian kepada penjagaan air ini, kekurangan air akan menyebabkan pokok cili anda terbantut dan jangan pula merungut jika pokok anda tidak menghasilkan cili yang banyak. Siram dua kali sehari, namun ada caranya untuk memastikan tanaman anda menerima air yang cukup. Caranya, siram dan pastikan semua air keluar semula daripada polibeg ataupun lubang pasu. Ini menandakan bahawa tanah telah menyerap segala air yang diperlukan.

Nota: Jangan siram terlalu banyak, nanti air bertakung dan menyebabkan akar pokok cili padi anda cepat rosak.

Jenis baja yang diperlukan oleh tanaman cili padi?

Pokok cili padi sukakan baja kompos. Tetapi, baja kompos sedikit leceh untuk dihasilkan dan tidak semua mempunyai masa untuk membuat baja kompos. Oh, pernahkan anda dengar tentang sistem fertigasi? Fertigasi adalah kaedah pemberian baja melalui sistem pengairan titis. Maksudnya, baja yang digunakan adalah jenis mudah larut dalam air. Tetapi, sistem fertigasi ini selalunya digunakan sekiranya anda mempunyai bilangan pokok yang banyak. Sekiranya anda tiada pilihan baja kompos, boleh juga gunakan baja organik. Taburkan campuran baja dan sedikit kompos setiap 2 minggu. Membaja juga ada caranya, jangan taburkan ikut suka sahaja. Tabur di sekeliling pasu dan elakkan terkena pada pangkal pokok.

Nota: Tahukah anda apa itu nilai pH dalam konsep penanaman pokok? Baiklah, nilai pH ini menentukan tahap keasidan tanah. Nilai pH yang rendah seperti 4.0 menunjukkan tanah tersebut sangat berasid, 7 ialah neutral dan nilai melebihi 7.0 adalah beralkali. Semakin rendah nilai pH tanah akan menyebabkan pokok anda sukar menerima nutrien. Jadi untuk pastikan tanah yang anda guna sesuai untuk tanaman cili, periksa dahulu nilai tanah atau untuk lebih mudah, beli sahaja tanah medium yang dijual di nurseri.

Bila anda boleh petik cili padi?

cara-tanam-cili-padi-di-rumah
© Maliwan Prangpan | 123rf

Dalam masa 65 hingga 75 hari, anda akan dapat lihat pokok cili anda mula menghasilkan bunga. Itu memberi petanda yang bagus di mana pokok cili anda tumbuh dengan baik. Tetapi, pokok cili masih memerlukan 4 minggu lagi sebelum hasilnya boleh dituai. Tempoh optimum untuk pokok cili kebiasaannya akan bertahan hingga 11 bulan. Dalam tempoh tersebut, pokok cili api anda akan menghasilkan cili yang berkualiti tinggi. Selepas 9 bulan, pokok anda akan mula meningkat usia dan anda dapat lihat hasil cili yang semakin berkurangan dan kualiti cili juga semakin menurun. Namun, jika pokok cili api untuk kegunaan persendirian tidak ada masalah jika hendak disimpan berapa lama sekali pun. 

Nota: Ketika memetik cili padi di pokok, pastikan anda petik sekali dengan tangkainya supaya pokok cili tahu yang buahnya telah dituai dan akan berusaha untuk menghasilkan bunga dan buah baru pada musim seterusnya.

BACA LAGI ARTIKEL LAIN YANG MENARIK:

🐌 Ini cara-cara untuk lindungi kawasan tanaman anda daripada siput.
🌏 Panduan mesra alam untuk menghapuskan serangga perosak.
? Pokok hiasan dalam rumah yang bermanfaat untuk anda.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain